Kort og godt: 10 bøker på under 100 sider.
Skal du dra på trening, fikse sykkelen eller dykke ned i en god bok? Noen ganger kan lesing komme i skyggen av hverdagens mange gjøremål. Heldigvis finnes det mye kvalitetslitteratur i kort format, slik at du kan rekke både det ene og det andre.
Kamerat napoleon (Animal Farm), av George Orwell.
Omtale fra forlaget:
“Dette er Orwells mest kjente roman og er en åpenbar kritikk av den russiske revolusjonen og en vurdering om hvordan kommunismen ble ødelagt under Stalin. Handlingen er lagt til gården Manor Farm, der dyrene tar makten fra menneskene og begynner å drive gården på sine egne premisser. Boka åpner med at dyrene har rådsmøte for å få fjernet den grusomme eieren på gården. De intelligente og vel respekterte grisene tar styringen under mottoet alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre. Men det tar ikke lang til før lederen, Kamerat Napoleon, blir like grusom som den tidligere eieren.” Lån boken på biblioteket.
Den gamle mannen og havet, av Ernest Hemingway.
Klassiker om den fattige kubanske fiskeren Santiago, som kjemper med sin livs fangst i en liten båt i golfstrømmen, utenfor Floridakysten. Boken vant pulitzerprisen i 1953, og var også medvirkende til at Hemingway vant nobelprisen i litteratur. Denne spennende fortellingen er nydelig skildret og handler om en manns kamp mot naturkreftene og seg selv. Lån boken på biblioteket.
Forsoningen, av Fred Uhlman.
Denne boken må kunne sies å være en slags litterær “one hit wonder”. Den tysk-engelske Fred Uhlman, som også var maler, skrev nemlig bare én roman. Skal man først skrive én eneste roman i sitt liv, er denne korte fortellingen et rimelig godt resultat.
Fra forlaget: “Etter ett år er det over, det intense vennskapet mellom Hans og Konradin. Den ene er jøde fra middelklassen, den andre er aristokrat, og året er 1932 - i Tyskland. Forsoningen er mest av alt en gripende skildring av et vennskap, en forbrødring. Denne lille romanen forteller også om makt og avmakt i et gryende Hitler-Tyskland.” Lån boken på biblioteket.
Herfra blir du bare eldre, av Johan Harstad.
God kortprosa fra Johan Harstad, som for tiden er aktuell med den langt i fra korte Max, Mischa og tetoffensiven.
Omtale fra forlaget: “Gjennom korte, språklig virtuose tekster forteller Johan Harstad om mennesker som har mistet evnen til å kommunisere, som er i ferd med å forsvinne for seg selv og verden rundt dem, men som intenst håper å bli funnet, forevist "et enestående hjernefotografi av øyeblikket hvor verden er god". Herfra blir du bare eldre er en bok om resignasjon, og om utprøvning av måter å være på. Om dem som vet at polarisen smelter, dem som aldri våger å si at de vil bli reddet, dem som vet at de en dag skal bli glemt.” Lån boken på biblioteket.
Selvportrett, av Èdouard Levè.
“Denne blandingen av omtanke og selvrespekt, ærlig grubling og streit posering - hvis jeg var femten år gammel, ville Selvportrett vært bibelen min. Som voksen synes jeg ennå Levè er vanskelig å motstå, kanskje fordi hans ungdommelige estetikk minner oss om den type skriving som fikk oss til å begynne å lese i utgangspunktet.” - Zadie Smith, Harper’s Magazine. Lån boken på biblioteket.
Morels oppfinnelse, av Adolfo Bioy Casares.
Omtale fra forlaget:
“En fantastisk, argentisnsk, moderne klassiker, for første gang i norsk oversettelse. En rømling søker ly på en øde øy. Like etter kommer en gruppe turister som han spionerer intenst på. Så forelsker han seg heftig i en av dem. Han vil gjerne fortelle henne hva han føler, samtidig som det er noe som hindrer ham fra å gjøre det, noe han ikke forstår helt selv. “ Lån boken på biblioteket.
Håpet og festen, av Kjersti Rorgemoen.
Omtale fra forlaget:
"Under Bergens smog bur ein ubestemt skapning, ei ung kvinne, stranda på ein midlertidig hybel. Ho finansierer husleige, alkoholforbruk og studielån med løna for arbeidet i makuleringstenesta til Fretex. Ho har ein kvernande einetale i sitt indre, men likar å bli forstyrra av vener. Håper og festen er ein roman om den latterlege avstanden mellom det vesle livet ein er bunden i, og dei store banda som knyter verda saman. Om å gløyme å drøyme om kven ein skulle ha blitt, og likevel bli stressa av å samanlikne seg med andre." Lån boken på biblioteket.
Den lille prinsen, av Antoine de Saint-Exupèry.
Omtale fra biblioteksservice:
“Den lille prinsen er fortellingen om vennskapet som oppstår mellom en flyver og en mystisk liten gutt som en dag dukker opp midt i ørkenen. Flyveren har fått en maskinskade i Sahara. Han vet at han risikerer å dø der. Han vet at han sannsynligvis er alene, men plutselig står den lille prinsen der og ber ham så pent om å tegne en sau. Den lille prinsen kommer fra en annen planet, asteroide B612, hvor det ikke finnes annet enn tre vulkaner og en rose. Etter å ha besøkt seks planeter, kommer han til Jorden. Og etter å ha lært vennskapets hemmelighet av en rev, treffer han flyveren.” Lån boken på biblioteket.
Kom hjem når sorgene har løpt forbi, av Ylva Ambrosia Wærenskjold.
Omtale fra biblioteksservice:
Karin og Heli reiser mellom Oslo, Stockholm og Paris. De haiker, fotograferer, driver omkring. Det er varmt i luften og mellom kroppene deres. Uroen stiger, ømheten glir over i vold. En søster vokser inn i historien, en som trenger deres hjelp. Fortellinger om å elske hverandre blir en måte å holde sammen på, i en verden hvor grensene stadig flyttes. «Kom hjem når sorgene har løpt forbi» er en tett, intens og rystende kjærlighetsfortelling. Lån boken på biblioteket.
Siddhartha, av Hermann Hesse.
Siddhartha er på 137 sider, men får likevel bli med i denne samlingen, fordi alle regler er til for å brytes og fordi den engelske utgaven er på under 100 sider. Siddhartha er Herman Hesses versjon av historien om Siddhartha Gautama, som vokser opp til å bli Buddha.
Omtale fra forlaget. "Historien om den søkende brahman Siddhartha skildrer et ungt menneskes frigjøring fra familie- og samfunnsmessige konvensjoner og utvikling frem mot et selvstendig liv. I boken søker Hesse å gi et grunnlag for det som er felles i alle konfesjoner og alle menneskelige former for fromhet, det som står over alle nasjonale forskjeller, som alle raser og hver enkelt av oss kan tro på." Lån boken på biblioteket.
Vi har også tidligere anbefalt korte bøker.
Kort og godt - anbefalte bøker på under 100 sider #boktips #Sølvberget #litteratur
Et bilde publisert av Stavanger bibliotek (@stavangerbibliotek) fredag 06. Mai. 2016 PDT