Frankrike, del 5: Franske spisesteder
Introduksjonen til denne artikkelserien finner du her.
I Frankrike finner du en del forskjellige typer spisesteder. Klassifiseringen trenger ikke nødvendigvis bety så veldig mye i praksis, men den kan fortelle litt om hva du kan forvente – selv om «grensene» mellom de forskjellige typene spisesteder kan være litt vage av og til.
Franske restauranter
En restaurant kan være så ymse i Frankrike (som i Norge), men restauranter er vanligvis åpne for lunch og/ eller middag i Frankrike, og holder normalt stengt om ettermiddagen, når nesten ingen franskmenn spiser uansett.
En restaurant har, som alle spisesteder, alltid en meny (la carte) på utsiden som du kan sjekke før du går inn, og de tilbyr vanligvis en eller flere menu (det franskmenn kaller menu er en kombinasjon av retter, det vi nordmenn kaller en meny kaller de la carte) med utvalgte forretter, hovedretter og desserter for en hyggeligere pris, billigere enn om du bestiller á la carte. Flere steder har ofte også formules – spesielt rundt lunch - hvor du kan velge eksempelvis en forrett og en hovedrett, en hovedrett og ost, hovedrett og dessert, gjerne inkludert en mugge med enkel bordvin eller et glass øl, for en enda lavere pris.
En restaurant i Frankrike kan være alt fra veldig rimelig til spinndyr, alt fra forglemmelig til i verdensklasse. Meny med priser henger som sagt alltid utenfor, så du kan lett finne ut om restauranten passer budsjettet ditt. Føler du deg lurt har du sannsynligvis bare deg selv å takke. Prisene er nesten alltid forutsigbare i Frankrike, de vil heller ha fornøyde kunder som kommer igjen enn å tjene noen euro ekstra på naive turister.
Hva slags mat de serverer på restauranten er umulig å generalisere. Noen har ikke et tema eller en spesiell identitet, noen spesialiserer seg på et område i Frankrike, noen serverer internasjonal mat, noen serverer gourmetmat, noen prøver å være originale og nyskapende, noen serverer vegetarmat... tout est possible.
Franske brasserier
Brasserie betyr bryggeri, og betyr i praksis at det er et heller uformelt spisested som gjerne serverer tradisjonell, velsmakende mat - ofte mat fra Alsace, hvor konseptet kommer fra. Spesialiteter som choucroute (gjæret surkål med forskjellig akkompagnement, oftest kjøtt, pølser, svineknoke og spekemat – veldig likt tyskernes sauerkraut) og flammeküche (av og til kalt tarte flambée, en slags «pizza» fra Alsace med kvarg, salt sideflesk og løk) er typisk mat du kan finne på brasserier.
Men du finner også annen mat - de har som regel alternativ for de som ikke er klare for tung teutonisk mat også, så Alsace-opphavet er ofte litt utvannet, eller til og med ikke-eksisterende. Åpningstidene er gjerne litt mindre strenge på brasserier, og skuldrene lavere - man kan vanligvis fint gå der for å bare ta seg et glass.
Franske bistroer
Staves av og til bistrot, og er litt udefinert. Kan være alt fra en bar som også serverer lette måltider, til et rent spisested. En bistro(t) kan være heller upretensiøs og gjerne billig, men her finnes det mange unntak – du kan få helt vidunderlige måltider på en bistro(t), spesielt i Lyon, hvor byens bistro(t)er har høy status.
Auberge
Betyr herberge. Er det ute på landet betyr det vanligvis en liten restaurant, gjerne tilknyttet et hotell, som serverer tradisjonell mat. Heter et spisested auberge i en større by prøver de bare å være nusselige.
Pizzeriaer i Frankrike
Pizza er overraskende populært som et uformelt, hyggelig måltid i Frankrike, og da helst pizzaer av den italienske typen – og ofte finner du pizzaer med en fransk vri, med typiske franske oster og andre ingredienser.
Du finner alt fra italienske restauranter med en pizzaovn til rene pizzeriaer, noen er rene restauranter, andre mer takeaway, eller en kombinasjon. Pizzaene du finner i Frankrike kan være en overraskende positiv opplevelse - men vil du ha kjedeligere pizza finnes det også - Pizza Hut, Domino’s og franske varianter som kjeden Pizza Paï.
Pizza med fransk vri
På de beste stedene får du like god pizza som du kan få i Italia. Piffi - «Skandinavias trøffel» - bør du derimot ta med selv, den matskatten har ikke franskmennene oppdaget. Den beste pizzaen jeg har smakt i mitt liv var riktignok i den bittelille landsbyen Sticciano i Toscana, hvor det er et himmelsk pizzeria med fantastisk utsikt, og hvor en pizza i verdensklasse koster en brøkdel av Pizzabakeren – men den nest-beste var uten tvil i den lille landsbyen Saint-Cézaire-sur-Siagne i Provence. Der var det en baker som solgte takeaway-pizza om kvelden, og den smakte helt himmelsk! Jeg har sjeldent blitt skuffet av pizza i Frankrike, tror faktisk jeg oftere har blitt skuffet i Italia!
Café
Kaffe er hovedfokuset, men langt fra det eneste du får her. En café kan også i praksis være en bar, de har oftest småretter og snacks, det er ikke uvanlig at de har et lite utvalg vienosserie (småkaker - croisssanter og lignende) i morgentimene hvor mange svinger innom for en kjapp kaffe og en liten matbit før jobb - og av og til tilbyr de komplette måltider, men da gjerne rundt lunch. Franskmenn kan sitte på café i timevis, gjerne på terrassen for å prate med venner, eller for å kikke på folkelivet og drømme seg vekk, for å se og bli sett – eller for å slappe av med en bok (eller en smartphone…). Kjøper du en kaffe er det sjeldent eller aldri noen som vil mase på deg om å kjøpe mer, du kan sitte i fred til de stenger.
Blir du sulten underveis kan du vanligvis bestille i hvert fall en croque monsieur, eller et større måltid rundt lunch. De vil vanligvis holde oversikt over regningen (og legge en kvittering for hver bestilling på bordet), så du betaler når du går - men av og til vil de be deg betale eksempelvis mellom to skift.
Bestiller du un café vil du vanligvis få en kruttsterk espresso i en liten kopp. Utover det finnes det mange typer kaffe, men traktekaffe får du som regel bare hjemme hos folk. Franskmenn er slettes ikke ulike italienerne når det gjelder kaffedrikking, og de har ofte veldig god, og som regel sterkere kaffe enn hva vi er vant med. De omtaler gjerne kaffen man får i skandinaviske land og USA som pipi de chat – kattepiss. En betegnelse som riktignok ikke alltid stemmer, Norge har gjort noen kvantehopp de siste tiårene når det gjelder kaffeutvalg, og cappuccinoen er ofte bedre i Norge enn i Frankrike.
Salon de thé
Betyr tesalong. Disse vil ligne mer på det vi nordmenn assosierer med en kafé, men gjerne av den litt snobbete typen. En salon de thé vil alltid tilby kaffe (Frankrike er tross alt et kaffedrikkende land), de vil vanligvis ha flere typer kaker og søtbakst på menyen, og småretter – sandwicher, quiche, salater og slikt. Vil du ha vin (eller øl) til maten så er det ikke sikkert at de har noe slikt.
Andre spisesteder og fastfood
Utover det nevnte finnes det mange andre typer spisesteder. Restauration rapide – fast food – finner du enormt mye av i Frankrike.
Etter USA er Frankrike det landet i verden som har flest McDonald's. Det snakker de lite om, men det er ofte på slike steder franskmenn går når de skal bare bli mette og hygge seg med ungene deres. De har også sin helt egen hamburgerkjede Quick, hvor hamburgerne gjerne har en fransk vri. Kjeden Flunch kan være et fint sted å ta med mindre barn. Du finner få Michelin-stjerner, men derimot menyer med bilder av rettene, rask servering, helt grei mat til prisen og en større aksept for utålmodige barn.
I kjeden Buffalo Grill får du billig og helt grei mat med fokus på grillet kjøtt og et amerikansk preg, og en avslappet og uformell atmosfære og gjerne en lekekrok eller to. De sistnevnte stedene har mye til felles med eksempelvis Egon – utenom prisene, som er mye, mye, mye lavere. Som nevnt får man vanligvis det man betaler for i Frankrike, noe vi nordmenn kunne vært mer bevisste på.
Reiser du med større barn eller uten barn og er over gjennomsnittet interessert i god mat bør du selvsagt sky alle de nevnte plassene som pesten, selv om kjøttet på Buffalo Grill kan være godt.
Franskmenn setter sjeldent sammen ordene «gourmet» og «burger» - men jeg har smakt noen fantastiske burgere på noen mindre, upretensiøse spisesteder i Paris. Perfekt stekt, med ekte, franske cornichons (fransk sylteagurk som faktisk ikke har like mye sukker som en cola) og vellagret comté-ost. Sist jeg var i Frankrike fikk jeg også en ypperlig vegetarburger på en helt vanlig (altså ikke vegetar-) restaurant, noe jeg ikke kan huske å ha sett før.
Barer og puber i Frankrike
Hit går man selvsagt først og fremst for øl og drinker, men det serveres vanligvis i hvert fall småretter og snacks, og kanskje mer omfattende måltider. Det er kanskje ikke på slike steder man tar med svigermor, men en trivelig kveld ute med venner kan være helt perfekt på slike steder – og maten kan helt fint være god.
Irske puber eksploderte i Frankrike på 90-tallet, og er fortsatt populære. Hvor autentiske de er kan derimot variere minst like mye som i Norge. De fleste irske barer har minst en engelsktalende person i staben, så hvis du er irsk, eller kan fake en irsk aksent, eller rett og slett bare kan snakke engelsk sånn noenlunde greit vil du bli ansatt på flekken. Noen steder finner du tradisjonelle irske retter og irsk musikk. Andre steder er like irske som Nicolas Sarkozy.
Franske vinbarer
Det finnes, spesielt i Paris, og da heter det bar à vin - men om du tror det er fransk må du tro om igjen. Dette er en amerikansk skikk – men når det er sagt, i Alsace kan du finne tradisjonelle winstub – vinstuer, hvor lokalbefolkningen vil slappe av med et glass Riesling eller Gewürztraminer - men denne typen vinbar finner du stort sett bare i Alsace, og de er preget av ønologi og gastronomi fra Alsace, så spesielt utvalget av rødviner vil være lite, kun noen pinot noir-viner med et stykke flammeküche.
De vinbarene jeg har vært på har alltid servert småretter, ofte brød med fantastisk charcuterie, gjerne tilpasset de forskjellige vinene. Hvis du vil drikke god vin og er litt, men ikke veldig sulten kan franske vinbarer (har bare sett dem i Paris egentlig) være helt topp.
Hvordan velge spisested i Frankrike?
Det enkleste er å bruke det du enn leser denne artikkelen på, og søke etter anbefalinger. Og les gjerne anbefalingene, ikke bare tell antall stjerner – ofte er de beste anmeldelsene bare naive, og de dårligste bare surmagede, les de som tar seg tid til å forklare hva de likte eller evt. mislikte.
Ellers er det i Frankrike som i alle turistdestinasjoner – går du der lokalbefolkningen går, selv om det er i en trang bakgate, så er sjansen stor for at du får god mat og drikke til en fornuftig pris og med en autentisk atmosfære. Selv om mer Instagram-vennlige restauranter kan virke mer fristende.
Spiser du på et sted med utsikt til Champs Elysées, Eiffeltårnet, Middelhavet etc. er kanskje sjansen for at kelnerne snakker engelsk høyere – men en langt større del av det du betaler går til utsikten. Restaurantene betaler gjerne en langt høyere husleie som reflekteres i prisen, men i og med at plasseringen vil trekke til seg turister som fluer gjør de neppe en større innsats med råvarer og matlaging og kanskje til og med service enn de må – gjester får de jo uansett, hvis du ikke er fornøyd har de ingen grunn til å frykte konkurs.
Ellers er det ofte slik at jo større menyen er, jo lavere kvalitet er det på maten. Alt dette er en generalisering som selvsagt ikke alltid stemmer – men etter min erfaring stemmer de ganske ofte.
Å handle mat i Frankrike
For noen år siden sirkulerte en tekst på sosiale medier som gikk noe a la «der nordmenn kjører bil til supermarkedet sykler franskmenn til matmarkedet». Personen som skrev teksten kan umulig ha vært i Frankrike. Landet er proppfullt av supermarkeder, ofte gigantiske palasser plassert utenfor byene – og du kommer deg sannsynligvis ikke levende på sykkel til de fleste av dem. Men helt usant er det ikke – de aller fleste franske byer og landsbyer, til og med de minste, har minst et matmarked minst en gang i uken.
Flere supermarkeder tilbyr stort sett det meste du trenger, langt utover mat – du kan dra derfra med nye klær, ny TV, ny oppvaskmaskin, bøker og tegneserier, en gummibåt og kanskje også et prefabrikert hageskur. Og utvalget av mat er enormt. Gigantisk. Skremmende stort. Men skal du handle mat i Frankrike så er det mye kjekkere å besøke et matmarked, eller en av de mange små spesialforretningene som du (heldigvis) fortsatt finner overalt.
I et boulangerie (bakeri) får du kjøpt brød, mens i et pâtisserie (konditori) får du kjøpt diverse kaker og søtbakst. Du finner ofte en kombinasjon av disse to.
Boucherie betyr slakteri – men i praksis er det en kjøttbutikk, mens en boucher betyr slakter. Charcutier betyr «pølsemaker», en som lager pølser, patéer og spekemat, charcuterie er en butikk spesialisert i dette. Du finner ofte kombinasjoner av disse to også.
Vin kan du kjøpe over alt, men går du til en caviste – en vinhandler - får du vanligvis bedre viner enn på supermarkedet, og gode råd på kjøpet (cave betyr egentlig kjeller, her menes vinkjeller). Når franskmenn skal gi vekk en vin(eller annen alkohol) i gave, går de oftest innom en cave.
Skal du spise hjemme men du gidder ikke lage mat? Da går du enkelt og greit innom en traiteur. Her får du ferdiglaget mat, ofte mesterlig laget gourmetmat, både kalde retter og retter som kan varmes hjemme. En traiteur leverer gjerne mat til brylluper og andre selskaper - catering er muligens den beste oversettelsen, selv om det kanskje ikke er helt korrekt.
Neste artikkel: Frankrike 6: Drikkevarer, drikkevaner og dårlige vaner