Hva leter du etter?

Avisbudenes dystre frokost

C. S. Lewis sa i sin tid at en god bok for barn eller unge skal kunne leses med like stort utbytte av voksne (jamfør Harry Potter og Hobbiten). En som kan sies å ha tatt denne formaningen alvorlig er Brian K. Vaughan.

Vaughans serie Paper Girls har fire tolv år gamle jenter som hovedrolleinnehavere. Den er fra Vaughans side ment å appellere til et ungt kvinnelig publikum. Før en får ideer om meg som en gammel mann i frakk som lusker rundt barneskoler (vel jeg går med frakk, men har bare stått utenfor én barneskole i hele år) så har denne serien faktisk en universell appell.

Hvorvidt målgruppen er like begeistret vites ikke, men tatt i betraktning hvilken suksess denne serien er blitt, er det lov å anta at så er tilfelle. Det skader ikke at Cliff Chiangs tegninger er nesten uovertrufne.

Avisbud

Som tittelen antyder går disse jentungene med aviser. Selv prøvde jeg tidlig i tenårene å levere Rogaland Avis, men hvem gidder å starte på jobb klokken fem om morgenen? Da var det enklere med Stavanger Aftenblad som da var en ettermiddagsavis, utenom på lørdager hvor de skulle ut før ni. Min karriere som avisbud endte den lørdagen jeg motvillig leverte dem etter klokken fire på ettermiddagen. Jeg har alltid hatt et godt sovehjerte.

Hvis en skal strippe ned handlingen i Paper Girls til det essensielle så er det snakk om tidsreiser og paradoksene det medfører. Våre heltinner, som lever i en søvnig forstad, blir konfrontert med hendelser og personer/maskiner/dyr som ikke hører hjemme i deres nabolag og tidsalder. De finner ut at tidsstrømmen blir forsøkt styrt av forskjellige fraksjoner og disse kjemper mot hverandre gjennom tid og rom. Deretter begynner en reise som fører dem til blant annet steinalderen hvor de møter noen av dem de også vil møte i en fjern fremtid. En av våre hovedpersoner treffer sin onde klone. En annen får beskjed om at hun vil dø av kreft før voksen alder. En tredje møter sitt fremtidige jeg som blir med på ferden videre.

Og dette er bare en brøkdel av hva en blir fortalt i de fem første samlingene av denne serien. Av og til kan handlingen virke litt heseblesende, men takket være Vaughan og Chiang ender det opp med å bli akkurat slik det burde være.

Andre gode utgivelser av Brian K. Vaughan

Filmer og TV-serier

  • Lost: forfatter og produsent sesongene 3 til 5
  • Under the dome: produsent og forfatter
  • Daredevil: forfatter av fem episoder og ukreditert
  • Runaways: produsent
  • Har også skrevet manus til en Silver Surfer film som er ennå er på planleggingsstadiet.
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙