Jærrock
"Desse heiane og myrane med fjella i aust og havet
i vest, det er det einaste av land som rett kjem meg ved
i verda. Andre stader kan vera vene. Dette kan vera vent
eller stygt. Men det er mitt. Og sistpå vert det vent. Jamvel
det som visst er stygt her, - eg veit ingen stad noko som
i grunnen er venare. Der må vera ein visdom i dette".
Jærens største forfatter og poet var også musikkelsker og en dyktig fiolinist. Som lærer startet Garborg et sanglag på skolen og han underholdt elevene sine med felespill. Hans diktverk, spesielt Haugtussa, har inspirert mange kunstnere og musikere.
En annen stor forfatter, nemlig Alexander Kielland, beskrev Jæren som natur for viderekommende. Akkurat som hos Garborg og Kielland er mye av den tradisjonelle musikkarven fra Jæren basert på inspirasjon fra naturen i området; havet, det helt spesielle lyset, og den vide himmelen. Men også det harde bondelivet, steinplukking, alkohol, bedehus og tro og tvil er tema som ofte går igjen i den jærske sangtradisjonen.
Jæren har fostret noen av Norges beste og mest kjente band, og vi finner artister som har gjort stor suksess i de mest urbane strøk av Norge. Her er noen anbefalinger av den beste musikken fra Jæren.
"Her paa Jæren me putla og græve" - Vind i garhol
Vind i gardhol - Vind i gardhol (1981)
Jærgruppe som gav ut kun ett album, og med i gruppen var fem Obrestadkarer; Jarle, Torstein, Svein, Hans og Leif. Pluss Sigmund Aanestad og Trond Gudmestad. Albumet holder seg den dag i dag, og de fleste jærbuar kan store deler av sanger som "Putlaa", "Vind i gardhol", "Kjøb sandala", og "Kortspel". Sangene er blitt en del av den jærske sangboka og synges i skoler, på samfunnshus, i kirker, på låvedans, og på puben. Da Kaizers Orchestra skulle spille på festivalen Jærnåttå på Bryne ble Vind i gardhol valgt som oppvarmingsband. Alle generasjoner på Jæren sang med: "Her paa Jæren me putla og græve". Hvis det er ett album som definerer Jæren er det dette. En rotekte klassiker som jeg tror selveste Arne Garborg hadde satt pris på.
Jærrock - Spor (1999)
Dette bandet består av en gjeng med særdeles drevne musikere som har holdt på i årevis i mange forskjellige musikalske sammenhenger. Jærrock er kjent for sine betraktninger av livet på ekte jærdialekt med tekster av lokale diktere som Helge Torvund, Tor Obrestad og Tobias Skretting. "Spor" er debutalbumet opprinnelig utgitt på cd i 1999. Albumet ble i 2023 relansert på vinyl i serien Norske Albumklassikere; en crowdfunding serie som styres av Christer Falck. Musikken til Jærrock er en fin blanding av blues, rock og viser med referanser til internasjonale storheter som Van Morrison og norske artister som Reidar Larsen og Vamp. På dette albumet består Jærrock av Asgaut Steinnes på vokal, Torstein Obrestad på keyboard, Kjell Gudmestad på gitar, Trond Gudmestad på bass og Arne Bekkeheien på trommer.
Kaizers Orchestra - Ompa til du dør (2001)
"Ompa til du dør" ble trykket opp i 3000 eksemplar. Et antall man tenkte det ville ta minst ett år å få solgt. Kort tid etter utgivelsen fikk bandet stort avisoppslag og terningkast seks i VG. Debutplata solgte 80.000 eksemplar på ett år, ble tildelt Spellemannprisen for beste rockealbum, samt to Alarmpriser, årets live band og årets rockealbum 2001. Albumet inneholder bandets signaturlåter som "Kontroll på kontinentet" og tittellåten "Ompa til du dør". Bandet fra Bryne ble raskt Norges mest populære band og det var på "Ompa til du dør" det hele startet. Bandet ble oppløst i 2013, men etter 10 år i dvale gjorde Kaizers Orchestra comeback i 2023 med utsolgte konserter i de største byene i Norge. De ga også ut to nye låter. I 2024 spiller de for første gang flere konserter i USA. Om det kommer flere album fra bandet er det nok bare Mr. Kaizer og hans constanze som vet svaret på.
Skambankt - Skambankt (2004)
"Me sa nei!", "Alarm!", "Politistat!", "Skambankt!". Alle låtene på punk- og hardrockbandet fra Klepp sitt selvtitulerte album roper høyt og kraftig. Dette er klassisk og bunnsolid rett i trynet-rock med doble gitarer, skambra komp og refrenger med høy allsangfaktor. På låten "KKK!" er Prepple Houmb fra DumDum Boys med som gjestevokalist. Skambankt er et forrykende liveband, har spilt på de fleste festivaler og de inviterte ofte med seg yngre band som bl.a. Kvelertak på sine turneer. I 2009 varmet Skambankt opp for AC/DC på Valle Hovin i Oslo. Det er ikke mange norske band som kan skryte av det. Debutplaten fra 2004 er produsert av bandet selv. Etter 10 album og stor suksess i mange år spilte Skambankt sin avskjedskonsert i november 2022. Men alle rockeband av et viss kaliber gjør comeback. Kan vi håpe på at denne gjengen tenker det samme?
General Forsamling - Forløsningstimen er nær (2010)
"I hver god sang dør det minst en person". Dette sier Børre Bratland, best kjent som visesanger General Forsamling. Han har gitt ut tre album og flere EP'er og singler med hardcore hillbilly blues med bekmørke nidviser for låvefester og begravelser. Bak alt det mørke ligger det allikevel mye svart humor og små lysglimt av håp. Debutalbumet fra 2010 består av 11 sanger hvor 10 av dem alle har blues i tittelen: "Brennevinsblues", "Sundagsblues", "Gravblues", "Vårblues", "Gledeblues". Alkoholens gleder og sorger, kvinnesvik, angst, depresjon og død er typiske tema, sammen med den evige skammen folk i bibelbeltet lever med. Musikken har klare likheter med artister som Tønes, Stein Torleif Bjella og Jokke og Valentinerne. General Forsamling nevner selv Townes Van Zandt som en viktig inspirasjonskilde. I 2021 ga han ut "Steidn" som er en jærsk tolkning av David Olney's "The Stone" fra 2012 med sanger om påskemysteriet. Et flott album som viser at sangeren fra Varhaug også behersker seriøse tema om Bibelen og himmel og helvete.
Hovering Orville - Hello Hollow (2013)
Band fra Bryne som opprinnelig var enmannsprosjektet til Birger Bekkeheien innenfor sjangeren americana og country. På dette albumet er bandet blitt en trio som serverer oss mørk og drivende rock. De kan minne om britiske band som Radiohead og Placebo sammen med en dose amerikansk ørkenrock. Det er tungt og melankolsk og fengende på samme tid. Bandet tar sjansen på å prøve noe nytt og er blitt mye skarpere i kantene. Amerikanske Ashley Stubbert, som jobber i Stavanger, er produsent og det hever kvaliteten. Det lukter faktisk internasjonal klasse over dette albumet. Hovering Orville er fremdeles aktive og det kommer ny musikk i 2024 og 2025. Dette er et glimrende liveband som fortjener et mye større publikum.
Monosapiens - Her kjem den veldige musikken (2014)
Monosapiens er et eksperimentelt band bestående av etablerte musikere fra hele Rogaland, med base rundt miljøet på Ogna Scene. De spiller variert og nyskapende musikk innenfor en rekke sjangere. Her får du alt fra blytunge gitarer til lekende trompeter via marokkansk perkusjon og kvinnelig jazzvokal. Som mange andre jærrockere benytter Monosapiens seg av diktuniverset til poeten Helge Torvund. Lek med ord og toner er en viktig del av bandets uttrykk. Torvund sier selv at denne musikken gir han noe av den udefinerbare Twin Peaks følelsen. Monosapiens kunne vært lydsporet til en mørk og mystisk tv-serie lagt til Jæren. Det er på tide at noen lager denne serien! Sangtitler som "Ikkje la optimistane ta knekken på deg", "Tung bør", "Hitlertennene", og "Teia som ein stein" passer perfekt til denne veldige musikken fra Monosapiens.
Frynsete på nervene - Frynsete på nervene (2018)
Jærsk hardrockband som har gitt ut et av de tøffeste norske albumene de siste årene. Det starter med opplesning av en tekst Arne Garborg skrev om filosofien til Nietzsche: "Han trong den myrkaste nott just for aa svinga seg upp til sine ljosaste høgder. Di djupare angest, di meir kraft i vengjetaki". Stemmingen er dermed satt for en god dose rocketerapi. Medlemmene i Frynsete på Nervene er fra Hå og Hommersåk med bakgrunn fra band som Totkopf og Purified in Blood. Her serveres en blanding av Judas Priest, Iron Maiden, Thin Lizzy, Motörhead og 1990-talls Ingenting. Selv om dette tilsynelatende er tungt og angstfylt snakker vi egentlig om herlig rølpete bydgerock med masse humor hvor både tekstene og musikken føles ekte og troverdig. Det hele fremføres av 4 menn kledd i skinnjakker med frynser, tights og leppestift. Og de liker å kjøre moped. Sanger som "Angst frå helvete", "Stavanger anger" og "Lappen" setter standarden for et helstøpt rockealbum som allerede er blitt en norsk klassiker. Frynsete på Nervene er Åge Obrestad på vokal og gitar (1982-2019), Tormod Aass Nesheim på trommer, Glenn Ousdal på vokal og bass, og Sander Loen på gitar. Vikarierende medlemmer er Anders Hjort Mosnes, Tommy Jacobsen og Simon Harmer.
Hilde Selvikvåg - Fanga heile verden (2018)
Med sitt andre album frontet av fengende låter som "Karusell", "Indie" og "Anemone" laget Hilde Selvikvåg fra Lye et perfekt popalbum. Hele fem av ni spor har blitt radiolistet, noe som er meget imponerende og viser hennes store låtskrivertalent. Albumet har også høstet strålende kritikker i norsk presse. Hilde Selvikvåg har spilt piano siden hun var 6 år og hun var sangelev ved Time kulturskule fra 11 års alderen. I dag jobber hun i musikkfelleskapet Tou Lyd i Stavanger hvor hun styrer det meste av karrieren selv: hun skriver og spiller inn musikk, booker turneer, og driver eget plateselskap. Ekte jærsk arbeidsmoral med andre ord. Hun samarbeider også med kjente musikere som Gulleiv Wee og Børge Fjordheim. Hilde Selvikvåg har gitt ut 3 album og en rekke singler.
Vrakfeber - Feel the Fire (2020)
Vrakfeber fra Bryne spiller klassisk 1970-talls rock med fengende riff og store melodier med innslag av americana, country og soul. Denne gjengen har garantert hørt mye på Led Zeppelin. Et annet referansepunkt er nyere retroband som Rival Sons og Greta Van Fleet. Du har hørt denne type musikk mange ganger før, men når det holder så høy kvalitet som her er det ingenting som slår god rock'n'roll. Vrakfeber er et forrykende liveband og deres første konserter fikk såpass god respons at Skambankt valgte å booke bandet til å spille på O jul med din vrede, Skambankt sin årlige juletrefest, uten å ha hørt dem. De har også spilt på Ranglerockfestivalen og på de største musikkscenene i Rogaland. "Feel the Fire" er debutalbumet, innspilt i Colour Sound Recordnings i Sandnes med Bernt Ove Kaasen som produsent. Albumet finnes digitalt og på vinyl. Vrakfeber er Christer Espevik (vokal), Andreas Utne Friestad (gitar), Per Haarr (gitar), Eirik Eik (trommer), og Kristian Åfløy (bass).
Jarle Obrestad - Jæricana (2020)
Sanger og multiinstrumentalist fra Hå som har jobbet med musikk og undervisning siden 1970-tallet. Han har bakgrunn i fra bla. Vind i gardhol, Jærrock, Stambordet, Dei To, Dei Tri, Fretclimbers, Tritonus, Lowlanders, og Ingenting i gardhol. Med melodi til tekster av lokale forfattere og lyrikere som Arnt Birkedal, Gunnar Roalkvam og Helge Torvund har Jarle Obrestad skapt sitt eget unike lydbilde som han selv har døpt «Jæricana». Spesielt Helge Torvund er en viktig del av dette universet som en av de mest toneangivende diktere og skribenter fra Jæren. Albumet "Jæricana" blander visesang, folkrock og americana på en unik måte og resultatet er helstøpt og solid kvalitetsmusikk fra en av Jærens- og Rogalands beste musikere. Stavanger Aftenblad gav albumet terningkast fem. Jarle Obrestad jobber for tiden med et rockealbum som forventes å komme i 2025.
Fra sangen "Ein ny dag gryr", tekst av Helge Torvund
"Det har vore natt. Det har vore tungt. Ei bitter lukt av jord. Men angsten forsvant, det er heilt sant. Eit lys kom utan ord. Sjå ein ny dag gryr over ei hei full av lyng. Sjå sola jage skodda vekk og ei lerke syng"
Killing Butterflies - 15 javla år (2021)
Tre damer fra Vigrestad pluss en mann utgjør punkrockbandet Killing Butterflies. De startet først opp under navnet Greenslip og har holdt på siden 2005 med sin høyenergiske musikk. Killing Butterflies har bla. spilt for den norske dronningen i anledning hennes bursdag. Ikke verst for en gjeng rocka jærbuer. "God save the Queen". De har også spilt på Stavanger Punkrockfestival, på Øyafestivalen, og på Rockefeller i Oslo. Dette er enkel rett frem punk uten noe dill og dall. Ekstremt fengende og dansbar musikk, hvis man liker å danse til punkrock da. Killing Butterflies er et fint eksempel på at musikk fra Jæren ikke bare består av menn som synger triste viser om død, angst og det harde bondelivet.
Karavan - Unholy Mountain (2023)
Platecoveret på debutalbumet til Karavan fra Jæren sier alt. Dette er blytung og skitten doom, sludge og stoner rock, med tydelig inspirasjon fra det mest innflytelsesrike metalbandet av alle; Black Sabbath. Legg til musikken man finner hos band som Sleep, Weedeater og Darkthrone, sammen med tekster om bål, graver, drager, munker, demoner, planeter og fjell, så har du Karavan. De fleste av de 7 låtene på albumet tikker over 6-7 minutter. Her gjelder det å være tålmodig. Til tross for sin unge alder demonstrerer Karavan en imponerende kunnskap og stilsikkerhet om sjangeren. Albumet finnes både på vinyl og kassett. Far Out Man!
Svenssen - Falling Out Of Fashion EP (2023)
Her får du en gjeng med godt voksne menn fra Bryne som spiller skranglete 1960-talls rock med en liten dose indiepop. Og kanskje viktigst; de har skjønt at de kuleste bandene går i like dresser, det ser jo alltid tøft ut! Inspirasjonskildene sier seg selv, og ja, vi skal til England: The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks og The Who. Bandet spiller tidløs musikk som aldri går av moten. I mangel på konserttilbud startet Svenssen opp Ranglerockfestivalen på Bryne. I dag er festivalen en av de mest spennende i Norge, med flere store norske og internasjonale band på plakaten. Skal man få til noe må man tydeligvis bare gjøre det selv. Svenssen er fan av Bryne Fotballklubb og i 2024 kom singelen "Nå kjæme Bryne". Perfekt timing med tanke på at jærklubben trolig rykker opp i Tippeligaen i 2025. Fotball og rock hånd i hånd. De e jo bøse!
Lokal Valuta - Din feil (2024)
Lokal Valuta er en kvartett med medlemmer fra Bryne og Nærbø som spiller en fin blanding av hardrock, folk- og popmusikk. Tekstene er på ekte jærsk, og bandnavnet henspiller nok på verdien av å bruke lokale krefter og det å skape noe på egenhånd. En av deres meste spilte sanger heter "Riggen", en shanty-ballade som handler om "Alexander Kielland"-ulykken for over 40 år siden. Sangen bygger seg gradvis opp fra en rolig intro til et mektig klimaks med tunge gitarer og orgelsolo. I "Alt du har" har de fått med seg rapperen Tore Pang fra Stavanger. Her får vi hip-hop vers og rockerefreng som fungerer på en god måte. Andre sanger kan minne litt om Kaizers Orchestra, spesielt med bruken av jærdialekten. Lokal Valuta er det mest spennende nye bandet fra Jæren på lenge. Bandet består av Peter Time (vokal og gitar), Tjalve Braut Haarr (gitar), Magnus Ueland (trommer), og Ola Solheim (bass). Av andre gjestemusikere på albumet finner vi Torstein Obrestad (Jærrock), Ole Ellingsen (Helldorado), Kårstein Bø (Johnny Red and The Prayer House People) og Pete Johansen.
Hør på spillelisten Jærrock:
Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.
Velkommen til Kapittel 2025: tema for neste år blir BIBELEN!