Tor Åge Bringsværd fyller 80 år 16. november 2019
I flere årtier har små og store frydet seg over Tor Åge Bringsværds bøker. Sammen med Jon Bing lanserte han begrepet «fabelprosa», et ord Siv syns beskriver skjønnlitteraturen hans på en fantastisk måte! Han er opphavet til flere av våre mest kjente barnebokfigurer, som er blitt allemannseie og en del av barndommens litterære arv.
Bringsværd startet med å skrive voksenbøker, men i 1969 debuterte han som barnebokforfatter med boka om T-banetrollet Knerten Gundersen, med tegninger av Ulf Aas.
Knerten er bare fem meter høy, han stakkar, og det er derfor alle kaller ham Knerten. Han bor i Oslo, dypt under et fjell. Troll pleier å sove i tre år, men en natt våkner Knerten, mamma og pappa av at det hamrer og banker så fryktelig. Det er noen som vil lage tunnel gjennom fjellet deres! Da må Knerten spise en sol-pille og gå ut i menneskenes verden for å se hva som skjer.
Siv smiler fremdeles når hun leser boka om Knerten Gundersen. DEN lånte hun mange ganger på biblioteket da hun var lita!
Ruffen: sjøormen som ikke kunne svømme. Illustrert av Thore Hansen
1973 kom boka om Ruffen til verden og den har Eli Gunn et spesielt forhold til:
Mange av oss som vokste opp på 1970-tallet lot oss fascinere av historien om den lille sjøormen Ruffen som har vannskrekk, men som likevel blir familiens og havets store helt da den store amerikabåten holder på å gå under.
Det som også gjorde inntrykk på mange av oss barn, var åpningen av boka:
«Langt ute i havet ligger en mystisk øy. Den er bare synlig hver tirsdag og fredag. Den er ikke synlig på noe kart. På denne øya ligger et slott…». For oss som vokste opp på ei øy, var dette et fantastisk samtaleemne, tenk ei øy som bare var synlig tirsdag og fredag, tenk så utrolig! Og det var så morsomt, så lo vi litt, og koste oss med resten av historien. Dessuten het blekkspruten i boka Tusenogtredeve. Så fantasifullt oppkalt etter slaget på Stiklestad.
Tekst og bilder var så fint flettet sammen! Dette var Thore Hansens debut som barnebokillustratør, og siden har han illustrert flere av Bringsværds bøker.
Etter hvert kom det flere bøker om Ruffen.
Ruffen på nye eventyr i 1975 Ruffen og den flyvende hollender 1982 Ruffen og det mystiske hullet 2005 Ruffen og drageslottet 2006 Ruffen og det hemmelige havfolket, 2007 Ruffens jul 2007
Barna som leste om sjøormen som barn, har nå fått egne barn. De har husket på en av barndommens helter; Ruffen, og bøkene blir lest på nytt til en ny oppvoksende generasjon. Ruffen er blitt populær igjen, og Bringsværd har skrevet nye bøker om Ruffen. I de nye bøkene er han blitt voksen, han finner en kjæreste, gifter seg og får blant annet barn.
Ruffen og tiden som gikk i stykker, 2015 Ruffen gifter seg, 2017 Ruffen: det store eggrøveriet!, 2019
Karsten og Petra
I 1992 så den første boka om Karsten og Petra dagens lys. I løpet av de 27 årene som har gått siden da, er det kommet nærmere 40 bøker om disse vennene. Bringsværd har tatt utgangspunkt i aktuelle tema som de fleste barn opplever i førskolealderen.
Vi får lese om når de begynner i barnehagen, Petra som vil bli dyrlege, Karsten som ikke får sove, Luciafest, de kjører brannbil, feirer bursdag, drar på Sydenferie, Karsten må på sykehus, de besøker en bondegård, de feirer jul, Petra får en hund, de har en ABC bok, de lærer å svømme, de lærer å sykle, de går på tivoli, de går på skøyter, de går på skiskole, de kler seg ut, de går på biblioteket, de drar på eventyr, de redder en tiger, de leker teater, de besøker Stockholm, de feirer 17. mai, Petra er hos tannlegen, Petra sparker fotball, Karsten får en katt, Karsten må ha en lapp på øyet, Karsten liker å danse og de opplever livet på landet.
Siv: En av tingene som er så fascinerende med gode bøker, er at de ikke går ut på dato. Karsten og Petra er fremdeles 4-5 år gamle, den første generasjonen som leste om dem har passert de 30 og leser for sine egne barn. Jeg sjekka nettopp utlånet på Karsten og Petra på teater og de 5 eksemplarene som vi kjøpte i 2013 har til sammen hatt 186(!) utlån.
Når to...
I 2002 begynte Bringsværd på en annen serie. Hver bok er enkeltstående, men vi møter igjen de samme personene i hver bok. Serien heter «Når to». Dette er koselige bøker, fulle av humor. Selv om dette er bøker for barn, har voksne i alle aldre tatt disse geniale bøkene til seg. Bringsværd tuller og tøyser med ord, og fabulerer og bruker fantasien. Bøkene starter som regel med at jeg-personen Berte skal gjøre forskjellige ting sammen med mamma, pappa, bestemor eller bestevenn. De skal gå på tur, eller stå opp, eller bade, er sinte på hverandre, skal kose seg, vil bli kjent med hverandre, kle seg ut, besøke bestemor, rydde eller si godnatt.
Hver bok starter alltid med: Her er jeg. Og her er…. . I resten av boka fabulerer Bringsværd over hva ulike dyr, andre mennesker eller fantasifigurer vil gjøre i samme situasjon, og det er da moroa og humoren tar av for alvor.
Bøkene kan brukes langt opp på barnetrinnet. Det er mange lærere som bruker bøkene som «formellitteratur». De leser bøkene høyt for klassen, så skal elevene skrive en liknende bok med utgangspunktet i Bringsværds fabulerende stil. Vi er så enige i i Dagbladets anmeldelse av boken: «Godteri i bokform».
Siv sin favoritt, Når to blir sinte på hverandre, er av en eller annen grunn utsolgt fra forlaget. Utrolig dumt for de som vil kjøpe den selv, og veldig heldig for barnehagene som bruker den når de har tema om følelser, at bibliotekene fins.
Klabert
Klabert er vaktmester i eventyrskogen og passer på at alt går riktig for seg i de norske folkeeventyrene og at alt skjer i riktig rekkefølge. Hvem er det som må ordne opp når den største bukken ikke ser så godt lenger? Jo, Klabert må kjøpe briller slik at den fortsatt klarer å se når han skal stange trollet uti fossen! Hvem gir den store stygge ulven gode råd, når ulven synes bestemor har begynt å bli så seig å spise? Jo Klabert! Strø salt og pepper på sier han!
I tillegg samler han på kastanjer. Han legger dem på golvet i et tomt rom, og siden han har en del vondt i ryggen, legger han seg på dem, slik at han får ryggmassasasje. Etter å ha lest om dette, klarer Eli-Gunn aldri å gå forbi kastanjer om høsten uten å tenke på Klabert vaktmester.
Boka er blitt en moderne klassiker. Den vant i kategorien for 1.-2. klasse i lesekonkurransen Årets bok i Stavanger i 2009. Og vi voksne likte den like godt som barna!
Tambar
Tor Åge Bringsværd startet med å skrive en barnebok om T-banetrollet Knerten. I løpet av de siste ni årene har han skrevet tretten bøker om et nytt barneboktroll; Tambar.
Tambar er en vilter femåring som går i barnehage sammen med bestevennen Gurine, og liker å huske og leke med lego. En ganske vanlig gutt, altså..., bortsett fra at han er et troll! Det er det ingen i barnehagen som vet. Når Tambar kommer hjem kan han riste løs på troll-halen han har gjemt hele dagen, og han kan vise frem troll-kreftene han ikke bruker i barnehagen. Du får vite hvordan de første trollene kom til byen, og hvordan du kan kjenne igjen et troll på første øyekast. Bare se etter neste gang du går i byen og noen har festet en kongle på jakken, da er det garantert et troll du treffer, og ikke et menneske!
Tor Åge Bringsværd har også skrevet andre bøker for barn, vi kunne nevnt flere titler og flotte leseopplevelser, men de fikk ikke plass denne gang.