Krim fra virkeligheten
Vil du bli skremt, fylt av angst og beven, eller bare glede deg over at ikke var deg det skjedde med? Gå til bunnen av artikkelen for å reservere bøkene.
Om kriminalitet og skurkeliv
Gudfaren: om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen er Ghulam Abbas egen fortelling. Han var leder av den såkalte B-gjengen, som i årevis lå i krig med Young Guns.
I 2017 kom boken Min far Pablo Escobar ut. Narkobaronens sønn Juan Pablo Escobar forteller den rå og brutale historen.
Vellykkede lovbrytere som ga seg av Eirik Hammersvik handler om seks menn som begikk lovbrudd og drev «butikker» som tilbød ulovlige varer og tjenester, som pengeinnkreving, svindel, innbrudd, og salg og produksjon av narkotika. Senere sluttet de med den ulovlige virksomheten. For fem av dem skjedde dette uten at de var i kontakt med politiet eller kontrollapparatet ellers.
NOKAS-ranet i april 2004 er norgeshistoriens største. I 20 minutter var Stavanger sentrum lammet. Over 50 millioner kroner forsvant, en politimann ble drept. David Toska var hovedmannen, ranslaget hans var rekruttert fra et kriminelt nettverk vokst fram på Østlandet fra midten av 1990-tallet. Les Dødsranet - David Toska og veien til NOKAS av Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aas.
Douglas Preston oppfylte en gammel drøm da han tok med seg familien og flyttet til en villa i Firenze. Etterhvert ble det klart for ham at ikke alt var like idyllisk som det så ut til på overflaten. Gjennom et møte med den kjente journalisten Mario Spezi, fikk Preston høre at olivenlunden ved siden av huset hans hadde vært åsted for et horribelt dobbeltmord, utført av en av de mest beryktede figurer i italiensk historie: en massemorder som drepte unge, elskende par og som aldri var blitt tatt - Monsteret fra Firenze.
Æresdrap av Ayse Onal inneholder 9 intervjuer med tyrkiske menn som har drept en eller flere kvinner i sin familie på grunn av ære. Gjennom intervjuene får vi et innblikk i kulturen de lever i og motivene for drapene.
I Menneskejakten av Peter L. Bergen fortelles historien om jakten på Osama bin Laden, frem til de siste skuddene falt, og al-Qaida-lederen var uskadeliggjort.
I Vory: Russlands supermafia møter vi den russiske mafiaen, med sin strenge kriminelle æreskodeks og brutalitet.
Biografier og skrekkhistorier
Jeg velger å leve er skrevet av Sabine Dardenne som i en alder av 12 år ble kidnappet og holdt som fange av den beryktede og pedofilidømte Marc Dutroux. Her forteller hun fangenskapet, om media og rettsaken som fulgte.
3096 dager handler om bortføringssaken av Natascha Kampusch. Kampusch opplevde det verste som kan ramme et barn: Den 2. mars 1998 ble hun bortført på vei til skolen, ti år gammel. Gjerningsmannen, ingeniøren Wolfgang Priklopil, holdt henne fanget i et kjellerhull – i 3096 dager.
Ivo de Figueiredos bok Mysteriet Ingeborg Køber : en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord er en slik historie. Forfatteren har rekonstruert hendelsene rundt Byfogd Ludvig Dahls drukning i 1934. Her er det spenning og mystikk så det holder!
Har du hørt om Belle Gunness? Opprinnelig het hun Bergljot Størset og utvandret fra Selbu til USA i 1881. Nesten 30 år seinere ble hun avslørt som en av verdens verste seriemordere (kvinnelige sådan, skal vi tro omslaget på boka). Les mer i Sylvia Elizabeth Shepherds bok Gåten Belle Gunness : seriemordersken fra Selbu.
Education of a Felon: A Memoir av Edward Bunker
Denne selvbiografien om Edward Bunker starter i den kriminelle underverdenen i L.A. på 1940- og 50-tallet for så å beskrive fengselslivet på 60- og 70-tallet.
Edward Bunker ble som syttenåring den yngste innsatte i San Quentin. Han tilbrakte 25 år i ulike institusjoner. Han ble dømt for bankran, narkotikahandel, utpressing, væpnet ran og forfalskning.
Han ble løslatt siste gang fra fengselet i 1975, han forlot da sin kriminelle løpebane permanent og ble forfatter.
Bøker om kriminalsaker
Drapet på Trude Espåas i 1996 er aldri blitt oppklart. I Jakten: på sporet av mannen som drepte Trude Espås leter journalist og småbarnsmor Linda Klakken etter den ukjente mannen som står bak et av Norges mest brutale og rystende drap. Undersøkelsene leder henne til opplysninger om tilsvarende saker i andre deler av Europa.
I 2001 ble Benjamin Hermansen ble drept av nynazister. Drapet blir beskrevet som det første rasistisk motiverte drapet i Norge siden krigen. I Brorskapet: en historie om drapet på Benjamin Hermansen tar Anne Bitsch for seg bakgrunnen for drapet.
26. juli 1965 ble Kickan Granell funnet død i sitt hjem i et rekkehusområde sør i Stockholm. Politiet bedømte det først som et selvmord, men det tok ikke lang tid før det ble klart at hun hadde blitt myrdet. Peter Englund har skrevet bok om saken, Drapet i Söndagsvägen: fortellingen om en forbrytelse.
Kvinnen i Isdalen: nytt lys over norgeshistoriens største kriminalgåte. I 1970 blir en ukjent kvinne funnet død og forbrent i Isdalen utenfor Bergen. Undersøkelser viser at hun forut for dette har blitt observert en rekke steder i landet, og at hun opererte med flere ulike identiteter. Men det avdekkes aldri hvem hun er eller hva hun gjorde her.
In cold blood av Truman Capote fra 1966 er en pioner innen sjangeren. Den tar for seg drapene på Clutter-familien i Kansas i 1959.
Kvinnedrap - femicido - har blitt et begrep i dagligtalen på den argentinske landsbygda, men Døde jenter handler om drap begått i tiden før femicido ble et eget begrep. Boka tar for seg de brutale drapene av tre unge jenter, ingen av dem har blitt oppklart, ingen har blitt dømt. Med utgangspunkt i de tre historiene forteller forfatteren Selva Amada om kjønnsbasert vold.
Politiarbeid og sånt
I boka Badboy av Jørn Lier Horst og Trond Einar Frednes (2015) beskrives innsiden av et av landets tyngste kriminelle miljøer.
Bjørn Olav Jahr skrev i 2015 dokumentarboken Hvem drepte Birgitte Tengs?. Boka er fortsatt aktuell.
Eller hva med å lese På innsiden av Eirik Jensen? Her får politimannens egen beretning.
Menneskejeger - fra et liv som drapsetterforsker i Kripos av Asbjørn Hansen. Gjennom 18 år i Kripos var Asbjørn Hansen med på å oppklare mellom 30 og 40 drap, og ledet etterforskningen av høyprofilerte saker som Orderud og Baneheia. Bare én sak har han aldri klart å løse: drapet på 21 år gamle Trude Espås i Geiranger i august 1996. I Menneskejeger tar han oss med bak kulissene i noen av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker.
Ingen sak for en kvinne er skrevet av Ingrid Berglund. Den omhandler privatetterforsker, Mary Reklev, som startet Norges første private etterforskningsbyrå sammen med sin politiektemann, Gunnar Reklev, i 1966. I de førti årene Mary drev byrået forble innholdet i sakene stort sett det samme, men måten å etterforske på forandret seg drastisk.
I Kjetil Østlis bok Politi & røver får vi et innblikk både i kriminelle miljøer og hvordan politiet arbeider. Den fikk en god mottagelse i pressen og ble dessuten belønnet med Brageprisen i 2009. Et av temaene han berører er Nokas-saken.
Liv Finstad har tilbakelagt et langt og nitid forskningsarbeid der deltakelse, observasjon og intervju har vært sentrale metoder. I boken Politiblikket kontrasteres mot publikumsblikket, altså publikums måte å se og vurdere en hendelse på.
Kanskje du har latt deg fascinere av alt det tekniske arbeidet som også går inn i etterforskningen? I På åstedet: jakten på bevisene av Eva B. Ragde og Trude Teige får du innblikk i Evas jobb som kriminaltekniker. Hun har samarbeidet med krimforfatter Trude Teige om å fortelle sin side av etterforskningsarbeidet. Boka handler ikke bare om jakten på bevisene, men også om hvordan hun bearbeider den vanskelige arbeidshverdagen.
Sjekk også Asbjørn Slettemarks samling av både bok og filmtips innen temaet her.