To romaner fra Island
Historisk roman om islandske slaver i Nord-Afrika
Astris boktips: Bortføringen av Steinunn Jóhannesdóttir er en historisk roman som bygger på en hendelse i 1627. Da ble Vestmannaøyene på Island angrepet av sjørøvere, og ca 400 islendinger ble tatt til fange, fraktet til Alger og solgt som slaver. Romanens hovedperson, Gudridur, blir bortført sammen med sin sønn, mens ektemannen blir igjen på Island. Forfatteren gir en levende og troverdig skildring av livet om bord under den lange og strabasiøse sjøreisen. I Alger blir de solgt som slaver, og det blir starten på mange år med hardt arbeid, ondskap og brutalitet. Gudridur kjemper for sitt liv, for å få beholde sønnen og for å holde kontakt med de andre islendingene i byen. Årets høydepunkter blir når islendingene får treffes til felles messe og måltid julaften og påskedag – for øvrig de eneste gangene i året de får kjøtt å spise. Til tross for det harde livet, mister de ikke håpet om å bli kjøpt fri og komme seg bort fra slaveriet. Det blir skrevet brev med bønn om løsepenger, brev som smugles ut og blir sendt både hjem til Island og til kongen – Christian IV.
Boka er den første i en planlagt trilogi, men foreløpig er det kun denne som er oversatt til norsk. Jeg håper fortsettelsen kommer, og er spent på om Gudridur får se igjen Island og sin kjære Eyjolfur. Finn og reserver boka
Kvinne og kunstner
Marit: Hva er det med islandske kvinner? Allerede i sagalitteraturen treffer vi sterke kvinneskikkelser med stor innflytelse i landets politiske liv. Senere har de vært pionerer på det meste: kvinners adgang til universitet, prestestillinger, arverett og stemmerett. Såpass ulike personer som Vigdis Finbogadottir og Bjørk er forbilder for mange moderne kvinner.
I romanen Karitas av Kristín Marja Baldursdóttir er vi på Island i 1915. Karitas Jónsdóttir vokser opp i en stor, farløs søskenflokk. Det betyr trange kår, men moren er fast bestemt på at alle skal ha en utdanning, og Karitas er talentfull. Dette blir oppdaget av en rik kvinne, som betaler for kunstutdanning i København. Tilbake på Island etter endt utdanning, er mulighetene mange, men Karitas forelsker seg i den vakre fiskeren Sigmar, og livet blir ikke slik hun hadde tenkt. Med den vakre islandske naturen som bakteppe følger vi Karitas kamp for å klare seg, både som kvinne og kunstner.Dette er en roman om store følelser og dramatiske livsvilkår. Det kan høres melodramatisk og klisjefylt ut, men er det ikke. Forfatteren greier å gjøre Karitas historie til god litteratur og medrivende lesning. En islandsk Herborg Wassmo.
Boka ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2006, men kom på norsk først 2012. Oppfølgeren Karitas : kaos på lerret kom i 2013. Finn og reserver bøkene