Hva leter du etter?

Lesetips til ferien: Påskekrim

På utkikk etter lesestoff til påskeferien? Sølvbergets ansatte serverer sine krimtips.

Mange pakker koffertene fulle av krimlitteratur til påskeferien. På Sølvberget finnes det tusenvis av krimbøker å velge i. Besøkende kan finne mange godbiter i krimhyllene i bibliotekets 1. og 2. etasje. I tillegg kan du laste ned god krim som e-bøker og e-lydbøker i Ebokbib og Overdrive.

Et søk på ordet "krim" i bibliotekets samling gir over 3000 treff. Søker man etter "spenning" gir trefflisten over 6000 resultater. Sølvbergets bibliotekarer er også klare til å finne fram godbiter for de som stikker innom biblioteket før ferien. Vi har også samlet mange års påsketips her.

Her er et utvalg anbefalinger fra våre ansatte fra tidligere samlet opp gjennom flere år:

Marit Egaas anbefaler:

Sjekk norske krimtips fra Marit her.

Ann-Helen Hatlestad anbefaler:

 • De tre bøkene om Maisie Dobbs! Dette er herlige krimbøker for de/oss som liker Agatha Christie. Dessuten har den svenske forfatteren Viveca Sten gitt ut to krimbøker jeg synes er verdt å lese: I natt er du død og I kampens hete.

Dorthe Stramrud anbefaler:

 • Jørn Lier Horst: Wisting-serien. Jeg har lest to bøker av Jørn Lier Horst i serien hans om politietterforsker William Wisting. Handlingen i hans bøker er som hentet rett ut av en politietterforskers hverdag noe som også er noen av styrken i bøkene hans. Du tror på det hans skriver!
 • Tom Kristensen: En kule. Tom Kristensens debutbok og en av de første norske thrillerne fra aksje- og finansmiljø. Boka ble en solid salgs- og kritikersuksess.
 • Tom Kristensen: Korsbæreren. Dette er nok en spennende thriller fra finansmiljøet. 
 • Johan Theorin: Blodleie. Den 83-årige skipperen Gerlof har flyttet inn i sommerhytta si. Men freden forstyrres da han finner sin avdøde kones dagbøker og en mann dukker opp på tomten hans. Dette er den tredje boka i en serie på fire fra Öland.

Les også Dorthes alternative lesetips til påsken.

Øyvind Berekvam anbefaler:

 • Vidar Sundstøl: Minnesota-trilogien. Består av bøkene Drømmenes landDe døde og Ravnene. Serien er kanskje ikke blant de mest actionfylte og blodige krimbøkene jeg har vært borti, men historien om norskættede politimannen Lance Hansen som finner en norsk kanopadler brutalt slått i hjel ved bredden av Lake Superior er vel verdt å bruke tid på. Besettelsen av samme forfatter er underholdende historisk spenning i sjangeren som har gjort Dan Brown til mangemillionær.
 • Flere anbefalinger: Alle de tre bøkene amerikanske Gillian Flynn, de fire første bøkene i Sigma-serien til James Rollins og Manualen av Shane Kuhn. 
 • Jeg ble nysgjerrig på boken Til Jacobs forsvar av William Landay etter å ha lest Asbjørn Slettemarks begeistrede omtale på krimbloggen op-5.no. Han beskrev leseopplevelsen som "skummelt, vakkert, ettertenksomt og spennende til siste setning", og etter å ha blitt fanget av historiene om den merkelige familien Barber kan jeg skrive under på at Slettemark hadde rett.

Les også Øyvinds kjappe krimtips til høstferien eller Øyvinds vurdering av virkelig bra og uvirkelig dårlig krim

Linn Tønnesen anbefaler:

 • Frode Granhus: StormenFor de som ikke er så bereiste i Nord-Norge, kan det lønne seg å lese Frode Granhus sine krimromaner fra Lofoten og omegn.
 • Eystein Hansen: Triangel. En heseblesende actionkrim der etterforskeren Elli Rathke tar opp igjen den 15 år gamle, uoppklarte drapssaken der søsteren hennes ble drept.
 • Monika Yndestad: Jentene fra balletten. En samfunnsaktuell krim som tar opp misbruk av mindreårige jenter. Viser tydelig hvor vanskelig det er for et offer å bli trodd dersom overgriperen er en tillitsperson i samfunnet.

Sissel Arna Dahle anbefaler:

 • Bjørn Bottolvs: Etter den søte kløeMeget god samtidskriminal. Solid og troverdig. Den åttende kriminalromanen med politimannen Jo Kaasa i hovedrollen. Boken gir et sannferdig bilde av virkeligheten. Anbefales.

Lotte Løkeland Hovda anbefaler:

 • Gert Nygårdshaug: Fredric Drum-serienBestår av ti bøker om gastronomen og hobbydetektiven Fredric Drum og hans onkel, Kripos-etterforskeren Skarphedin Olsen. Forfatteren er en kløpper når det kommer til mat og vin. Bøkene bidrar til økt matlyst, så husk å kjøpe inn masse god vin og ost til påskefjellet! Bøkene behøver ikke å leses i rekkefølge.

Aud Jorunn Aano anbefaler:

 • Håkan Nesser: De sørgende. Dette er den femte og siste boka om Gunnar Barbarotti – en omtenksom, kjærlig og varm politimann. Alle de fem bøkene med Gunnar i hovedrollen er fabelaktige. De er spennende, morsomme, rørende og underholdende. De bør leses i rett rekkefølge – og jeg kan garantere at hvis du starter på denne serien, så ryker hele påskeferien.

Mette Langeland anbefaler:

Gerd Røysland anbefaler:

 • Robert Goddard: ForsvunnetLance Bradly gjemmer seg på puben, fjernt fra en fiendtlig verden, helt til han får vite at hans eldste og beste barndomsvenn Rupert Alder har forsvunnet.
 • Leif Davidsen: Lime's bilde. Peter Lime er en dansk paparazzo. Selv om han egentlig har trukket seg tilbake og lever fett på det han har tjent på å invadere andres privatliv, jakter han enda på det ultimate BILDET.
 • Elsebeth Egholm: Nærmeste pårørendeJournalist Dicte Svendsen får en film med et bestialsk drap, i posten. Filmen peker på at islamsk fundamentalistisk terror kan ha kommet til Danmark.

Ragnhild Skår Nilsen anbefaler gamle klassikere:

 • John Buchan: 39 trinnEgentlig ikke noen veldig god spenningsbok, men den var den aller første i sitt slag! Boka ble utgitt på engelsk i 1915. Den brøyter vei for alle andre "man-on-the-run"-thrillere, så det får ikke hjelpe at plottet er ganske tynt til tider. Den er både lettlest og underholdende. 39 trinn er filmet hvertfall fire ganger, en gang av Hitchcock.
 • Arthur Omre: Smuglere. Forfatteren Arthur Omre hadde en tolv år lang karriere med smugling. Han klarte å holde seg unna politiet i lange tider, men i 1933 var det slutt. "Smuglere" ble utgitt i 1935, og det sies at manuskriptet ble sendt fra botsfengselet.

Eli Gunn Rønning Buvik anbefaler:

Rød sand av Zoë Ferraris forside

Randi Pettersen anbefaler:

 • Zoë Ferraris: Rød sand. En god og annerledes krim. I tillegg til spenningen får leseren et godt innblikk i liv og kultur i Saudi-Arabia.
 • Karin Alvtegen: Skygge. En psykologisk kriminalroman hvor verdier blir satt på prøve og gamle hemmeligheter kommer for en dag.

Eli Seim anbefaler:

 • Elizabeth George: I fiendens nærvær. En vanskelig og delikat sak for detektivparet Lynley og Harvey fra Scotland Yard. Jeg fikk gåsehud og pustebesvær da jeg, i samme øyeblikk som dem, fikk mistanke om løsningen på denne mordsaken. Så gikk det slag i slag med oppklaringen og jeg lå igjen svimeslått på sofaen.

Ingunn Øvrebø anbefaler:

 • Lars Kepler: Hypnotisøren. Eg høyrde denne boka som svensk lydbok. Og det var ein fantastisk opplesar! Eg hugsar særskild scenane der Erik Maria Bark fekk pasientane sine til å gå inn i hypnose. Både måten det er skildra, og måten det vert lese opp på gav frysningar nedover ryggen! Boka har og blitt filmatisert, men det spørs om eg tør å sjå filmen…

Påskemusikk? Joda. Musikkbibliotekets Olav Nilsen har selvsagt kontrollenSjekk disse musikktipsene.

God påske!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙