Hva leter du etter?
Fra coveret til Kvelertak sitt debutalbum

Moderne klassikere fra Rogaland

Her har du tips om de beste albumene fra Rogaland utgitt etter år 2000.

Kaizers Orchestra - Ompa til du dør (2001)

"Ompa til du dør" ble trykket opp i 3000 eksemplar. Et antall man tenkte det ville ta minst ett år å få solgt. Kort tid etter utgivelsen fikk bandet stort avisoppslag og en sekser i VG. Debutplata solgte 80.000 eksemplar på ett år, ble tildelt Spellemannprisen for beste rockealbum, samt to Alarmpriser, årets live band og årets rockealbum 2001. Albumet inneholder bandets signaturlåter som "Kontroll på kontinentet" og tittellåten "Ompa til du dør". Bandet fra Bryne ble raskt Norges mest populære band og det var på "Ompa til du dør" det hele startet.


Kaada - Thank You for Giving Me Your Valuable Time (2001)

Multi-instrumentalist, sanger, produsent, filmmusikk komponist og jazzmusiker John Erik Kaada skapte sitt eget musikalske univers på solodebuten fra 2001. Albumet ble senere reutgitt på labelen til Mike Patton. Musikken kan høres i kultfilmen Mongoland, og Kaada har siden laget musikk til et stort antall filmer. Her serveres pop, showtunes og junglerytmer i en mix av liveinstrumenter og elektronika. Resultatet blir en salig blanding med elementer fra fem tiår med populær musikk. Kaada gir også ut musikk som Cloroform og Kaada/Patton.

Thomas Dybdahl - That Great October Sound (2002)

Dette er platen alle senere utgivelser fra Thomas Dybdahl måles opp mot. Det er vanskelig å toppe debuten til sangeren fra Sandnes, selv om han fortsetter å gi ut plater av meget høy kvalitet. "That Great October Sound", utgitt i oktober 2002 på det Stavangerbaserte plateselskapet CCAP, ble en umiddelbar suksess med terningkast 5 i VG. Såre, vakre sanger fremført med en hviskende stemme. Et lavmælt lydbilde med strykere, steelgitar og vinylknitring som effekt skaper et varmt og meget uttrykksfylt album. En ekte klassiker fra Rogaland.

Helldorado - Director's Cut (2004)

Nevn ett norsk band hvis låt ble brukt som offisiell EM-låt for det tyrkiske fotball-landslaget? Svar: Helldorado fra Stavanger, selvsagt. Anført av vokalist og gitarist Dag Sindre Vagle spiller bandet garasjerock, alternativ country, americana, filmnoir, spagettiwestern, surf rock, psychobilly, tex-mex og ørkenrock. Med et stilsikkert musikalsk og imagemessig uttrykk er bandet en favoritt blant anmeldere og musikere i Norge (og i Tyrkia). Helldorado har aldri blitt et band for folk flest eller ligget høyt på hitlister, men et mer bunnsolid orkester skal du lete lenge etter.

Skambankt - Skambankt (2004)

"Me sa nei!", "Alarm!", "Politistat!", "Skambankt!". Alle låtene på punk- og hardrockbandet fra Klepp sitt selvtitulerte album roper høyt og kraftig. Dette er klassisk rett i trynet-rock med doble gitarer, skamtøft komp og refrenger med høy allsangfaktor. På låten "KKK!" er Prepple Houmb fra DumDum Boys med som gjestevokalist. Skambankt er et forrykende liveband, har spilt på de fleste festivaler og de inviterte ofte med seg yngre band som bl.a. Kvelertak på sine turneer. I 2009 varmet Skambankt opp for AC/DC på Valle Hovin i Oslo. Platen fra 2004 er produsert av bandet selv.

Serena-Maneesh - Serena-Maneesh (2005)

Et storslått shoegaze album fra et band ledet av Emil Nikolaisen fra Moi. Sammen med søster Hilma på bass fikk han og bandet stor oppmerksomhet i utlandet. De varmet opp for Oasis, Nine Inch Nails, Dandy Warhols og Arctic Monkeys. I 2009 ble Serena-Maneesh invitert av heltene i My Bloody Valentine til å spille på festivalen All Tomorrow’s Parties. Emil Nikolaisen har de siste årene jobbet mer som produsent enn å gi ut egne låter. Bandet har ligget i dvale siden 2010. La oss håpe det kommer mer musikk i fremtiden.

Skolekorps - Sandnes for faen (2006)

Det ultimate norske kult-rap albumet fremført av MC Skolestil og TønnePål med beats av Bisjå aka John Derek Bishop/Tortusa. Sistnevnte er i dag en anerkjent elektronika artist og ble i 2016 Spellemann nominert. Skolekorps er lokal gangsta-rap med såpass drøye tekster at de fleste russelåter falmer. Alt er gjort med en stor dose svart humor og satire. Det kjøres på uten filter. Skolekorps sin musikk dukket senere opp i NRK serien Unge lovende. Låtene til Skolekorps er nesten mer populære i dag enn da de kom ut. "Her bler der opprør. Der bler furore!"

Purified in Blood - Reaper of Souls (2006)

Dette er den hardere og enda råere broren til Kvelertak. Bandene har mye felles historikk, men veganerne i Purified in Blood forble i metal- og hardcoreundergrunnen mens Kvelertak ble mer kjent. "Reaper of Souls" er beinhard musikk som gjennom et kollektivt raseri og et stort engasjement blander hardcore, trash, deathmetal og punk. Det spilles i et forrykende tempo med 2 vokalister som spytter ut tekster om opprør, død og mayhem, slik ekte hardcore og metal skal. Sandnesbandet ble hyllet av metalhodene i Pyro på NRKP3 og de vant Alarmpris for beste liveband i 2006 i konkurranse med bl.a. Kaizers Orchestra, Madrugada og Turboneger.

Leif Ove Andsnes - Ballad for Grieg (2007)

Leif Ove Andsnes fra Haugesund er i eliten av norsk musikk. Verdenskjent klassisk pianist som har spilt med de største orkestrene. "Ballad for Grieg" inneholder den storslåtte klaverkonserten i A-moll. Sammen med Berlin Philharmoniker og Mariss Jansons spiller Andsnes med en intensitet og nerve som kler musikken perfekt, før han til slutt trøkker til og vrenger ut voldsomme uttrykk. Storslått musikk fremført av en ekte perfeksjonist. Med hele 11 Spellemannpriser er Andsnes den artisten som har vunnet flest ganger. Bravissimo!

Lindstrøm - Where You Go I Go Too (2008)

Musikken til Hans-Peter Lindstrøm fra Randaberg kan beskrives som spacedisco, hvor lange låter glir over i hverandre i en kombinasjon av digital produksjon, analoge synther og live instrumentering. "Where You Go I Go Too" består av kun 3 låter på ca. 30, 15 og 10 minutter. Hyllet i internasjonal musikkpresse og nominert for Spellemannpris for beste elektronika album. Lindstrøm har til nå gitt ut over 10 album, et 20-talls EP’er, utallige remixer og bidratt på over 30 samleplater.

Susanne Sundfør - The Brothel (2010)

Sangerinnen fra Haugesund fikk sitt store gjennombrudd med sitt tredje album. Dette er smart, subtil og elegant pop framført av en sangerinne helt utenom det vanlige. Hun startet karrieren med rene pianodrevne låter. På "The Brothel" hører vi et mye mer ambisiøst og elektronisk lydbilde som hun senere videreutviklet. Sundfør samarbeider ofte med Röyksopp. Musikken hennes blander pop, elektronika, barokk og klassisk. Tekstene handler ofte om personlige opplevelser, og hun er en sterk stemme for kvinners rettigheter. Susanne Sundfør er i dag en av våre største popartister.

Kvelertak - Kvelertak (2010)

Kvelertak sitt debutalbum ble spilt inn i USA, produsert av Kurt Ballou fra Converge. John Dyer Baizley fra Baroness designet platens cover. Ivar Nikolaisen, som i dag er vokalist i bandet, bidro som gjestevokalist. Albumet mottok strålende kritikk og sikret bandet Spellemannprisen i klassene rock og årets nykommer i 2010. Bandet har turnert med Metallica, Slayer, Anthrax, Mastodon, Converge og Kylesa. Kvelertak er i dag Norges største, beste og mest internasjonale rockeband. Debutplaten er en udiskutabel klassiker, en perfekt mix av metal og klassisk rock med hele 3 gitarister. "Elgitar, kåm on!"

Tønes - Sån av salve (2012)

Visesangeren Tønes fra Sokndal var lokal helt og hadde gitt ut 5 studioalbum og ett samlealbum da han i 2012 gav ut "Sån av salve". Frode Strømstad (I Was A King) bisto som produsent. Sammen med det faste bandet fikk vi en åpnere, mer klangfull og betraktelig mer melodisk Tønes, der tekstene forente det mollstemte med det kloke, det komiske med det alvorlige. Albumet inneholder låter som "Sånn koga eg" og "Eg går å legge meg". Tønes fikk Spellemannprisen for beste viseplate og tekstforfatter og han mottok Prøysenprisen for 2012.

Sløtface - Try Not to Freak Out (2017)

Blandingen av new wave type The Smiths og The Cure, samt moderne britisk indierock som The Wombats, The XX og Arctic Monkeys, gjør at enhver angstfylt tenåring med en forkjærlighet for skitten pop vil kunne nikke anerkjennende når Sløtface entrer scenen. Bandet mikser disco-beats, skranglegitar og en funky bass. Debutalbumet til Stavangerbandet vant Spellemannprisen i klassen rock. Den energiske vokalisten Haley Margaret Shea ble i 2017 kåret til en av verdens 50 råeste rockestjerner av det engelske musikkmagasinet Kerrang.

Hør på spillelisten Moderne klassikere fra Rogaland:

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙