Hva leter du etter?
Fra coveret til Noxagt sitt debutalbum

Alternativ musikk fra Rogaland

Er du lei av å danse ompa til du dør eller å synge om han som lever av gammalt brød og vann? Er du åpen for musikk som utfordrer, provoserer eller gir deg en helt ny opplevelse? Her har du tips om alternativ musikk fra Rogaland innen støyrock, frijazz og improvisasjon!

Circulasione Totale Orchestra - Accent (1988)

Frijazzorkester ledet av Frode Gjerstad på saksofon. Han er en legende innen den norske jazzscenen og har bidratt på over 50 utgivelser. Circulasione Totale Orchestra har over flere år fungert som en viktig plattform og praksisplass for unge, lovende jazzmusikere, som Paal-Nilsen Love og Øyvind Storesund (Cloroform, Kaizers Orchestra). "Accent" er både funky og eksperimentell. Dette er musikk som utfordrer og bryter regler, det er progressivt og fritt. Morten Mølster, som senere ble med i The September When, spiller gitar på albumet.

Kjertl del Brondo Group - A Touch of Sandnes (1997)

Det var ikke mange som gav ut doble vinylplater i 1997. Kjertl del Brondo Group fra Sandnes spilte inn store deler av sitt klassiske album, "A Touch of Sandnes", ved hjelp av 4-spors opptaker. Albumet består av 30 spor med rock, pop, punk, støy, humor og lydkollasjer. Gruppen bruker bl.a. klesstativ og fryseboks som perkusjonsinstrumenter. De spilte et par konserter mens de var aktive, den ene konserten ble stanset av politiet etter kort tid fordi en nabo klaget på støy. Kjertl del Brondo Group er Kjetil D. Brandsdal, Sindre Bjerga, Jan Christian L. Kyvik og Pål Fjelde.

Nils Henrik Asheim - 16 Pieces for Organ (2002)

Nils Henrik Asheim er komponist, pianist og organist, og blant de mest aktive og viktigste samtidskomponistene i Norge. Han har vært lærer ved Rogaland Musikkonservatorium, musikkanmelder, engasjert i Stavanger Symfoniorkester, og en sentral drivkraft for utviklingen av Tou Scene. "16 Pieces for Organ" er en soloimprovisasjon innspilt i Oslo domkirke. Asheim satte seg ned på orgelkrakken og spilte 16 stykker der og da. Gjennom albumet tar han oss med på en dynamisk og musikalsk reise sammen med dette kraftige instrumentet. Resultatet er imponerende.

Noxagt - Turning It Down Since 2001 (2003)

Blytung støyrock-trio med Kjetil D. Brandsdal på bass, Nils Erga på bratsj og Jan Christian L. Kyvik på trommer. Dette er deres selvfinansierte debutplate produsert av Billy Anderson (Melvins, Sleep, Swans). Noxagt er et høyenergisk og hardtslående instrumentalt rockeband med islett av mørk norsk folkemusikk. Lydbildet består av monotone og manende bassriff og fiolin, sammen med harde og dype trommegrooves. Noxagt er inspirert av band som Ruins, Melvins, og Lightning Bolt, og de har gitt ut 4 studioalbum og spilt i USA og England. En rå og kompromissløs trio.

The Low Frequency in Stereo - Travelling Ants Who Got Eaten by Moskus (2004)

Postrock-band fra Haugesund med et lydbilde basert på groovy trommer, tung organisk bass, et gammelt stueorgel,- og en knivskarp gitar. Her får du store melodier og en miks av mørk atmosfære og fine korpartier. Vi hører elementer av band som The Doors, Can og Stereolab i musikken. The Low Frequency in Stereo har spilt over 300 konserter verden rundt og er kjent for å være et fantastisk liveband. Dette er solid space rock fra sildabyen.

Moha! - Raus Aus Stavanger (2006)

Moha! er Morten J. Olsen på trommer og Anders Hana på elgitar. De spiller en form for støyrock med elementer av frijazz, hardcore, industri og metal. Begge musikerne er aktive i mange ulike prosjekter. De kommer begge fra Stavanger, men har bodd i Berlin for en periode. Albumet er spilt inn live i det anerkjente studioet Athletic Sound i Halden, uten noen form for overdubbing. Moha! er en heftig blanding av høyenergi improvisasjon, droneriffing og detaljert elektronikk.

Bjerga/Iversen - Dragging Words Out of a Stone (2006)

Sindre Bjerga og Jan-Morten Iversen har sammen eller hver for seg utgitt og bidratt på flere hundre utgivelser. De har også spilt i et imponerende antall land. Dette er støyete, dronete, minimalistisk og eksperimentell musikk. De jobber mye med lydkollasjer og bruker bl.a. keyboards, elgitar, blokkfløyter,- og kassettspiller. Egeninnspilt materiale og funnet lyd legges oppå hverandre, tøyes og strekkes. I tillegg brukes egen stemme, perkusjon, ombygde leker, plast og metall. De har bl.a. varmet opp for støyrockguru Thurston Moore fra Sonic Youth.

Ultralyd - Conditions for a Piece of Music (2007)

Ultralyd er et jazz- og frirock band med Kjetil Møster på saksofon, Anders Hans på gitar, Kjetil D. Brandsdal på gitar og Morten J. Olsen på trommer. Fra et mer kaotisk lydbilde på deres første utgivelser, er dette et album med klarere komposisjoner og mer strukturerte former for improvisasjon og eksperimentering. Ultralyd sin musikk inneholder elementer av samtidsmusikk, elektronisk musikk, funk og doom metal. Albumet er utgitt på Rune Grammofon og fikk positiv respons i pressen. Ultralyd sender høyfrekvente lydbølger inn i kroppen.

Pål Asle Pettersen - Komposisjoner 2005-2008 (2010)

En artist og komponist som jobber med ulike former for lydkunst, elektronika,- og industri og støykollasjer. Han har komponert musikk for scenekunst, utsmykninger, videokunst,- og film. Albumet er en samling av flere komposisjoner. Pettersen arbeider ofte i spennet mellom elektronisk og akustisk musikk. Dette er musikk som fungerer bra i kombinasjon med andre kunstuttrykk som samtidsdans og film. Han har også arrangert konserter med samtidsmusikk og ledet workshops for ny musikk, ofte knyttet til miljøene på Tou Scene, Consulatet og RIMI/IMIR.

Occulthura - The Wolves of Empire (2012)

Dette er soloprosjektet til Frode Felipe Schjederup fra Stavanger. Ved bruk elgitar skaper han en særegen form for metal musikk. Dette er musikk laget av en person som velger å følge sine helt egne kunstneriske preferanser, og resultatet er unikt og uten noen form for tilpasning. Frode Felipe Schjelderup er også billedkunstner. Han har hatt utstillinger og gitt ut både bok og tegneserier. Noen av hans bilder er brukt som platecover på vinylsingler av metalbandet Purified in Blood. Albumet er utgitt på det stavangerbaserte selskapet Drid Machine.

Paal Nilssen-Love - New Brazilian Funk (2019)

Trommeslager par excellence som har spilt på langt over hundre utgivelser sammen med det meste som kan krype og gå innen jazz og frijazz i Norge og i verden. Dette albumet er et fint eksempel på hans brilliante trommespill og hans evne til å utforske og utnytte trommesettet til det fulle. Her spilles det høyt og lavt. Funky og fritt. Paal Nilssen-Love vokste opp i jazzklubben til foreldrene i Stavanger. Allerede som 16-åring spilte han med etablerte jazzmusikere som Frode Gjerstad og Didrik Ingvaldsen. En fest av en trommis.

Sleepyard - Head Values (2022)

Brødrene Kersbergen fra Stavanger utgjør grunnstammen i Sleepyard som har gitt ut psykedelisk postrock siden slutten av 1990-tallet. De har gjennom sin karriere samarbeidet med bl.a. Sonic Boom (Spacemen 3), Nik Turner (Hawkwind), og medlemmer fra Mazzy Star og Mayhem. "Head Values" er svevende og drømmende popmusikk som krever at man setter seg ned og faktisk lytter. Dette er et album som bør spilles i sin helhet uten avbrytelser, noe som er krevende med tanke på alle tidstyvene som omgir oss. Sleepyard er nydelig alternativ poprock fra folk som kan sin musikkhistorie til fingerspissene.

Tørrfall - Tørrfall (2023)

Psykedelisk vannmusikk fremført på trommer, bassgitar og synthesizer. Albumet består av 4 lange låter, fra åpningssporet "Tørrfall" som buldrer av gårde, til de siste dønningene i avslutningen "Jeg vaker i ørkenen". Musikken vokser gradvis og utvikler seg gjennom en repetitiv og dronete spillestil. Dette er både vakkert og gåtefullt slik både havet og ørkenen kan være. Tørrfall er et spennende tilskudd til den mer eksperimentelle musikkscenen i Rogaland og består av svært erfarne musikere som Nils Erga, Thore Warland og Kristoffer Riis. Husk å drikke nok vann!

Nils Økland Band - Gjenskinn (2024)

Fiolinist og komponist fra Haugesund med en imponerende lang og variert karriere. Økland spiller både fiolin, hardingfele,- og viola d’amore. Han har samarbeidet med bl.a. jazzmusiker Christian Wallumrød og den eksperimentelle gruppen Supersilent, og han har spilt på album til Kari Bremnes og Jan Toft. "Gjenskinn" blander folkemusikk og jazz, og resultatet er et sjangeroverskridende, helhetlig verk med inspirasjon fra mange verdenshjørner. Nils Økland er en musiker som bygger broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk. Han har turnert og spilt i Europa, USA, Midtøsten, Kina og Japan. Han har vunnet Spellemannprisen, Rogaland fylkeskommunes kulturpris og Haugesund kommunes kulturpris. Nils Økland er en ekte moderne spelemann.

Hør på spillelisten Rogaland alternativ musikk:

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙