Bøker om vennskap
Det er du som er Bobby Fischer av Christer Mjåset
Fem barndomskamerater møtes igjen på etter 25 år i en felles venn, Kristoffers begravelse. Håkon har båret på en skyldfølelse i alle disse årene og gjenforeningen med vennene gjør at vonde minner dukker fram i hukommelsen. Hva var det som skjedde den sommeren Agnes forsvant? Tok Kristoffer med seg en hemmelighet i graven? Handlingen utspiller over et døgn, med tilbakeblikk til den omstendighetene rundt Agnes’ forsvinning. Romanen er både en oppvekstroman med troverdige beskrivelser av ungdomsmiljøet i en småby, den starter rolig, men etter hvert blir den mer intens og spennende som en kriminalroman
Guden for mareritt av Paula Fox
23 år gamle Helen forlet landsbygda og bur nokre månader i New Orleans. Der blir ho møtt med vennskap av ein varm og inkluderande, intellektuell gjeng. Verda utvidar seg for henne på mange måter, og ho får augene opp for mellom anna undertrykking av farga og homofile. Skildringane hennar av vennskap og menneskelege relasjoner er svært vakre. Paula Fox (1923-2017) er ein av desse amerikanske forfattarane som som etter sin død har fått sin renessanse. Og det er fullt fortent.
Forsoningen Fred Uhlman
Tyskland 1932. En ny gutt begynner i klassen. 16-åringe Hans er fascinert av den aristokratiske nykommeren, Konradin, og innen kort tid blir de venner. Det blir et dypt vennskap der de deler interesser, lange samtaler og turer på fjellet. Men guttene lever i et omskiftelig Tyskland. Den mørke politiske utviklingen rammer hardt og slår sprekker i vennskapet - mot begges vilje. Forsoningen kom ut i 1971, men ble først virkelig lagt merke til noen år senere da Arthur Koestler utropte den til «et lite mesterverk» (Fra Bokbasen).
En dag av David Nicholls
Emma og Dexter møtes en gang i året, og utvikler et sterkt vennskap. Det er svært ulike, men er begge ganske frittalende og setter hverandre på plass når det trengs. Det fører etter hvert til at de må ha en pause i forholdet – og rett og slett finne ut hva slags forhold det vil ha. Så egentlig er dette en kjærlighetsroman, en feelgood-roman - litt utenom det vanlige. En sjarmbombe for dem som liker engelsk vidd og språklig eleganse. 1990-tallets Storbritannia er morsom skildret gjennom Dexter og Emmas samtaler. Boka er også blitt en fin film.
Stål av Silvia Avallone
Anna og Francesca er 13-14 år. De har drømmer om og lengter etter kjærlighet og evig vennskap. Overlever drømmene i et samfunn preget av ensidig sysselsetting, forfall og rusmiddelbruk? Vi er i Toscana altså, men langt fra vin-markene og hyggelige små restauranter. Avallone forteller med en intensitet slik at leseren kjenner stemningen på kroppen og ser byen, stålverket og stranda tydelig for seg. De som likte Elena Ferrantes Napoli-kvartett, vil nok også sette pris på denne boka. Forfatteren var 25 år da den kom og det er hennes debut som forfatter.
Den svovelgule himmelen av Kjell Westø
To gutter med ulik klassebakgrunn blir venner en gang på 1960-tallet. Alex kommer fra en velstående slekt, men det er noe underlig i denne familien - og romanens forteller skjønner ikke hva det er. Som voksen forfatter tenker han tilbake på vennskapet med Axel. Men husker han alt slik det egentlig var? Var himmelen så blå om sommeren? Han forteller vakkert om ungdomsår, kjærlighet, klasseforskjeller og vennskap. Alt med en sterk intensitet - men også vemod, ettersom det nå mange års siden.
Agaat av Marlene van Niekerk
Sør-Afrika, 1996. Sytti år gamle Milla de Wet er langsomt i ferd med å dø, og den eneste som får lov til å pleie henne, er tjenestepiken Agaat. De to kvinnene har levd et helt liv sammen og står hverandre nær. Deres felles historie inneholder mange hemmeligheter, deriblant flere som går langt utover det tradisjonelle forholdet mellom herre og tjener. Dette er en bred familiehistorie som beskriver sørafrikansk hverdagsliv gjennom fem tiår. Det er en beretning om makt og avmakt, hat og kjærlighet og den vanskelige forsoningen. (Bokbasen)
Fornemmelse for slutten av Julian Barnes
Tony og Adrian ble ble venner da gikk på kostskole. De lovet hverandre evig vennskap, men det tok slutt da de ble forelsket i den samme jenta. Nå er Tony pensjonist og en dag får han et brev fra Adrians advokat. Innholdet er overraskende og han skjønner at ikke har forstått hva som hendte den gangen, eller kanskje at han ikke kan stole på hukommelsen. Han skjønner også at han må gå i seg selv og grave litt i den gamle historien, og det blir det spennende lesning av. Julian Barnes fikk den gjeve Man Booker prisen for denne romanen i 2011. Den er også filmatisert.
Samtaler med venner av Salley Rooney
Frances og Bobbi venninner – og eks-kjærester. De beveger i et intellektuelt miljø i Dublin og trekkes mot kunstner-ekteparet Mildred og det utvikler seg et komplisert forhold mellom alle fire. Vennskapet mellom Bobbi og Frances vakler. Sally Rooney beskriver dette med en finslipt og stilsikker penn. Det er friskt og morsomt, sårt og medrivende skrevet. Sally Rooney er født i 1991, så at hun har innsikt i hvordan det er å være ung er ikke så rart, men at hun allerede har skrevet to glimende romaner er imponerende. Hennes andre-bok, Alle andre anbefales også.
Et lite livav Hanya Yanagihara
Willelm, Malcolm, JB og Jude følger hverandre gjennom studier, arbeidsliv og privatliv. Jude er en spesiell person på alle måter, Glitrende og intelligent, men også sårbar. Han skjuler noe og det er det tungt for de andre tre å akseptere. Sakte rulles historien hans opp og det er utrolig vond lesning. Det som likevel gjør boka utholdelig er det sterke vennskapet, de troverdige skildringene av relasjonene og konfliktene, samt en porsjon uendelig godhet. «Grusomt gripende» mener Dagsavisens anmelder Gerd Elin Stava Sandve.
Gruppen av Mary McCarthy
Seks venninner, nettopp uteksaminert fra college, og er klare for jobb og karriere, men New York på 1930-tallet er ikke er klar for ambisiøse kvinner. Vi følger dem gjennom 10-15 år og de fleste av dem ender opp i en tradisjonell kvinnerolle: ekteskap og barn. Boka kom ut første gang i 1963, men ble snart glemt. Nå er den utgitt på nytt – og det fortjener den, temaet vennskap er evigvarende. Den er glitrende godt skrevet og dessuten både underholdende og morsom. Ikke uten grunn den er kalt forløperen til Sex og singelliv.
Roskilde av Linn Strømsborg
Har du vært på Roskilde-festivalen noen gang? Da vil du ganske sikkert kjenne deg i gjen i denne boka, Linn Strømsborg har vært der flere ganger og fanget stemninga. Hun skriver så du kjenner det på kroppen: varmen, regnet, gjørma, teltlivet og det skummende ølet Og framfor alt: Konsertene, musikken og ikke minst vennskapet som skal vare evig. Dette er Linn Strømsborgs debutbok fra 2009. Senere han hun skrevet flere romaner om hvordan det er å være ung voksen i dag.
Primtallenes ensomhetav Paolo Girordani
Mattia og Alice er to ensomme ungdommer. Begge er preget av vonde opplevelser i barndommen og de har vanskelig for å takle disse. De er som primtallene, de står alene. Når de møtes, gjenkjenner seg selv i den andre og de utvikler et nært vennskap og etter hvert varmere følelser. Fortellingen om Mattia og Alice er stillferdig og minimalistisk i stilen, men sørgelig og uendelig vakker. En leser på nettstedet Goodreads sier det omtrent slik «dette er en sånn bok jeg alltid håper å finne på biblioteket, en jeg aldri har hørt om og ender opp med å elske».
Kunsten å bli glad i seg selv av Yukiko Motoya
Linde ønsker seg nærhet og fortrolighet, men hvorfor får hun det ikke helt til? Kanskje har hun for høye ambisjoner om et lykkelig liv? Vi møter henne på ulike stadier i livet, hun er i utgangspunktet optimistisk, men klarer likevel å spolere anledningene hun har til å skape gode relasjoner til andre mennesker. Romanen er relativt kort og stemningen er tett. Her er det mye å reflektere over, både om kjærlighet og vennskap og kanskje å akseptere seg selv og verden omkring seg slik den er.