Hva leter du etter?

44 år med den samme fuglen

Er du glad i fotball og England? Da bør du spandere litt tid på boken "44 Years With The Same Bird" av Brian Reade. 

44 years with the same bird av Brian Reade forside

"44 Years With The Same Bird - A Liverpudlian Love Affair" er, som observante lesere har oppdaget, en bok om byen Liverpool og om det røde fotballaget der. Brian Reade skriver sjarmerende, ærlig og morsomt om oppveksten med Bill Shanklys Liverpool, om oppturer og nedturer. Det er aldeles glimrende bok om kjærlighetsforholdet til en by og et fotballag.

Og nei: Du trenger ikke være tilhenger av de nevnte røde fra Liverpool for å ha utbytte av denne. Det var faktisk Asbjørn Slettemark som tipset meg om den på Facebook, og Slettemark heier på et annet lag med røde drakter fra en by et lite stykke unna Liverpool.

Kjærlighet

Reade evner også å sette kjærligheten til Liverpools to fotballstorheter inn i et politisk perspektiv, og måten han radbrekker Margaret Thatchers regime er briljant:

"Thatcher viciously tore the nation apart for the benefit of big business and it's dependants, glorifying the callousness of her work. There was a heartlessness creeping into this once-tolerant country of ours".

Nedgangstider

Han forteller hvordan byen lå med brukket rygg gjennom store deler av 80-tallet. Det eneste man hadde å være stolte av var fotballen. Han beskriver et viktig bakteppe for den praktfulle og levende byen Liverpool har blitt i dag. Jeg har selv besøkt byen flere ganger, og tidligere i år var en stor delegasjon fra Stavanger bibliotek på besøk i byen for å lære av kolleger ved Liverpool Central Library og for å se hvordan byen har utviklet seg etter kulturbystatusen i 2008. (Stavanger var som kjent europeisk kulturhovedstad samtidig med Liverpool). Alle i delegasjonen lot seg begeistre av en yrende by med et rikt kulturliv. At Liverpool slo Manchester City 2-1 da vi var i byen hjalp selvsagt også på stemningen.

UEFA

De siste dagene har vi lest en hel del artikler om arrestasjoner og skandaler i FIFA. Reade har heller ikke mye til overs for de høye herrer i UEFA-familien: "In case you don't know, that's a family in some cases more amoral than the Borgias, more dysfunctional than the Simpsons and less accountable than the Windsors". Den beskrivelsen passer nok minst like godt på FIFAs høye herrer.

Heysel og Hillsborough

Kapitlene om Heysel og Hillsborough er spesielt hjerteskjærende, og en del av fotballhistorien som alle med en forkjærlighet for sporten bør lese. Reade var øyenvitne til begge katastrofene. Fredag 29. mai var det 30 år siden Heysel-tragedien. Passasjen om dette er blant de sterkeste i boken:

30 år siden i dag.

Et bilde publisert av Øyvind Berekvam (@berekvam) fredag 29. Mai. 2015 PDT

Personlig

De mer personlige historiene i boken er fornøyelige. Hvordan arrangerer man bryllup uten at det kolliderer med en Liverpool-kamp? Hva gjør en rød Liverpool-supporter når sønnen på sju plutselig finner ut at han vil heie på Everton? Forfatteren forteller blant annet at han lot sønnen kalle opp gullfisken sin etter Thomas Myhre...

Kenny Dalglish

Hvor viktig mener forfatteren at fotballaget er for byen? Vel. Som de fleste vet er flyplassen i Liverpool oppkalt etter ikke ukjente John Lennon. Brian Reade har et annet alternativ:

"If it had been up to me Scousers would all be jetting off from Kenny Dalglish Airport".

Flere Lesetips: På utkikk etter flere bøker om fotball? Sjekk kollega Åsmund Ådnøys omtale av Tallenes tale - Alt du tror om fotball er feil av C. Anderson og D. Sally. Har du unge fotballfans i huset og sliter med å få dem til å lese annet enn oppdateringer fra Premier League? Da bør du lese artikkelen Litterær førstehjelp fra en fotballmamma av kollega Siri Odfjell Risdal.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙