Hva leter du etter?

Selvhjelpsbøker

Ingunn: Det er januar, og som mange andre har jeg store ambisjoner for det nye året. Jeg lånte med meg en liten stabel selvhjelpsbøker på Sølvberget rett over nyttår. Jeg starter alltid med friskt mot, men det sklir gjerne ut fra februar. Det er det kanskje flere som kan kjenne seg igjen i?

Men alle disse bøkene lokker med fristende titler som «Veien til lykke» og «Det er nå du lever». Det er klart man får lyst å knekke de enkle kodene for et bedre liv! Jeg kom på at jeg muligens har lest en del slike bøker de siste årene så jeg tok en sjekk på bokelskere, og joda! Det har jeg. På en bokhylle jeg har kalt «Livsstil» har jeg 66 bøker.

Sølvberget · #240: Bøkene som (kanskje) gir deg et bedre liv. Vi diskuterer selvhjelpsbøker.

På denne hyllen kan jeg finne bøker om trening, mat, mindfulness, psykologi og diverse bøker som lover deg gull og grønne skoger. Jeg ble overrasket da jeg bladde gjennom bøkene, for jeg kan egentlig ikke huske noe særlig av dem! Men jeg har gitt de fleste bøkene høye terningkast. Som «Mindfulness i hverdagen» av Rebekka Egeland som fikk terningkast 6 av meg i 2011. Her er min omtale av den:

"Denne boka anbefalar eg på det varmaste til alle som stressar og har det travelt i kvardagen. Eg har berre lese gjennom boka. Førebels har eg ikkje prøvd ut mange øvingar i praksis. Men berre å ha teksten i bakhovudet i kvardagen har gjort at eg kan sjå saker i eit anna lys. Av og til må ein stoppe opp, puste djupt og setje ting i perspektiv. I vår hektiske livsstil er det viktig å prøva å endra negative tankeprossessar, slik at me kan vera lukkelege slik me er. Me veit at det er viktig å trena og vera aktive, dette kan ein på ein måte kalla psykisk kondis!"

Jeg blir fristet av min egen omtale til å lese boka om igjen! Men det viser kanskje at innholdet i disse bøkene ikke fester seg spesielt godt. Jeg stresser akkurat like mye nå som for 10 år siden. Akkurat like negative tankeprosessar!

Det er også ganske store kontraster i boksamlingen. Skal man «Bli best med mental trening» eller «Lev livet langsomt»? Skal man rydde seg lykkelig, eller meditere seg til indre harmoni? Jeg har både lest «Svartebok for deg som vil opp og fram» og «Jag lämnar ekorrhjulet» om å jobbe mindre for å få et rikere liv. Ja, hva vil jeg egentlig?

Den siste boka jeg lånte er «Tenk enkelt» av psykolog Carina Poulsen om å gjøre prioriteringer for å lettere kunne ta valg. Så når jeg har lest den vet jeg sikkert om jeg skal prioritere å spise sunnere, trene mer, begynne å meditere, skrive lister for å få ting gjort eller rydde meg lykkelig.

Sofie: Som Ingunn har jeg store forhåpninger for et nytt og produktivt år. Jeg skal være mer kreativ, spise sunnere, trene mer og ikke minst stresse mindre. Men hvordan i all verden skal jeg klare dette? Jeg lever etter Ron Weasley mener er Hermione Granger sitt motto: "When in doubt, go to the library". Jeg er jo så heldig at jeg jobber på biblioteket, og trengte dermed bare å gå opp to etasjer fra min vanlige plass i skranken i første etasje til den fristende selvhjelpshyllen i 3.etasje. Og her var det mye å velge i! Jeg kunne både få "Drømmekraft" og "Handlekraft", jeg kunne bli "Tidsinnstilt" eller lese om hvordan små vaner kunne transformere hverdagen min i bøker som "Atomic Habits" og "Make Your Bed: Little Things that can Change your Life... and Maybe the World".

Hva skulle jeg velge? Selv om også jeg følte meg ganske overveldet av alle valgene visste jeg at hovedmålet ganske enkelt var å bli mer produktiv, så jeg valgte å fokusere på de bøkene som handlet om produktivitet fremfor de om rydding og mindfullness. Jeg tok med meg en stabel hjem den dagen. Og én neste dag. Og så en ny stabel dagen etter det. Dette er et typisk mønster for meg; jeg tar på meg altfor mange oppgaver. Bevis A: Jeg hadde tenkt å lese selvhjelpsbøker hele januar og så komme skikkelig i gang med nye vaner senest i februar.

I januar har jeg lånt 35 bøker om trening, vaner, bedre søvn, sunn mat, stress og mindfullness. Ja, for jeg lånte også noen bøker om stress og mindfullness. Kanskje ble jeg så stressa av alle bøkene jeg skulle lese om produktivitet at jeg bare måtte låne noen om å ta livet roligere også? Selv om det ga meg enda flere bøker å lese. For jeg kunne da umulig lese alle disse på en måned? I stedet måtte jeg skumme i dem, gjøre et utvalg, levere noen tilbake. Kanskje var dette en begynnelse? Kanskje skulle jeg lære bedre prioriteringsevner gjennom å prioritere de beste selvhjelpsbøkene? Eller hadde jeg gått i fella og burde heller "Stå i mot: si nei til selvutviklingen"?

Jeg har lest noen få, men ikke så mange selvhjelpsbøker som Ingunn før. Med andre ord vet jeg ikke hva mønsteret mitt er i møte med dem? Kommer jeg til å ha glemt titlene om fem år? Eller vil noen av de sette seg, skape varig endring? Bare tiden vil vise. Inntil videre håper vi å gjøre det litt lettere for deg å orientere deg i havet av selvhjelpsbøker. Nedenfor har vi nemlig samlet våre beste selvhjelpsboktips, og delt dem inn etter kategori. Lykke til med selvutviklingen!

For deg som ikke orker å måtte velge titler fra en lang liste, gir vi deg en snarvei. Dette er våre absolutte favoritter; Nye vaner: "Atomic Habits", "Operasjon Sjølvdisiplin", Mindfullness: "Tenk enkelt!"Trening: "Yoga Girl", "Jeg hater å trene", Trenger du en pause fra selvutviklingen?: "Stå imot: si nei til selvutviklingen!", "Ambisjoner uten gjennomføringsevne" og "Slik blir du et bedre menneske".

Her er et utvalg av bøkene vi har lest og likt innen sjangeren selvhjelpslitteratur. Trykk på lenkene for å reservere bøkene i bibliofil. Noen av bøkene vil også være tilgjengelig i appene Allbok og Libby.

Mindfulness og mindset

Tenk enkelt av Carina Poulsen

«Vi trenger ikke mer. Vi trenger å kunne begrense, prioritere og forenkle i en kompleks verden som aldri stopper. Få mer av det som betyr mest». Slik starter «Tenk enkelt» av psykolog Carina Poulsen. Dette er en enkel, tilgjengelig og ryddig gjennomgang av mentale verktøy for å rydde opp i verdier, prioriteringer og indre motivasjon kontra ytre forventninger. Verdier som kommer frem er minimalisme, forenkling, konsentrasjon, øyeblikksnærhet, aksept og takknemlighet. Og det hele er formidlet med varme og omsorg. Jeg ble veldig inspirert, og følte kanskje at jeg kan senke skuldrene litt. Man trenger ikke bli best i alt! Jeg har allerede begynt med takknemlighetsdagbok, og håper at det vil flytte fokus over fra å sammenligne meg med alle andre -til å sette pris på det jeg har.

Mindfulness i hverdagen av Rebekka Egeland

Denne boka anbefalar eg på det varmaste til alle som stressar og har det travelt i kvardagen. Eg har berre lese gjennom boka. Førebels har eg ikkje prøvd ut mange øvingar i praksis. Men berre å ha teksten i bakhovudet i kvardagen har gjort at eg kan sjå saker i eit anna lys. Av og til må ein stoppe opp, puste djupt og setje ting i perspektiv. I vår hektiske livsstil er det viktig å prøva å endra negative tankeprossessar, slik at me kan vera lukkelege slik me er. Me veit at det er viktig å trena og vera aktive, dette kan ein på ein måte kalla psykisk kondis! (Omtale av Ingunn Øvrebø 2011)

Raushetens tid av Kathrine Aspaas

Kunsten å finne ro av Audun Myskja

En veldig inspirerende bok om å finne ro i en stressende hverdag. Lærerikt om hvordan kropp og sinn henger sammen. Audun Myskja er lege, og han deler mange tankevekkende historier fra livet sitt og fra pasienter. Jeg føler han har en varm og omsorgsfull stemme i det han forteller og lærer oss. Med et glimt i øyet! Det mange gode pusteøvelser i boken.

Positive tanker er bullshit av Lene Sofie Arnesen

Ikke la deg lure av tittelen. Psykologen Lene Sofie Arnesen mener ikke på alvor at vi skal slutte helt med de positive tankene. Men hun mener at den positive psykologien, som handler om å snu alt til det positive og ofte også om å fortrenge negative følelser, har gått for langt. Hun mener at vi mennesker ikke bare er glade hele tiden, men at vi også er sinte, leie oss, frustrerte, og at det også er helt greit. Gjennom fortellingen fra eget liv og i fra terapirommet viser hun hvordan også det vi ser på som negative tanker bør ha en plass i livene våre. Dessuten viser hun at å gi plass til disse faktisk kan gi oss bedre liv. Positive tanker er bullshit er en skikkelig befriende bok, som gir rom til alle de menneskelige følelsene. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Very Good Lives: The Fringe Benefit of Failure and the Power of Imagination av J.K. Rowling

I denne boka får du lese talen holdt på en av Harvards uteksamineringsseremonier. Rowling snakker om hvordan det å feile dramatisk, rett og slett nå "rock bottom" kan gi rom for nye muligheter. Når man har tapt alt, har man ikke lenger noe å miste. Som nyskilt, fattig, arbeidsløs alenemor i England hadde J.K. Rowling ingenting å tape på å endelig tørre å satse på drømmen sin; å skrive en roman. Det viste seg, faktisk, at hun hadde ganske mye å vinne. Dessuten forteller Rowling om viktigheten av fantasi, ikke bare for de som skal skrive verdens bestselgende fantasyroman, men for alle mennesker. Gjennom fantasien kan vi få empati med andre mennesker. En oppløftende, inspirerende og vakker tale som passer like godt for de som har store drømmer, som for de som virkelig føler at de har nådd "rock bottom". Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Trening

Yoga girl av Rachel Brathen

I denne boka fortel Rachel sin livshistorie, frå barndom, via trøblet ungdomstid til yoga-guru som reiser verda rundt. Fascinerande historie!

Boka har nydelege bilete, ei rekke matoppskrifter og oppslag med Rachels eigen livsfilosofi. Ho kallar dette «kjærlighetsfull innsikt», og det er litt hippie-preg over det. Eg vil gjerne tru på det, men klarar ikkje heilt å legga frå meg den ironiske distansen. Men forklaringane på yogastillingar og sekvensar er godt forklart og dokumentert steg for steg.

Dette er den finaste yogaboka eg har sett. Dersom du har gått litt på yoga går det fint an å bruka denne viss du vil trena heime. Er du heilt nybyrjar ville eg gått på eit yogakurs først.

Født til å løpe av Christopher McDougall

Journalisten Christopher McDougall møter den myteomspunne løparen Caballo Blanco og løperstammen tarahumaraene i Mexico, blir venar med verdas beste langdistanseløparar og snakkar med skofabrikantar, trenere og leger.

Utruleg engasjerande historier og fakta om langdistanseløping. Me blir kjent med mange ganske karakteristiske løparar frå heile verda som han skildrar med innsikt og humor slik at du føler at du kjenner dei. Saman med alle desse løparane får me til dømes vera med på 80km-s løp i ørkenen.

Du trur kanskje det er kjekkare å sjå på løp enn å lesa om det, men det er veldig lett å la seg riva med, og det blir veldig spanande. Eg fekk faktisk tårer i augo når det store løpet gjekk av stabelen på slutten i boka.

En yogareise av Henriette Lien

Jeg hater å trene av Brita Zackari

En befriende og inspirerende treningsbok for alle som noen gang har tenkt nettopp at de hater å trene! Brita minner leseren om at trening er noe alle bør gjøre, selv om de hater det. Men hun minner også om at trening ikke trenger å være alt eller ingenting; du trenger ikke å enten bli den mest veltrente du kjenner, eller ligge på sofaen hele dagen. Du trenger ikke å tenke på resultater i klassisk treningsforståelse; bli tynnere, sterkere, få større muskler. I stedet kan du velge å tenke på disse godene; trening gjør at du lever lengre og unngår unødvendige problemer. Denne boka er virkelig for deg som er helt i startfasen av treningen; her får du bokstavelig talt oppskrift på hvordan du kommer deg ut av sofaen, informasjon om hvordan du skal kle deg på trening og ikke minst en oversikt over øvelser til både studiotrening og til hjemmetrening. Det hele serveres med en stor dose humor og selvironi. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Jeg hater å trene av Brita Zackari forside

Rydding

Listelykke av Gunn Beate Reinton Rulnes

Synnøves system av Synnøve Skarbø

De beste tingene i livet er ikke ting av Liv Loftesnes og Yngvar Andersen

Lykkeprosjektet av Gretchen Rubin

Forfatteren beskriver hvordan du ved å sette mål for hver måned, i løpet av et år kan bli lykkeligere og få mer ut av livet. De tolv hovedmålene hun beskriver er: få opp energinivået, husk kjærligheten, sikt høyere, vær blid, ta lek på alvor, ta deg tid til venner, kjøp deg litt lykke, tenk stort, følg en lidenskap, følg med, vær fornøyd langt inn i sjelen og perfekt-uka. (Den Norske Bokdatabasen)

Nye vaner

Gi aldri opp av Peder Kjøs

Bli best med mental trening av Erik Bertrand Larssen

Godt nok for de svina av Anita Krohn Traaseth

Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

En liten bok om det store som skjer når du følger planen av Birgitte Lange

Birgittes metode går ut på å skrive 52 lapper og å legge dem i en skål. På hver oppgave står det én oppgave. Det kan være så omfattende som "Gjør yoga hver dag i en uke" eller så enkelt som "Gå på kino med en venn". Du velger hva som skal stå på lappene, men det må være noe du har lyst til å gjøre, eller bør gjøre. Hver uke skal du trekke tre lapper og velge den som frister mest akkurat da. Den oppgaven skal du gjøre denne uken! I "En liten bok om det store som skjer når du følger planen" får du lese Birgittes dagboknotater og refleksjoner rundt to år med å bruke denne metoden. Hun skriver om de lappene som ble starten på en ny vane, og de som hun helst ville kaste vekk og aldri se på igjen. En litt annerledes, men også inspirerende, metode for å få små og store ting gjort. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Atomic Habits: An Easy and Proven Way to Make Good Habits & Break Bad Ones av James Clear

Skulle du ønske du brukte mer tid på trening, matlaging eller kanskje noe kreativt? Setter du deg høye mål uten å gjennomføre? Kanskje er løsningen å skape seg en ny vane. I Atomic Habits skriver forfatter James Clear om hvordan veien til suksess er gjennom vanene våre. Gjennom å endre vanene våre, endrer vi hverdagen vår. Hvis å tegne i ti minutt hver morgen blir en vane, er det ikke lenger vanskelig å gjennomføre. Da går det rett og slett på autopilot. Clear forklarer hvordan du kan bruke de fire lovene "Make it obvious" (Gjør det opplagt), "Make it attractive" (Gjør det fristende), "Make it easy" (Gjør det lett) og "Make it satisfying" (Gjør det tilfredsstillende) for å skape nye, bedre vaner. Boka er begrunnet i forskning, men også basert på Clears egen historie. Populærvitenskap på sitt beste! Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Vanens makt: hvorfor vi gjør som vi gjør og hvordan vi kan forandre oss av Charles Duhigg

Vaner eksisterer i alle deler av samfunnet, og i Vanens makt viser Charles Duhigg hvordan vaner påvirker alt i fra privatpersoner til bedrifter. Dessuten får vi lære hvordan vanene kan være sterkere enn den rasjonelle delen av hjernen, som når en person med hukommelsestap ikke kan fortelle deg hvor huset hans ligger, men av vane finner det likevel. Eller når en kvinne vet at hun ikke har råd til å gamble, men likevel ikke klarer å slutte. Viktigst av alt lærer vi hvordan vi kan bruke vanens makt til å skape nye, bedre vaner! Dette er en fascinerende populærvitenskapelig bok som dypest sett handler om hvordan mennesker og samfunn fungerer, og hvordan de kan forbedres. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Denne boken finner du også i den engelske lydbokappen vår; Libby.

vanens-makt av Charles Duhigg forside

The 5 am club av Robin Sharma

Å bli "medlem" i "The 5 am club" vil si å bestemme seg for å våkne klokka 5 hver dag og, ifølge en av karakterene i boka, få gjort mer før lunsj enn de fleste mennesker får gjort i løpet av en uke. Med Robin Sharma sin unike form, å bake selvhjelpslitteratur inn i en skjønnlitterær fortelling, får vi lære alle fordelene ved å bruke morgenen for det den er verdt. Vi møter en bekymret entreprenør som frykter at selskapet hun startet er i ferd med å bli tatt fra henne og en kunstner som ikke helt får til å lage kunst. De drar begge på et seminar for å forbedre livene sine, og der møter de det som først ser ut til å være en gammel uteligger, men viser seg å bli den ene personen som kan forandre livene deres. Han er nemlig rede til å fortelle dem om The 5 am club! En ganske annerledes selvhjelpsbok om en fascinerende metode for å få mer tid til både det du så gjerne vil oppnå, og til å være i nuet. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Denne boken finner du også i den engelske lydbokappen vår, Libby.

En pause fra forbedringstiltakene

Hvis du, som de to undertegnede, ender opp med å lese litt vel mange selvhjelpsbøker, kan du kanskje bli litt sliten av alle forventningene og følelsen av at alle andre får til ALT. Alle du leser om har perfekt fysikk, lager sunn frokost, varm lunsj og grønnsaksmiddag hver dag. De er kreative, ryddige og gode naboer. Samtidig tar de seg alltid tid til å være til stedet i nuet, gjennom daglig meditasjon klokken 5.00 hver morgen. Det kan bli litt mye! Du kan bli helt svimmel av forventningene til deg selv. Da hjelper det å huske at de aller fleste ikke lever som selvhjelpsguruene. Det hjelper rett og slett å lese om noen det er lett å kjenne seg igjen i. Og så hjelper det å le.

Slik blir du et bedre menneske: En samling oppturer og nedturer av Tegnehanne

En hysterisk morsom bok om hverdagsliv, tv og å prøve å bli et litt bedre menneske. Boka består av Tegnehannes vittige og reflekterte tanker om det aller meste, og er selvfølgelig illustrert av små tegneseriestriper. Tegnehanne kommer med forslag til nye reality-serier og filmer som bør gå på kino. For deg som gjerne vil holde deg i selvhjelpssporet har hun dessuten et helt kapittel dedikert til bøker som burde vært selvhjelpsbøker. Boka er god medisin mot overdose av selvhjelpsbøker. Mulige bivirkninger inkluderer å le høyt og ukontrollert mens du leser på bussen. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Ambisjoner uten gjennomføringsevne av Tegnehanne

Alle som noen gang har laget seg et nyttårsforsett må jo kjenne seg igjen i høye ambisjoner, men mangel på gjennomføringsevne. Hvis du ikke kjenner deg igjen i det; kudos!
I denne boken av Tegnehanne får vi i tillegg til de vanlige morsomme stripene om hverdagslivet, også lese om ambisjoner som aldri helt ble mer enn det. Passer fint når det er blitt februar, man fortsatt ikke helt har kommet i mål med å bli en bedre versjon av seg selv, og man bare trenger å bli minnet på at de aller fleste mennesker lager seg mål uten helt å gjennomføre. Til og med mennesker som Tegnehanne, som har klart å gjøre hobbyen sin til en karriere, har ting hun så gjerne skulle gjort, men aldri gjør. Omtalen er omarbeidet av Sofie B. Andersen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙