Hva leter du etter?

Romfart og astronomi

Stopp og se opp! Det er et helt univers som venter på deg.

Februar er kanskje den måneden som egner seg best til å ta en liten stopp, bøye hodet tilbake og se opp mot stjernene. Rent meteorologisk sett er det den fineste vintermåneden, og det er fortsatt godt og mørkt om natten. Når det først er en fin og kald februarnatt, så er det gjerne fint og klart.

Lån bøkene

Det finnes en rekke bøker og filmer om romfart og astronomi, og vi har samlet disse i en utstilling i første etasje. Bøkene og filmene er båder for voksne og for barn.

Bruk klarværskveldene til å se på stjernehimmelen. Lån bøkene i første etasje på #sølvberget. #astronomi #verdensrommet

Et bilde publisert av Stavanger bibliotek (@stavangerbibliotek) fredag 12. Feb.. 2016 PST

I tillegg til bøkene og filmene finnes det en rekke gode apper for nettbrett og telefoner:

  • NASAs app (både iOS og Android) har et vell av informasjon og filmer om verdensrommet og spesielt om romfart. Les om alle nåværende og kommende romprosjekter. Sterkt anbefalt er seksjonen "Earth as art" med satelittbilder av jorden. Det er utilsiktede kunstverk!
  • Google Sky map (både iOS og Android) lar deg holde telefonen eller nettbrettet opp mot stjernehimmelen og den viser deg hva de forskjellige stjernene, stjernebildene og stjernehopene heter. En rekke andre apper lar deg gjøre det samme.
  • ISS Detector Satellite Tracker (både iOS og Android) gir deg informasjon om hvor den internasjonale romstasjonen er og når du kan se den passere over der du bor.

One small step for Helge

I 1984 var jeg heldig nok til kunne besøke National Air and Space Museum i Washington DC. Et minne som har brent seg inn i minnet fra turen er da jeg fikk se det skjøre månelandingsfartøyet. Jeg gikk rundt et hjørne og der sto månelandingsfartøyet Lunar LM-2. I det øyeblikket åpnet det seg en helt ny verden, et helt nytt univers for seks år gamle meg.

I 2011 var jeg tilbake i USA og besøkte selvfølgelig National Air and Space Museum igjen. Som 33-åring har man perspektivet som gjør at man kan se hvilken storslagen bragd det er for menneskeheten å sette et menneske på en annen klode. Som seksåring hadde jeg en drøm, nå er følelsen respekt. Jeg har visst blitt gammel.

Noen bilder fra Kennedy Space Center, fra samme tur i 2011.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙