5 kjappe tegneserietips: Skrekk
Muligens er det det at en kan ha en større distanse til det grusomme i tegneserieformat? Okkesom, her er noen av mine favoritter innen sjangeren.
1. The Walking Dead
Den største tegneseriesuksessen innenfor mainstream serier i USA er utvilsomt The Walking Dead, hvis vi ser bort fra serier som En pingles dagbok, Dogman og lignende. Med månedlige opplagstall på over 100 000 hefter og en ikke upopulær tv-serie, hjalp vel salget også.
Serien ble skapt av Robert Kirkman, og først tegnet av Tony Moore og siden Charlie Adlard. Det kom i alt 193 hefter i serien, og biblioteket har en god del samlinger av disse. Handlingen foregår i en verden hvor flertallet av menneskeheten forvandles til zombier hvis eneste eksistensberettigelse er å spise menneskekjøtt og dermed bli flere. Tilbake er små grupper av mennesker som desperat forsøker å overleve både zombier angrep fra rivaliserende grupper. Det er også verdt å nevne at det er store forskjell på tegneserie og tv-serie, og selvfølgelig er tegneserien best.
2. The new Deadwardians
Dette er også en historie hvor zombier er et sentralt tema. Det som er forskjellig, er at handlingen utspiller seg i et alternativt London på tidlig 1900-tall. I motsetning til i The walking dead har ikke verden kollapset helt ennå, og myndighetene er i stand til å utøve en viss kontroll over deler av byen.
Skrevet av Dan Abnett og tegnet av I.N.J. Culbard. Møt Chief Inspector George Suttle og hans forsøk på å løse et umulig mord i denne settingen. Dessverre kom det bare én samling i denne serien før den ble kansellert.
3. Crossed
Så var det pussig nok en zombie serie, Crossed. Her er den største forskjellen er at disse forblir intelligente nok til å utgjøre en enda større trussel for de overlevende enn i de to foregående seriene. Et virus transformerer store deler av befolkningen. De infiserte kjennetegnes med kors laget av sårskorper i ansiktet. Videre blir de strippet for alt som kjennetegner et sivilisert menneske. De mest primitive og perverterte følelser tar fullstendig overhånd.
Igjen til i motsetning til de to tidligere nevnte seriene går de overlevende her en mye dystrere fremtid i møte. Serien ble skapt av forfatter Garth Ennis og tegner Jacen Burrows. Siden
har den blitt skrevet og tegnet av en rekke andre. Allikevel ikke en serie for de mer fintfølende.
4. Hellblazer
Hellblazer er en serie hvor zombier ytterst sjelden dukker opp i løpet av de 300+ heftene som ble utgitt.
Hovedpersonen er John Constantine. En urban magiker som jevnlig kommer i kontakt med den mørkere siden av det overnaturlige og magiske. Han er en kynisk og karismatisk manipulator som lever etter mottoet at hensikten helliger middelet, noe som har hatt katastrofale følger for flere i hans bekjentskapskrets.
Hellblazer er skapt av Alan Moore, Steve Bissette og John Tottleben i 1985, og dukket først opp i Swamp Thing 37. Det er heller ikke tilfeldig at utseendemessig ligner han veldig på artisten Stings rollefigur i filmen Quadrophenia. Siden har en rekke glimrende forfattere skrevet denne serien: Jamie Delano, Garth Ennis, Warren Ellis, Brian Azzarello, Mike Care og Denise Mina er noen.
En trenger ikke lese hele serien, dog burde en det siden serien nå er samlet i 26 trade paperbacks.
5. Beautiful Darkness
Beautiful Darkness kan utseendemessig tas for å være en billedbok for barn. Den starter også slik hvor en ser små barn leke i skogen. De er mye mindre enn vanlige barn ville vært. Så en kan tro at de er alver eller lignende.
Etter å ha lest noen sider innser en at idyllen begynner å slå sprekker, og noe mørkere er i ferd med å skje. Mer vil jeg ikke røpe, siden det ville ødelegge leseopplevelsen.
Skrevet av Fabien Vehlmann og Karecoët. Vehlmann er kalt det 21. århundres Rene Goscinny på grunn av sin store produksjon og kvaliteten på den. Karecoët er pseudonymet ekteparet Marie Pommepuy og Sebastien Cosset bruker. Dette er en enkeltstående og avsluttet serie.