Bøker om #BlackLivesMatter
Tekster fra forlagenes omtaler.
Vær min havn av Jacqueline Woodson
Seks elever får beskjed av læreren sin om at de skal møtes ukentlig i et rom på skolen, uten voksne til stede. De skjønner ikke hvorfor de skal møtes på denne måten, men etter hvert begynner de å snakke om det de vanligvis ikke snakker med noen om. Estebans pappa som har blitt sendt ut av landet, faren til Haley som sitter i fengsel, og Amaris frykt for å bli dømt på grunn av fargen på huden hans. Kanskje kan de gjøre hverandre litt modigere i møte med alt det vanskelige? National Book Award-vinner Jacqueline Woodson har skrevet en varm og rørende fortelling om betydningen av venner, frihet og å kunne fortelle sin egen historie.
Brown girl dreaming av Jacqueline Woodson
Jaqueline forteller i diktform om sin egen oppvekst som afroamerikaner på 60– og 70-tallet i USA. Hun kommer både fra Sør-Carolina og New York. Hun forteller om sin gryende interesse for Civil-rights-bevegelsen. Sterke og rørende dikt der vi ser glimt av barnets sjel som prøver å finne sin plass i verden. Hun forteller også om starten på skrivingen, hvordan hun fant sin stemme gjennom å skrive historier.
Cross Cultural Kids av Lill Salole
Flytteerfaringer og påvirkning fra flere kulturer gir tilgang til mye viktig kunnskap. Visdommen du bærer på, er svært verdifull, den etterspørres og behøves både i det norske samfunnet og globalt. Har du flyttet mellom land? Har du, foreldrene eller besteforeldrene dine innvandret eller flyktet fra andre steder? Kanskje har du røtter hos et urfolk eller en nasjonal minoritet? Kan hende er du adoptert fra et annet land? Dette er en informasjons- og inspirasjonsbok for deg.
Third Culture Kids av Aon Raza Naqvi (red.)
Å vokse opp mellom kulturer. Third Culture Kids handler om å vokse opp mellom kulturer. I denne antologien deler 30 mennesker sine historier, bekjennelser, kunstuttrykk og kloke ord som til sammen skaper et portrett av et flerkulturelt Norge.
Rasismens poetikk av Guro Sibeko
Melaninrike og hvite kropper skilles ikke engang av fargen. Den som passerer som «hvit» et sted på jorda, kan være «melaninrik» et annet. Likevel er det stor forskjell på hvordan det er å leve med en hvit og en melaninrik kropp. Denne boka handler om det. Og om hvordan vi kan gjøre det lettere å leve for alle.
Det er et jeg som snakker av Lone Aburas
En ung kvinne ser seg lei på all tausheten rundt seg, den manglende evnen til å gjøre motstand, til å skrike ut. Hun gidder ikke mer. Dermed setter hun seg ned og skriver det hun selv har kalt en «politisk og poetisk protesttale». Noe av styrken i Det er et jeg som snakker, er at forfatteren er så konkret. I stedet for å kritisere samfunnet, legger hun hele tiden fram konkrete eksempler.
Slay av Brittney Morris
17 år gamle Kiera Johnson har i all hemmelighet laget et online dataspill som spilles av tusenvis av afroamerikanske ungdommer. Plutselig skjer det et mord som knyttes til en krangel i spillet. Media dømmer spillet som et miljø for kriminelle. Det kommer trusler både fra spillmiljøet og utenfra. Nå må Kiera kjempe for verden hun har skapt, men kan hun klare det uten å havne i fare selv?
Et hav av kjærlighet av Tahereh Mafi
En sterk roman om hvordan det er å være ung og i møte med den store kjærligheten, frykt og ødeleggende fordommer. Det er 2002, ett år etter 11. september, og politisk uro preger det amerikanske samfunnet. Denne uroen påvirker også Shirin, en seksten år gammel muslimsk jente som er drittlei fordommer. Shirin blir utsatt for frekk stirring, nedsettende kommentarer, til og med vold - alt på grunn av bakgrunnen og religionen hennes, og hijaben hun bruker hver dag.
Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar
To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.
Ikkje vær redd for sånne som meg av Sumaya Jirde Ali
Med utspring i samtalar mellom Jirde Ali og Suha Alhajeed, som kom til Noreg som syrisk flyktning, kjem no 'Ikkje ver redd for sånne som meg'. Her tematiserer Jirde Ali utanforskap, framandfrykt og å stadig vekk måtte svare for si eiga menneskelegdom, kvifor ein vel å bera hijab, og korleis det kjennast å stadig bli bede om å ta avstand frå terroråtak.
Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof
I dette langessayet utforskar Camara Lundestad Joof kva det vil seie å leve som ein dobbel minoritet i sitt eiga land. I litterære vendingar drøftar ho blindpunkt hos sjølverklæra 'fargeblinde' nordmenn, kva hudfargen har hatt å seie for kven ho i dag har blitt, om det framleis finnast ein del av henne som er uberøyrt av rasisme, og opplevinga av å møte rasisme så ofte, at ho ikkje kan fortelje venene sine om alle hendingar, fordi det vil bety at dei aldri vil hinne å tale om andre ting ilag.
The hate u give av Angie Thomas
Seksten år gamle Starr lever i to verdener - det fattige nabolaget hvor hun er født og oppvokst og den snobbete videregående skolen i forstaden. Balansen mellom disse to blir snudd på hodet når Starr er det eneste vitnet til at hennes beste venn Kahlil, blir skutt av en politimann. Det Starr sier om hendelsen kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare. Romanen er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, og er en historie om fordommer og kampen for rettferdighet.
På vei mot toppen av Angie Thomas
Bri vil bli hip hop artist som faren var, men det er ikke lett å nå drømmen når man blir stemplet som gangster og familien knapt har råd til mat og strøm. Bri tenker tekster, hun assosierer i rim og lager strofer hun kan bruke i ringen. En dag får hun muligheten til å battle i ringen, dette kan bli startskuddet på veien mot drømmen.
En medrivende ungdomsbok full av musikk og samfunnskritikk. (Ingunn Øvrebø-Uldal)
Dear Martin av Nic Stone
Justyce McAllister har toppkarakterer og store ambisjoner. Men en kveld han hjelper kjæresten sin inn i en bil fordi hun er full blir han arrestert av politiet. Dette er en rystende opplevelse for Justyce. Han begynner å skrive en dagbok adressert til Dr. King der han skriver om hvordan rasisme fremdeles dukker opp i alle mulige situasjoner i dagens USA. Kan lånes som engelsk lydbok i appen Libby.