Hva leter du etter?
Klær på stativ

Et år uten shopping

Er skapene fulle, lommeboka tom og samvittigheten dårlig? På biblioteket finner du bøker som kan inspirere til å ta en pause fra shoppingen. 

Det var jul, jeg hadde stresset fra butikk til butikk for å finne julegaver. Køene var lange, folk sine lunter var korte. Beløpene man var villig til å betale for hver gave ble høyere og høyere i takt med at julaften nærmet seg. I bakhodet mitt ringte en klokke høyere og høyere, til den ikke kunne overhøres. Dette ville jeg ikke være en del av lenger.

Jeg bestemte meg for at 2014 skulle være shoppingfritt. Ingen nye klær, sko eller interiørting. Det gikk stort sett helt greit. Problemet ble utslitte dongeribukser og singletter som mistet fasongen i vask. Dette løste jeg med å ønske meg klær til bursdagen. Pluss at jeg måtte krype til korset på et loppemarked og på Fretex.

Men alt i alt er jeg fornøyd med året. Jeg har ikke shoppestopp lenger, men har funnet den gyldne middelvei. Jeg har blitt ekstremt restriktiv når jeg er ute på shopping. Jeg shopper lite, sjekker hvilket land plaggene er produsert i, går i butikker som har åpne fabrikklister og går ofte for hyllene med «conscious». Og jeg har blitt veldig glad i bruktbutikker. 

Bøker om shoppingfri

Hvordan skal man finne motivasjon til å ta shoppestopp, eller bare bli litt mer bevisst? Frilansjournalisten og forfatteren Irina Lee er den i Norge som har tatt høyest til orde for dette. Hun tok en to år lang pause fra shoppingen, og har skrevet om det i boka Shoppingfri. (Se nederst for lenker til alle bøkene som nevnes.)

Boka er vel verdt å lese. I denne boka reflekterer hun over hvorfor hun valgte å ta shoppefritt år, og hvilke utfordringer som oppsto. Hva gjør man for eksempel når alle sokkene er hullete?

En annen bok jeg leste for å få inspirasjon var Motemanifestet av den svenske motejournalisten Sofia Hedström. Hun innførte også et shoppingfritt år, og bestemte seg for å gjenoppdage klærne i skapet. Hun sydde om, og prøvde ut klærne sine på nye måter. Dette kalte hun for en shoppingdetox.

Jeg ble dessverre aldri en ekspert på å sy om klær. Jenny Skavlan har markert seg som en talskvinne for å heller endre på de klærne man har enn å kjøpe nytt. Hun hadde også seks måneders shoppestopp. Som programleder i Melodi Grand Prix stilte hun i omsydde kjoler, både brudekjoler og gamle kostymer fra NRK-lageret. Hun har gitt ut to bøker om temaet: Sy om og Sy om igjen.

Miljø

Miljøaspektet er viktig for en shoppestopper. Ett plagg fører til utslipp av mellom 1 og 17 kilo karbondioksid, avhengig av materialtype. Produksjonsmetoder, overforbruk og forurensning ødelegger naturen i områdene der klær blir produsert, og dette er er gjerne sårbare områder fra før. Vil du lese mer om dette, har vi på biblioteket mange bøker om miljøvern.

Den svenske forfatteren Johan Tell har skrevet boka 100 ting du kan gjøre for å redde verden, som inneholder konkrete tips for hva hver enkelt kan gjøre.

Naomi Klein tar i boka Dette forandrer alt for seg kapitalismen versus klima, og mener at kapitalismen holder på å ta knekken på oss.

Anders Bjartnes argumenterer for en endring i Norge i boka Det grønne skiftet : stans Norges kamp mot klimapolitikken.

Levelønn

Så lenge folk fortsetter å konsumere klær og ting, og prisene på klær går ned sammenlignet med prisene på andre varer og tjenester, vil det være et ekstremt behov for underbetalt arbeidskraft. I en kjedebutikk i Norge koster en singlet 49,90 kroner. Hvis jeg ikke husker feil, kostet de det samme da jeg reiste til byen på shopping som 13-åring, for 20 år siden.

Aftenposten laget nettserien Sweatshop der norske ungdommer reiser til Kambodsja for å se på arbeidsforhold og lønn. Kan man leve av det man får betalt for arbeidet? Det blir et tøft møte med en hard virkelighet.

Anbefalte nettsider, apper og blogger

Jenny Skavlan har begynt med shoppestopp igjen, og nå vil hun ha flere med. Hun står bak appen ‘tise, hvor man kan selge brukte klær, møbler, kunst og hobbyutstyr. Appen har også en shoppestoppfunksjon. Der kan du legge inn hvor mye du pleier å shoppe for i måneden, og hvor lenge stoppen skal vare. Appen viser deg hvor mange dager du har hatt shoppestopp, hvor mye penger du har spart, og hvor mye CO2, kjemikalier og vann du har spart. En god motivasjon!

Fremtiden i våre hender jobber med miljøvern og rettferdig forbruk. På deres nettsider kan du blant annet lese om hvordan du kan bli en mer etisk bevisst forbruker. Du kan se hvilke butikker som har åpne leverandørlister, og lese om hvordan du får klærne dine til å vare lenger.

Grønne jenter er et bloggkollektiv. Felles for bloggerne er at de er miljøbevisste. Dette gir seg uttrykk på forskjellige vis. Noen slutter med shopping eller handler alle klærne sine på loppemarked. Andre blir vegetarianere eller slutter å kjøre bil.

Til slutt må jeg jo bare slå et slag for biblioteket. Du kan få lese bøkene helt gratis, og de går videre til ny leser når du leverer inn. For mange er det beste av alt at du slipper å lagre massevis av bøker som du sannsynligvis ikke vil lese igjen.

Har du mange bøker hjemme som du ikke har plass til, kan du jo prøve å gi dem til andre. Bookcrossing er et konsept der du legger ut bøker i det offentlige rom, og registrerer det på nettsiden. Når noen finner boka, registrerer de det. De leser den, og slipper den gjerne fri så andre kan finne den.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙