Hva leter du etter?

Gode romaner om samliv og familie

Her finner du anbefalte romaner om samliv og familie.

Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

Man må være to, sa du, og jeg skulle vært en bok, og jeg skulle vært uendelig. Jeg skulle stått i hylla di, eller ligget på bordet ditt, eller hvilt i hendene dine. Og du skulle bladd i meg, lest i meg, tegna kruseduller i margen min, små dyr og strekmennesker, lev vel og la stå. Jeg skulle ikke ønsket mer. Jeg skulle ikke ønsket lenger. Men at du ville tilgitt denne boka. De minste orda, og de aller største. En ung kvinne møter en ung mann, de flytter sammen nærmest umiddelbart, fullstendig oppslukt av hverandre. Men etter kort tid kommer de første tegnene på at alt ikke er som det skal være. Hva vet de egentlig om hverandre, hvor mye vil de vite, og hvor går den faktiske grensen mellom sannhet og løgn, drøm og virkelighet?

Rase av Monica Isakstuen

Romanen viderefører noe av tematikken fra Isakstuens forrige roman, Vær snill med dyrene, som utforsket det eksistensielle i å være deltidsforelder for et småbarn. I Rase møter vi en hovedperson som inngår i en ny familiekonstellasjon, med nye barn, ny mann. Hun føler på et sinne som truer med å boble over mot dem alle, disse menneskene som hun setter aller høyest. Hvor kommer dette raseriet fra, og hvordan skal hun leve med det? Romanen utforsker det selvutslettende, frustrerende, hverdagshåpløse og selvbevisste i hvordan man som individ forholder seg til barneoppdragelse, familie og seg selv som menneske.

Vi var familien Mulvaney av Joyce Carol Oates

Familien Mulvaney er velsignet med alt som gjør livet godt: en hardt arbeidende far, en omtenksom mor, tre fine sønner og en oppvakt, pen datter.

De er sikre på sin kjærlighet for hverandre og sin posisjon i jordbrukersamfunnet i Mt. Ephraim. Men noe skjer på Valentine-dagen i 1976. Hendelsen blir dysset ned i byen blir heller aldri snakket om i Mulvaney-hjemmet. Den river i stykker familien og konsekvensene er tragiske.

Det er den yngste sønnen, Judd, som nå er voksen, som forsøker å gjenvinne familiens fortid ved å dokumentere deres historie og det som virket som et spesielt talent for lykke.

Familieanliggender av Rohinton Mistry

Rohinton Mistry er kjent blant mange norske lesere for romanen Balansekunst (1997). I sin nye bok, Familieanliggender, tar forfatteren oss med til 1990-årenes Bombay. Mistry er en realistisk forteller, og han viser med denne romanen igjen sin store evne til å skildre miljøer og enkeltmenneskets kamp i hverdagen med både humor og alvor. Nariman Vakeel er parsi, 79 år gammel og enkemann. Han lider av Parkinsons sykdom og bor i en nedslitt leilighet sammen med sine to middelaldrende stebarn. Da Nariman, stikk i strid med stebarnas anvisninger, spaserer en tur ut i byens gater og brekker foten, blir omsorgsbyrden for tung for dem, og de overlater ansvaret til sin mye yngre halvsøster, Roxana. Hun bor i en liten leilighet med mann og to små sønner, og den nye situasjonen setter hele familien på harde prøver.
Boken var nominert til den velrenommerte Booker-prisen.

Stolthet og fordom av Jane Austen

Jane Austen ble født i 1775 og døde bare 42 år gammel. Hun rakk å skrive seks romaner, og "Stolthet og fordom" ble utgitt i 1813 som hennes andre roman.

Boka skildrer overklasselivet på den engelske landsbygda, og forteller om forviklingene i forholdet mellom den muntre og livlige Elizabeth Bennet og den rike og tilsynelatende overlegne Darcy.

Stolthet og fordom av Jane Austen

Anne, Hanna og Johanna av Marianne Fredriksson

Hanna er født på 1870-tallet i Dalsland, nær grensen til Norge. Hun lever i fattigdom, slik de fleste av befolkningen gjør og er avhengig av slektningers velvilje for å overleve. Som voksen gifter hun seg, og velstanden øker. Men hun blir tidlig enke, og flytter til Göteborg for å skape seg en ny fremtid.

Johanna er Hannas datter. Hun våkner politisk og begynner å interessere seg for kvinnenes stilling i samfunnet. Så gifter hun seg og får datteren Anna, som vokser opp til å bli en moderne yrkeskvinne. Men fremdeles er forskjellene store mellom menns og kvinners levekår.

Marianne Fredriksson gir oss et intenst og engasjerende portrett av de tre kvinnene og stiller spørsmålet: Kan kvinner noen gang bli frie og uavhengige?

Hendelser ved vann av Kerstin Ekmann

Ekmans roman 'Hendelser ved vann' mottok Nordisk Råds Litteraturpris i 1994. En St. Hanskveld tidlig i 70-årene ankommer lærerinnen Annie Raft bygden Svartvattnet i Nord-Sverige. Hun er på vei til et kollektiv oppe i fjellene for å bo sammen med kjæresten Dan. På en myrlendt plass i skogen støter Annie på et telt med to drepte unge mennesker. Først 18 år senere blir mordet oppklart. Omkring denne kriminalgåten har forfatteren bygget opp en fortelling der hun trekker inn mytiske elementer, psykologi og skarp samfunnsanalyse.

Menneske uten hund an Håkan Nesser

Desember i Kymlinge. Medlemmene i familien Hermansson samles for å feire 105-årsdag - pappa Karl Erik fyller 65, eldste datter Ebba 40.

Men ingenting blir som de hadde tenkt seg. Natten før den store dagen går Robert, sønnen i familien og c-kjendis etter sin innsats i realityserien "Fangene på Koh Fuk", ut en tur - og kommer aldri tilbake. Neste natt forsvinner Ebbas sønn Henrik like sporløst.

Det er en spesiell sak den italienskættede kriminalinspektøren Gunnar Barbarotti må ta seg av. Kan det være en tilfeldighet at to mennesker forsvinner fra samme familie og samme adresse med et døgns mellomrom? For å løse gåten om hva som skjedde de to nettene i desember må Barbarotti nå inn til denne dysfunksjonelle familiens mørkeste hemmeligheter og gjøre det usynlige synlig - og det ikke uten et ønske om at det fantes en god makt å henvende seg til underveis.

Arv og miljø av Vigdis Hjorth

En velstående familie befinner seg midt i et arveoppgjør. Det står om to sommerhytter, som foreldrene ønsker å selge for en lav pris til to av sine døtre. Men det finnes to barn til, en bror og en søster som delvis har brutt med familien. Nå melder de seg likevel på arveoppgjøret. Under diskusjonene om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme følelser i sving. Den handler om familiehistorien. Hva er årsaken til at familien har blitt splittet?

Ved bredden av Crow Lake av Mary Lawson

En gripende familiehistorie som foregår i kanadiske Ontario, fortalt i tilbakeblikk av den noenogtredve år gamle Kate, som vokste opp med sine to eldre brødre og en lillesøster etter at foreldrene ble utsatt for en ulykke.

Maskeblomstfamilien av Lars Saabye Christensen

Jeg hadde en god oppvekst. Far døde da jeg var tolv. Mor la seg tidlig. Jeg var enebarn.

Slik åpner Lars Saabye Christensen sin nye roman, et kammerspill som finner sted i de brede gatene bak Slottet, midt på sekstitallet. Fortelleren beretter om sin oppvekst, fra han er tolv til sytten, i et hjem som er en brønn av hemmeligheter, forstillelser, taushet og unnlatelsessynder. Faren, en patentingeniør, tar livet av seg på første side, mens moren legger seg for godt, og den unge fortelleren må vokse opp med en mager Tante, som ikke gjør tilværelsen lys for noen. Og i en scene fra en sommerferie sier en av farens oppfinnere som er på besøk uforvarende til ham:
"Du er din fars rareste patent."

Med livet foran seg av Émile Ajar

"Med livet foran seg" fortelles av Momo, en nysgjerrig og uskyldig arabisk gutt med et stort hjerte. Han vet ikke mye om seg selv, ikke engang hvor han kommer fra og hvor gammel han er. Det er madame Rosa, en pensjonert jødisk prostituert, som lærer ham alt om livet i Paris-forstaden Belleville, og hva som ligger foran ham.
Med vidunderlige personer, hjerteskjærende handling og selvoppfunnet språk har forfatteren skapt et mesterverk som har vært helt stildannende.

Korrigeringer av Jonathan Franzen

Ingen i familien Lambert lever det livet de drømte om. Jonathan Franzen beskriver nådeløst, rørende, humoristisk og med mye varme den amerikanske familien og det sprikende gapet mellom moderne og tradisjonelle forventninger til livet.

Vinner av National Book Award 2001. Utropt til en av de siste tiårenes mest betydningsfulle romaner av et samstemt kritikerkorps.

Gratis og uforpliktande verdivurdering av Marit Eikemo

Hanne er lei av å sjå dei vellykka vennene frå studietida bu i villa med hage, mens ho sjølv går på veggane i den same gamle leilegheita, med mann og to små barn. Men no har draumehuset dukka opp. Vi følgjer Hanne og Andreas dei siste dagane før bodrunden. Mens dei går gjennom prospektet, rom for rom, blir også deira eige samliv kartlagt, og fleire spørsmål melder seg: Kven er det som eigentleg har dratt lasset alle desse åra? Er lengten etter draumehuset like mykje eit forsøk på å få forholdet og livet til å henge saman? Og kva konsekvensar får fortidas små og store svik for den viktige avgjerda som ligg framfor dei? Gratis og uforpliktande verdivurdering er ein underhaldande og overraskande roman om draumen om det perfekte liv.

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

Dette er en kjærlighetshistorie av i dag, en fortelling om et moderne samliv. Den handler om Hun og Han og livet de har sammen. Alt går bra, inntil det plutselig ikke går lenger, hva var det som hendte? Romanen undersøker om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Om det er mulig å forstå kjærligheten ¿ og hva den gjør med oss. En mann forsøker å skjønne hvordan ekteskapet hans kunne gå i stykker, når han og konen elsket hverandre så sterkt og ville hverandre så vel. Han prøver å finne ut hva som gikk galt, ved å granske alle årene de har hatt sammen som om han var henne.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙