Selvpisking for vår tid
Hvis målet for det nye året er å bli litt mindre kjepphøy, bør du lese Sitt ned og hold kjeft - håndbok for deg som vil bli kvitt selvtilliten (2009). Punkt for punkt går Nærum gjennom alle grunnene vi har til å føle oss litt bedre enn de andre. Å endre seg selv er mye lettere enn å få andre til å forandre seg. Eller som det sies i innledningen: "Verden er ikke problemet. Du er problemet. Heldigvis. Det er lettere å gjøre noe med deg.
Hvorfor skal vi jekke oss ned? "Mennesker med for mye selvtillit starter kriger, snyter på skatten og står i veien når du skal av bussen. Det fins for mye selvtillit i verden, og den som fins, er skjevt fordelt."
All kunst er et svar på samfunnet den oppstår i. Det gjelder ikke minst komedien. Monty Pythons serier fikk sin store gjennomslagskraft fordi den pekte nese av det britiske klassesamfunnet. Lille Lørdag på 1990-tallet var postmodernisme i praksis, hvor autoritetene var døde, alt var lek og verden etter jernteppet og før 11. september virket som en trygg plass.
Sitt ned og hold kjeft er også en bok av sin tid, skrevet i et land fullt av selvtillit. Nærum forklarer hvordan vi blåser oss opp av ulike grunner, og hvordan vi kan komme ned på bakken igjen. Tror du at du er noe fordi du kommer fra en fin familie? Det er det ingen grunn til: Uansett hva forfedrene dine gjorde, var det uten din hjelp. Husk at dine eldre slektninger har stjålet alt fra bønder og arbeidere. Og når revolusjonen kommer, er det rett opp til veggen.
Sitt ned og hold kjeft er hakket kaldere og mer bitende enn den Knut Nærum som underholder på tv hver fredag. Samtidig er boken underfundig og ikke helt lett å gripe. Er det et spark mot oppblåste nordmenn, eller mest en parodi på selvhjelpsbøkenes floskler? Lån, les og le.