Bøker om mødre
Helge Torvund: Til mor
I «Til mor» går forfatter Helge Torvund i dialog med sin for lengst avdøde mor, og utforsker morsrollen og det å være husmor på 1950-tallet. Gjennom prosa og lyrikk tegner han bildet av arbeidet de gjorde og det særegne ved tidsepoken (Forlagets omtale). Boka har fått gode anmeldelser, "hjertevarm" og med "lun humor" er ord som går igjen i omtalene i denne hyllesten til en mor.
Ellen Marie Thelle: Halvparten meg, halvparten deg
En liten bok om å ha en mor og om å være mor. Vi møter Line på ulike stadier i voksenlivet. Da hun skal ha sitt fjerde barn, ved sin mors dødsleie sammen med søsknene og da hun får sitt første barnebarn. En stillferdig, reflekternde roman om å være en familie og være sammen i store og små begivenheter i livet
William Maxwell: Som svaler kom de
Elizabeth Morison er en helt vanlig kvinne som lever i en amerikansk småby. Men for familien hennes, mannen James og sønnene Bunny og Robert, er hun universets midtpunkt. Gjennom tre deler, fortalt fra perspektivene til hver av de tre familiemedlemmene, beskrives det som skjer med dem alle da Elizabeth rammes av den dødelige influensaepidemien som spres over hele verden sommeren 1918.
Anne B. Ragde: Jeg har et teppe i tusen farger
I denne personlige romanen skriver Anne B. Ragde om sin egen mor Birte, alenemoren som jobbet som maskinfører på en plastposefabrikk. Hun hadde en stor, men uutnyttet intellektuell kapasitet og ufravikelig tillit til høyresiden i norsk politikk. Etter en opprivende skilsmisse fikk Birte eneansvar for sine to døtre. Ragde skildrer gode opplevelser fra oppveksten i Trondheim, men også vanskelige tider med det opprivende bruddet mellom foreldrene og konfliktene som oppstod da Anne flyttet hjemmefra og etablerte sin egen familie. Romanen er en fortelling om livsmot og trass, om familiebånd og en mor som kunne være hard og distansert, men som likevel var høyt elsket av sine døtre. Av samme forfatter anbefales også oppfølgeren fra i fjor: Muttra og meg: en slags minnebok om oppveksten, korte og lange turer med mye dramatikk og morsomme opptrinn.
Cecilie Enger: Mors gaver
Cecilie Engers mor skrev gjennom fire tiår nøyaktige lister over julegavene familien ga og fikk. Da moren blir rammet av alzheimer og havner på sykehjem dukker disse listene opp. De blir utgangspunktet for denne romanen, som forteller familiens historie fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Dette er en personlig beretning om levde liv og om hvordan det er å oppleve at noen som står deg nær gradvis mister hukommelsen. Men det er også en roman om tilblivelsen av det moderne Norge.
Sally Rooney: Alle andre
Connell og Marianne vokser opp i den samme irske småbyen, men der ender likheten dem imellom. De kommer fra hver sin verden, og ingen lar dem så mye som et øyeblikk glemme sin plass i det lille samfunnet. Den gnistrende tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den smarte, rike, venneløse jenta er og forblir deres hemmelighet. Og da de møtes igjen på universitetet i Dublin er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem like komplisert og elektrisk. Alle andre er en kjærlighetsroman, en fortelling om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre. Den viser oss hvor vanskelig det er forandre den vi dypest sett er. Hvordan stolthet og usikkerhet gir grobunn for misforståelser som aldri kan rettes opp. Connels mor er en viktig bifigur i historien og i henne får begge de to unge både styrke, støtte, omsorg og kjærlighet - og motstand når det trengs
Linda Eide: Oppdrag Mottro
I ti år har Linda Eide ringt mor si. Aldri for å spørja korleis det står til. Alltid for å grava fram noko gammalt som er nytt. For det mora fortel frå Linda sin barndom liknar ikkje på den barndommen Linda sjølv hugsar. Og når mora fortel frå si tid, også kalla gamle dagar, er det frå eit liv Linda aldri var ein del av. Kva var desse gamle dagar? Og kven er mor eigentleg? I tekst og bilete er denne boka ei vittig og tankevekkande utforsking av korleis gamle dagar lever vidare i notida. Linda lengtar tilbake til ei tid ho aldri levde i. Mora står trygt planta i ei notid som ikkje er til å kjenna att frå hennar tid.
Göran Tunstrøm: Juleoratoriet
Solveig Nordensson hadde en visjon om å oppføre Bachs Juleoratorium i kirken i den lille byen Sunne, men hun dør akkurat på dagen da det lokale koret står klar til å fremføre Juleoriatoriet, etter ti års forberedelser. Familien Nordensson mister sitt lyspunkt, en elsket hustru og en strålende mor. Aron, ektemannen, søker tilflukt i tausheten. Sønnen Sidner leter etter kjærlighet og samhold etter morens død, og må reise til den andre siden av jorden for å finne det. Det skulle gå mange år før Solveigs drøm ble virkelighet, da sønnesønnen Victor realiserer sin bestemors visjon om å oppføre det monumentale verket i den lille småbykirken.
Mustafa Can: Tett inntil dagene
Dette er først og fremst en vakker, personlig og velskrevet fortelling om Mustafa Cans mor. Hun ligger for døden, og familien pleier henne hjemme. Sønnen blir i denne tiden kjent med sin mor på en ny måte. Han gjenoppdager hennes kultur og bakgrunn; en verden han har kjempet for å frigjøre seg fra og har skammet seg over. Han blir kjent med en mor som har mistet syv av tolv barn, som måtte forlate sitt kjære hjemland og dra til en fremmed kultur. Denne kulturen har hun i flere tiår strevet med å bli vant til, mens barna hennes raskt tilpasset seg og tok den som en selvfølge. Han ser plutselig moren som et helt menneske, ett menneske som har levd sitt liv "tett inntil dagene" Som fortellingens bakteppe ligger historien om Mustafa Cans foreldre, som tidlig på 70-tallet blir tvunget til å forlate sitt hjemland Kurdistan. Sammen med sine overlevende barn er de blant de første ikke-vestlige innvandrerne i det moderne Sverige. Slik sett gir boken også et godt innblikk i hvordan det er å vokse opp mellom to kulturer.
Jane Austen: Stolthet og fordom
Romanen forteller om forviklingene i forholdet mellom den muntre og livlige Elizabeth Bennet og den rike og overlegne Darcy. Tittelen "Stolthet og fordom" henspiller blant annet på de oppfatningene Elizabeth og Darcy har av hverandre til å begynne med. Romanen var en stor suksess i Austens samtid, og selv i dag kan vi glede oss over forfatterens presise og treffende personskildringer. Ikke minst trer Mrs. Bennet fram som en elskelig dame som gjør alt hun kan for det hun mener er det best for døtrene: å få den godt gift.
Lori Nelson Spielman: En liste for livet
Da Brett var tenåring satte hun opp en liste over mål hun ville oppnå i livet, som: «lære fransk, skaffe hund, finne kjærligheten, hjelpe fattige, få barn osv». Nå er hun 34 år og har tilsynelatende alt: en god jobb i familiefirmaet og en stor leilighet hvor hun bor sammen med kjæresten. Listen har hun fullstendig glemt. Men når moren dør, blir Bretts verden snudd på hodet. Istedenfor å bli utpekt som ny direktør for firmaet, har moren laget en klausul i testamentet. Brett må fullføre alle punktene på livslisten før hun får arven sin.
Toni Morrison: Elskede
Ohio, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemsøkt av Sethes døde datter, og av minnene om det som hendte 18 år tidligere. Såret og høygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for å slutte seg til resten av familien. I 28 dager får hun nyte friheten, før hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsøker å bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere medslaven Paul D. dukker opp, gjør det alt litt lettere. Men en dag kommer den døde datteren tilbake for å kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang å bli elsket.
Emma Donoghue: Rom
Bare 19 år gammel blir en ung kvinne bortført. De neste syv årene lever hun i fangenskap med sønnen hun får.Rom er en vakker og urovekkende fortelling om en mor og et barn og kjærligheten som holder dem i live. Jack er på mange måter en typisk femåring. Han liker å lese bøker, se på tv og spille spill med Mamma. Men det er én stor forskjell på Jack og andre femåringer: Jack har levd hele livet sitt i Rom, sammen med Mamma og en skummel nattlig gjest som han kjenner som Gamle-Erik. For Jack er Rom den eneste verden han vet om, men for Mamma er Rom et fengsel hvor hun forsøker å skape et normalt liv for sønnen sin. Når deres øylignende verden plutselig utvider seg til utenfor de fire veggene, blir konsekvensene smertefulle og voldsomme. Til tross for den dypt urovekkende tematikken, er Emma Donoghues Rom fyllt med vakre øyeblikk av kjærlighet, håp og en hardnakket vilje til å leve, selv under de mest fortvilede omstendigheter. Det er blitt en overveldende og annerledes roman om overlevelse, isolasjon og fangenskap, skrevet i et enkelt, poetisk og kraftfullt språk.
Amy Tan: Lykke og glede
Denne store, rike romanen handler om mødre og døtre og om to kulturer. I nesten førti år har fire kinesiske kvinner i San Francisco møttes i Foreningen lykke og glede for å spille mahjong, lage god mat og fortelle historier. Da en av kvinnene dør, overtar datteren hennes plass. Jing-Meis uvitenhet om morens liv sjokkerer de andre kvinnene. Kjenner ikke en datter sin egen mor? Med følsom penn utforsker Amy Tan de dype, men også skjøre båndene mellom mødre og døtre.
Min Jin Lee: Pachinko
Denne episke familiehistorien begynner i Japan-okkupert Korea tidlig på 1900-tallet. Sunja, datter av den driftige Hoonie, blir gravid og forlates av elskeren. Sunja reiser til Japan for å føde barnet hun venter. Dette er starten på en fortelling om kamp, diskriminering, fattigdom, katastrofer og hardt arbeid som vil prege familien igjennom fire generasjoner: fra den store depresjonen til 80-tallet, fra Korea via Japan til USA. Gjennom et halvt århundre følger vi familiens forsøk på å slå røtter i et land der de, dypest sett, er uønsket.
Flere bøker om det å være mor eller å ha en mor
Vivian Gormick: Heftige bånd Arundhati Roy: Guden for små ting Jennifer Clement: Sanger om våpen Sue monk Kidd og Ann Kidd Taylor: Granateplene Edvard Hoem: Mors og fars historie Louisa May Alcott: Småfrøkner (Little women) Gabriel Garcia Marquez: Hundre års ensomhet M.L. Steadman: Lys mellom to hav Betty Smith: Det vokser et tre i Brooklyn Isabell Allende: Åndenes hus Junot Diaz: Oscar Waos korte makeløse liv Alice Walker: Fargen bortenfor Celeste Ng: Alt jeg ikke sa Maria Semple: Bernadette, hvor ble du av Joyce Maynard: Sensommerdager