Hva leter du etter?

Jeff Lemire. Tegneseriens svar på Stephen King

Jeff Lemire har i løpet av de siste ti årene blitt en av mine soleklare favoritter. Hans mange utgivelser gjør at han blir ansett som tegneseriens svar på Stephen King. TV-serien Sweet Tooth er basert på en av seriene til Lemire. Her er noen anbefalte serier.

The Return

The Return er oppfølgeren til den nevnte Sweet Tooth. De seks heftene er tegnet og skrevet av ham selv, og han finner der tilbake til den magien originalserien hadde og som tv-serien kanskje manglet litt av?

Sentient

Sentient, fra TKO Studios, er tegnet av Gabriel Hernandez Walta. Historien starter om bord i et stjerneskip på vei mot en annen planet. Noe skjer og alle de voksne dør. Tilbake er barna og skipets computer. Heldigvis er sistnevnte ikke av typen Hal 9000. Så hvordan går det med disse barna når de må forholde seg til en verden uten voksne og hverandre? Ting blir ikke bedre av at farer truer også utenfor skipet. Dette er en glimrende serie.

Frogcatchers

Frogcatchers er tegnet og skrevet av Lemire. Det er en nydelig historie hvor begynnelsen og slutten av en tilværelse blir deler av en, til tider, drømmeaktig fortelling. Serien er utgitt i 2019 av Gallery 13, en imprint av Simon & Schusteru.

Roughneck

En tidligere profesjonell hockeyspiller har vendt tilbake til den lille hjembyen sin. Med en tidligere karriere som roughneck, en spiller hvis talent var det voldelige og ikke det tekniske, prøver han å leve et stille og rolig liv. Det skjærer seg når søsteren tar kontakt og drar med seg storbyproblemer til hjembyen. Også denne er skrevet og tegnet av Lemire, og den kan minne om hans mesterverk Essex County.

Royal City

Royal City består av 14 hefter, og er utgitt på Image Comics. Serien er tegnet og skrevet av Lemire. Serietittelen henviser til navnet på byen der handlingen utspiller seg. Hovedpersonen er en mann som nærmer seg midten av livet, og vi blir også kjent med hans søsken og deres to foreldre. De har alle sine problemer. Hovedperson er forfatter og sliter med en litt annerledes skrivesperre, foreldrene er i ferd med å skilles og en av søsknene er ikke lenger blant oss i legemlig form. Som en ekstra bonus får en i hvert hefte en av Lemires spillelister. Anbefales!

Family Tree

Hva gjør en familie når den yngste datteren i husholdningen forvandles til et tre (noe som også var bestefarens skjebne)?! Med dette utgangspunktet er det kanskje unødvendig å nevne at dette er en science fiction-serie, hvor det apokalyptiske elementet blir mer og mer nærværende. Hvordan Lemire dikter opp alle disse forskjellige konseptene er meg et sant mysterium, men la oss håpe at han aldri går tom for ideer.

Gideon Falls

Dette er en vanskelig serie å beskrive. Det som blir åpenbart for leseren rimelig kjapt er at dette er horror. Utover det er det en serie hvor handlingen spenner over tid og rom. Det onde er høyst til stede og leseren får servert flere spørsmål enn svar. Hovedpersonen er en katolsk prest som kommer til den lille byen Gideon falls. Han er der for å erstatte den tidligere presten som har gått bort. Vi blir også kjent med en ung mann som samler på fragmenter av søppel i håp om å kunne restaurere en svart låve. Dette byggets innhold er et bekmørkt mysterium. Unge menn som bedriver slikt slipper sjeldent unna psykiatriens overvåkenhet og hans psykiater har også en sentral rolle i serien. Andrea Sorrentinos tegninger, layout og design er fantastisk.

Descender

Det som først slår en med denne serien er Dustin Nguyens fantastiske akvarell-"tegninger". Det er i tillegg en uhyre fascinerende historie. Hovedpersonen er den lille androiden Timothy 21. Den er skapt for å være en liten gutts lekekamerat og er nå gjenglemt på en forlatt gruvekoloni. Så viser det seg at Timothy 21 er den viktigste gjenstanden i denne delen av universet, hvor alt som ikke er av kjøtt og blod er forbudt og blir jaktet på og destruert. Androiden er derfor i stor fare siden det er ulike fraksjoner som ser seg tjent med hans tilintetgjørelse. Det at det også finnes de som er villig til å hjelpe ham blir en av Timothys fordeler. Hva en får er en fantastisk historie som ender med en cliffhanger.

Ascender

Dette er en direkte fortsettelse av Descender. Det har gått noen år og alt er forandret. Fra å være en ren science fiction har det skiftet til science fantasy. Magi er blitt en viktigere faktor enn vitenskap. Historiens Sauron har tatt form som en aldrende kvinne. Hovedpersonen er nå et lite menneskebarn og katalysatoren som fører oss til enden av denne glimrende historien.

The World of Black Hammer

Her har Lemire skapt sitt eget superheltunivers. Det er nå blitt så omfattende at det ville kreve minst et par innlegg å få med det meste, og det vokser stadig. Det hele startet i 2016 da Lemire og tegneren Dean Ormston (nok en favoritt) ga ut miniserien Black Hammer. Her møter vi en superheltgruppe som har klare likheter med Marvels Avengers og DCs Justice League of America. De redder Spiral City fra The Anti-God for så å forflyttes til en liten bondegård. Det mystiske med denne er at de ute av stand til å forlate stedet hvor gården befinner seg. Black Hammer er denne gruppens Thor. Forskjellene er at Black Hammer er farget og dør i begynnelsen av historien. Resten av gruppen prøver å gjøre det beste ut av denne tilværelsen. Unntaket er et av de kvinnelige medlemmene. Hun er en godt voksen kvinne innesperret i en tiårings kropp.

Primordial og Mazebook

Miniserien Primordial spør hvor det ble av alle disse dyrene som ble skutt opp i rommet.

Mazebook er både skrevet og tegnet av Lemire. Det er en historie om en enkemann som mister datteren, for så å høre stemmen hennes i en telefonsamtale hvor hun ber ham om å finne henne. Virkelighet eller begynnende sinnslidelse?

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙