Hva leter du etter?

"Ung jente, voksen mann": Kort og godt om ung kjærlighet

Forfatterens alder bør ikke brukes som argument for eller imot en bok, det interessante er det som står på sidene. Noen ganger er det likevel vanskelig å la være.

Få kulturjournalister bruker lenger formuleringen "bra til å være norsk" om bøker eller filmer, og godt er det.

På samme måte føles det litt feil å skrive "bra til å være så ung" om Eline Lund Fjærens debutbok, Ung jente, voksen mann. Den ble utgitt i 2013. Da var forfatteren 19 år, uten at det er lett å lese av teksten. Ung jente, voksen mann skildrer et kjærlighetsforhold mellom - bingo! - en ung jente og en voksen mann. Historien begynner mens hun er tidlig i tenårene, og følger forholdet deres i noen år etter det.

Fjæren veksler mellom å la hver av hovedpersonene føre ordet. Grepet er ikke spesielt originalt, men det er imponerende hvordan hun blåser personlighet og liv inn i begge. Usikkerheten er likt fordelt mellom generasjonene. Forfatteren har også et fint blikk for miljøskildringer, og Bergen by nærmest stiger opp av boksidene.

Ung jente, voksen mann fikk Osloprisen for litteratur av gratismagasinet Natt og Dag. Den fikk også bokhandlerkjeden Norlis debutantpris for 2013.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙