Kunstnere om kunstbøker #1
Sølvberget har en omfattende kunstboksamling i andre etasje. Denne samlingen rommer alt fra kunstbiografier, kunstteori, til kunsthistorie og kunstkataloger. I løpet av året ønsker vi å rette fokus mot kunstbøkene. Vi håper at flere vil oppdage denne samlingen, og få økt kunstglede og ny kunnskap. I den forbindelse vil lokale kunstnere presentere kunstbøker som er interessante og viktige for dem i sine kunstneriske virker. I en uformell samtale vil vi høre hvilke tanker kunstnere har om kunstboken som egen sjanger, og hva som skiller den i fra annen litteratur.
Først ut er kunstnerne Helene Espedal-Selvåg og Kristin Velle-George, som virker her i Stavanger, ved Tou Atelierhus. De er begge aktuelle med utstillingen Landskaping på Sølvberget Galleri. De har tatt en titt i hyllene våre, og har lånt noen kunstbøker før vi møtes, en mandags formiddag i mars.
-Det er veldig mye bra her, sier Helene, idet hun kommer inn i andre etasje på Sølvberget. Vi beveger oss innover i avdelingen mens vi ser i hyllene og prater litt løst om ulike bøker.
-Denne har jeg nettopp bestilt sier Helene, og tar opp boken «Om Kunst 25 kunstersamtaler» av Lotte Konow Lund (2021).
-Det er akkurat slik det er å gå på biblioteket. Du går fra bok til bok ... litt som på Instagram: jeg er vant til å scrolle på dataen og klikke, og jeg la merke til at jeg gjorde det samme når jeg kom hit.
Kristin: – Vi er vant til å få informasjon veldig kjapt, og derfor er det de bøkene som er til display vi merker oss først, i stedet for å lese på ryggen til bøkene. Vi var nok mer tålmodige før.
Helene: - Jeg har ikke vært så mye på biblioteket de siste årene, men det var utrolig friskt å komme hit og bla i bøker igjen. Det ble så sykt ekte i forhold til hva en skjerm er.
Kristin: – Og så er det den spesielle tiden vi er i nå; vi kan ikke reise på utstillinger, men har mulighet til å gå i dybden og se sammenhenger mellom kunstnerne via bøkene, her på biblioteket.
Vi setter oss ned i sofaen, lengre inne i lokalet, og Helene og Kristin har funnet fram en bunke med utvalgte bøker.
Hva er en kunstbok?
Kristin: - Det kan være mye forskjellig, det kan være en bok som gir deg mer innsikt i et kunstnerskap, eller i prosjektet til kunstneren. Det kan være en kunstbok som en egen utstilling, for eksempel slik jeg oppfatter at Angel-bokserien til Mulitpress er. Kunstbøker er et ganske vidt begrep.
Hva skiller kunstbøker fra andre bøker?
Kristin: Først og fremst leser jeg ikke en kunstbok fra første til siste side, slik jeg gjør med en roman. Noen ganger ser jeg bare på bildene, kikker og blar, leser ikke det som står.
Ser kunstnere annerledes på kunstbøker enn andre?
Helene: - Ja, det tror jeg, for oss blir det fagbøker
Kristin: - Det er nok forskjellig fra kunstner til kunstner, noen leser nok alt. Når jeg går på utstilling går jeg ikke rett til informasjonstavlen, jeg går heller til kunsten og ser og sanser, føler og tenker. I motsetning til mannen min som ikke er kunstner – han leser alt, før han ser utstillingen. Slik er det kanskje med kunstbøker også, at noen bare ser, mens andre leser alt?
Helene: - Kunstbøker er så stort og så vidt: alt fra teori, selvhjelpsbøker, arkitektur, landskap. Leser jeg arkitekturbøker så leser jeg dem jo på en annen måte enn en arkitekt vil gjøre.
Så kunstbøker er et vidt begrep?
Helene: - Ja, det er nesten like mange forskjellige kunstbøker som det er bøker, det finnes jo ekstremt mange sjangrer.
Til utstillingen Landskaping har Helene og Kristin laget en katalog, eller er det en kunstbok? Siden kunstbøker kan være så mye lurer jeg på hvilke tanker de har om sin egen bok. Er det en katalog, en bok eller dokumentasjon?
Kristin: - Det er vel ikke en katalog, men et prosjekt. Det er en kunstbok. Hva tenker du Helene?
Helene: - Ja, det er en bok om prosessen, en billedbok.
Er det et selvstendig verk?
Kristin: - Det er biter av det du ser i rommet, men samtidig supplerer boken utstillingen, og man kan og tilnærme seg boken og utstillingen hver for seg. Noen ser boken som en dialog mellom boken og utstillingen, en form for forbindelse.
Helene: - I stedet for en tekst som forklarer utstillingen kan du ha en billedbok, som raskt gir en forhistorie til arbeidene. I boken er det for eksempel et bilde av oss som spar opp blomster, og ikke en tekst om at vi gjør det. Det er et annet grep enn å forklare med tekst. Og boka vil ha sitt eget liv etter at utstillingen er ferdig.
Kristin: - I boka har vi brukt dikt. Vi ønsket å ha med tekst, men ikke en tekst som forklarer eller analyserer, men noe mer poetisk som setter en stemning, og som er litt mer i vår billedverden. Derfor tok vi kontakt med lyriker Torild Wardenær. Med diktene sine gir hun mer rom for forståelse. Det er veldig sjelden at jeg leser en roman to ganger, men en kunstbok kan hentes frem 10 år etterpå, det er jo mitt arkiv.
Helene: - Jeg syns det er kjekt å kjøpe en katalog eller en bok når jeg har vært på en utstilling. De bildene jeg tar selv av utstillingen forsvinner bare opp i en sky, i clouden, og jeg tar dem jo ikke ned igjen... men en bok tar man frem. Da har man hele turen, minnene, kunsten, tiden og alt.
Vi blar gjennom bøkene som Helene og Kristin har funnet og som de vil anbefale.
Helene: -Jeg oppdaget at når jeg plukket bøker ut fra hyllene, så jeg en link mellom de bøkene jeg valgte, plutselig var jeg der i Ansel Adams sine landskapsfoto, som ligner på den urbane arkitekturen som oppstår i boka Ny norsk Landskapsarkitektur, sammen med de store installasjonene til Olafur Eliasson, det var kult.
Prosjektet "Digital formidling av kunstbøker i folkebibliotek" er støttet med innovasjonsmidler fra Stavanger Kommune.
Prosjektansvarlige er Sesella Knutsvik, Anne Helen Robberstad og Anne Klovning.
Helen Espedal Selvåg anbefaler
Anselm Adams400 Photographs 779.092 ADA
- Jeg gikk et år på High School i California, og et av fagene jeg hadde var foto. Fotolærer, Mr. Brown, sin store helt var fotograf Ansel Adams. Vi så sykt mange av hans arbeider. Jeg var og i Nasjonalparken Yosemite, hvor han har tatt de store ikoniske bildene av fjellene, som han fotograferte til alle års-tidene. Tidligere har jeg aldri tenkt at dette betydde noe, bare grand Photoart, men plutselig nå blir jeg så ååååå ...
In the Footsteps of Anselm Adams av Michael Fry 778.3 FRY
- Så har jeg valgt en selvhjelps bok, hvordan ta slike bilder som Anselm Adams.
Video art Barbara London 777.09 LON
- Den tar for seg de første 50 årene av videokunsten. Hun skriver bra om de ulike sjangrene og hvordan du deler opp videokunsten, og utviklingen til den digitale kunsten.
Et annet lerret: fire historier om film og billedkunst Marit Paasche 709.04 PAA
- Hun har skrevet om filmhistorien, film og billedkunst. I denne boken går hun inn i fire forskjellige billedlige filmspråk, den første er Hiroshima mon amour (1959) Og undersøker film som minne, jeg er ikke kommet lenger, men på en informativ måte plukker hun ut deler av en film, og forklarer bildene hvordan de e satt sammen for at det skal gi mening noe det gjør.
Ny norsk Landskapsarkitektur Karsten Jørgensenq 712.0948 JØR
- Jeg er opptatt av landskaps, arkitektur, og kunst i landskap. Spesielt bylandskap hvordan den er bygget opp, det syns jeg er interessant.
The artist who will change the world Omar Kholeif 709.22 KHO
- Alle vil vi jo forandre verden. Denne boken hadde veldig stor skrift, akkurat som den roper litt...
Olafur Eliasson: Boros collection 709.2 Olafur E.
- Så har vi Olafur Eliasson som er veldig bra. Han har million budsjett på alt han gjør. Han kan gjøre hva han vil han har tilgang til alle håndverkere han trenger. Det er fasinerende å se hva han får til. Prosjektene hans handler om hele verden, hele planeten. Det er interessant å se spenne mellom de små og store prosjektene, og det er ikke alltid jeg syns de store er de beste...
Kristin Welle George anbefaler
Rachel Whitereadq 730.92 Whiteread, R.
- Jeg har alltid likt Rachel Whiteread helt siden kunstskolen. Hun var den første kvinnelige kunstneren som vant Turnerprisen i 1993 i England, med et prosjekt som het House. Hun tok avstøpning av et tre etasjer stort bolighus, som skulle rives fordi de skulle lage park i nærheten av et business strøk i London. Hun valgte et hus som minnet om hennes barndomshjem, og tok betong avstøp-ninger på alle flatene innvendig og så rev de huset og det var bare de negative flatene av huset igjen. Denne teknikken er noe som går igjen i hennes verk. Hun lar oss se det som vi ikke kan se, det som er inni noe. «House» fikk mye positiv, men og mye negativ oppmerksomhet. Hun ble på en måte kåret til årets beste kunstner med Turner prisen, og til årets verste av noen andre. Noen ble sinte fordi de måtte flytte fra husene sine og at House var det som stod igjen. Så prosjektet endte med at det ble revet før den tiltenkte tiden var over.
Jone Kvie: here, here q 730.92 Kvie
-Han har laget den store hvite skulpturen som strekker seg helt til taket når du kommer inn på Sølvberget. Han er en veldig fin kunstner. Han hadde for ikke så lenge siden en flott utstilling på Kunstmuseet. Jone Kvie arbeider med mange forskjellige materialer. Jeg plukket denne boken fordi jeg har lyst til å lese den. Han er til fingerspissen nøye, og har en veldig følsomhet. Jeg tror jeg trekkes mot bøker om det skulpturelle...
Drawing Now Klaus Albrecht Schröderq 741 DRA
-Skulptur og tegning går igjen hos meg. Tegning er så mye, det kan være avansert, det kan være enkelt og så følsomt. Tegning er så naturlig å ha bøker om, det er jo todimensjonalt samtidig som det taktile er så viktig.
Lån bøkene
Bok
Video/art : the first fifty years
Bok
Jone Kvie : here, here
Bok
Rachel Whiteread
Bok
The artists who will change the world
Bok
Studio Olafur Eliasson : the kitchen
Bok
Drawing now : 2015
Bok
Olafur Eliasson : Boros collection
Bok
Digital landscape photography : in the footsteps of Ansel Adams and the great masters
Bok
Et annet lerret : fire historier om film og billedkunst
Bok
Ny norsk landskapsarkitektur
Bok
Ansel Adams : 400 photographs
Bok
Eva Hesse
Les mer om samskaping
21. mar. 2023
Kunstnerinvolvering i tjenesteutvikling
29. aug. 2022
Kunstnere om kunstbøker #2 Anna Roos
30. aug. 2022