Hva leter du etter?

Barnebøker om drager og fantastiske fantasidyr

For ca. 250 år siden sluttet folk å tro på drager. Forskerne fant ingen bevis på at drager finnes. Heldigvis lever de fremdeles i beste velgående i bøker og eventyr. Her er noen av våre favoritter. 

Drager er det eneste fabeldyret mennesker over hele verden har trodd på. Det gjorde de i tusenvis av år. Ingen vet hvorfor mennesker begynte å tro at det fantes drager. Men dragene minner om virkelige dyr som er farlige. De ser ofte ut som en blanding av en ørn, en leopard, en øgle og en stor slange. Det er stor forskjell på hvordan mennesker trodde dragene så ut. Noen trodde dragene var onde, andre trodde de var gode.

Bildebøker

Brage tenner så det brenner! av Robert Starling

Brage er en liten drage. Han er en hyggelig fyr, men når noen sier hva han skal gjøre, blir Brage veldig, veldig sint. Ilden og raseriet hans fører bare ulykke med seg, helt til mamma-dragen kommer med et tips til sinnemestring. Et tips også alle trassige barn kan benytte seg av. For da kan det hende at energien i sinnet kan brukes til noe bra og morsomt likevel.

Det er ingen drager i dette eventyret av Lou Carter

Stakkars den gamle dragen. Ingen vil ha ham med i fortellingen sin. Ikke Gullhår, ikke Hans og Grete. Men dragen gir ikke opp håpet om å finne noen som vil la ham være en del av fortellingen. At hans enorme iver kan føre ham opp i problemer, kan han ikke skjønne. Dette er en historie om drager, helter og et veldig stort nys.

Det er ingen drager i dette eventyret av Lou Carter

Zog av Julia Donaldson

Møt dragen Zog og prinsesse Perle. Det er mange ting en liten drage må lære seg! På drageskolen lærer Zog og de andre dragene å fly, å brøle, sprute ild og fange prinsesser. Zog øver og øver, men er uheldig og skader seg stadig vekk. Heldigvis dukker det opp en jente med plaster for drageskrubbsår og pastiller for hese halser. Og tenk, hun er en ekte prinsesse! Men prinsesse Perle vil slett ikke gjøre prinsesseting. Og hun vil slett ikke reddes! Hun vil være lege. Boka er skrevet på rim.

Zog og de flygende legene av Julia Donaldson. Illustrert av Axel Scheffler

Dragen ZOG, prinsesse Perle og knekten Gabbagut er flygende leger. De hjelper en solbrent havfrue, opererer en enhjørning som har to horn og helbreder en forkjølet løve. Men kongen syns ikke legeyrket sømmer seg for en prinsesse, og setter en stopper for den flygende legevirksomheten. Så blir kongen selv syk. Hvem kan redde ham, tro? Boka er skrevet på rim.

Zog og de flygende legene av Julia Donaldson. Illustrert av Axel Scheffler

Drager elsker taco av Adam Rubin. Illustrert av Daniel Salmieri

Noe av det beste drager vet er taco. De elsker kyllingtaco, bifftaco, store og små taco. Dersom man ønsker å lokke til seg mange drager bør man definitivt servere en haug med taco. Men når man serverer taco pleier det å være også salsa. Salsa er ikke bra for drager, så hvis en drage ved et uhell spiser sterk salsa, ja, da har man seriøse problemer.

Dragen med de røde øynene av Astrid Lindgren

En dag går bror min og jeg ut i grisehuset for å se på smågrisene som var blitt født den natten. Det er blitt født ti små grisunger, men helt for seg selv i en krok står det en liten grønn drage med sinte øyne. Hvordan har dette gått til?

Dragen med de røde øynene av Astrid Lindgren

Prinsesser og drakar av Christina Bjørk

Boka innheld sju eventyr. I hver historie er det bestemte prinsesser i nye «prinsesseroller». Om de kjenner eventyr om drakar og prinsesser der draken vil røve prinsessa og ha henne i hola si, må de lese denne boka. Her er alt snudd på hovudet. Her har nemleg prinsessene kontroll på drakane. Her møter vi til dømes prinsesse Onetta som vil lære å sprute eld, og prinsesse Torinda som tek den mørkredde draken med ned i den mørke slottskjellaren. Her møter du også prinsesse Lavendel med datamaskin og prinsesse Fresia med sparkesykkel.

Dragejakten av Bjørn Ousland

Dette er et eventyr med drager og en bortskjemt prinsesse. Prinsessen vil ha en ny gave hver dag, og det skal helst være noe finere enn dagen før. Til fødselsdagen ønsker hun seg en drage. Det eneste kongen kan gjøre er å kalle sammen de sterkeste og modigste i hele riket. Den som kan skaffe en drage skal få halve kongeriket og prinsessen (når hun er gammel nok). En fattig gutt får høre om dette og klarer selvfølgelig å skaffe et drageegg. Original og veldig morsom slutt.

Dragejakten av Bjørn Ousland

Når prinser fanger drager av Per Gustavsson

Enhver prins vet at alle slott må ha en drage. I denne boka møter vi en prins som bor i et slott uten, og han må derfor begi seg ut på jakt. Men hva skjer dersom prinsen blir fanget av en ildsprutende drage? Hvordan skal han komme ut av den knipen?

Se hva jeg fant i drageskogen av Timothy Knapman

I boka leser vi om en drage som går tur i skogen. Underveis møter han på et magisk vesen som kommer fra et underlig land langt borte. Vesenet kaller seg Benjamin og har verken vinger, skjell eller hale, og kan ikke sprute ild som vanlige drager. Men Benjamin kan spille fotball, og etter hvert blir de to bestevenner.

Les for meg om drager

Boka inneholder ti dragefortellinger fra hele verden. Her er det både om snille og slemme drager, prinser og prinsesser og om helter som Sankt Georg og Sigurd Fåvnesbane.Skummelt og spennende om drager - til og med litt bloddryppende! Drager hører eventyrenes, sagnenes og legendenes verden til og har alltid fascinert oss, kanskje særlig barn. I "Les for meg om drager" har vi samlet ti barnevennlige fortellinger fra hele verden, her er snille drager og slemme drager og mange helter. For helter må være med i fortellinger om drager. Og heltene er riddere, prinser eller fattige bondegutter, men alle ordner opp med dragene til slutt, på den ene eller den andre måten. Og - hvem vet, kanskje redder de en vakker prinsesse også.Skummelt og spennende om drager - til og med litt bloddryppende! Drager hører eventyrenes, sagnenes og legendenes verden til og har alltid fascinert oss, kanskje særlig barn. I "Les for meg om drager" har vi samlet ti barnevennlige fortellinger fra hele verden, her er snille drager og slemme drager og mange helter. For helter må være med i fortellinger om drager. Og heltene er riddere, prinser eller fattige bondegutter, men alle ordner opp med dragene til slutt, på den ene eller den andre måten. Og - hvem vet, kanskje redder de en vakker prinsesse også.

Den stygge drageungen av Else Færden

En gang for lenge siden bodde en liten grønn larve i et stort nåletre. I nærheten har dinosaurmamma lagt to brune egg i redet sitt, for å ruge dem ut. Men en dag da hun kommer hjem fra matjakt, er det plutselig tre egg i redet, to brune og ett hvitt! Hva er det som har foregått? Hva slags vesen er det som vokser og gror i det fremmede egget? Det er det bare den lille larven som vet...

Lille trollmann av Kazuno Kohara

Stakkars lille trollmann. Han kan ikke fly, de andre ler av han og ingen vil leke med han. Men venner kan du finne overalt - kanskje der du minst venter det. Den lille trollmannen blir venner med dragen som lover å lære han å fly. Men det er så vanskelig, dragen sier at han må tenke veldig hardt på å fly og så må han ønske seg det fryktelig sterkt. Først da det blir farlig ønsker han det sterkt nok.

Lettlestbøker

Flink drage av Bjørn Ousland

Pelle ønsker seg en drage til jul. Han får virkelig en drage i julegave, men drager må ha masse mat og mosjon, for ikke snakke om livsfarlige tannstell.
Selv om Pelle til tider kunne ønske seg å bytte ut dragen med en hund, er det noen fordeler med å eie en ekte drage …

Prinsesse Camilla i Drageland av Julia Boehme

Prinsesse Camilla bor i et stort slott sammen med sin gamle tjener. Men hun har også en blå hest, og den kan fly! Sammen drar de på mange spennende turer. Denne gangen drar de til et land hvor alle menneskene er triste og lei seg, - og både kongen og dronningen gråter! Hva har skjedd? En drage har vært på ferde og snappet til seg sønnen deres, prinsen! Prinsesse Camilla og den blå hesten drar for å finne ham, men det blir en veldig farlig tur!

Lukas er dragekriger av Dorthe Skytte

Lukas har en nabo. Han heter Wu. Lukas skal passe katten hans. Men så ser Lukas to runde ting. Det er drageegg. Eggene tar ham med til Kina. Her skal Lukas kjempe mot onde menn. Klarer Lukas det?

Måneskinnsdragen av Cornelia Funke

En bitte liten ridder og en drage hopper ut av boka Filip leser. De jager hverandre rundt i rommet, og snart er han selv like liten.

Måneskinnsdragen av Cornelia Funke

Den grusomme dragen av Magnus Ljunggren

Egon skal lære seg å fekte på Ridderskolen. Men treningen blir avbrutt da alle de voksne må ut på dragejakt. Fiona synes det er urettferdig at ingen barn får bli med. Sammen med Egon og Urban begir hun seg ut på sin egen dragejakt.

Barnebøker

Ruffen gifter seg av Tor Åge Bringsværd

Dette er den siste boka i serien på i alt ni Ruffen bøker. I denne boka er Ruffen så forferdelig glad, for han har funnet sin hjertevenn: den japanske dragen Hamayoko. Men sjøorm + drage = romantikk med komplikasjoner. Når de vil gifte seg synes Ruffen sin familie at det er en dårlig ide, og det synes familien til Hamayoko også. Hva skal de gjøre da?

Den gule dragen av Tor Åge Bringsværd

En gammel katt forteller sine eventyr. Og for noen historier! Den gule dragen handler om den gang han var i Kina. Han våkner opp i et bur på en lastebil full av katter, på vei til en restaurant som serverer katt. Heldigvis blir han reddet av dragen Dingbang. Dragen kan fortelle ham hvordan jorden ble til, om den gang kattene styrte jorden og hvordan menneskene kom til makten. Sammen besøker de en gammel heksekatt, og planlegger hevn over menneskene som spiser katter. En hevn som ikke helt går etter planen ... Den gule dragen er første bok i serien Katt på ville veier.

Den gule dragen av Tor Åge Bringsværd

Dragens hule av Ewa Christina Johansson Bok nummer 6 i serien Monsterjakten

Per er forsvunnet igjen og Axel er blitt stengt inne i gymsalen! Er det en ildsprutende drage i kombikassen?
Axel har havnet i trøbbel igjen, takket være Ruts lillebror Per. Som vanlig har den
irriterende ungen forsvunnet, og Axel må lete. Nå er Axel stengt inne i gymsalen,
og han er ikke alene. Noe skjuler seg i en kombikasse. Noe som gnistrer og sprer røyk. Noe skjellaktig ...

Dragens hule av Ewa Christina Johansson

Dragetreneren av Cressida Cowell

Møt alle tiders vikinghelt, Hikken Horriblus Haiflabb III. Hvordan skal Hikken fullføre Drageopptaksprøven med en tannløs drage? Og hvordan skal han bekjempe den fryktinngytende Gigantikus Maksimus-dragen før den sluker alle vikingene på Borkøy? Nå må Hikken hente fram helten i seg.
Det er 7 bøker i serien om Hikken og dragen.

Dragens hjerte av Peter GotthardtBok nummer 10 i serien Det forheksedes slott

I en dal smekkfull av drager finner tre jenter en glitrende rubin. Når de forsøker å gripe fatt i steinen skjer det noe dramatisk. Hvordan vil jentene klare se? Og vil de overleve i kampen mot dragene? Det rare gamle slottet er forhekset. Hver gang jentene Pinn, Pop og Manke besøker det, havner de i en ny og spennende verden.

Tam tiggergutten av Jo Salmson

Tam er fattig og foreldreløs. Han drømmer om dragene som hver kveld flyr over der han bor. Dragene og drageridderne bor oppe ved kongens slott, innenfor den femte bymuren. Men en Tam vil aldri bli sluppet inn der.
Det er 6 bøker om Tam og dragene.

Tam tiggergutten av Jo Salmson og Åsa Ekstrøm

Varulv mot drage av Beastly Boys

En død drage ankommer Fjerntvedt Gods, et spøkelse avslører en mørk hemmelighet, og varulven Ulf oppdager en grusom sport som kalles Fryktens sirkel. Med hjelp av vennene sine må han prøve å beseire den onde Marackai. Dette er den første boken i "Beastly Business", den spennende nye eventyrserien for alle unge som er interessert i drager, kjemper, feer og varulver.

Dragegull og grønn smaragd av Jon Ewo

Tredje bok om dragejenta Zara og foreldrene hennes, som stadig ligger i strid med onde riddere og sleske grever.
Dragene har en hel hær av terrakottasoldater. De må bare vekkes til live før de kan gjøre nytte for seg. Det er ikke så enkelt å få til: De våkner bare hvis noen av adelig byrd berører dem med et sverd av dragegull. Den grønne smaragden som sjøormene vokter, er også nødvendig. Gull har dragene nok av, men hvor kan dragene finne en adelig? Og hvordan skal Zara og kyklopen Calypso lure smaragden ut av sjøormenes klør?
Les også de to første bøkene om Zara; Drageblod og blå safir og Dragesverd og svart opal.

Prinsusse Klura og dragen av Tormod Haugen

Lekende, humoristisk og fantasifullt .; nytt eventyr av Tormod Haugen Noen tror at det aller fineste man kan være er å være prinsesse. Det er helt feil. Prinsusseneer mye finere, ektere, og har mye blåere blod enn en prinsesse. Prinsusser får alt de peker på og bor i slutt, ikke slott .; for sluttene er mye finere. Prinsusser er veldig modige, og tør alt .; også å redde prinser som er fanget av drager .; og det enda de bare en ni år gamle! Prinsusse Klura og dragen er et helt nytt eventyr som snur opp ned på og vrir og vrenger på gamle konvensjoner Prinsusse Klura er ei ekte prinsusse, ikke prinsesse. Prinsusser er mye finere enn prinsesser. Klura liker ikke å gå på skolen hos lurer Puttersen, men å danse med dansetjunerne er moro.
I riket der Klura bor er det ni konger og dronninger, de har hvert sitt land og hver sin prinsesse, prinsesser fra A til Å.
En dag får kongen og dronninga bud fra Kong King. Sønnen hans, prins Kingelikong, er fanget av en drage. Den eneste som kan redde ham er en ni år gammel prinsusse med langt lyst hår og fregner. Prinsusse Klura må i vei.
Alle prinsessene i riket vil redde prinsen.
U-sangen til prinsusse Klura kan ikke dragen stå i mot. Hun husker ikke teksten, men når alle prinsessene synger sangen sin i kor, blir dragen liggende i dvale.
Prinsusse Klura går inn i dragehulen, gjennom en gang dekket av smaragder og rubiner. Hun kommer fram til prinsen som helst vil blir reddet av en ridder og ikke en prinsusse.
Alle prinsessene sloss om å redde prinsen, men prinsusse Klura og prinsøsse Børta som kom først til dragehulen, velger heller å være venninner og møtes neste måned.

Prinsusse Klura og Pellus av Tormod HaugenFrittstående fortsettelse av Prinsusse Klura og dragen

I Prinsusse Klura og dragen måtte prinsussen dra ut på en farefull ferd for å redde prins Kingelikong, som var blitt tatt til fange av en drage. Nå viste det seg på slutten at det slett ikke var dragen som var den største trusselen mot prins Kingelikong, men en horde prinsesser som alle ville redde ham og få det halve kongeriket attpå. Det endte med at dragen måtte redde prinsen og føre ham i sikkerhet hos kongen og dronningen på slottet igjen. Nå får Prinsusse Klura et mystisk brev, der hun blir bedt om å komme for å redde dragen. Han er tatt til fange av prins Kingelikong, og Prinsussen setter seg på hesteryggen og dra på ny ut i verden på farefulle oppdrag. Det er jo slikt prinsusser liker.

Prinsusse Klura og Pellus av Tormod Haugen

Drageherren av Josefine OttesenSerie på 11 bøker

Dian er en foreldreløs gutt som jobber hos smeden. Landsbyen han bor i må ofre en ung gutt til dragen en gang i året, ellers vil dragen brenne ned byen. En dag blir Dian pekt ut til å bli drageoffer. Det er den fryktelige Nagir som styrer riket etter at kongen døde og siden den ektefødte prinsen er forsvunnet. Dian klarer på mirakuløst vis å komme seg løs fra dragens klør, men kommer straks i nye farer ... Dian er en gutt som jobber hos smeden. Han er foreldreløs, men bor hos den snille bestemoren sin. Hvert år må landsbyen han bor i ofre en ung gutt til dragen, ellers vil den brenne ned byen og drepe alle. En dag har turen også kommet til Dian, og han forbereder seg på å bli fortært av den grusomme dragen. Men skjebnen har helt andre planer for ham, og mot alle odds klarer han å sno seg ut av dragens grep. Dian erfarer raskt at det er flere farer ute i Terra. Historiene om Dian og de andre innbyggerne i Terra er lettleste og spennende, dramatiske og befolket av mystiske skikkelser og skumle orker.

Fantasy for ungdom

Hans majestets drage av Naomi Novik

Hans majestets drage er den første boken i Temeraire-serien , en spennende blanding av fantasi og europeisk krigshistorie. Her møter vi en uvanlig intelligent og spesiell drage som sendes på mange spennende eventyr i den engelske kongens tjeneste. Det er to bøker til i serien.

Hans Majestets drage av Naomi Novik

Eragon av Christopher Paolini

Eragon er den første boka i fantasyserien Arven. Boka handler om den fattige bondegutten Eragon som finner en vakker blå stein i skogen. Hvis han selger steinen, slipper familien hans å sulte den vinteren, men det går ikke slik han håper, for steinen er et egg! Egget klekkes og det fødes en drage. Dragen får navnet Saphira, og blir Eragons store hemmelighet. Saphira og Eragon snakker med hverandre gjennom tanker og blir bestevenner. I løpet av en natt blir Eragons verden forandret, han blir kastet inn i en verden av magi, farer og kampen mot onde krefter. De neste bøkene i serien heter: «Den eldste», «Brisingr» og «Arven, eller sjelenes hvelv».

I Evigendt av Siri Fjellvang Tobiassen

I denne boka kan vi lese om den snart middelaldrende Oda, enslig mor og ikke helt vellykket lærer. En morgen hun ligger på sofaen og pleier bakrusen, kommer det en drage flygende gjennom vinduet. Oda og sønnen Ask blir hentet til en annen verden der de må utføre et farlig oppdrag. Underveis skjer det mange uventede ting og farer lurer overalt. Bok nummer to heter Tilbake til Evigendt.

I Evigendt av Siri Fjellvang Tobiassen

Dragene våkner av Iselin B. AlvestadBok nummer 2 i serien Alanya

Den andre boken i serien om Alanya.
Det er en fredelig vår i Aryak etter at Alanya og hjelperne hennes klarte å fordrive heksa fra Abylon. Men så begynner Pip, som forvalter tronen i Alanyas sted, å forandre seg. Også Haimo oppfører seg underlig. Langsomt går det opp for Alanya at noe er galt, veldig galt. Aryak lider fremdeles under forbannelsen, og Alanya er den eneste som kan gjøre noe med det. Men for å greie det, må hun vekke dragene ...
Alanya. Veien følger hjertet er den første boken i serien Alanya.

Dragene våkner av Iselin B. Alvestad
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙