Hva leter du etter?
Omslaget til Lucia Berlin: Livets omkostninger

Bøker til 8. mars

I anledning verdens kvinnedag 8. mars har vi samlet et utvalg bøker med feministisk tematikk. Kvinnekamp, feminisme, likestilling.

Livets omkostninger av Deborah Levy

Andre del av Deborah Levys prisvinnende selvbiografiske verk. Levy er nå i 50-årene. Hun og mannen har gått fra hverandre, døtrene er på vei ut i verden og moren er døende. Selv leter hun desperat etter et sted å skrive og finner det til slutt – i et redskapsskur under et epletre i en venns hage. I presis og suggestiv prosa gjenskaper Levy seg selv fra fragmentene av det gamle livet, mens hun reflekterer over hva det vil si å være fri – som kunstner, som kvinne, som mor og som datter? Og hva er prisen for denne friheten? Med uanstrengt eleganse beveger Levy seg mellom fortid og nåtid, mellom små hverdagssituasjoner og skarpe observasjoner, og resultatet er et glitrende og gjennomtenkt portrett av livet som kvinne, mor og forfatter.

Livets omkostninger av Deborah Levy forside

Det hvite kartet av Cecilie Enger

Romanen er basert på en sann historie om de to butikkpikene Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs. Ikledd herrehatt og frakk brøytet de seg vei inn i det harde og mannsdominerte gruvesamfunnet på Karmøy, og startet til slutt verdens første kvinnelige rederi. De holdt sin kjærlighet skjult og foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også mye motgang på grunn av sine livsvalg. Omtalen er utarbeidet av BS.

Boka Det Hvite Kartet Cecilie Enger forside

Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus

Elizabeth Zott er ikke en gjennomsnittlig kvinne. Hun ville også vært den første til å påpeke at det ikke finnes gjennomsnittlige kvinner. Men på 1960-tallet er hennes mannlige forskerkollegaer veldig uvitenskapelige når det gjelder likestilling, og Elizabeth møter utallige hindringer mens hun jobber for å komme seg opp og fram. Det eneste bra som skjer henne er et møte med den berømte Calvin Evans, en Nobelpris-nominert legende som viser seg å være både klein og snill. Tre år senere er Elizabeth Sott en ugift alenemor og stjernen i USAs mest sette matlagingsprogram "Aftens klokken atten". Overraskende nok vil hennes unike vitenskapelige tilnærmelse til matlaging og revolusjonære budskap bidra til å endre kvinners liv.

Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus forside

Kaktus av Sarah Haywood

Susan Green er litt som kaktusene hun samler på - det er rett og slett best å ikke komme for nær. Men det er aldri for sent å blomstre, selv ikke for en piggete kaktus. Førtifem år gamle Susan liker når ting er forutsigbare og i plettfri orden, og overraskelser er det verste hun vet. Så da moren hennes uventet går bort, samtidig som Susan oppdager at hun er gravid, skjer det hun frykter aller mest: Hun er i ferd med å miste kontrollen. Mens termindatoen nærmer seg, raser Susans verden sammen. Overraskende nok er det hos Rob, den litt suspekte, men godhjertede vennen til broren, at hun finner støtte. Kanskje er dette sjansen hennes til å finne kjærligheten og lære seg å elske seg selv - hvis hun tør å slippe taket.

Boka Kaktus av Sarah Haywood forside

Kjærlighet i nødsfall av Daniela Krien

De fem kvinnelige karakterene i boken var tenåringer da Berlinmuren falt, og opplevde at frihet erstattet reglene og restriksjonene de vokste opp med. Men friheten hadde uante konsekvenser - plutselig var valgmulighetene uendelige. Romanen beskriver de ulike kvinnenes utfordringer og opplevelser i det 21. århundre, og hvordan de håndterer sine roller som koner, mødre, døtre, søstre, venner og elskere. Daniela Krien er en tysk forfatter. Hun debuterte i 2011 med "En gang skal vi fortelle hverandre alt". Dette er hennes andre roman. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kjærlighet i nødsfall av Daniela Krien

Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin

Denne boka inneholder den legendariske novelleforfatteren Lucia Berlins beste noveller. Berlin skrev om hverdagens mirakler, med råheten vi kjenner fra Raymond Carver, humoren til Grace Paley, og sin helt egne melankoli. Hun forteller om storhetens øyeblikk i selvbetjeningsvaskeriet og rehabiliteringshjem i det sørvestre USA, overklassehjemmene i Bay Area, blant sentralbordoperatører og strevende mødre, haikere og moralsk forkvaklede kristne. Lucia Berlin døde i 2004, men hennes litterære arv opplever nå en gjenoppblomstring. Med forord av Lydia Davis.

Gruppen av Mary McCarthy

Åtte unge kvinner uteksamineres fra eksklusive Vassar College i 1930-tallets New York. De er ulike, men de er smarte, ambisiøse og de har bestemt seg for å gjøre alt det mødrene deres ikke gjorde: Få en karriere, gifte seg av kjærlighet, engasjere seg politisk og alltid være venner. Virkeligheten, mannens verden, møter dem med et brak. For de forventes å gifte seg med Den Rette. Og hvem er han? Gruppen gir en ramsalt beskrivelse av hvordan de åtte venninnene på ulikt vis tvinges som koner og mødre inn i små og ufrie liv.

Jente, kvinne, annet av Bernadine Evaristo

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie i "Jenter, kvinne, annet". Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet - eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England. Boka vant en rekke priser da den kom ut, den ble anbefalt av Barack Obama og vant Bookerprisen i 2019. Omtalen er utarbeidet av BS.

Skal du ikke gifte deg snart? Og alt mamma og jeg burde ha snakket om i stedet av Nancy Herz

Nancy Herz forteller hva som skjedde med forholdet til moren etter 'Skamløs'. De snakket ikke med hverandre på flere måneder, og moren motarbeidet Nancys frihetskamp. Moren har, etter først å ha sagt nei, også bidratt til denne boka. Nancy reiser til morens hjemland Libanon for å sette sammen morens historie og finne ut hvordan hennes syn på jenters handlingsrom og fremtid ble dannet. Parallelt handler det om minoritetsmødres sosiale kontroll, forventninger og krav til døtrene. Omtalen er utarbeidet av BS.

Litt av en tid av Kiley Reid

Emira blir anholdt på et supermarked for å ha 'kidnappet' det hvite barnet hun er barnevakt for, og det setter i gang en eksplosiv kjedereaksjon av hendelser. Sjefen hennes, Alix, er en feministisk blogger med et personlig 'brand' og utelukkende gode hensikter, og hun bestemmer seg for å gjøre ting godt igjen. Men Emira er formålsløs, blakk og skeptisk til Alix' ønske om å hjelpe. Når hun møter på noen fra Alix' fortid, fører det de to kvinnene ut i en virvelvind av hendelser som snur opp ned på alt de tror de vet - om seg selv, om hverandre og om privilegienes rotete dynamikk. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag av Chimamanda Ngozi Adichie

Boken er et feministisk manifest formet som brev til en nær venninne. Basert på egne erfaringer fra Nigeria og USA, definerer Chimamanda Ngozi Adichie femten forslag til hvordan man kan gi barn en feministisk oppdragelse. Forfatteren er bosatt både i Nigeria og USA. Tekstene hennes er oversatt til en rekke språk. På norsk foreligger flere romaner, i tillegg til essayet 'Vi burde alle være feminister'.

Mi briljante venninne av Elena Ferrante

Ferrante har skapt eit storverk om vennskap mellom kvinner, men dette er også forteljinga om Italia som nasjon og dei gjennomgripande endringane landet gjennomgår frå 1950-åra og fram til i dag. Historia om Elena og Lila begynner i ein fattig, men pulserande bydel i utkanten av Napoli. Fattigkvarteret er prega av vald og brutalitet. Dei to jentene skil seg ut ved at dei er svært kløktige, og Lila også for villskapen sin. Ho er trassig, møkkete og fryktlaus. Oppveksten i desse røffe gatene lærer jentene å stole på kvarandre og ingen andre.

Frøken Island av Audur Ava Olafsdottir

Året er 1963. Island har 177 000 innbyggere og én nobelprisvinner. Bokens heltinne, Hekla, er en ung poet som kommer fra utkantstrøket Dalir. Hun skal hun bli forfatter. Hun flytter inn i en leilighet sammen med den homofile barndomskameraten Jón John. Vennskapet styrkes av en felles opplevelse av utenforskap. Hekla skaffer seg en dagjobb slik at hun kan skrive om natten, i all hemmelighet. Slik må det bli i et samfunn hvor menn fødes som poeter og kvinner får tilbud om å være frøken Island.

Egalias døtre av Gerd Brantenberg

En satire om fantasilandet Egalia, landet der alt er annerledes, men likevel likner noe vi kjenner. Her er det kvinnene som har makten og undertrykker menn.Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme. Bortsett fra noen få. Romanens hovedperson, Petronius Bram, en svermerisk unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Men hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko.

Jordmor på jorda av Edvard Hoem

Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren er eit livsdrama og eit mektig kvinneportrett om husmannsdottera som nekta å bøye seg for bygdesnakket. Edvard Hoems tippoldemor, Marta Kristine Nesje, gjekk i 1821 den lange vegen frå Romsdal til Christiania for å bli jordmor, medan tre barn og mannen hennar, Hans Nesje, venta på henne heime. Etter ni månader på jordmorskule gjekk ho heim igjen, og ho var i livets teneste i meir enn femti år.

Hun, han og kvinnekampen av Kjersti Ericsson

Hun finner et bilde av mannen sin som ung, fra tida før de ble et par. Ansiktet hans er åpent mot framtida, det bærer ennå ingen spor av samlivet med henne. Men når hun kaster seg ut i bevegelsen for full kvinnefrigjøring, preger det også hans liv. I søsterskap med andre unge kvinner går hun i spissen for en stor forandring. Når tusenårs urett mot kvinner skal gjøres opp, blir også parforhold og familie til kampsoner. I kampen mot patriarkatet finnes ingen fredete områder, heller ikke kjærligheten.

Rebell : skamløse kvinner som endret verden av Pénélope Bagieu

Les om 15 rebelske kvinner som har vært med å forme verdenshistorien. Selv om mange av dem har møtt overveldende motstand har alle disse kvinnene klart å heve stemmene sine og endre historien. Selv om de er fra helt forskjellige tidsepoker og med helt forskjellig bakgrunn har deres mot og ukuelige vilje trosset samfunnets forventninger og de har skapt sitt eget liv uten skam. Her kan man blant annet lese om Nzinga, dronningen av Ndongo som egenhendig klarte å kaste de portugisiske invasjonsstyrkene på dør. Eller om Mariposa-søstrene som sto opp mot det diktatoriske patriarkiet på den Dominikanske republikk og mistet livet i kampen for demokrati og rettferdighet. Eller om kvinner som Agnodike, Tove Jannson og Joséphine Baker. Tegneserie for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

60 kvinner du skulle ha møtt av Marta Breen

8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner… Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok - og det i tegneserieform!

Et dukkehjem av Henrik Ibsen

Stykket ble Ibsens første virkelige internasjonale suksess, og er et av verdens mest kjente og spilte ekteskapsdramaer den dag i dag. I sentrum for begivenhetene står familien Helmer, spesielt Nora og hennes mann Torvald.

Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood

I den patriarkalske republikken Gilead har kvinner mistet alle rettigheter, og tjenerinnens eneste oppgave er å produsere barn - hvis ikke må hun dø. En skarp satire om kvinneundertrykkelse, religiøs fanatisme og begjær.

Hør diskusjonen i Sølvbergets podcast:

Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood

Amtmannens døtre av Camilla Collett

Emnet i Amtmannens døtre er gammelt som diktningen selv - unge menneskers kamp for kjærlighet og lykke. Amtmann Ramms fire døtre skulle etter tidens syn ha de beste forutsetninger for å seire i denne kampen. De er vakre og musikalske og er i det velstående og kultiverte hjemmet blitt oppdratt etter de anerkjente mønstre for kvinnelig dyd. Gjennom fortellingens gang utvikler forfatteren hvorfor de likevel måtte bli ulykkelige. Utgitt anonymt i 1854-55.

Ut av skyggene av Shazia Majid

Den 25. januar 1973 landet en ung pakistansk kvinne på Fornebu flyplass i Oslo. I ventehallen sto hennes ektemann, med både bolig og jobb ved Oslo Reiseeffektfabrikk. Kvinnen var spent, og lykkelig uvitende om livet som ventet henne i verdens mest likestilte land. Hun var ikke alene, det er kommet tusenvis som henne til Norge. Men i tiår etter tiår levde innvandrer-kvinnene på utsiden av samfunnet, bortgjemt og glemt. Likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkat og glasstak.

Brev til en ufødt datter av Anne Bitsch

I form av et brev til en tenkt datter skriver Anne Bitsch om kvinners lengsel etter frihet. Dette er en en bok om raseriet over å bli fortalt at man er likestilt og har alle muligheter, men erfare at dette definitivt ikke gjelder med hensyn til det mest intime vi har - vår seksualitet. Først og fremst er det et kampskrift for tillit mellom menn og kvinner, som oppfordrer alle kvinner til å stole på sine drømmer og sitt begjær.

Barndommens gate av Tove Ditlevsen

Med Barndommens gate (1944) fikk Tove Ditlevsen sitt store gjennombrudd som forfatter. Romanen handler om ungjenta Esters oppvekst i en arbeiderfamilie i Istedgade i København, om hennes forhold til familien, omgivelsene og gryende seksualitet. «Barndommens gate er sterkt selvbiografisk,» fortalte Tove Ditlevsen senere, «men selv om jeg synes jeg tok kolossale hensyn til foreldrene mine, ble moren min dypt fornærmet da hun leste den. Hun sa at jeg etter hennes mening hadde hatt en lykkelig barndom, men hva i all verden vet foreldre om hvordan barna deres opplever barndommen?»

Her er det flere bøker:

 1. Bonnie Jo Campbell: En elv en gang

 2. Gabriel Tallent: Min eneste elskede

 3. Marta Breen: Om muser og menn

 4. Marta Breen: Kvinner i kamp

 5. Marta Breen: F-ordet. 155 grunner til å være feminist

 6. Angela Carter: Frekke piker & falne kvinner - en novellesamling

 7. Margaret Atwood: The Testaments

 8. Susanne Brøgger

 9. Amalie Skram: Forrådt

 10. Fay Weldon: En hunndjevels bekjennelser

 11. Inger Merete Hobbelstads biografi om dronning Elizabeth II

 12. Virginia Woolf: Orlando

 13. Sylvia Plath: Glassklokken

 14. Lucia Berlin: Håndbok for vaskedamer

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙