Sofies Verden 2: Åtte kjappe film- og lesetips
Da noen av Sølvbergets ansatte var på kurs en stund tilbake, ble vi imponert av Kristiansand folkebiblioteks formidling på YouTube. Hvem kan gjøre noe lignende hos oss, spurte vi oss. Svaret ga seg selv etter fire sekunders betenkningstid: Sofie B. Andersen. Hittil har vi laget to serier, hver med åtte korte episoder med hennes bok- og filmtips.
Andre sesong ble sluppet julen 2016:
Første sesong, sommeren 2016:
På dagtid studerer Sofie på UiS for å bli lektor. Kvelder og helger jobber hun på Sølvberget, stort sett i første etasje.
- Er det en fellesnevner for hvilke bøker du begynner på?
- Det er veldig vanskelig å svare på. Det er alltid et eller annet som gjør at jeg synes at boken høres kul ut. Det kan være sykt mye forskjellig. Når jeg er på jobb her, kan det være at boken har kult cover. Men jeg har en håndfull mennesker som jeg stoler på smaken til. Og jeg er en som liker veldig godt mennesker, så jeg omgir meg med mange forskjellige folk. Broren min er veldig glad i «real time»-bøker, sakte litteratur. Han hadde elska Moby Dick, han liker store historier, klassikere og norsk litteratur. Jeg har flere venninner som leser fantasi og YA (bøker for unge voksne). Så har jeg mamma som leser chick-lit, jobber i flyktningseksjonen og liker å lese om mennesker i andre deler av verden. Pappa liker krim.
- Hvor mye leser du i løpet av et år?
Jeg må like karakterene. Eller, jeg må bli interessert i dem. Nå ser jeg House of Cards. Jeg liker ikke Frank, han er et dårlig menneske. Men han er en compelling person. Jeg må finne ut hva som får ham til å tikke. Sofie Birgitte Andersen
- Jeg har som mål å nå 50 bøker i år på Goodreads. 25 på et skolesemester er rekorden, for da er det jo mye annet jeg må lese også. Målet i sommer er å lese 100 sider hver dag.
- Hva er en god bok for deg?
- Det er viktig at de er forskjellige. Hvis jeg føler at jeg leser det samme hver gang, er ikke det noe gøy. Jeg leser mye YA (young adult), men det er store forskjeller der også. Det viktigste fellestrekket er at jeg må like karakterene. Eller, jeg må bli interessert i dem. Nå ser jeg House of Cards. Jeg liker ikke Frank, han er et dårlig menneske. Men han er en compelling person. Jeg må finne ut hva som får ham til å tikke. Det er viktig å forstå avgjørelsene de tar. For eksempel i Under the Dome av Stephen King, det liker jeg også godt: Å få mange personers blikk på samme historie. Der er det en person som er verre enn Frank Underwood, men selv om han er grusom, så forstår jeg måten han tenker på. Stephen King lager en troverdig grunn til at figuren gjør det han gjør. Så ja; Troverdige karakterer er svaret.