Hva leter du etter?

Knut Nærum, "Æ": Ikke en samling trøndervitser

Hele Norges favorittsatiriker, Knut Nærum, treffer ikke med alle forsøkene i Æ. De beste tekstene gjør den til et humorhøydepunkt likevel.

Æ er ikke en samling trøndervitser. I 2000 ga Nærum ut Å, som er en av de moderne norske humorklassikerne. Å var en samling korte tekster hvor Nærum parodierte forfattere og sjangere i stor stil.

I 2010 kom Ø, og i år Æ, som følger i samme fotspor. Når Æ ikke er like god som Å, skyldes det hovedsakelig at de lange tekstene ikke fungerer helt. Størst plass tar et 45 siders filmmanus om Thor Heyerdahl, som er mer utmattende enn morsomt. Parodien på Trygdekontoret med Thomas Seltzer flyter ikke helt godt, heller ikke krimmen om de rare heltene i nordiske tv-krimserier. Når Nærum harselerer med Jon Michelets faktatunge krigsseilerromaner, er det artig nok, men poenget er ikke spesielt originalt. Og er vi ikke ferdige med 50 shades of Grey nå?

Nærum svinger seg til store høyder i sin fantasyparodi "Frost og flammer". Leseren bombarderes med navn, dolker, varger, kaotiske slektsforhold og latterlig kompliserte intriger, samtidig som det rasler voldsomt i den frosne skogbunnen.

Høydepunkt nummer to er baksideteksten for en ny Dag Solstad-bok kalt m.o.h.:

"I m.o.h. fornyer Dag Solstad nok en gang romansjangeren. Ved å gi oss en alfabetisk liste over de 6000 høyeste fjelltoppene i Norge får han oss til å se på fjell med friske øyne. Hvor kommer de fra? Hva fikk dem til å stå der de står? (...) Gjennom en tilsynelatende enkel listeform tar Solstad opp spørsmål som dreier seg om både norsk historie og litteraturen. Han tematiserer nasjonens forgjengelighet.".

Og så videre.

Æ har også vitser, tegneserier, intervju med Tysklands forbundskansler Angela Merkel (selvsagt fiktivt) og forslag til filmer som det neppe blir noe av. Æ etterlater samme følelsen som Nærums fredagsprogram Nytt på nytt: Du ler ikke av alt, men angrer sjelden på tidsbruken.

Knut Nærum:
Æ
Cappelen Damm 2014

Vil du lese mer av Nærum? Lån Nydelige greier, som oppsummerer tegneserieproduksjonen hans fra 1978 til 2003. Hans aller morstomste bok er Norsk litteraturhistorie fritt etter hukommelsen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙