Hva leter du etter?
Foto fra filmen "Tatt av tiden" (2021), Regi og manus: Eric Gravel.

Tips til filmer du kan se i jula

Hvis du er lei av julefilmene kan du se film gratis på Filmoteket, som har et godt utvalg av filmer i alle sjangre.

Mange forbinder ferie og høytid med tid til å se gode filmer. Det gjør også Sølvbergets ansatte som anbefaler film du kan se på bibliotekes strømmetjeneste Filmoteket.

Tilbudet er helt gratis, du trenger bare et nasjonalt lånenummer.
Du kan enkelt låne film med bibliotekkortet ditt, uten at du trenger å oppsøke biblioteket.

Tatt av tiden (2021)
Regi: Eric Gravel

Eric Gravels spennende hverdagsdrama er en nervepirrende og intens filmopplevelse med formidable Laure Calamy i hovedrollen. Gravel klarer godt å skildre en tidsfelle uten at publikum blir altfor svimle av hovedkarakterens konstante tidsnød.

Alenemoren Julie havner i skvis mellom umulige krav fra jobben og familien, og prøver så godt hun kan å sjonglere jobb, barnepass, transportstreik og fravær fra jobb for å kunne gå i jobbintervju. Dette er skildret som en nervepirrende thriller og gir et klaustrofobiske portrett av en alenemor som havner i skvis mellom umulige krav fra jobben og familien.

Triangle of Sadness (2022)
Regi: Ruben Östlund

Med Triangle of Sadness kaster Ruben Östlund sitt nådesløse satiriske blikk på motebransjen og de superrike. Dette er en film som tvinger publikum ut av komfortsonen og en kullsort komedie om hvordan det kan se ut når kapitalismens klasseskiller viskes ut, og de rike må krype for de fattige.

Det er ikke pent, men ofte hysterisk morsomt, selv om latteren har det med å sette seg fast i halsen, etter hvert som den ene pinlige situasjonen etter den andre utspilles med djevelsk god presisjon.


Fisherman's Friends (2019)
Regi: Chris Foggin

Dette er en historie basert på faktiske hendelser om shanty-koret som gikk fra å opptre på brygga i idylliske Port Isaac i Cornwall til utsolgte konsertlokaler og en gullkantet platekontrakt.

Chris Foggin har laget en trygg og tradisjonell film, der han satser på at sjarmerende figurer i et rustikt kystmiljø i Cornwall skal fenge publikum. Filmen trykker på alle emosjonelle knapper med en lett berøring i en historie der det overfladiske er selve hovedsaken. Dette er en enkel feelgood med stor grad av forutsigbarhet som underholder.

Anbefalt av Dorthe H. Stramrud


Backstreet Girls - Tilbake til Muotathal (2015)
Regi: Stian Andersen, Morten Kjølberg

Backstreet Girls er kanskje Norges største og samtidig minste rockeband. En gjeng med outsidere som aldri har gitt slipp på rockedrømmen. De har operert på skyggesiden av etablert kulturliv og det konvensjonelle Norge i 30 år.

Backstreet Girls handler om et kameratskap i pakt med rockeklisjeene og en "oss mot verden"-holdning. De holder sammen mot alle odds og sørger for framdrift og god fart - mot stupet.

Dokumentarfilmen «Backstreet Girls - tilbake til Muotathal» tar utgangspunkt i bandets jubileumsår (2014), og følger dem gjennom et år med konserter i inn- og utland. Den kaotiske reisen ender i den sveitsiske alpelandsbyen Muotathal der Backstreet Girls ifølge dem selv er rockeguder og landsbyens 3000 innbyggere med borgermesteren i spissen er blodfans. Denne filmen bør alle med den minste interesse for musikk og samhold se. Rockere med hjerte på rette sted.


En mann ved navn Ove (2015)
Regi: Hannes Holm

59-åringe Ove er nabolagets hissigste ordensmann, som for noen år siden ble avsatt som formann i borettslaget. Når Parvaneh og familien flytter inn i rekkehuset på andre siden og rygger inn i postkassa til Ove, blir det opptakten til en komisk og hjertevarm historie om uventet vennskap.

Filmhistorien er full av gamle grinebitere som langsomt tvinges ut av skallet i møte med andre mennesker som utfordrer dem. Dette er ikke en julefilm, men Ebenezer Scrooge lurer i kulissene. Morsom, hjertevarm film om nye vennskap og viktigheten av å kjøre Saab fremfor Volvo.

Anbefalt av Pål Fjelde


Alt for Norge (2021)
Regi: Jo Vemund Svendsen, Daniel Høglund

Jul er nostalgi, og mer vil komme: I 2024 skal det mimres tilbake til Lillehammer-OL, EU-avstemningen og enda en ting som skjedde for 30 år siden: Fotball-VM i USA. Denne filmen tar deg tilbake til det norske fotballmirakelet på 90-tallet, gjenfortalt av spillerne og trenerne selv.

Alt for Norge
er kinofilmen om Egil «Drillo» Olsen, hans mannskap og reisen de tok det norske folk med på gjennom 90-tallet. Drillos ble symboler på en nasjon i stor endring. Gjennom personlige opptak og i stor grad nytt videoarkiv tar denne filmen deg med i spillerbussen, garderoben og på innsiden av eventyret du kun har sett fra tribunen eller foran TV-en.

The Player (1992)
Regi: Robert Altman

Denne filmen elsket jeg da jeg prøvde å framstå som intellektuell 17-åring i 1993, og jeg vet ærlig talt ikke om jeg bør se den igjen. Den er sikkert full av utdaterte vitser og holdninger som ikke får stående applaus i 2023. Eller kanskje jeg skal finne fram de posete 90-tallsklærne fra loftet, væpne meg med en pute og ta sjansen?


Den Oscar-belønte regissøren Robert Altman gir oss et glitrende og skarpt innblikk i livet bak kamera. Filmen er spekket av interne vitser, har et utall stjerner i cameo-roller og er en av de beste filmene som er lagd om underholdningsbransjen.

Filmer av Lucas Moodysson

Har svensk film vært bedre enn rundt årtusenskiftet? Dere med vekttall fra universiteter kan sikkert peke på en Bergman-periode som var bedre, men disse tre filmene gjorde alle et enormt inntrykk på meg da jeg så dem. Totalt forskjellige, ekstremt severdige.

Fucking Åmål (1998)
Regi: Lukas Moodysson

Elin har rotet med 70.000 gutter og synes alt er kjedelig og lengter etter at noe skal skje. Jessica er sammen med Markus som synes han er tøffest i hele Åmål. Johan, som er kompisen til Markus, er forelsket i Elin.

Tilsammans (2000)
Regi: Lukas Moodysson

Det handler om kjærlighet og skilsmisse, familielykke og familieulykke, barn og voksne, vennskap, sex, fotball og å bå i et venstreorientert kollektiv i 1975.

Lilja 4-ever (2002)
Regi: Lukas Moodysson

16-årige Lilja bor i en sliten og fattig forstad et sted i det tidligere Sovjetunionen. Hennes eneste venn er den unge gutten Volodja. Sammen drar de rundt i området og fantaserer om hvordan man kunne gjort livet lettere å leve. En dag tennes håpet når Lilja blir forelsket i Andrej. Han ber henne bli med til Sverige og starte et nytt liv.

Anbefalt av Åsmund Ådnøy

Filmer i biblioteket

På Sølvberget har vi en stor filmsamling i 2. etasje hvor du kan låne filmer på DVD og Blu-ray.

Her er et filmtips knyttet til den fysiske samlingen.

Lawrence of Arabia (1962)
Regi: David Lean

Jeg husker ikke hvilket år jeg så filmen for første gang, men det var desember og den gjorde et så sterkt inntrykk at den ble den store julefilmen for meg. Kanskje juleferiefilm er et bedre navn.

Glem snø, nisser, presanger og reinsdyr. Vi snakker sand, sverd, sandaler og kameler. Vi snakker om den ultimate episke filmen regissert av David Lean, en fyr som led av stormannsgalskap (The Bridge on the River Kwai, Doctor Zhivago, A Passage to India, Great Expectations m.m.). Slike regissører går gjerne over lik for å få til det man ønsker. 3 timer og 48 min. Filmet i Super Panavision 70mm. Slagscener i ørkenen med 1000 levende statister. 7 Oscar statuetter. 5 Golden Globe priser. 5 BAFTA Awards.

Denne er på topplisten over tidenes beste filmer til både British Film Institute og American Film Institute og på topp 100 listen på IMDB. Filmen er basert på livet til T.E. Lawrence og hans selvbiografi Seven Pillars of Wisdom, og handler om en ung engelsk offiser som under første verdenskrig blir sendt fra Kairo til Arabia for å vurdere situasjon der». Her møter Lawrence arabere som blir knust av tyrkiske kampfly, og som misliker at de må underkaste seg britisk militærstyre. Lawrence prøver derimot å samle flere arabiske stammer til et opprør mot tyrkerne ved å bruke ørkenen som det fremste våpen. Ifølge myten lyktes han, men som alltid med slike heltehistorier kan ikke alt tas for god fisk (hva er egentlig god fisk?).

Filmen ble kritisert for å ikke å fortelle hele sannheten om Lawrence, og for sin fremstilling av arabere og tyrkere. Men dens tidløse kvaliteter imponerer og det er liten tvil om at Lawrence of Arabia er en av filmhistoriens beste. Stanley Kubrick, George Lucas, Martin Scorsese, Ridley Scott, Brian De Palma, Oliver Stone, Steven Spielberg og Christopher Nolan er blodfans. Det er jeg og. God Jul!

Anbefalt av Pål Fjelde


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙