Kjærlighet + litteratur = sant
Det finnes i hvert fall uendelige mange bøker om og med kjærlighet, og her har jeg forsøkt å plukke frem noen av historiene som har gjort størst inntrykk gjennom et relativt langt leseliv.
Jane Austen
Alle må ha lest sin(e) Jane Austen. Og av hennes romaner har jeg plukket ut to som jeg mener er blant de beste. Fornuft og følelser og Stolthet og fordom. Det er vidunderlige fortellinger, skrevet med humor og varme og innsikt både i kvinners og menns sinn. Og hvis du trodde at Austens forfatterskap bare handlet om at heltinnen skal få sin prins, så er det helt feil!
Austens bøker handler om kvinneliv på 17- og 1800-tallet, der alt dreier seg om å bli gift. Ikke fordi kvinner absolutt vil gifte seg, men fordi ingen kvinner kunne arve, ingen kvinner kunne ta lønnet jobb. Ingen kvinne kunne bestemme over eget liv. Derfor er Elizabeth Bennet så forfriskende med sin stolthet og intelligens og selvstendighet. Hun sier til og med nei til hønken Mr.Darcy i første omgang fordi han snakker stygt om hennes familie (alle skjønner jo at det blir dem). Men kvinner hadde ingen annen mulighet enn å gifte seg og gifte seg godt: Så her er romansen omhyllet av et ønske om å påpeke urettferdighet. Men for all del ; kjærligheten vinner i alle hennes bøker!
(Bok)elskere
Gode romaner tar ofte for seg flere tema – som i Høytleseren av Bernhard Schlink. Man starter fortellingen som en klassisk ung-gutt-innleder-forhold-til-voksen-kvinne. Michael på 15 år blir besatt av den vakre og mystiske Hanna. Og han leser og leser høyt for henne. Så er hun plutselig borte. Michael blir voksen og boka forandrer totalt karakter. En liten, men utrolig sterk historie. Boken er også filmatisert.
Helen Hanff sin bittelille kultroman : 84, Charing Cross Road består av en liten samling brevveksling mellom to bokelskere i hvert sitt antikvariat henholdsvis i London og New York. Langsomt vokser varme følelser fram mellom disse to halvgamle bokelskerne. Et tidløst lite drama – og en hyllest til brevskrivingens tider. Denne er glitrende filmatisert med Anthony Hopkins og Ann Bancroft i hovedrollene.
Kjærlighet og magisk realisme
Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garcia Marquez. Jepp. Hvis jeg ble fengslet eller etterlatt på en øde øy og bare fikk ta med meg 10 bøker så hadde dette vært en av dem. Det finnes ikke maken til denne boka når det gjelder fortellerglede og fantasi. Forfatteren leker seg med alt og alle ; med oss, med personene sine, med språket. Bare å si noe sånn som dette (fritt etter hukommelsen) : «Han hadde vært trofast mot henne siden hun forsmådde ham for 60 år siden, også i det utall av senger han hadde besøkt»…?!
Begjær og erotikk
Colum McCanns bok Danseren tar utgangspunkt i Rudolf Nurejevs liv og dans og relativt heftige kjærlighetsliv. «Danserens» livsbegjær gjennomsyrer denne romanen både når det gjelder selve dansen og hans utrolig livlige erotiske liv. Det er også en historie om en liten russisk gutt med et helt eksepsjonelt talent og utholdenhet.
Norske kjærlighetsromaner
Bjørg Vik skrev i 1972 en samling erotiske noveller : Det grådige hjerte. Jeg leste den i et par år etter at den kom ut og for en ganske ung kvinne den gangen var dette en eksplosjon av vidunderligheter! Lyst og glede og erotikk og kjærlighet. Storartet var det, og helt på kvinners premisser.
Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede står som en påle blant norske kjærlighetsromaner. Jan Wiese debuterte med denne boka i en alder av 80 (?) år. Dette er historien om å gi seg helt over! Om å fortelle alle og den ene at «her er jeg – du er alt for meg». En skjønn kjærlighetsroman ; mellom mennesker, til bøker og til lengselen og undrene. Margareth Skjelbred lar morfaren i Gulldronning, perledronning overøse sitt traumatiserte barnebarn med kjærlighet. Han bruker eventyrenes og fortellingens kunst til å lokke henne ut av «berget det blå». Storartet og gripende fortelling om den påståelige og insisterende kjærligheten fra generasjon til generasjon.
Didrik Morits Hallstrøm skrev en av disse bøkene som er som en skjult skatt. Boka kom ut på Kulturfondet i 2011 og er en nydelig ur-trist sorghistorie. Du er ikke dø før jeg slutter å elske deg heter boka. Og som leser skjønner vi fort at jeg-personen har mistet sin elskede. Annethvert kapittel er skrevet før døden inntraff og annethvert etter. Forfatteren skriver med lys og luft og pust i forhistorien og deretter med mørke, tungsinn og sorg. Jeg klarer ikke å finne ut hvordan han gjør det – hvordan blir en del av teksten så full av lys og den andre delen så full av mørke? Det er godt gjort. Inderlig flott og trist.
Én dansk og én svensk
Creme Fraiche av Suzanne Brøgger : Frekk og fyrrig, frisk og fabelaktig. En tidlig utgave av virkelighetslitteraturen. Morsom og ikke så lite utfordrende. Susanne Brøgger var alle kvinners vakre forbilde i noen år.
En totalt annerledes historie er Jonas Gardells trebindsverk om det homofile miljøet i Sverige på 1980-tallet: Tørk aldri tårer uten hansker. Dette er historien om kjærlighetens vanskeligste kår. I en tid da homofili var synd og ekkelt og galt og fælt i de flestes holdning, forteller Gardell om sine venner «Som elsker for mye»! Og som dør av det og som på dødsleiet blir behandlet som giftig avfall. Les og gråt og takk og lov at vi lever i 2016 og nettopp har åpnet kirkedører for vigsel av samme kjønn.
Lidende kjærlighet
Men vi må ikke glemme den europeisk kulturarven : Goethe startet en farsott da han ga ut Den ungeWerthers lidelser. Og Werther lider og lider de tyngste kvaler. Så forelsket, så ulykkelig, så sorgtynget og forsmådd at han tar livet sitt. Goethe klarte å gjøre denne tragiske historien så lidenskapelig og romantisk at unge menn over hele Europa gikk i døden av uoppfylt kjærlighetslengt.
Lystig og lettlest
Nei – over til noe litt mer lystig : Noen bøker er det rent tilfeldig at jeg har lest. Bare plukket med meg noen til en tur eller en ferie og så viser det seg at dette er rene lykketreffene. Timer med glede ligger der foran meg og timer med nytelse. Her kommer noen av dem :
Greg Hrbek : Hindenburg styrter hver eneste natt. Lindsay og Tom treffes som barn og lover hverandre evig troskap. De kommer selvsagt bort fra hverandre, men treffes igjen i ulike livsfaser og blir aldri ferdig med hverandre. I tillegg følger vi USAs historie fra 1960- til 1990-tallet.
Vann til elefantene av Sara Gruen. Kjærlighet på sirkus! Hvem av oss har ikke vært på sirkus og sett de flotte trapeskunstnerne. Eller lest dårlige ukebladromaner om den snille jenta som blir forført av den flott sirkusgutten… Her er en ordentlig skjønn historie om sirkus. Den slemme sjefen som er grusom mot dyr og mennesker. Den vakre og gode Marlena og den unge fattige hovedpersonen Jakob. Herlig lesning og det gjør ingenting om du ikke blir mye klokere av å lese denne.
Så min favoritt guilty-pleasure-roman : Max elsker Nora av Glenn Savan. Direkte deilig er denne boka. Ung, snobbete, lettere forfinet advokatspire har nettopp mistet sin ungdoms kjærlighet i en ulykke. Han sørger selvsagt stort og stikker av fra minnestunden. Han drikker og havner på en hamburgersjappe der Nora står bak disken. Hun er rufsete, ulært, vulgær og udannet og mye eldre enn Max. Men Max faller pladask. Han blir umåtelig tiltrukket og skjønner ingenting! I tillegg en vidunderlig film med James Spader og Susan Sarandon i hovedrollene.
Joyce Maynard er en av mine favoritt-underholdningsromanforfattere. Er det et ord? I Sensommerdager lager hun en langsom, doven, sløv og sensuell stemning. Boka handler om et ensomt barn og en deprimert mor – så utgangspunktet er ikke så lystelig. Men så kommer en tredje person inn i livet og dette blir kjekt.
Gutten i graven ved siden avav svenske Katarine Mazetti er en søt og herlig historie. Lettere komisk historie om bonden og bibliotekaren som møtes og blir forelsket. Lidenskapen må tåle mange konflikter i spillet mellom fotballkamper og opera, fransk filosofi og kjøttkaker. Men søtt og morsomt. Verd å lese bare på grunn av bibliotekarenes syn på seg selv som samfunnets kulturbærere!
Pippa Lees hemmelige liv av Rebecca Miller (forfatteren er gift med Daniel Day Lewis; info for filmnerder) er en annen småmorsom og småfrekk roman. Pippa er gift med drømmemannen som viser seg å være notorisk utro. Tragedie et lite øyeblikk helt til Pippi stikker av med sønnen til naboen.
Siri Hustvedt sine første bøker er også skjønne kjærlighetshistorier – om de litt annerledes menneskene. Lily Dahls fortryllelse er fortsatt min favoritt. Den ensomme unge kvinnen, den kjempestore mannen og kunstneren. De marginale som finner hverandre. Det er i sannhet ei fortryllende bok. Sommeren uten menn er også herlig. Kanskje ikke direkte kjærlighetsroman, men en kjærlighet til kvinners styrke, kvinners evne til å reise seg og kvinners samhørighet.
Så er det Alice Hoffman. Forfatteren av Skilpaddemåne, Lysnatt, Syvende himmel m.m. Hoffman er den amerikanske utgaven av Isabel Allende og skriver magisk realisme. De har en egen sensualitet over seg. Ingen kan som Hoffman mane frem bilder av sanselighet og begjær, skjønnhet og varme.
Det var det!
Det blir en utstilling i 2.etasje der disse og mange andre kjekke bøker kan lånes.