Hva leter du etter?

NWOBHM

New wave of British heavy metal.

Musikken som fortsatte der punken glapp.

Rundt 1979 eksploderte det i små engelske garasjer, soverom og øvingslokaler.

I samme DIY-ånd som hadde preget punken, oppdaget hundrevis av metalband at det ikke var nødvendig å øve i 10 år for å kunne kopiere sine helter i Sabbath, Purple og Zeppelin. De var klare, de ville vri knappen til 11 og spille rock .

Forskjellen fra punkerene var at de allerede hadde øvd noen år på sine instrumenter og kunne spille.

Barndomsheltene Page, Bonham og Ozzy var i trøbbel, Deep Purple var splittet og dinosaurskjebnen truet de store bandene som de hadde vokst opp med.

Utfordrerene som Lemmy og "Bon" Scott var i midten av 30-årene, men allikevel selvfølgelige forbilder for den nye bølgen av britiske metalband som hadde punkens intensitet og aggressivitet som kjennemerke.

De fleste var arbeiderklasseungdommer fra industribyer der denim og arbeidsløshet var mer relevant enn glamour og berømmelse. NWOBHM er like mye rock som det er metal, og du kan høre et hint av Thin Lizzy og boogierock som Status Quo i noen av bandene. Tekstene handlet ikke om klassekamp, men om rock’n'roll, mytologi, skrekkfigurer og annet som hørte fantasien til. Lemmy definerte metal som "larger-than-life music made by larger-than-life people"

Det ble gitt ut et hav av egenproduserte singler, på uavhengige små selskaper som nå er ettertraktede samlerobjekter. Mange av disse er fantastisk bra, og er en del av den britiske musikkhistorien som er delvis oversett og som ikke har fått den anerkjennelsen den burde ha.

Min erfaring er at det er i skyggen av de som får den største suksessen at du finner den mest vitale og spennende musikken, dette gjelder også metal.

10 musikkplater

Sjekk ut samleplaten Jobcentre Rejects - Ultra Rare NWOBHM 1978-1982 som er et lysende eksempel på dette. Kan anbefales på det varmeste. Lån den på Musikkbiblioteket før du kjøper den.

De store NWOBHM-stjernene var Iron Maiden, Def Leppard, Judas Priest, Saxon og Motörhead, men stilskapende band som Saxon, Diamond Head, Raven og Venom skulle ha stor påvirkning på ekstremmetallens mange subsjangre som kom på 80-tallet.

Samholdet sto også sterkt blant NWOBHM-bandene noe som er vanlig i de fleste subkulturer. De hadde også sin egen stil, med innslag av biker-kultur, jeans-vester med bandmerker, nagler, lær, patronbelter og selvfølgelig langt hår.

Her kan du høre AC/DC-inspirerte Saxon fremføre "Denim and Leather"

Where were you in '79 when the dam began to burst
Did you check us out down at the local show
Were you wearing denim, wearing leather
Did you run down to the front
Did you queue for your ticket through the ice and snow
Denim and Leather
Brought us all together
It was you that set the spirit free

I 1982 ble MTV den viktigste musikkformidleren, og hadde du ikke et stort plateselskap i ryggen som de mange glam/hårmetallbandene og kunne lage påkostede videoer, var du dømt til et liv på skyggesiden av Mötley Crüe og W.A.S.P.

Synd, for mange av disse NWOBHM bandene var virkelig bra, mye mye bedre enn Bon Jovi og Europe som kom noen år seinere med en cocktail av romantisk pop og hard rock.

Ting var heller ikke helsvart på metal-fronten, det kom også bra ting som var inspirert av NWOBHM som Metallica, Slayer, Antrax og Megadeth.

Newcastle-trioen Venom skulle vise seg å være en stor inspirasjon for mange black metal-band noen år seinere ved inngangen til 90-tallet.

Lyst til å høre mer? Sjekk YouTube og Spotify, eller løp til biblå og lån det vi har av NWOBHM-plater.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙