Hva leter du etter?

Reisehåndbøker

Lonely Planet, Rough Guide, Bradt, Topp 10, Gatelangs, Berlitz eller NFT? Her er Sølvbergets Røff guide til reisehåndbøker. 

Klassikerne

Rough Guide og Lonely Planet. Rough Guide og Lonely Planet er verdens mest brukte reisehåndbøker. I stil og omfang er de relativt like. De har et bredt nedslagsfelt, og håndbøkene passer godt til litt lengre reiser.

Hvis du synes den vanlige Lonely Planet-guiden blir litt for tung å dra på, bør du vurdere Lonely Planet's Best of-serie.

Men til helgeturen kan det være like greit å bruke en mindre og kortere reisehåndbok (se bøkene under "Reisehåndbøker for kortere opphold"), eller eventuelt en som gir deg tips litt utenom det vanlige (se bøkene under "Reiseskildring og personlige tips").

Hvis du foretrekker digitale reisehåndbøker, som kan leses på smarttelefon og nettbrett, har vi et fint utvalg fra Lonely Planet i ebok-appen Libby.

Reisehåndbøker for kortere opphold

Lonely Planet lommekjent og Rough Guide på norsk. Disse seriene er norske slektninger av Lonely Planet's Best of-serie. Men de er enda mindre i format, og passer perfekt til kortere opphold. Begge seriene er skrevet på norsk.

Lonely Planet lommekjent og Rough Guide på norsk er oversatt til norsk, men opprinnelig skrevet av folk fra engelskspråklige land. Et godt alternativ til disse er Aschehougs Turen går til-serie. Disse skiller seg fra Lonely Planet og Rough Guide ved at de er skrevet og redigert av skandinaviske forfattere og journalister. Enkelte tips kan derfor være bedre tilpasset norske lesere.

Gyldendals Topp 10 reiseguider. Disse reiseguidene er delt inn i interesseområder som dekker de fleste behov, som f.eks. museer og gallerier eller restauranter og barer. Under hvert område presenteres det redaktørene mener er de 10 beste opplevelsene.

Gatelangs. Gatelangs er enda mer kortfattet enn Topp 10-guidene. Den skiller seg også ut fra sistnevnte ved at den er inndelt etter bydeler. Under hver bydel finner du et utbrettskart og noen få utvalgte opplevelser. Gatelangs-serien passer godt til helgeturen. Men dersom du har vært på det omtalte stedet før, eller gjerne vil oppleve noe utenom det vanlige, blir nok denne litt for kort og enkel.

Lonely Planet Make My Day. Lonely Planets "Make My Day"-serie inndeler det omtalte stedet etter hvilke aktiviteter som passer best til forskjellige tider av døgnet. Fysisk sett består boken av tre sett med kort (morning, afternoon, evening). Disse kan flippes frem og tilbake slik at du kan sette sammen en dag med opplevelser. Reiseguiden er engelskspråklig, og passer best for førstegangsreisende.

Berlitz Pocket Guide. Hvis du vil at reisehåndboken skal få plass i baklommen, bør du vurdere Berlitz Pocket Guide. Du får de ikke mindre enn dette.

Reiseskildring og personlige tips

100 unike opplevelser. Disse reiseguidene har bidrag fra kjente nordmenn som har et lidenskapelig forhold til det omtalte stedet. Om du f.eks. skal til New York, kan du få tips fra Knut Olav Åmås, Sondre Lerche og Ari Behn.

En veiviser. En veiviser-serien til Spartacus forlag tar det personlige et steg videre. Disse bøkene er mer reiseskildring enn håndbok, og de er skrevet av kjente norske forfattere eller journalister. F.eks. er Paris-boka skrevet av Sven Egil Omdal (journalist i Stavanger Aftenblad).

500 Hidden Secrets. Dette er en engelskspråklig og mer omfattende utgave av 100 unike opplevelser-serien. Tipsene er kuratert av folk som har bodd på det omtalte stedet over lengre tid. Som forlaget selv skriver: "The authors always try to go off the beaten track, selecting lesser known places, which have yet to be found by the tourist hordes. In some cases, they also suggest places and facts that many of the locals in the city were not even aware of."

Not for Tourist Guide. Også denne serien er kuratert av folk som har bodd på det omtalte stedet over lengre tid. Den er engelskspråklig, men i motsetning til 500 Hidden Secrets-serien får du plass til denne i lommen. Produksjonen er heller ikke så påkostet. Så hvis du foretrekker større skrift og flere bilder, bør du heller velge 500 Hidden Secrets eller 100 unike opplevelser.

For barn og hele familien

Serien til Qltur Rebus forlag inkorporerer historiefortelling i reisehåndbøkene. F.eks. kan man i "Paris for barn" følge søskenparet Pauline og Martin gjennom Paris. Vagabond skrev følgende om boka:

"På reise er det ofte vanskelig for dem [barna] å få vite mer enn det de voksne forteller – det er ikke så mange guidebøker som egner seg for barn. Men det finnes unntakelser – gode unntakelser. Denne boken tar som utgangspunkt at barna, søskenparet Pauline og Martin, vil vise deg hjembyen sin. Det gjør de i form av tekster, fotografier og illustrasjoner samt akkurat passe vanskelige konkurranser. En liten kunnskapsbank, en bok som gjøre det morsommere å reise."

Den utrolig (u)nyttige guiden til... Lonely Planet har laget en egen serie med reisehåndbøker for barn. På norsk har de fått tittelen "Den utrolig (u)nyttige guiden til..." Serien er opprinnelig engelskspråklig, og i skrivende stund er det kun bøkene om New York, Roma, Paris og London som har blitt oversatt til norsk.

Aschehoug har også gitt ut serien "Barnas reiseguider". Dette er en avsluttet serie, men på Sølvberget kan du låne bøkene om Danmark, Kristiansand, Mallorca, Sverige, Athen, Barcelona, København, London, Paris og Roma.

De tre ovennevnte seriene henvender seg direkte til barn. Men det finnes også reisehåndbøker for hele familien. I Gyldendals serie "Familieguiden" har det i skrivende stund blitt utgitt bøker om London, Paris og New York.

På glanset papir

DK Eyewitness Travel reklamerer for å vise det de andre bare beskriver. Bøkene er tettpakket av bilder på glanset papir. De har òg et særlig fokus på det historiske og kulturelle. Eyewitness Travel-guidene er engelskspråklige, men mange av de er oversatt til norsk og utgitt i serien Gyldendals reiseguider.

Kulturforskjeller

Culture Shock! A Survival Guide to Customs and Etiquette. Hvis du skal oppholde deg et sted over lengre tid, kan det være lurt å sette seg inn i kulturelle normer, skikk og bruk. Med Culture Shock!-serien får du en god innføring.

Utenfor allfarvei

Hvis du skal til et sted utenfor allfarvei, til et litt unormalt reisemål, bør du vurdere Bradts reisehåndbøker. De har gitt ut bøker om bl.a. Bosnia, Albania, Kosovo, Serbia, Macedonia, Montenegro, Slovakia, Ukraina, Mozambique, Congo, Sierra Leone, Somaliland, Swaziland, Guyana, Paraguay, Uruguay, Bahia, Senegal og Elfenbenskysten.

Og helt til slutt, for deg som tror du har opplevd alt, kan vi anbefale Atlas over fjerne øyer av Judith Schalansky.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙