Hva leter du etter?
Big Pink

Big Pink

Dette er ikke rosa K-pop

Big Pink er et lite plateselskap fra Sør-Korea som gir ut plater som du trolig aldri har hørt om tidligere.

Det er ikke rart at disse platene er relativt ukjente, for når de første gangen ble gitt ut ble de trykket i et meget begrenset opplag. Big Pink sitt hovedfokus er privat utgitte plater med nordamerikanske singer-songwritere fra 70-tallet. Som navnet og logo indikerer er The Bands Music from Big Pink et referansepunkt når det gjelder disse utgivelsene.

Mange av disse artistene finner du heller ikke på strømmetjenester som Spotify og Tidal, men Musikkbiblioteket har opp gjennom årene skaffet seg flere av disse CD utgivelsene fra Big Pink. Under finner du flere av disse utgivelsene som vi har og som du kan låne på Musikkbiblioteket.

Jeg har flere favoritter blant disse platene men Kanadiske Huckle er absolutt fantastisk. Tenk deg en hippie/freak som lager sjelfull akustisk folk/soul/psyk med utgangspunkt i Dylan og Van Morrisons sans for låtskriving. Platene ble gitt ut i noen få hundre eksemplarer og solgt på konserter og er selvfølgelig i dag ettertraktede samleobjekter.

En annen legende er Spooner Oldham, låtskriver, produsent og studio pianist i det legendariske miljøet rundt Dan Penn og Muscle Shoals. Oldham har kanskje ikke den mest polerte stemmen men han synger sjelfullt og skriver gode låter.

Ken Lauber var en av de første som gav ut plater med Polydor Records i 1969, de som spilte sammen med han på platen var gjengen i Area Code 615. Ken ble ansett som en forgrunnsfigurene i den nye sjangeren "countrypolitan". Han ga ut enda en plate i 1971 og gikk mer og mer over til å lage musikk for film og TV etter dette. Utrolig at han ikke er mer kjent.

Dan Penn Nobody's Fool ble første gang gitt ut på Bell records i 1972, ingen suksess på samme måte som de klassiske låtene han leverte til soulstjerner som Aretha Franklin, Solomon Burke og andre, men hør I Hate You fra denne platen og du er solgt. Kongelåt der han høres litt ut som Charlie Rich.

Vernon Wray - Wasted. Lillebror Link Wray er trolig et navn som du kjenner til, men det var Vernon som var drivkraften og det største talentet, det kom også en kassett noen år etter Superstar At My House som er like sjelden som hønsetenner. Han tok sitt eget liv når han fikk vite at han hadde uhelbredelig kreft. Synd at det ikke ble mer musikk, men denne platen fra 1972 er outstanding.

Steve Young - Rock Salt And Nails. For noen låter, for en stemme, dette er i min bok en klassiker. Gram Parsons, Chris Hillman og Gene Clark bidrar på platen, noe som ikke gjør den mindre interessant. Platen kom i 1969 og Young fikk raskt et rykte som «songwriter's songwriter» da han skrev låter for stjerner som Willie Nelson og Waylon Jennings.

Hearts And Flowers - Now Is The Time For Hearts And Flowers (1967) Kanskje mest kjent for Bernie Leadon som skulle få en kanon karriere i Eagles. Noen beskrev gruppens sound som «Merle Haggard-meets-Sgt. Pepper» De kunne blitt store men la inn årene samme år som Byrds og Flying Burrito Brothers definerte og populariserte termen country rock.

Gary Higgins Red Hash ble opprinnelig utgitt på Higgins Connecticut-baserte Nufusmoon Records i 1973 samtidig som han ble fengslet i to år for narkobruk. Selvfølgelig ingen pangstart for denne perlen av en folk/psyk plate. Platen forsvant i glemmeboken, men her er den igjen. Tenk deg en blanding av Skip Spence og David Crosby.

Kjernen i These Trails var Margaret Morgan and Patrick Cockett. Platen ble spilt inn på Honolulu, Hawaii i 1973 med hovedsakelig akustiske instrumenter men innslag av harpe og synthesizer gir platen en nærmest overjordisk atmosfære.

Lån musikken på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙