Gode bøker fra 2020 og 2021
Teorier om sand av Kristin Hauge
Teorier om sand er som et langt essay, men med skjønnlitterære elementer. Det er en intelligent, stimulerende og bevegende utgreiing om skyld, tilgivelse og straff. Den blir bare bedre og bedre jo lenger man leser, helt til den plutselig tar slutt, og man sitter igjen med et savn. Jeg leste den uten stopp, og når jeg var ferdig angret jeg, fordi jeg ønsket at det skulle vare lenger.
En mor mister sin eneste datter, og tenker igjennom sitt liv, sin datters liv og hvordan hun endte opp der hun er. De hadde et komplisert forhold, og hun må meditere over om hun kan tilgi sin datters drapsmann, men også om hun kan tilgi seg selv.
Jeg elsket den. De delene jeg likte best er brevvekslingen mellom moren og en prest (moren er ateist), og når moren reiser til Sudan for å se hvor datteren mistet livet. Dette er stor skrivekunst. Det passer for deg som elsker intelligente bøker med mange referanser fra de smarteste tenkerne, men også tåler å lese om tøffe følelser og anger som føles så ekte at du kjenner det i din egen kropp.
Forfatter Kristin Hauge er mangeårig diplomat og skriver med utgangspunkt i det hun kjenner best gjennom sitt arbeid. Hun debuterte i godt voksen alder, og dette er hennes tredje bok. Alle hennes bøker er vel verdt å lese.
Skilsmissedalen av Stian Johansen
For en overraskelse dette var! Det er jo ikke så vanskelig å gjette hva denne boken handler om sånn rent tematisk ( s k i l s m i s s e ), men måten temaet er taklet på er på samme tid nytt og lekent, og noen ganger forferdelig mørkt. Den kan være skikkelig morsom, og i neste setning uendelig trist. Rå.
Dette er altså en samling noveller om forhold. Forhold i sin begynnelse; forhold som definitivt er helt over; forhold på si. Noen ganger får vi treffe de samme menneskene i forskjellige noveller, i helt andre livssituasjoner. Virkelig bra.
Den fungerer også kjempebra som lydbok.
Forfatteren er dessuten selv bibliotekar, og om ikke det er en kvalitetsgaranti, så vet ikke jeg.
Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen
Dette er den første boken jeg har lest av Olaug Nilssen. Denne er morsom, men også tung; men viktig, og får en virkelig til å tenke over hva man prioriterer i livet. Men ikke glem, den er også skikkelig morsom.
Her har vi altså en bok som handler om det å ha en sønn med autisme, som er så vanskelig å håndtere at hele storfamilien bryter sammen. Samtidig er sønnen dypt elsket.
Jeg vil bare si, les denne boken. Den er full av latter og tårer og rystende innsikter, og bøker blir ikke så veldig mye viktigere enn dette.
Kanskje temaet til boken er: til og med den sterkeste har sine begrensinger. Men det er en bok som er både varm og kald, og morsom og alvorlig.
Skinliv av Oda Malmin
Har du noensinne tenkt over forskjellen på hvordan andre ser deg, og hvordan du ser deg selv? Denne boken er et intenst studie av akkurat det fenomenet. Fire mennesker lever i samme blokk i Oslo, og vi får følge med på hvilket inntrykk de har av hverandre, og seg selv. Den vanskeligste å lese er den vi får følge fra et førstepersonsperspektiv. Det er tøft å se hvor harde mennesker er mot seg selv. Jeg går ikke inn på selve handlingen men dette er en utmerket, og lettlest bok. Sakte men sikkert blir vi kjent med menneskene, og deres problemer.
Oda Malmin er rådgiver til den nye kulturministeren, årets Hele Rogaland leser-representant, og fra Stavanger, så her er det mange grunner til å hogge inn!