5 kjappe tegneserietips: Western
Det at vi leste Kaptein Miki, Davy Crockett og Kaptein Mark og Ontarioulvene, rimelig elendige masseproduserte italienske serier utgitt av det stavangerske Se-forlaget, i hopetall, sier jo sitt.
Her vil jeg nevne fem serier verdt å få med seg og som finnes på Sølvberget.
1. Løytnant Blueberry
La oss begynne med den serien som kan sies å være den definitive i denne sjangeren. Løytnant Blueberry ble skapt av forfatteren Jean-Michel Charlier og tegneren Jean Giraud, også kjent under pseudonymene Gir og Moebius i 1963.
Hele serien er samlet i sytten innbundne bøker, og er en fryd å lese. Vår hovedperson er en ung mann som må flykte fra sørstatene og blir offiser i nordstatshæren. Dette er i starten av den amerikanske borgerkrigen, og vi følger hans karriere i denne og videre når handlingen flyttes lengre mot vest.
En kan også følge Girauds utvikling som tegner og frem til det geniet han endte opp med å bli. Et gjennomgangstema i serien er at det enkleste er dynamitt.
2. Copperhead
Copperhead hører vel egentlig ikke hjemme her, men det er en så bra serie at jeg kan ikke utelukke den.
Vår hovedperson her er en kvinnelig sheriff i en isolert liten gruveby. Det faktum at denne byen befinner seg, for oss, uoppdaget planet og det hele foregår 24. århundre. Problemene denne sheriffen står over for er de samme som en finner i en rekke historier fra det ville vesten.
Den viktigste mannen i byen motarbeider henne, planetens originale beboere er heller ikke fornøyde, en konflikt med assistenten og problemene med å være alenemor er noe av det hun strir med. Serien ble skapt av Jay Faeber og Scott Godlewski og utgitt på Image Comics.
3. Loveless
Loveless er en hardkokt western skrevet av Brian Azzarello (100 Bullets og Moonshine m.m.). Dette er en western som er mer blodig, og hvor hovedpersonene ikke innehar de vanlige heroiske karaktertrekkene.
Handlingen er lagt til tiden etter den amerikanske borgerkrigens slutt. Vår første hovedperson kjempet på feil side i denne og har tilbrakt tid i fangenskap. Han vender hjem til den lille sørstatsbyen Blackwater, og forholdene her har endret seg til noe mye verre enn det var.
Serien ble først tegnet Marcelo Frusin og siden overtok en av mine favoritter, Danijel Zezelj. Hele serien er samlet i tre bøker.
4. Red Kelly
Red Kelly (originaltittel Comanche) er en serie jeg vært en fan av siden jeg leste den første historien for altfor lenge siden. Biblioteket har to innbundne samlinger av denne serien, begge på dansk, og det burde ikke være grunn god nok til ikke å lese dem.
Skrevet av Greg (Michel Regnier) og tegnet Hermann (Hermann Huppen). Disse to samarbeidet også på den glimrende serien Bernard Prince. Den rødhårede Kelly er seriens hovedperson, og er en nylig reformert revolvermann. Han får jobb på ranchen Triple 6, og får igjen bruk for ferdighetene han har skaffet seg i sin tidligere karriere. Dette er fremdeles det ville vesten, og det meste av problemer har en voldelig løsning. Det som gjør denne serien er Hermanns tegninger og spesielt hans fantastiske landskaper.
5. Tex Willer
Tex Willer kom første gang ut på norsk i 1971, og har siden blitt regelmessig utgitt.
Tex Willer er en Texas ranger og er æresmedlem i en Navaho-stamme. Med tanke på hvor mye som er utgitt gjennom årene, er hans eventyr og opplevelser ytterst varierte. Seriene har hatt mange tegnere, men den utgaven biblioteket har er tegnet av Joe Kubert, som er en av de største amerikanske serietegnerne gjennom tidene.
... og fem tips til i samme sjanger
Så vil jeg også nevne fem som kan sies å være for de mer interesserte, siden folk må lete etter dem selv:
Laurence Harle/Michel Blanc-Dumont: Jonathan Cartland
Vår hovedperson er en pelsjeger i 1850-årene, og blir utsatt for en grusom tragedie. Siden blir han stifinner og guide for dem som drister seg ut i det virkelig ville vesten. Glimrende historier og ypperlig illustrert av Blanc-Dumont. Sistnevnte tegner nå Den unge løytnant Blueberry og forfatteren her er Francois Cortegianni.
Gino D'Antonio, Renzo Calegari: Pioner/Storia del west
Denne serien består av 79 hefter, og ble først utgitt i 1975. Det har siden blitt utgitt to ganger og i 2020 i farger. Her følger vi familien MacDonald fra rundt 1800 til duellen i Tombstone i 1881. Dette er en mye mer nyansert og kritisk gjenfortelling av denne historien, og anbefales på det varmeste.
Warren Tufts: Casey Ruggles og Lance
Dette er to amerikanske stripeserier som ble utgitt på 1950-tallet. Ruggles er en cowboy som havner opp i en rekke eventyr. Lance er offiser i det amerikanske kavaleriet rundt 1830. Det som kjennetegner begge seriene er Tufts talent som tegner: Jeg får lyst til å sammenligne ham med Hal Foster og hans Prins Valiant. Deler av Casey Ruggles ble utgitt i bladet Colt og Thule forlag har utgitt et innbundet bind med Lance.
Derib (Claude de Ribaupierre): Buddy Longway
I denne serien følger en pelsjegeren Buddy Longway fra han er i begynnelsen av tyveårene til han går bort i album nummer tyve. Historien starter en gang på 1830-1840 årene, og er både skrevet og tegnet av sveitsiske Derib. Dette er kanskje ikke den serien med mest action, men Derib er en gudebenådet forteller. Han er også kjent for serien om Yakari som er for et noe mer yngre publikum.
Jije (Joseph Gilain): Jerry Spring
Jerry Spring er en cowboy som reiser rundt med sin trofaste følgesvenn Pancho. Han må bekjempe smuglere, har problemer med urinnvånerne og må også ta et oppgjør med ku klux klan. Serien startet opp i 1954 og det siste, av i alt 22 album, kom i 1990 (dette ikke tegnet av Jije). Hans mest kjente assistent må nok være Jean Giraud/Moebius. De fleste av disse albumene ble utgitt i svarthvitt i bladet Colt.