Hva leter du etter?

Skjønnlitterære reiser i amerikanske valgsaker

Det amerikanske presidentvalget nærmer seg, og selv om det ikke er vårt eget land som skal få ny leder, er engasjementet blant nordmenn stort. I denne artikkelen har vi samlet noen gode lesetips, mest skjønnlitteratur, for deg som vil fordype deg i de sentrale valgsakene i 2020. 

Vi kan lese nye saker om valget i de fleste medier daglig, temaet tas opp på radio og tv, podcastprodusenter har for lenge siden kastet seg på trenden og både NRK og Aftenposten har egne podkaster om USA generelt og valget spesielt. Dessuten sendes samtlige president- og visepresidentdebatter direkte og i reprise på NRK, med mye tid satt av til å kommentere debattene. Samtidig er det lett å få følelsen av at det er person, og ikke sak, som står i sentrum av debatten. For noen er det viktigste å få inn hvem som helst andre enn Trump, for andre dreier det seg om å holde han ved makten. Men akkurat som ved norske valg, er det jo også de viktige sakene, og hva folket mener om dem, som vil avgjøre valget. Dessuten er det ikke bare presidenten som skal velges i år! Også senatet og representantenes hus er på valg. Hva slags saker er det egentlig som betyr noe i den amerikanske valgkampen?

Helsevesen og corona

Som i resten av verden har coronapandemien tatt over hverdag og nyhetsbilde i USA. Dessuten havner pandemien midt opp i en større debatt som pågår og har pågått i USA over flere år; nemlig retten til gratis helsevesen. I USA er helsevesenet kostbart for enkeltpersoner, og en er avhengig av dyre forsikringer eller arbeidsplasser med gode helseforsikringer. Da coronapandemien førte til at store deler av samfunnet og økonomien ble stengt ned, og mennesker mistet arbeidsplasser førte dette også til at flere mistet forsikringen sin. Nettopp helseforsikring, og noe så radikalt som helseforsikring for alle var en av kampsakene til Bernie Sanders og de progressive, som ser til Skandinavias modeller for ideer til helsevesen.

Handle with care av Jodi Picoult

Det er ikke så veldig mye skjønnlitteratur som tar for seg de vanskelige sidene av helsevesenet, men i USA skrives det flere faglitterære bøker om temaet.
I "Handle With Care" får vi likevel møte noen av de vanskelige utfordringene. Et stykke inn i en etterlengtet graviditet finner et ektepar ut at barnet deres har en sjelden sykdom. Denne sykdommen gjør blant annet at barnet vokser annerledes enn andre barn, at hun alltid vil være ganske liten. Men det verste med sykdommen er beinbruddene. Jenta brekker bein hver gang hun snubler, eller dunker seg i noe. Hun må leve et veldig forsiktig liv. Samtidig er livet hennes fullt av operasjoner, og operasjoner er dyre. Foreldrene må stadig krangle med forsikringsselskapet om hva de får støttet. Etter en ulykke i Disney World, på jentas første ferie, bestemmer faren seg for at de må snakke med en advokat. Men den rettslige saken som kommer ut av møtet blir en helt annen enn de trodde. Er de villige til å gjøre hva som helst for å få pengene til å gi familien, jenta, det best mulige livet? Til og med hvis det går utover vennskap og moral?
"Handle With Care" er en nydelig roman som viser de vanskelige sidene av å være foreldre til et sykt barn, spesielt i et land der alt i helsevesenet koster store penger. Romanen er fortalt til jenta, og fra perspektivet til alle i livet hennes; mor, far, halvsøster, morens bestevenninne og flere.

Handle With Care av Jodi Picoult framside

Supreme Court Justice

Under Trumps periode har han fått velge inn to nye kandidater til Supreme Court Justice, eller høyesteretten i USA, og etter Ruth Bader Ginsbergs død har han nominert en tredje. Av sakene vi får høre om får denne kanskje mest oppmerksomhet, men hva er det egentlig som gjør høgesteretten så viktig? Supreme Court i USA avgjør en rekke saker som er med på å bestemme hva som er lov og ikke i USA. Dessuten blir dommerne valgt inn på livstid. Hvis Trumps nye kandidat blir vedtatt vil 6 av 9 dommere være konservative. En av sidene av denne saken som har fått mest oppmerksomhet er abortloven. Fri abort er nemlig ikke vedtatt gjennom lov i alle stater i USA, men på grunn av en Supreme Court Justice avgjørelse ved navn "Roux vs. Wade" har abort i praksis blitt lovlig i hele landet, selv om det er langt vanskeligere å få gjennomført i noen stater enn andre. Hvis Trumps kandidat blir valgt inn kan det være at denne bestemmelsen blir endret.

Unpregnant av Jenni Hendricks og Ted Caplan

I "Unpregnant" får vi se akkurat hvor vanskelig det kan være å velge abort i USA, selv om Roe v. Wade bestemmelsen gjør abort lovlig i hele landet. Når 16 år gamle Veronica finner ut at hun er gravid vet hun nemlig at abort er det riktige valget for henne, men i Missouri viser dette seg å være mye lettere tenkt enn gjort. Veronica må nemlig ha samtykke fra foreldrene for å kunne gjøre inngrepet i sin egen stat. Hun må helt til Texas for å gjøre det uten at hennes konservative foreldre får vite noe. Gjennom dillemmaet får Veronica også se hvem de ekte vennene hennes er. Selv om både staten hun bor i og, og kjæresten, gjør det vanskelig for henne å bestemme over egen kropp, ender en sta Veronica opp på veien til Alberquerque sammen med sin tidligere bestevenn, Bailey. "Unpregnant" er en varm, morsom og skikkelig spennende bok om et vanskelig tema.

På tross av all oppmerksomheten rundt abortsaken er dette langt fra de eneste avgjørelsene Høgesteretten i USA tar. Den siste tiden har det blant annet vært oppe en viktig sak knyttet til urbefolkningens rettigheter på eget territorium. Også i denne saken er demokrater bekymret for at flere konservative dommere kan betyr færre rettigheter. En av de konservative dommerne har imidlertid forfattet en vedtekt fra Høgesteretten som gikk i urbefolkningens favør. Du kan lære mer om denne saken i podcasten This Land.

There, there av Tommy Orange

Når Denes onkel dør etterlater han seg en unik arv; et halvferdig filmprosjekt med mål om å dokumentere livet til den amerikanske urbefolkningen i Oakland. Denne befolkningen lever urbane, moderne liv, men stammer fra en gammel kultur som de i større eller mindre grad jobber for å holde ved like. Det er deres stemmer vi møter i romanen. Menneskene i boka har et vidt spekter av utfordringer, som ensomhet, samlivsbrudd, tap av familiemedlemmer, avhengighet og jakten på sitt biologiske opphav. There, there er en aktuell bok, et mylder av stemmer, som viser leseren at det fortsatt finnes en stor urbefolkning i USA, og at hverdagen deres minner om hverdagen til andre mennesker i USA. Samtidig lærer den oss noe om arven til urbefolkningen, både den vakre kulturen og de tunge byrdene fra årevis av assimilering og andre urettferdigheter.

I 2015 dømte Høyesteretten at homofilt ekteskap skal annerkjennes og gjennomføres i alle stater. Det betyr at to mennesker av samme kjønn etter 2015 skal kunne gifte seg uavhengig av hvilken stat de bor i. Videre betyr det at dette ekteskapet skal være gjeldende i samtlige stater. Når ekteskapet ikke var gjeldende i alle stater innebar det at et homofilt ektepar som giftet seg lovlig i en stat kunne miste alle rettighetene og pliktene som følger med ekteskap hvis de flyttet til en annen stat. (Obergfell v. Hodges) Allerede under første møtet i Høgesteretten etter Ruth Bader Ginsbergs død ble denne dommen utfordret. Hva som kan skje med homofiles rettigheter hvis Høyesteretten får et større flertall av konservative dommere er også noe som bekymrer de liberale. (Time)

The Miseducation of Cameron Post av Emily M. Danforth
Boka om Cameron Post er satt på nittitallet, i et samfunn med et konservativt syn på homofil kjærlighet. Cameron får livet sitt snudd på hodet den dagen foreldrene hennes dør i en bilulykke. Tidligere på dagen har hun opplevd sitt livs hittil mest spennende øyeblikk; hun har kysset bestevenninna si. Hun har blitt hodestups forelsket! Men livet til Cameron tar en ny retning etter foreldrenes død. Cameron flytter inn med sin veldig konservative tante og gammeldagse bestemor. De bor i en småby der å passe inn betyr å være akkurat som alle andre. Det er ikke enkelt for Cameron som etter å ha fått hjertet sitt knust av bestevenninna, nok en gang forelsker seg. "The Miseducation of Cameron Post" er en varm, vakker og vanskelig bok om vennskap, tap, familie og ikke minst om kjærlighet. Den gir et innblikk i utfordringene et ungt menneske møter når hun ikke får lov til å være den hun er, å elske den hun elsker.

Lov og orden

I presidentdebatten var "Lov og orden" et av de hovedtemaene. Dette er et vidt begrep, og i debatten bruktes det kanskje mest for å snakke om opptøyer i gatene og i hvilken grad penger skal tas fra politiet, og ikke minst om systemisk rasisme i USA. Men det er ikke mulig å snakke om lov og orden i USA uten å også snakke om fengsler. USA er nemlig det landet i verden med høgest prosentandel av fengslede innbyggere (CNN). I denne bolken har jeg samlet noen bøker om amerikanske fengsler.

Orange is the New Black- A Year in a Woman's prison av Piper Kerman

Du har sikkert hørt om tv-serien, men visste du at den er basert på en memoir skrevet av Piper selv? I memoiren får vi følge Pipers opphold ett år i fengsel, vi får lese om forbrytelsene i ungdomstida som ledet til at hun endte opp der. Piper skriver om forholdene i fengselet og hvordan det føles å være fengslet, men hun skriver også om opprørsbehovet og mangelen på retning som ledet henne inn i en kort flørt med kriminaliteten. Ganske bokstavlig en flørt, siden det også var romantikk involvert. Hvis du ikke har sett tv-serien kan den også anbefales, den går langt utover den 350-siders memoiren med sine syv sesonger. Samtidig tar den for seg flere temaer som er viktig i USA i dag; som lov og orden, metoo, rasekonflikt og innvandring. Orange is the New Black tv-serien kan du også låne på Sølvberget.

Rom uten utsikt av Curtis Dawkins
Som "Orange is the New Black" er "Rom uten utsikt" skrevet av noen som har opplevd fengsel på nært hold. Curtis Dawkins soner faktisk en livstidsdom i et amerikansk fengsel. Han skriver ikke en biografisk memoir, men skriver korte noveller om livet i fengselet. Dermed får vi møte en rekke ulike skjebner, hendelser og historier. Det kanskje mest overraskende er at vi får møte en hverdag innenfor veggene. En hverdag ulik vår egen, men akkurat som vår egen er den fylt av rutiner, venner, øyeblikkene som utgjør et liv. Novellene handler blant annet om innsatte som deler celle en kort tid og om hendelsene som har landet dem i fengsel. Vi møter drømmen om utsiden, om verden utenfor fengselet, men vi møter også virkeligheten utenfor. For å komme ut fra fengsel etter mange år er ikke bare enkelt. "Rom uten utsikt" er en sterk novellesamling som gir innblikk i en verden vi kanskje ikke vet så mye om fra før.

Black Lives Matter

Likevel er nok den saken som har fått aller mest oppmerksomhet i forbindelse med årets valg, både som en menneskerettighetssak og som en sak om lov og orden, systemisk rasisme generelt, og systemisk rasisme i amerikansk politi spesielt. Opptøyene i gatene er et opprør mot at unge afroamerikanske gutter har langt større sjans for å bli drept i møtet med politiet, enn noen andre grupper. Det er et opprør mot at afroamerikanere ikke føler seg trygge i møte med politiet, som egentlig er satt til å beskytte alle innbyggerne i USA. Og den siste tiden er det kommet et drøss av bøker om dette temaet. Se også BLM-brosjyren vår ved å trykke på deloverskriften ovenfor.

The Hate U Give av Angie Thomas

Etter at bestevenninna hennes ble drept som tiåring, skutt i et gjengoppgjør, blir Starr flyttet til en skole utenfor nabolaget. En privatskole. Siden den gang har det vært to av Starr; den som familien og vennene i gata ser, og Starr på skolen. Starr på skolen snakker annerledes, går annerledes, gjør det hun kan for at de stort sett hvite medelevene ikke skal forbinde henne med det de gjerne tenker på som ghettoen. På originalspråket kommer dette også frem gjennom dialogen, vi kan lese at Starr snakker annerledes avhengig av hvem hun snakker til. Hun gjør alt hun kan for at de priviligerte elevene hun går på skolen med ikke skal sette henne i en bås på grunn av hudfargen hennes. Hun vil ikke bli satt i båsen fattig, farlig, THUG. Men i denne boka er ikke bare "thug" en vond merkelapp, det er en forkortelse:

T- The

H- Hate

U- U

G- Give

Etter en kveld, på vei hjem fra en fest forandrer alt seg. Starrs to verdener krasjer, og hun kan ikke lenger tie stille om verdens store urettferdigheter. "The Hate U Give" er en rørerende, spennende og viktig bok om rasisme og fordommer, men også om gjengvold og politivold. Historien er fortalt fra Starrs synspunkt.

All American Boys av Jason Reynolds og Brendan Kiely

I denne boka møter vi et lite samfunn som blir splittet av en forferdelig politivoldsak. Boka begynner med at ungdomsgutten Rashad blir utsatt for grusom politivold, bare fordi han bøyde seg ned og åpnet bagen sin i en butikk for å hente ut en mobiltelefon. Quinn blir øyenvitne til volden. Han har sett Rashad på skolen før, men politimannen er ikke hvem som helst. Det er bestevennens storebror, som nesten er en storebror for Quinn også. Samtidig vet Quinn at det som skjedde ikke var greit. Hvordan skal han tørre å stå opp mot noen han ser opp til, er glad i? Synspunktet i boka skifter mellom de to ungdomsguttene, vi får se hvordan vennene deres, skolen og hele samfunnet preges av saken. "All American Boys" er sterk, inntrykksfull og spennende roman! Den gir et unikt og nyansert perspektiv på en brennende aktuell sak.

Dear Martin av Nic Stone
Justyce er en ung gutt med gode karakterer, snart klar for å begynne på et av USA’s beste universiteter. Men selv om han alltid har gjort så godt han kan, selv om han kan nå langt- gjøre hva han vil- møter han motstand i samfunnet. Mistanke og fordommer blant klasseelever. Justyce har et forbilde i Martin Luther King Jr., og prøver å leve opp til hans idealer om ikke-vold, selv i møte med sterk rasisme. Han skriver brev til Martin om det som plager ham. Men er ikke-vold nok i møtet med denne typen holdninger?

Black Lives Matter-bevegelsen, eller opprøret om du vil, kommer ikke ingensteds fra. Det kommer fra en systemisk diskriminering som har pågått i tiår, men denne diskriminering kommer igjen fra hundre år med segregering, og før det flere hundre år der svarte mennesker ble solgt og kjøpt som slaver, som objekter. Slaveriet omtales gjerne som USA's arvesynd.

The Water Dancer av Ta-Nehisi Coates
I "The Water Dancer" får vi lese om grusomme sider med denne første forbrytelsen mot det afroamerikanske folket. Vi får lese om slaveriets verste sider. Hovedkarakteren Hiram Walker ble født inn i slaveriet, men selv om moren hans var slave er faren slaveherren. Det setter Hiram i en spesiell situasjon. Etter å ha sett moren bli drept, får han bo hos en slavekvinne som mange er litt redd for, men sp, blir som en mor for Hiram. Som sin fars sønn får Hiram muligheten til å jobbe på godset heller enn på markene. Fysisk er dette arbeidet mindre tungt, men psykisk er det en belastning å se hvordan andre i familien hans får leve. Hiram har en unik evne til å huske, en fotografisk hukommelse, men likevel husker han ingenting fra sin egen mor. Boka bærer også med seg et håp, ønsket om å komme seg bort. Hiram får på grunn av sin far muligheten til litt formell skolering. Både håpet og sorgen som preger fortellingen kommer til uttrykk i de nydelig sangene som slavene synger mens de arbeider. Jeg hørte denne boka som lydbok, og anbefaler det på det aller sterkeste! Sangene er nemlig ikke lest, men sunget av en dyktig sanger. Du kan låne den som lydbok i Libby.

vanndanseren av Ta-Nehisi Coates forside

Innvandring
I Trumps første valgkamp var nettopp innvandring hovedtema, med slagordet "Build that wall!". Etter at han ble valgt er det spesielt separering av innvandringsfamilier på grensen som har fått mye medieoppmerksomhet. Men saker om papriløse flyktninger og dramatikk på grensa mellom USA og Mexico var viktige i amerikansk politikk også før 2016. Jeg har tatt med to bøker om temaet, den første er fra 2010.

We Never Asked For Wings av Vanessa Diffenbaugh
Vi møter en familie bestående av tre generasjoner; besteforeldre, mor og barn. Moren, Letty, var svært ung da hun ble gravid, og mens foreldrene hennes har tatt seg av barna har hun jobbet for at familien skal ha god nok råd. Hun hadde stort potensiale, var en toppelev, men rakk aldri å ta noe høyere utdanning. Besteforeldrene er, imidlertid, lei av å leve en tilværelse som papirløse flyktninger i USA, og bestemmer seg for å flytte tilbake til Mexico. Letty og barna hennes er alle født i USA, og er derfor statsborgere. Men når foreldrene flytter blir Lettys verden snudd på hodet, plutselig må hun være mamma i tillegg til forsørger. Samtidig har sønnen hennes, Alex, forelsket seg i en klassekamerat med et vanskelig liv. Han er villig til å gjøre alt for at hun skal få det bedre, men han er ikke villig til å gi moren en sjanse til å gå fra å bare være forsørger til å bli mamma.
"We Never Asked for Wings" er en vakker fortelling om familie, å være mamma, illegale innvandrere og kjærlighet. Den er fortalt fra perspektiveene til mor og sønn, og passer like godt for ungdom som for voksne.

We Never Asked for Wings av Vanessa Diffenbaugh forside

Lost Children Archive av Valeria Luiselli
En familie på fire kjører på tvers av USA. Familien består av et ektepar og to barn. Begge barna er fra tidligere ekteskap, jenta er morens biologiske datter og sønnen er farens biologiske sønn, men begge ungene ser på de voksne som sine foreldre. De skal flytte fra New York, og turen går mot den amerikanske grensen til Mexico. Ekteparet møttes da de lagde en lyddokumentar sammen, men nå jobber de med hvert sitt prosjekt, og ekteskapet skrenter. Faren vil lage en dokumentar om Apache-folket, amerikansk urbefolkning, og vil bo i Arizona. Moren har ikke helt slått seg til ro med å bo i Arizona, men hun vet at hun vil jobbe journalistisk med forholdene på den meksikansk-amerikanske grensen, og at for å gjøre det må hun flytte sørover i landet. Tempoet i boka er sakte, samtidig hviler det en uro over det som ellers kunne vært en harmonisk familietur. Morens prosjekt begynte idet hun bestemte seg for å hjelpe en venninne med å få barna sine over grensen. Venninna snakket bare spansk, og moren kunne oversette. Hun blir nesten besatt av kampen for å redde de to jentene, og andre barn på vei over grensen. Men glemmer hun egne barn og egen familie i forsøket?

Økonomi og arbeidsplasser, eller "Den Amerikanske drømmen"
Kanskje har du sett Tomas Seltzers NRK-dokumentar UXA? I så fall kjenner du allerede litt til den økonomiske situasjonen som flere mennesker i USA har havnet i. I slitte hus og uten arbeid, eller med flere lavbetalte jobber, og uten fremtidsutsikter i byer der alle jobbene har forsvunnet. Trump lovet å bringe arbeidsplassene tilbake til USA, og dermed fikk han støtte hos mange velgere i denne situasjonen. Den amerikanske dømmen har for mange blitt "Det Amerikanske Marerittet", med store økonomiske problemer og lav sosial mobilitet. Sosial mobilitet er selve logikken i den amerikanske drømmen, å komme fra ingenting til rikdom. Men når gode jobber krever høgere utdanning og høgere utdanning er svært kostbar, og for mange umulig uten gode stipender, blir denne drømmen stadig sjeldnere. Nedenfor har jeg samlet noen bøker om tematikken.

Hillbilly Elegy av J. D. Vance

Hillbilly Elegy er unntaket som bekrefter regelen. I denne memoiren møter vi nemlig en ung gutt som kommer fra ingenting og ender opp som dyktig advokat. Samtidig er dette langt i fra en ren solskinnshistorie. Den gir et levende bilde, et personlig perspektiv, på å vokse opp blant USA's fattigste. Historien viser et samfunn der overdoser og pistolvold er hverdagskost. Samtidig viser den de to ulike sidene av USA; når gutten kommer inn på en rik eliteskole opplever han et stort kultursjokk. En personlig beretning som skaper håp og gir innsikt. 

Gun love av Jennifer Clement
Som forfatteren av "Hillbilly Elegy", vokser hovedkarakteren, Pearl, opp blant USA's fattigste. Hun bor sammen med sin mor i en trailerpark, men hun bor ikke i en ordentlig botrailer, men i en vanlig bil. Moren hennes kommer ifra stor rikdom, men har gjort en motsatt klassereise. Faren slo henne, og da hun fant ut at hun var gravid, rømte hun hjemmeifra uten å se seg tilbake. I trailerparken er lyden i fra skyting så vanlig at de som bor der ikke en gang reagerer på det. Å leve i en bil er alt Pearl kjenner, og hun trives, hun er stort sett glad. Hun har en bestevenn og en mor hun er glad i. Men det er før Eli kommer til parken. Han forfører moren hennes og tar med seg farer som vil få store konsekvenser for Pearl. Pearls historie er sår og hjerteskjærende. Den gir et interessant bilde av livet som fattig, som hjemløs - for man er vel hjemløs hvis man bor i en bil?- i USA.

For deg som vil lære mer om den økonomiske siden av USA kan jeg også anbefale Fahrenheit 11/9, dokumentarfilm av Michael Moore. Denne finner du både på biblioteket og i Filmoteket.

Flere av bøkene ovenfor finner du også som lydbok eller e-bok i Libby.

Kilder:

Kahn, D. (2019, 21. april). 5 facts behind Americas High Incarceration Rate. CNN. Hentet fra: https://edition.cnn.com/2018/06/28/us/mass-incarceration-five-key-facts/index.html

NRK. UXA - Thomas Seltzers Amerika. Hentet fra: https://tv.nrk.no/serie/uxa-thomas-seltzers-amerika

Sherman og Gresko (2020, 6.oktober.). After RBG’s Death, 2 Conservative Justices Take Aim at 2015 Decision Legalizing Same-Sex Marriage. Time. Hentet fra: https://time.com/5896742/conservative-supreme-court-justices-target-gay-marriage/

Wikipedia. Obergfell V. Hodges. Hentet fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Obergefell_v._Hodges

For denne artikkelen har jeg for det meste brukt podcaster. Nedenfor finner du linker til mine favorittpodcaster om USA:

Aftenposten: Aftenpodden USA

Crooked Media: This Land

Crooked Media: Pod Save America

NRK: Trump Mot Verden

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙