Hva leter du etter?
Fra coveret til Black Lodge sitt album "Covet"

Den beste metal musikken fra Rogaland

Her har du tips om metal album fra Rogaland som du må høre!

Gehenna - Seen Through the Veils of Darkness (1995)

Dette er andre studioalbumet til et av de mest toneangivende black metal bandene fra Stavanger og Norge. Her får du en fin balanse mellom det atmosfæriske og det aggressive. Gehenna befinner seg midt i mellom det kaotiske hos Mayhem, og det mer progressive hos Satyricon. Bandet har hatt mange ulike besetninger, og var en periode mer death metal i stilen før de igjen gikk tilbake til black metal sjangeren. Gehenna er det black metal bandet fra Rogaland alle i miljøet kjenner til. Et legendarisk band på alle måter.

Black Lodge - Covet (1995)

Black Lodge er progressiv doom/death metal. Vegar Hoel sin mørke growling og Monica Pedersen sin rene kvinnevokal sammen med ukonvensjonelle sangstrukturer gir bandet et avantgardistisk uttrykk. Musikken er i slekt med band som Funeral og Unholy. Deres eneste album "Covet" ble gitt ut på det Oslobaserte selskapet Voices of Wonder. Musikkvideo til låten "Mother Urge" er regissert av Erik Andersson og Arild Østin Ommundsen. Black Lodge eksisterte kun fra 1993 til 1995. En undergrunnsklassiker fra Rogaland.

Einherjer - Dragons of the North (1996)

Einherjer fra Haugesund fikk kontrakt med plateselskapet Napalm Records, og med Eirik ”Pytten” Hundvin som produsent ble "Dragons of the North" innspilt i Grieghallen Studio. Albumet ble møtt med stående ovasjoner, og mange regner det som definisjonen på The Viking Metal Album. Bandnavnet stammer fra norrøn mytologi. Einherjer er de mennene som falt i kamp på jorda og kom til Åsgard etter døden. Et av albumets signaturlåter er "Slaget ved Harfsfjord". Bare å ta på skinnbuksene og dra frem sverdet når du setter på dette albumet. Gå berserk!

Theatre of Tragedy - Aegis (1998)

Tredje albumet til Theatre of Tragedy fra Stavanger, viser et mer modent band hvor den kalde gotiske stilen kommer enda sterkere til uttrykk. Tekstene er delvis på gammelengelsk, latin og tysk. Growling, harde gitarer og piano er byttet ut med mer keyboards, samtidig som det veksles mellom mannlig bassvokal og kvinnelig sopran, såkalt "Beauty and the beast stil". Theatre of Tragedy er tydelig inspirert av band som Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim og The Mission. De har solgt masse album og turnert mye i Europa. Et sentralt goth metal band.

Carpathian Forest - Black Shining Leather (1998)

Carpathian Forest er et black metal band stiftet i 1992 av Roger Nattefrost fra Sandnes og Nordavind fra Moi. "Black Shining Leather" er deres første album, som følger den tradisjonelle stilen til de største norske black metal bandene fra 90-tallet: rått, kaldt og dystert med nedstemte gitarer og buldrende trommer. Sangtitler som "Death Triumphant", "Pierced Genitalia" og "Sadomasochistic" sier sitt. De avslutter albumet passende nok med å covre "A Forest" av The Cure. Carpathian Forest har blitt et kultband som nyter stor respekt i black metal miljøet i hele verden.

Tristania - Beyond the Veil (1999)

Her får du en blanding av gotisk og symfonisk metal med bruk av hele tre ulike vokaler: Vibeke Stene på sopran, Østen Bergøy clean tenor og Morten Veland med hardere, black metal inspirerte hyl. Tristania kjører på med både fiolin fra Pete Johansen og et backingkor med 10 sangere. Her dyrkes det pompøse, det storslåtte og det filmatiske. Tristania bygget seg opp til å bli et av de mest toneangivende gotiske bandene. Bandet har spilt mye i Europa og Latin-Amerika med band som Nightwish, Gothminister og Kreator.

Pawnshop - Aloha from Saturn (2000)

Dette er det beste stoner rock bandet fra Rogaland og et av pionerbandene innen sjangeren i Norge, sammen med WE, El Caco og Honcho. Inspirasjonskildene er lett å høre: Black Sabbath, Kyuss, Fu Manchu og AC/DC. De er alltid med når vi snakker om svett rock. Pawnshop er et band som kan skrive og øve inn 2 nye låter på en dag og spille dem inn neste. Rock ’n’ roll skal ikke pusses i hjel og bak all den bredbeinte rocken lurer humoren. Pawnshop går ikke i gravalvorsfella, og godt er det. Har du en fet amerikansk bil er det bare å sette på "Alhoa from Saturn" og cruise utover Jæren.

Lowdown - Unknown (2003)

Dette er teknisk metal utført av folk som har stålkontroll på sine instrumenter. Lowdown fra Klepp spiller en hybrid av nu metal, hip hop og death metal. De slekter mye på den ekstreme musikken vi finner hos band som Pantera, Machine Head, Deftones, Faith No More og Slipknot. Sterke låter, melodisk puls og dynamiske arrangementer preger albumet. 1 time med mørk, angstfylt musikk krever sin lytter. Nesten som å spise seg overmett, men bandet er såpass solid og imponerer med sine tekniske kvaliteter at man holder ut. "Unknown" ble også utgitt i Europa.

Årabrot - Solar Anus (2011)

Et band oppkalt etter den kommunale søppelplassen i Haugesund må låte skittent. Det er ikke Vamp vi snakker om her. Årabrot blander noise rock, metal og elektronika. Låtstrukturene har mer likhet med eksperimentell film og teater enn tradisjonell sangstruktur. Tekstene handler ofte om bibel og sex. De har selv beskrevet seg som anti-Van Halen, anti-skolerte og anti-teknikk. Musikken skal først og fremst komme fra hjertet. Bandet har i dag to faste medlemmer; Kjell Nernes og Karin Park. "Solar Anus" vant Spellemannprisen i klassen metal band i 2011.

Djevel - Dødssanger (2011)

En black metal supergruppe bestående av medlemmer fra bl.a. Kvelertak, Ljå, Gehenna, Koldbrann og Enslaved. Musiker og bransjemann Trond "Trånn" Ciekals fra Stavanger og tidligere vokalist i Kvelertak Erlend Hjelvik spiller en sentral rolle i bandet. Deres debutalbum fra 2011 fikk stor oppmerksomhet og mye positiv omtale. Djevel kombinerer tradisjonell norsk black metal fra tidlig 90-tall med en solid dose egenart og identitet. Lyden er rå og upolert. Dette er melankolsk metal i dens mest ekstreme form. Djevel har vunnet Spellemannpris og vært nominert til Edvard-prisen.

Overthrow - Adjust to Darkness (2012)

Overthrow er et metalband fra Tasta. De er hovedsakelig inspirert av amerikansk 80-talls trash metal som Metallica og Slayer kombinert med mer eksperimentelle gitarriff som vi finner hos Sepultura og Gojira. Deres eneste studioalbum suser avgårde i et forrykende tempo. Disse gutta kan sin metalhistorie. Det unge bandet viderefører den stolte tradisjonen i Rogaland fra band som Purified in Blood og Kvelertak. Overthrow har spilt oppvarming for storheter som In Flames og Clutch.

Kal-El - Dark Majesty (2021)

Den legendariske gitaristen i Black Sabbath, Tony Iommi, er fan av dette bandet. Hvis du spiller blytung musikk basert på 70-talls rock og science-fiction estetikk, er dette den beste attesten du kan få. Kal-El, som er det egentlige navnet på Superman, har gitt ut 5 studioalbum. "Dark Majesty" gikk rett inn på førsteplass på bransje lista Doom Charts. I 2021 ga Brix Brygghus ut et øl med navnet "Dark Majesty" til ære for bandets album. Bandet ble nominert for Spellemannpris i klassen metal for albumet. Liker du Black Sabbath, Metallica, Sleep og Motorpsycho liker du garantert Kal-El.

Bokassa - Crimson Riders (2019)

Bokassa startet opp i Trondheim med Jørn Karstad fra Tananger på vokal. De kaller seg selv for stonerpunk, men musikken bør appellere til både metalfans, punkere og hardrockere. En powertrio med et sjangeroverskridende lydbilde og en voldsom energi. "Crimson Riders" er deres andre album og de ble nominert som årets gjennombrudd i Spellemannprisen. Lars Ulrich i Metallica er uttalt fan av Bokassa. Sammen med det svenske bandet Ghost spilte Bokassa oppvarming for Metallica på deres WorldWired-turné i Europa i 2019.

Autonomie - No Peace, Only Violence (2023)

Dette er et solid bevis på at stadig nye generasjoner metalband dukker opp i Rogaland. Autonomie fra Hundvåg/Tasta består av en gjeng gutter mellom 16 og 19 år. De er tydelig inspirert av band som Sepultura, Metallica, Exodus, Slayer og Kvelertak. Musikken er en god blanding av aggressiv punk og old school thrash metal. Det unge bandet har turnert med Norges største metalband, Kvelertak, og de har delt scene med band som Deathhammer, Nerkomantheon og Blood Command. Autonomie ble Månedens Urørt artist i januar 2024.

Hør på spillelisten Metal album fra Rogaland:

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙