Hva leter du etter?
Cajun Zydeco Swamp Pop Louisiana

Cajun & Zydeco

Musikkbibliotekar Olav Nilsen gir deg en introduksjon. Laissez les bons temps rouler.

Her på Sølvberget har vi et godt utvalg av musikkbøker. Er du fasinert av musikken fra Louisiana og ønsker å bli bedre kjent med Cajun og Zydeco? Vi har de essensielle bøkene og innspillingene.

Mens du leser videre kan du lytte til musikken. Her er en spilleliste som du kan ha som lydspor når du fordyper deg i litteraturen om Cajun og Zydeco.


Navnet "Cajun" stammer fra sør-Frankrike, en navneforvregning av "Acadia".
På 1600-tallet migrerte franskmenn til Nova Scotia, der de grunnla Acadia, men religiøse motsetninger tvang dem til å flytte til Louisiana, hvor de fortsatt bor og snakker en modifisert form for fransk.
I Louisiana oppstod en kulturell smeltedigel, hvor ulike folkeslag blandet sine tradisjoner med de lokale, noe som påvirket både mat og musikk.
«Jambalaya and a crawfish pie and filé gumbo
'Cause tonight I'm gonna see my ma cher amio
Pick guitar fill fruit jar and be gay-o
Son of a gun we gonna have big fun on the bayou»
Hank Williams i 1952

Cajunmusikken, en av de mest tradisjonsrike folkemusikksjangrene i USA, den skiller seg ut med sin enkle, melodiøse og klart rytmiske struktur. Typisk framført i dansevennlige taktarter som two-step, vals eller polka. Instrumenteringen inkluderer ofte en fele, et spesialtilpasset cajun-akkordion kjent for sin distinkte klang, samt gitar, kontrabass og det karakteristiske 'tit fer' – et lite triangel som bidrar til musikkens rytme.
Sangtekstene, som primært er på fransk, speiler cajun-folkets kulturelle historie og hverdagsliv. Det første grammofonopptaket av en Cajun-sang, ”Allons à Lafayette”, ble for øvrig allerede gjort i 1928.
Selv om musikken har dype røtter i tradisjonen, har den også vist en bemerkelsesverdig evne til å innlemme andre musikalske elementer.
I begynnelsen av 1900-tallet gjennomgikk cajunmusikken en videreutvikling, påvirket av kreolske og afroamerikanske musikalske tradisjoner. Denne fusjonen førte til fremveksten av zydeco, en egen musikalsk retning som kombinerer cajunens melodiske og rytmiske karakter med elementer fra både kreolsk og afroamerikansk musikktradisjon. Zydeco er i dag en vital del av Louisianas musikalske arv.

Her er noen av mine favorittbøker:

Cajun breakdown : the emergence of an American-made music av Ryan André Brasseaux
I 1946 forandret Harry Choates, en virtuos cajun-fiolinist, amerikansk musikkhistorie da innspillingen hans av "Jole Blon" nådde fjerdeplass på Billboards hitlister.

Cajun-musikken ble en del av den amerikanske bevisstheten for første gang takket være denne utgivelsens suksess. Countrymusikkstjerner som Moon Mullican, Roy Acuff, Bob Wills og Hank Snow spille inn sine egne versjoner av valsen, etterfulgt flere år senere av Waylon Jennings og Bruce Springsteen. Det tverrkulturelle musikalske arven fra denne melankolske valsen åpnet også døren for Hank Williams cajun-inspirerte hit "Jambalaya."
Selv om cajun-musikk har blitt fremstilt som en særegenhet fra Louisiana, var den faktisk internasjonal fra starten av. Ryan Brasseaux plasserer cajun-musikken i kjernen av amerikansk musikk, hvor den hører hjemme.
Musikkens originalitet, tilpasningsevne og briljans blir enda tydeligere når man leser Brasseauxs fengslende skildring.
«Brasseaux's Cajun Breakdown is a lucid and compelling account of the survival of a people and their music against all odds. It's hard to imagine there being a better book on the history of Cajun music.»― John Szwed

South to Louisiana: The Music of the Cajun Bayous av John Broven
Den første utgaven av Brovens "South to Louisiana" bidro til å gjøre begrepet «swamp pop» internasjonalt kjent. Denne reviderte utgaven av John Brovens banebrytende studie av musikken i Sør-Louisiana, utforsker tidlig cajun og cajun-country gjennom zydeco og blues til den nåværende cajun-renessansen. Du kan lese om legender som Joseph Falcon, hvis "Allons a Lafayette" i 1928 var den første cajun-innspillingen, Amadie Ardoin, Iry LeJune, og Nathan Abshire, samt moderne artister som Doug Kershaw, Jimmy C. Newman og avdøde Clifton "King" Chenier, som har brakt cajun-musikk til de store internasjonale scenene.
Broven, som opprinnelig er fra Storbritannia, har vært en ivrig fan og platesamler av Louisiana-musikk i flere tiår.
Som en anerkjennelse av hans arbeid med denne boken og i "Rhythm and Blues in New Orleans", ble Broven utnevnt til æresmedlem av Louisiana Music Commission og ble senere valgt inn i Louisiana Hall of Fame. Han har vært medredaktør for det britiske magasinet "Blues Unlimited" og "Juke Blues", og i femten år var han konsulent for det London-baserte plateselskapet Ace Records.
"A great book--informative, funny, thoroughly entertaining, but most important of all it is an absolutely ESSENTIAL reference work for anyone who's interested in one of America's last great overlooked ethnic musics."--Houston Post

Louisiana Music: A Journey From R&b To Zydeco, Jazz To Country, Blues To Gospel, Cajun Music To Swamp Pop To Carnival Music And Beyond av Rick Koster
Fra Buddy Bolden til Britney Spears.
Hva er det med Louisiana som avler og tiltrekker musikere? Det finnes bokstavelig talt hundrevis av dem – Dr. John, Harry Connick Jr., Randy Newman, Trent Reznor, Neville-familien, Marsalis-familien – alle en del av en tradisjon som går tilbake til Louis Armstrong, Fats Domino, Professor Longhair, Jelly Roll Morton, Buddy Bolden og Mahalia Jackson. Rick Koster tar på seg den monumentale oppgaven å undersøke delstatens frodige musikalske landskap og ser på alle ingrediensene som har bidratt til å skape dette arnestedet for talent – de sosiale påvirkningene, de musikalske tradisjonene, maten, drikken og varmen – og introduserer oss for stjerner, både lokale og nasjonale, som har dukket opp. Oppdag fortiden og nåtiden innen jazz, rock, zydeco, R&B, gospel, blues, country og rock 'n' roll. Lær også om de stilene som er unike for Louisiana, som voodoo-musikk, swamp pop, second-line brass bands og Mardi Gras. Anbefales.

The makers of Cajun music : Musiciens cadiens et creoles av Barry Jean Ancelet
Barry Jean Ancelet baserte boken på hundrevis av intervjuer som han har gjort opp gjennom årene, i denne boken får du møte Dennis McGee, D.L. Menard, Clifton Chenier, Zachary Richard, Nathan Abshire og The Balfa Brothers bare for å nevne noen få. Bildene i boken er også helt unike.
«The makers of cajun music are barbers and bus drivers, farmers and firefighters, mechanics and masons. They sell discount furniture and gas, insurance and insulation. They work nine to five and seven and seven, onshore and offshore. They make art out of everyday life, and that art - their drivng, rollicking, gutsy music - resounds with the passion and humor and vitality of its makers. Born of the rich cultural diversity of the region, their music is the very soul of French Louisiana.»

Acadian Driftwood: The Roots of Acadian and Cajun Music av Paul-emile Comeau
Den korte versjonen av historien er at franske akadiere migrerte til Nova Scotia i 1604. Under syvårskrigen (1756-1763) ble tusenvis sendt i eksil, inkludert en gruppe som slo seg ned i Louisiana. Noen returnerte til Nova Scotia. De som slo seg ned i sør ble kjent som Cajuns. Både Acadians og Cajuns har opprettholdt musikalske tradisjoner, men her får du hjelp av Paul-Emile Comeau til å forstå nyansene i disse kulturene. Det er også mange bra platetips. Her kan du lytte til historien fremført av et ganske kjent rockeband

The Kingdom of Zydeco av Michael Tisserand
An important book for anyone with an interest in life, American music, Southern culture, dancing, accordions, the recording industry, folklore, old dance clubs in the weeds, fortune tellers, hoodoos or shotguns.” -Annie Proulx
I de amerikanske sørstatene finnes det et musikalsk kongerike som ikke er markert på noe kart. Fra Louisianas prærie og sumper til oljebyene i Øst-Texas, regjeres dette riket av musikere som trakterer trekkspill og vaskebrett. Michael Tisserand beskriver hvorfor zydecos unike blanding av blues og cajun har gjort denne musikken fra Louisianas fargede kreoler så populær og utbredt. Musikkens røtter og rytmer har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Tisserand lar oss møte de viktigste artistene og legendene bak musikkens opprinnelse. Vi får grundig historier om pionerene som Amédé Ardoin og Clifton Chenier, og han tar oss med til dansehaller og verandaer hvor zydeco ble født og fortsetter å blomstre. "The Kingdom of Zydeco" er mer enn en bok om en musikksjanger; det er en utforskning og en feiring av en særegen amerikansk kultur. Her er noen eksempler på musikken som får det til å krible i dansefoten:

Swamp Pop: Cajun and Creole Rhythm and Blues av Shane K. Bernard
Du har hørt om Jerry Lee Lewis fra Ferriday, Louisiana og andre store artister som Little Richard og Fats Domino, men den delen av popmusikken i Louisiana som fikk navnet swamp pop er ikke like kjent for de fleste som liker pop og rock fra dette området.
Swamp pop, en musikksjanger fra Louisiana som er mer kjent for sine utøvere og hits enn for en klar sjangerdefinisjon. Basert på mer enn femti intervjuer med swamp-pop-musikere i Sør-Louisiana og Sørøst-Texas, utforsker Shane K. Bernard røttene til denne oversette og noen ganger foraktede søstersjangeren til den populære cajun- og zydecomusikken. Denne hybridformen ble skapt av cajun-tenåringer og svarte kreoler på 1950-tallet. Disse tenåringene droppet fele og trekkspill, de kjøpte el-gitar og bass, saksofon, piano og slagverk som de hadde hørt i de seneste hitlåtene fra storbyenes rhythm and blues plater. En ny musikk ble født med krydder fra bayou-området, Swamp Pop. Her en liten smakebit av musikken:

Selvfølgelig kan du låne disse og et hav av andre fantastiske bøker og plater her på Biblå:

Lån på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙