Historier fra virkeligheten
Mange spør oss på biblioteket om vi kan anbefale "historier fra virkeligheten". Det gjør vi selvfølgelig gjerne. Jeg har spurt de ansatte på biblioteket om de ville anbefale sine favoritter. Kriteriet var at bøkene fortale personlige historier som var litt utenom det vanlige. Svarene spente fra Napoleon og diktaturet i Nord-Korea til en gatekatt.
Thomas R. Gustavsson anbefaler:
Jeg vil gjerne anbefale boken "Kasher in the rye" av Moshe Kasher. Undertittelen til boken sier det meste: The True Tale of a White Boy from Oakland Who Became a Drug Addict, Criminal, Mental Patient, and Then Turned 16. Meget bra selvbiografi om en gutt med vanskelig barndom. Veldig morsom, veldig sår, og lettlest for alle.
Karin M. Knutsen anbefaler:
"Dankert-Anna" av Arild Mikkelsen. Det er mange år siden jeg leste boka men kan huske at jeg ble veldig revet med. Dette er en biografi fra Annas liv, hun vokste opp i det da fattige Nord-Norge, og slet for å få endene til å møtes. En historie jeg husker spesielt godt, er da hun var på veg med varer på oksen sin, og måtte underveis på turen slakte oksen og «krype» i pelsen for å holde varmen.
Tone Larssen Rogne anbefaler:
En gatekatt ved navn Bob av James Bowen. James Bowen var rusmisbruker og bodde på gaten i London til han traff katten Bob. James levde fra hånd til munn på gata og det siste han trodde han trengte var et kjæledyr. Likevel kunne ikke James la være å hjelpe den tydelig intelligente katten, som han raskt gav navnet Bob. James gav Bob pleie og omsorg og sakte men sikkert var katten sunn og frisk igjen. James forsøkte å slippe Bob ut i Londons gater, og tenkte han aldri skulle se ham igjen. Men Bob hadde andre planer. En nydelig historie om en katt som gjør en stor forskjell i et menneskes liv. En skikkelig feelgood-bok som kan anbefales som sommerlektyre i solen.
Åsmund Ådnøy anbefaler:
Napoleon Bonaparte er visst en av historiens mest biograferte personer, men bortsett fra de mest elementære referansene (Waterloo og sånt), visste jeg lite om ham før jeg leste Herman Lindqvists biografi. Den følger Napoleon fra trange kår på Korsika til han erobrer nesten hele Europa, og er både lærerik og underholdende. Og likevel har jeg mange spørsmål etterpå, både om mannen selv og hans posisjon i dagens Frankrike. Det skyldes ikke mangler ved Lindqvists bok, for Napoleons liv var simpelthen for innholdsmettet til at en enkelt bok kan svare på alle spørsmål. Jeg trenger flere Napoleon-økter.
Marianne Grundetjern Rykkvin anbefaler:
Selv vil jeg gjerne anbefale "Det vi kan stå for" av Geir Lippestad. Etter 22. juli ble han kjent for de aller fleste som forsvareren fra Anders Behring Breivik. I denne boka forteller Lippestad sin historie. Hvordan var det å få spørsmålet om å forsvare en terrorist? Hvilke tanker gikk gjennom hodet hans før han klarte å svare ja? Beslutningen var på ingen måte lett å ta, det var heller ikke å utføre jobben. Lippestad reflekterer på en troverdig måte over alle hvordan alle mennesker har krav på rettshjelp, også de som har utført så grusomme handlinger som det Breivik gjorde.
Dorthe Stamrud anbefaler:
Kims lek av Sun Heidi Sæbø. Da buss nummer 169 når sin endestasjon i Sørkedalen ligger en bag igjen på en av seteradene. Den inneholder en helsetrøye, et fotoapparat, et ferdigskrevet postkort og et pass som tilhører en student ved navn Koh Sang-Moon. Sjåføren leverer bagen til hittegodskontoret, og saken forblir en trivialitet inntil Koh noen måneder senere, på uforklarlig vis, dukker opp i Pyongyang. Hvordan han havnet i Nord-Korea forble et mysterium.
Det som gjør denne boken så interessant å lese er at dette er en sann historie om et land som er av de mest lukkede samfunn i verden. Ved å ta utgangspunkt i historien om Koh Sang-moon greier Sun Heidi Sæbø å fortelle historien om dette landet, samtidig som leseren blir nysgjerrig på å finne ut hva som skjedde med den sørkoreanske studenten. Det at hele forsvinningssaken starter i Oslo gjør historien enda mer nær og autentisk samtidig som nysgjerrigheten min for dette mystiske landet øker. Gjennom intervjuer med ulike mennesker som har lykkes med å flykte, gir Sæbø et godt bilde av konflikten mellom sør og nord og hvordan det er å leve i et diktatur som Nord-korea med lite mat og streng overvåking.