Hva leter du etter?
Hobbiten av J.R.R.Tolkien bokomslag

Hobbiten er en storslått episk fantasy for alle aldersgrupper

Hobbiten har gode og varierte karakterer, bra plott, gode beskrivelser, godt driv og spennende univers og skapninger.

Hobbiten er skrevet av J. R. R Tolkien. Han er ellers kjent for Ringenes herre, Silmarillion og Uferdige verker. Flere av disse bøkene foregår i samme univers, altså Arda og Mellomjorden. Både Hobbiten og Ringenes herre er trilogier. I flere av bøkene bruker han flere “nye” figurer og prøvde en liten stund å skape en ny engelsk mytologi.

En ryddig hobbit

Hovedpersonen er hobbiten Bilbo Lommelun. Han er 50 år og har bodd i Hobbitun hele livet sitt. Bilbo liker ryddighet, å røyke pipe og å slappe av.

Først får vi inntrykk av at Bilbo er fornøyd med sitt rolige og litt tomme liv, men senere får vi innblikk i fortiden hans. Som barn var han veldig eventyrlysten, men etterhvert som han ble eldre gav han opp jakten disse eventyrene. Da trollmannen Gandalf sier han mener Bilbo har endret seg til det verre, begynner hobbiten å tenke over det. Det er også flere prominente figurer i boka, slik som Gandalf og de 13 dvergene.

Ut på eventyr

Bilbo har flere problemer. Han er rastløs og alene, men får et større problem da 13 dverger og en trollmann kommer inn i huset hans og inviterer han med på et eventyr.

Dvergene vil nemlig ta tilbake hjemlandet sitt, Erebor, og trenger Bilbo til å snike seg inn hos dragen Smaug, som har kontroll på kongejuvelen. Kongejuvelen gir dem som bærer den rett til å styre de syv dvergarmeene, og tilhørte opprinnelig Thorin Eikenskjold sin bestefar.

Naturligvis er dette oppdraget veldig farlig, og Bilbo takker nei etter å ha tenkt seg om, når han innser hvor farlig dette blir. Gandalf og dvergene blir skuffet, men drar av sted uten ham. Dagen etter dette våkner Bilbo og merker at huset er helt tomt. Han innser at dette er den ene sjansen han får til å ha et skikkelig eventyr, og han bestemmer seg for å bli med allikevel.

En farlig reise

Hovedmotstanderne til Bilbo og dvergene er orkene, som vil hindre dem i å ta tilbake hjemlandet. “Den bleke orken” Azog er ute etter dverg kongen blant dem; Thorin Eikesjold. En annen motstander er Smaug, som ikke vil la dem ta over gullet hans og hjemlandet deres.

Hobbiten foregår i år 2941-2942 på Mellomjorden. Denne verdenen er oppdiktet og magisk, men naturen ligner på New Zealand, og mye vil likne på det gamle England.

Jeg likte denne boka fordi man blir engasjert i historien. Det er gode og varierte karakterer, plottet er godt, det er gode beskrivelser, godt driv og et spennende univers og skapninger.

Hvis du liker Hobbiten, bør du også lese Ringenes herre. Den kan også minne om Game of Thrones og The great Dune.

Lån boka

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙