Hva leter du etter?
Stakk med bøker om kvinneliv

Kvinneliv i litteraturen

Kvinnedagen 8. mars gir anledning til å lese bøker om kvinneliv.

Kvinner er mye mer enn bare én ting: vakre, følsomme, sinte, trassige og fulle av liv. Hele året er egentlig tid for disse bøkene, men fordi det er kvinnedagen 8. mars, har vi trukket frem 5 knallbra bøker om kvinneliv på ulike måter.

Jeg er, jeg er, jeg er av Maggie O'Farrell

Maggie O'Farrells memoar er en rørende meditasjon over nærdødsopplevelsene som forfatteren har opplevd i livet sitt. Hele 17 stykk faktisk.

Maggie O'Farrell skriver med et nærvær som er ganske intenst, på en god måte. Det er nesten ikke til å tro på, at samme person kan ha hatt så mye sykdom inne på livet. Som barn hadde hun en livstruende sykdom som ingen trodde hun skulle komme til å overleve. Som ung klarte hun å slippe unna en mann som senere ble dømt for flere mord. Som voksen var hun nær døden ved begge sine to fødsler. Og som mor må hun frykte for og passe på et barn med så mange allergier at barnet nesten ikke tåler å leve i denne verden.

Alt dette høres nesten ut som om det er altfor mye, men fordi O'Farrell skriver som hun gjør, ble boken mer en bare en samling av alt det fæle et menneske må gå igjennom. Det ble nettopp en hyllest til livet og det vakre i livets forgjengelighet.

Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø av Tove Ditlevsen

Denne diktsamlingen er en nyutgivelse med de beste av den danske forfatter Tove Ditlevsens dikt. Ditlevsen er nesten blitt et feministisk ikon og et slags forgjenger for virkelighetslitteraturen. Ditlevsen brukte alltid mye av seg selv i sine tekster. Hennes dikt er rå og presise, ikke et ord for mye eller for lite.

Jente, kvinne, annet av Bernadine Evaristo

Denne boken er et flerstemmig verk om queer identitet og rase i det multikulturelle Storbritannia. Det er historier om vennskap, foreldreskap, barndom, ungdom, traumer og kunst. Det er ikke et lett bok å lese. Men den er veldig givende og rørende når man blir kjent med de forskjellige personers relasjoner til hverandre.

Notes to self av Emilie Pine

Dette er en samling av essays av den irske forfatter Emilie Pine. I denne boken reflekterer hun over livet sitt fra ulike vinkler. Det er en tekst om hennes alkoholiserte far som nå har masse helseproblemer og trenger hjelp fra familien. Det er en tekst om å være akademiker i et universitetsmiljø som er preket av gamle patriarkalske strukturer. Det er en tekst om å gå gjennom fertilitetsbehandling og til sist gi opp på drømmen om å få barn. Det er sterke tekster om alt det sårbare og rå ved det moderne kvinnelivet.

Min mor sier av Stine Pilgaard

Min mor sier av Stine Pilgaard forside

Denne boken er en morsom bok om å bli forlatt av en kjæreste og forsøke å finne mening i livet sitt på andre side av en forhold. Det er dessuten en bok om hvordan vi mennesker snakker med hverandre, innimellom kommuniserer vi, men høres vi egentlig etter hva som blir sagt til oss? Den danske forfatteren Stine Pilgaard skriver med en varm humor om livets alvor.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙