Januar er gluggemåneden
I 3. etasje kan du nå finne bøker med myter og folketro om årets første måned. Januar er en måned for nye begynnelser og store forventninger. Treningssentre har det travelt, og sjokoladen fra jula byttes ut med knekkebrød og gulrot. Folks mantra er at «2017 kan jo bare bli bedre». Det har også fra gamle tider blitt knyttet store forventninger til den første måneden i det nye året. Biblioteket har flere bøker om merkedager. En av de mest omfattende er "Mytekalender" av Terje Nordby. Denne består av fire bøker, en for hver årstid. I tillegg er det gitt ut en lommeutgave, som dekker hele året. Mytekalenderen var også et radioprogram. Her er noe av det du kan lese om i Mytekalender Vinter:
Gluggemåneden
Danskene kalte januar for glugmåned, altså gluggemåneden. De så på måneden som et kikkhull, der man så inn i det nye året. Blant annet ga været i gluggemåneden en pekepinn på hvordan været kom til å bli for resten av året. Været på formiddagen 11. januar sa for eksempel noe om hvordan været kom til å bli i november. Ikke spesielt oppmuntrende altså, men værtegn senere på året kunne oppheve dette.
Også lenger sør i Europa hadde januar funksjon av å se inn i det kommende året. Januar er oppkalt etter den romerske guden Janus. Når romerne påkalte gudene var han den første de nevnte, fordi han hadde omsorg for all begynnelse. Han hadde to ansikter, der ett pekte mot fremtiden, og ett pekte bakover mot det som hadde skjedd. Dette blikket bakover gjorde at han kunne se fremtiden i lys av fortiden.
Januar kaster ut jula
Er det 13. eller 20. juledag som kaster ut jula? Det er noe folk ikke klarer å bli enige om, og er sikkert avhengig av hvor glad man er i jul. Men uansett, jula må ut i januar.
13. dag jul, 6. januar, er Hellige tre kongers dag, til minne om de vise menn som kom til Jesusbarnet med gull, røkelse og myrra. De kom fra «Østen», trolig Persia eller Babylon, og fulgte en stjerne for å finne barnet. Denne stjernen kan ha vært en samstilling av planetene Jupiter og Saturn i Fiskenes tegn, en konstellasjon som skal ha skjedd tre ganger i år syv før Kristus.
20. dag jul, 13. januar, var julebukkens dag. Ungdom kledde seg ut og gikk fra gård til gård. Med seg hadde de en julebukk, som var et geite- eller sauehode på en stang, med et skinn over «kroppen». Ganske grotesk altså, her skulle jula jages ut. Ungdommene fikk mat og drikke som takk for forestillingen. Ifølge tradisjonen var onde makter ute rundt jul, og det å kle seg fryktinngytende kunne skremme dem vekk.
Dagen i dag
Birger Sivertsen har skrevet boka "Norske merkedager" som gir informasjon om de fleste av årets dager.
Denne artikkelen publiseres 11. januar. Denne dagen har navnet brettemesse, og er minnedag etter den irske helgenen Sankta Brigid. Ordet «brette» er avledet av «Brigid», og skikken var å brekke opp restene fra julen for å ha fest. Man brekte opp maten, drakk opp juleølet, og samlet inn talglysene. Lysene fikk en spesiell, positiv kraft.
Brettemesse blir sett på som en ulykkesdag, og man bør ikke gifte seg denne dagen. Men har du planer om å fri til en kvinne, kan det være en god dag, fordi kvinnene er ekstra medgjørlige.
Har du lyst å lese mer om merkedager og myter? Vi har stilt ut et utvalg bøker i 3. etasje på Sølvberget:
Hverdagskost og festmat langs primstaven"
Denne boka er utgitt i samarbeid mellom kokken Arne Brimi og forfatter Birger Sivertsen. Den gir innføring i 30 merkedager som assosieres med mat, og inneholder mange gode oppskrifter
"Norsk folketro" av Ørnulf Hodne
En bok som samler de fleste forestillinger i folketroen. Her møter du vetter, hulderfolk, spøkelser og annet skrømt, og ser hvordan folk i århundrer har prøvd å beskytte seg ved hjelp av magi, bønner og ritualer.
"Året rundt i naturen : merkedager, tradisjoner, folketro" av Britt-Marie Hallbert
Året rundt i naturen er en bok som måned for måned viser hva som skjer ute i naturen med fugler og dyr, planter og trær. Mennesket har til alle tider fulgt nøye med i det som foregår og tatt varsel av det. Værtegn som spilte en viktig rolle i gamle dager, er like aktuelle den dag i dag.