Hva leter du etter?

Lesetips om miljø og klima

Vil du lese om klima og miljø? Her får du tips til gode bøker om et svært aktuelt tema.

Bienes historie av Maja Lunde

Tre kontinenter. Tre tidsplan. Vi møter William, en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han ønsker å bygge en helt ny type bikube, som skal gi både han og hans barn ære og berømmelse. I USA 2007 kjemper birøkteren George i motbakke. Han håper sønnen kan bli gårdens redning. I år 2098 arbeider Tao med håndpollinering i Kina, hvor biene er forsvunnet. Mer enn noe annet ønsker hun at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn det hun selv har hatt. Her skildres menneskenes første forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en framtid der biene er døde. Første bok i Klimakvartetten.

Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug

Mino Aquiles Portoguesa er født i Latin-Amerikas regnskoger og jakter på sommerfugler. En dag blir han midtpunktet for regnskogenes tragedie, da katastrofen også rammer hans landsby. Mino sverger hevn. Etter å ha levd et omflakkende liv i flere år, danner han en organisasjon som har som oppgave å avlive miljøspekulanter over hele verden. Dette er den første av fem bøker i Mino-serien.

Begynnelser av Carl Frode Tiller

Begynnelser er historia om livet til miljøvernaren Terje. Vi fylgjer vala hans i voksenliv, ungdom og barndom - i den rekkefølgja. Historia blir fortalt med omvendt kronologi, frå Terjes sjølvmord til fødsel. Kvifor gjekk det som det gjekk? Det handlar om hans store kjærleik til naturen, og om hans vanskar med å meistre relasjonane til sine nærmaste. «Begynnelser» er ein roman om menneskjas forhold til kverandre og til naturen.

Fiolinane av Jan Roar Leikvoll

Fiolinane er historia om ein ung mann i kamp for å overleve i ruinane av eit samfunn, der den sterkastes rett gjeld. Han er kjenslevar og kjenner seg aleine, og familien hans er i ferd med å gå til grunne. Det einaste faste punktet i tilværet er bestefaren, den gamle fiolinisten.

Uår av Knut Faldbakken

Uår er en studie i forfallstendenser i vår tid og har fortsatt en skremmende aktualitet. Bøkene om Allan Ung og livet på fyllingen står fram som et av hovedverkene i Faldbakkens forfatterskap. De ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 1977 og har solgt i nærmere en halv million eksemplarer.

Sju dagar i august av Brit Bildøen

I løpet av ei veke i august opplever Sofie og Otto ei rekkje små ulykker. Kvar for seg er ikkje desse hendingane så alvorlege, men dei avslører små og store sprekkar både i ekteskapet, på jobben og i samfunnet rundt dei. Er alt i ferd med å falle frå kvarandre? Eller er desse ulykkene påminningar om ein større livskatastrofe?

Flommens år av Margaret Atwood

Adam En, lederen av sekten Guds Gartnere, har lenge varslet en naturkatastrofe som kommer til å endre alt liv på jorden. Nå har den store katastrofen inntruffet, og nesten alt menneskelig liv er utryddet. Ren, en ung nattklubbdanser, og Toby, som tidligere har vært medlem av Guds Gartnere, er blant de få som overlever i en verden der ingenting - ikke engang dyrelivet - er til å stole på. Ren og Toby legger ut på hver sin ensomme vandring på leting etter andre som kan ha overlevd.

Når havet stiger av Jim Lynch

En uforglemmelig natt sniker 13 år gamle Miles O'Malley seg ut av huset for å utforske fjæra i Puget Sound på jakt etter skalldyr. I stedet oppdager han noe svært usedvanlig: en sjelden kjempeblekksprut. Han blir straks en lokal kjendis, og hans synske venninne Florence spår at enda flere forbløffende oppdagelser er i vente - tegn på at den høyeste tidevannsbølgen på femti år er underveis. Journalister flokker seg nysgjerrig rundt gutten, som tilskrives profetiske evner, og vil ikke gi ham fred.

Bli Björk av Mette Karlsvik

Med stor og begåva innleving skildrar Karlsvik personane og samspelet deira med naturen og kvarandre. I eit elektrisk, musikalsk og humoristisk språk får vi oppleve naturen, kulturen og samfunnet på Island på andre halvdel av 1900-talet. Bli Björk er ein familieroman utanom det vanlege, og i sentrum av alt dette står Björks veg frå barndom til stordom.

Veien av Cormac McCarthy

Veien forteller om en reise i en fremtid uten håp. En far og en sønn går alene gjennom restene av et amerikansk landskap. Ingenting beveger seg, bortsett fra asken som flyr i vinden. Det er iskaldt, og det snør grå snø. Himmelen er mørk. Det er ti år siden verden brøt sammen. De går mot kysten, med bare en pistol å forsvare seg med mot de lovløse bandene langs veien. De har bare klærne de går i og litt frukt, men en stor hengivenhet og ømhet for hverandre.

Helt sant! av Michael Palin

En kritikerrost, tankevekkende, hjertevarm og morsom fortelling om ambisjoner, miljøvern, store forretninger, opprør og svik. En gang var Keith Mabbut en uredd og gravende journalist som satte dagsordenen. Nå er han blitt en 56 år gammel separert bestillingsjournalist, som mangler den store gløden. Når han får i oppdrag å skrive biografien om den folkesky, men innflytelsesrike idealisten og miljøaktivisten Hamish Melville, øyner han endelig muligheten til å skrive noe viktig og meningsfylt.

Bitre blomster av Gunnar Staalesen

En mann blir funnet død i et privat svømmebasseng, og en kvinne forsvinner. Varg Veum får i oppdrag å finne ut av forsvinningsnummeret. Samtidig dumper Bergensbedriften NORLON ulovlig giftig avfall, og miljøaktivister lenker seg fast til verksporten. Det viser seg at det er en sammenheng mellom liket og miljøaksjonen.

Steffen tar sin del av ansvaret av Christian Valeur

Steffen er lei av alt maset om forurensing og miljøvern, internett og informasjon, advarsler og oppfordringer. Han drar på hyttetur alene, der har han planer om å leve uten varme og lys, for å redde verden fra miljøkatastrofen. En hverdagssatire om ungdommelig undermot, og om å ha vokst opp med dårlig samvittighet overfor en hel jordklode.

Bouvetøya 2052 av Lars Mæhle

Året er 2052 og startskotet går for tidenes heftigaste nettreality, ein klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet. Ein ungdom frå kvar verdsdel, kvar med sine unike eigenskapar, skal knive om enorme pengesummar. Dei skal vere offline i tre dagar, mens resten av verda kan følgje dei gjennom liveoverføringar. Men om Bouvetøya 2052 verkeleg er ein sjanse til å endre planetens framtid vil tida vise. Mot si vilje blir den norske aktivisten Roland vikla inn i eit spel på liv og død. Historia er ein klima-thriller lagt til framtida. Ungdomsroman.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙