Hva leter du etter?
Oslo rådhus sett fra sjøsiden Foto Åsmund Ådnøy

Lille Oslo er en egen planet

Akkurat her, akkurat nå: Morten Langelands roman 50/50 er en energibunt av et byportrett.

Akkurat som Lars Saabye Christensens romaner har blitt referanse for vår forståelse av Oslo på 1960-tallet, fanger 50/50 Oslo i året 2022 mellom to permer.

Hvordan så byen ut i 2022, og hva opptok folk, vil kanskje folk spørre om ti og femti år. Les denne boka, du framtidens leser, og bli klokere.

Oslo rundt

Forfatter Morten Langeland tar deg med opp og ned Oslos gater, fra Carl Berners plass til Rådhusplassen, inn i slitne leiligheter og i de fjonge etasjene på Munch-museet, fra brune puber til Deichman bibliotek, fra det nyåpnede Nasjonalmuseet til Tjuvholmen og Pipervika, på bussen, med skateboard, på trikken.

Boka streifer innom både byutvikling, strømkrise og korona, og jeg vil tro at mange av referansene har en klar datostempling. (Desto mer interessant for framtidens lesere å prøve å avkode dem.)

Tarjei Vesaas og skating

Alt skildres gjennom øynene til den alkoholiserte hovedpersonen Alex. Han har installert seg på Nasjonalmuseets bibliotek for å skrive et essay om "Den særnorske godheten i Tarjei Vesaas' forfatterskap" (!).

Lærerjobben har han mistet, og snart skal han på avrusing. Ved en tilfeldighet blir han kjent med en gjeng skatere på Rådhusplassen, og livet får mer mening.

Boka har en nervøs energi som passer godt til hovedpersonen, og veksler mellom kynisme, håp og selvironi.

Likte du Vernon Subutex-bøkene av Virginie Depentes, Sult av Knut Hamsun eller Arne And av Charlie Christensen, kommer du til å elske 50/50.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙