Hva leter du etter?
Fra omslaget til Mai og Sara krangler av Ellen Karlsson

Bildebøker om vennskap

Det finnes mange slags vennskap. Noen er uvenner men blir bestevenner, noen vennskap er blant mennesker, noen vennskap er på tvers av generasjoner, noen blant dyr, noen vennskap er mellom mennesker og dyr, ja til og med planter trenger venner.

Fra 1 til 3 år

Gutt og Jente later som av Hilde Matre Larsen. Illustrert av Mari Kanstad Johnsen

Gutt og Jente leker at Gutt er en sint bjørn og Jente later som hun er redd, men så blir Jente en slange. Så faller de om kull og slår seg, da er ikke leken morsom lenger. Så leker de heller at Jente er Gutt og Gutt er jente. De bytter klær og låner hverandres hår. Første bok i serien om Gutt og Jente.

Gutt og Jente graver av Hilde Matre Larsen. Illustrert av Mari Kanstad Johnsen

Gutt og Jente graver et digert hull i hagen. Med en diger gravemaskin. Hva skal de putte i hullet? Gravemaskinen så klart! Bok nummer to i serien.

Gutt og Jente reparerer av Hilde Matre Larsen. Illustrert av Mari Kanstad Johnsen

Gutt og Jente reparerer. En ødelagt bamse og en ødelagt bil. Nå er alt reparert. Hva skal de gjøre? Ødelegge noe, selvfølgelig! Tredje bok i serien.

Max skal til barnehagen av Ellen Karlsson. Illustrert av Laura Di Francesco 

I denne barnehageboka får vi lese om en helt vanlig morgen hjemme hos Max. Han skal spise frokost, pusse tennene, kjøre vogn til barnehagen og vinke ha det til mamma. Men i dag er det litt vanskelig. Han vil at klemmen bare skal vare og vare. Heldigvis vet barnehagelærer Pelle råd, og ikke minst er alle vennene til Max der!

Mai og Sara krangler av Ellen Karlsson. Illustrert av Laura Di Francesco

I denne bildeboka møter vi Mai og Sara. De har laget kakebutikk i sandkassen, og alle som vil kan kjøpe kaker. Mai har laget den fineste kaken i hele sandkassen, og gleder seg til å vise den fram til resten av vennene i barnehagen. Men når hun ser en annen vei, tar Sara kaken og spiser den opp! Nå blir det bråk i barnehagen! Hvordan skal de klare å bli venner igjen? Andre bok i serien.

Alvins første turdag av Ellen Karlsson.Illustrert av Laura Di Francesco

Alvin er minst i barnehagen. Denne dagen er det turdag. Han har aldri vært på tur med barnehagen før, og han gleder seg så det kribler i magen! Men når de kommer fram til den store lekeparken, synes Alvin plutselig at sykkelhuskene er for store og sklia for høy. Heldigvis finner vennene på noe alle kan gjøre sammen! Tredje bok i serien.

Bø og Bæ og stakkars Bo av Lena Landstrøm. Illustrert av Olof Landstrøm.

Dette er den nyeste bildeboka om vennene Bø og Bæ. Denne gongen vil Bø og Bæ sykle på besøk til vennen Bo. Men då dei kjem fram, seier Bo at han har blitt forkjøla. Han kan ikkjevere med ut og sykle, men må bli heime. Bø og Bæ bestemmer seg for å muntre oppvennen sin, og drar til butikken for å kjøpe ei gåve. Men kva er eigentleg ei fin gåve til ein som er forkjøla?

Rot og Bjørne tegner av Hege Østmo -Sæter Olsnes. Illustrert av forfatteren.

Rot og Bjørne er bestevenner. En dag vil Rot tegne veldig mange tegninger. Bjørne vil også tegne, men Rot har brukt opp alle arkene. Hva skjer når Bjørne tegner på et av Rot sine ark? I bøkene om Rot og Bjørne møter du to venner med helt forskjellig personlighet. Mens Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, er Bjørne ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Da er det ikke alltid så lett å være enige. Dette er første bok i serien om de to vennene.

Den nye vennen av Axel Scheffler. Illustrert av forfatteren

Tramp og Line drar til stranda. De samler på skjell, graver i sanden og koser seg. MensLine tar en lur, får Tramp en ny venn som heter Ola. Ola er kul og skikkelig god på å stå på hendene. Når Line våkner virker det som om Tramp heller vil leke med Ola enn henne. Tror du alle tre kan bli venner? Det er flere bøker om Tramp og Line i gjenkjennelige hverdags situasjoner, med små utfordringer som heldigvis løser seg til slutt.

Fra 4-6 år

Venner av Kaia, Bendik og Trond Brænne. Illustrert av Per Dybvig.

Hesten, høna, kaninen, skjæra og grisen bor på samme gård. Dyrene ønsker å bli bedre kjent med hverandre, så de inviterer hverandre med hjem for å vise hvordan de har det. Alle dyrene har forskjellige boliger.

Uvenner av Kaia, Bendik og Trond Brænne. Illustrert av Per Dybvig

En dag bestemmer skjæra seg for å pusse opp reiret sitt. Først legger hun kvister og pinner i en haug på bakken. Da kommer høna forbi og finner en av pinnene. Den var fin, den får jeg sikker bruk for, tenker hun og tar pinnen med seg og legger den utenfor hønsehuset. Der ser hesten den fine pinnen og tar den med seg. Men grisen trenger også en fin pinne - og kaninen. Så oppdager skjæra at pinnen hennes er vekk. Det må være en tyv på gården, tenker hun. Hun spør høna og hesten og grisen. Alle savner en pinne. De finner den hos kaninen. Men hvem er egentlig tyven? Og klarer de å være venner når alle vil ha pinnen?

Fremmed av Kaia, Bendik og Trond Brænne. Illustrert av Per Dybvig

Det kommer en bever til gards, og da er det ikke godt å si hvordan de andre dyrene vil reagere. For ikke kan beveren legge egg, og ørene er for små. Vennene (uvennene?) skjønner ikke hva han kan brukes til. Men kanskje han overrasker dem alle ...?

Bestefar og Miri av Mariell Øyre. Illustrert av Borghild Falkberg

Bestefar er bestevennen til Miri. Det beste med han, er at han aldri seier nei. Bestefar kan bygga kva som helst, og tar alltid på seg skulda om noko går gale. Det verste med bestefar er at han skal reisa sørover for vinteren, som einannan fugl, fordi ein dokter har sagt at han vil få det betre der. Tanken på at bestefar skal få det betre einannan stad, slår krøll på hjartet til Miri. Ho bestemmer seg for å ta saka i eigne hender: Miri skal henta bestefar heim att. Men korleis kjem ein seg eigentleg til Spania?

En mus ved navn Julian av Joe Todd-Stanton. Illustrert av forfatteren

Musa Julian er svært fornøyd med å være alene. Men etter et ufrivillig middagsbesøk innser han at det kanskje ikke er så ille å ha venner likevel.

Gi meg en klem av Simona Ciraolo. Illustrert av forfatteren

Trenger du en klem? Det gjør den unge kaktusen Felipe, men familien hans er ikke spesielt kosete av seg. Kaktuser kan jo være litt skarpe i kantene, om du skjønner hva jeg mener... Men Felipe lar seg ikke stoppe av det. En dag setter han av gårde for å finne seg en venn, og kanskje får han den klemmen han så lenge har ventet på.

Surpomp av Suzanne Lang. Illustrert av Max Lang

Apen Jim Pansen har en veldig dårlig dag og er i elendig humør, uten at det er noen grunn til det. Vennene hans skjønner det ikke - hvordan klarer han å være så gretten på en SÅ fin dag? De sier han må slutte å henge med skuldrene og heller smile og gjøre ting som DE blir glade av. Men Jim orker ikke alt maset ... og får et aldri så LITE raserianfall. Kanskje han rett og slett trenger å føle seg litt gretten i dag?

Surpomp av Suzanne Lang og Max Lang forside

Gulrotgjengen av Katy Hudson. Illustrert av forfatteren.

Dette er en bok med tre fortellinger. Nina kanin tenker at det kan bli aldri bli for mye av en god ting, eller? Men nå har hun så mange gulrøtter at hun ikke får plass i sitt eget hus. Hun prøver å flytte inn hos vennene sine, men i skjellet til Kjell Skilpadde er det ALTFOR trangt. Klarer Nina Kanin å komme seg ut av alt dette gul-rotet? Det kan bli aldri bli for mye av en god ting, eller? Det tenker i alle fall Nina Kanin. Men nå har hun så mange gulrøtter at hun ikke får plass i sitt eget hus. Hun prøver å flytte inn hos vennene sine, men i skjellet til Kjell Skilpadde er det ALTFOR trangt. Klarer Nina Kanin å komme seg ut av alt dette gul-rotet?

Uni enhjørning av Amy Krouse Rosenthal. Illustrert av Brigette Barrager.

Uni enhjørning tror at små jenter finnes på ekte! Hun bruker fritiden sin på å lese historier om små jenter, tegne tegninger av små jenter og drømme om hva hun skal gjøre den dagen hun møter ei lita jente.

Og selv om de andre enhjørningene ler av henne, så slutter hun aldri å håpe og tro.

Der Agnes bor av Marit Larsen. Illustrert av Jenny Løvlie

Agnes har bodd i tredje etasje i bygården hele livet. At hun skulle ha bodd noe annet sted er en nesten umulig tanke. En dag flytter Anna inn, og alt snus på hodet. For hva er et hjem, og hvem får kalle det hjemme?

Ulla av Anna R. Folkestad. Illustrert av forfatteren.

Ulla og flokken leikargøymsel. Ulla er kjempegod til å gøyme seg, men dei andre er ikkjenoko flinke til å leite etter henne. Plutseleg er flokken borte, og Ulla må finne dei att. På leit etter flokken møter ho ei rekke andre dyr. Saman med dei nye vennene er verken elva, steinraset eller den sovande bjørnen noko problem. Kjem Ulla til å finne flokken sin?

B for bestevenn av Nina E. Grøntvedt. Illustrert av Bård Slettvold Torkildsen

Nå er det utetid i barnehagen og Bea skal leke. Hun elsker utetid! Hun må bare skaffe seg en bestevenn først. Problemet er at det ikke er så lett, selv ikke for en superhelt som Bea. Da er det flaks at Adil også går i barnehagen! Han er jo en perfekt bestevenn.

Plutselig av Nina E. Grøntvedt. Illustrert av Bård Slettvold Torkildsen.

Ingenting er så kjedelig som å kjede seg. Men ingenting er så fint som å ikke kjede seg lenger, sånn helt plutselig.
Og om hvor plutselig alt kan forandre seg når du får en ny venn.

Plutselig av Nina E. Grøntvedt og Bård Sletvold Torkildsen forside

Jeg vil være vennen din! av Mick Ingpen. Illustrert av Chloe Inkpen

Hunden vil gjerne ha en venn. Det er bare det at den er så rampete og ikke gjør som de voksne sier. Hunden pleier også å stikke av, og når han hører at de voksne sier at gutten i familien ikke får lov å ha hunden lengre, så rømmer hunden for godt. Mengutten leter etter hunden for gutten er glad i hunden, akkurat sånn som han er.

Villsvinshampo av Catarina Andersson. Illustrert av forfatteren.

Alle barn opplever at kompisen ikke har lyst til å leke det samme som dem selv. Noen er ekstroverte og andre introverte. Noen liker det spennende og farlige, andre liker å ha det trygt og godt. Selv om vi alle er forskjellige er det allikevel mer som binder oss sammen og det er alltid noe vi kan enes om å gjøre sammen. Fortellingen om Villsvin og Vrangsvin er et ellevilt eksempel på dette.

Villsvinsjampo av Catarina Andersson forside

Hvalen som ville mer av Rachel Bright. Illustrert av forfattern.

Hvalen Valdemar svømmer overalt i jakten på den perfekte skatten. Men uansett hvor mange skatter han samler, så kjenner han seg aldri helt hel. Kan det være vennskap og ikke ting som til slutt er det han trenger mest.

Bestevennen av Lars Mæhle.Illustrert av Lars Rudebjer

Rasmus blir alltid vekket av Trym. Men en morgen dukker ikke Trym opp. Hva har hendt? Rasmus må gå alene inn i den skumle sumpskogen for å lete etter bestevennen sin. Og det blir ikke akkurat bedre av det Pappa Rex har fortalt ham: at noen har sett en rar og nifs fkyvedinosaur i skogen. Boka inngår i serien; Dinosaurgjengen.

Bestevenner tør alt av Ingrid Schubert. Illustrert av Dieter Schubert.

To gode venner begir seg ut i verden for å leke. Sammen tør de nemlig alt! De klatrer over passe store fjell, hopper over passe store kløfter og bader i en helt perfekt dam. Men når det begynner å bli litt skummelt er det godt for to små tøffinger at pappa ikke er så langt unna.

Lukas og Kim av Johan B. Mjønes.Illustrert av Åshild Irgens

Det har flyttet inn en ny jente i nabohuset. Nå leker hun i hagen, og Lukas gjør alt han kan for at hun skal legge merke til ham. Men selv om han bygger snømann, lager snøhule og aker baklengs ned bakken, kommer ikke jenta bort. Men plutselig sitter Lukas fast i snøen og hagen forvandler seg til en skummel skog og må rope om hjelp. Heldigvis! For jenta heter Kim og vil leke i morgen.

Venner av Helmer Heine. Illustrert av forfatteren.

I denne boka treffer vi Herman Hanekrone, Mattis Musevik og Svein Slafs. Virkelige venner gjør ting sammen, støtter hverandre og hjelper hverandre. Selv om natta er de sammen. Virkelige venner drømmer om hverandre.

Nei! Sa Veslemonster av Aslaug,Jonsdottir, Kalle Guettler og Rakel Helmsdal. Illustrert av Aslaug Jonsdottir

Veslemonster og Storemonster er gode venner, men av og til er det ikke så lett å være liten.Storemonster skal alltid bestemme. Og så lyver han. Og så hermer han. Veslemonster vet ikke hva han skal gjøre. Mest av alt har han bare lyst å rope NEI!!En bok om å være stor selv om man er liten.

Nei sa veslemonster av Kalle Guetter

Monsterbråk av Aslaug JonsdottirAslaug,Jonsdottir, Kalle Guettler og Rakel Helmsdal. Illustrert av Aslaug Jonsdottir

Storemonster og Veslemonster kan ikkje bli einige om kva dei skal leike. Veslemonster vil ri, medanStoremonster heller vil fiske. Dette blir det ein storkrangel av som ender med skjellsord, monsterbråk og eit stort smell. Så kjenner Veslemonster eit stikk i magen. Tenk om Storemonster og har det vondt. Ei humoristisk forteljing omkranglefantar som til slutt blir bestevenner igjen.

Forsiden av Monster bråk av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙