Hva leter du etter?
Bjørn Kjetil Fredriksen

Plateprat med Bjørn Kjetil Fredriksen

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Bjørn Kjetil Fredriksen

Hei!
Om noen spanderer i baren, hva drikker du?
Pils. Etter å ha vært litt for nærme å havne i hipster-suppa med belgisk surdeig-øl for en del år siden gjenoppdaget jeg heldigvis industripilsen. Jeg er nok den minst kresne i baren. Det som gir mest «bang for the buck».

Beskriv deg selv med minst fem ord.
Kreativ, ubesluttsom, anti-autoritær, selektiv og utålmodig.

Om du skulle valgt et pseudonym/artistnavn?
Bønna.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?
Tastageddon – om 90-tallet på Tasta. Blir ikke med det første, men den kommer til bokhøsten 2031.

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?
Zombies - "Time of the Season" – har et filmatisk indre bilde av et hundretalls mennesker med LSD-tåkete blikk som danser synkront til denne på Atlantic Hall før de stormer ut i sentrum og forsøker å starte en litt tafatt revolusjon.

Eventuelt samme scene som over der folk danser nesten-ironisk til "Hot Fun in the Summertime" av Sly & The Family Stone.

Eller "I Wanna be Adored" av The Stone Roses – på repeat.

Uansett må det være sommer, nesten natt men fremdeles lyst, klamt og ubekymret.

Hva er ditt forhold til Bibliotek?
Jobbet på bibliotek siden jeg var 20 - så mer en livsstil enn noe annet. Men heilt på ekta liksom – på sitt beste er biblioteket demokratiets bærebjelke.

Fem favorittalbum?
Ulver - Nattens madrigal

Stone Roses – Stone Roses

The Damned – Machine Gun Etiquette

Wire - Pink Flag

Slayer - Seasons in the Abyss

Fem favorittlåter?
The Clash - "Train in Vain",

Simon & Garfunkel – "America",

The Stooges – "I Wanna Be Your Dog",

Nancy Sinatra & Lee Hazlewood – "Some Velvet Morning"

og Sepultura – "Troops of Doom"

Hva har du hørt på de siste dagene?
Våren er min favorittårstid. Da skyves all misantropisk post-punk og urinluktende black metal til sides for en stakket stund for å slippe til alt det nye livet som skal spire - og de siste dagene har det gått mye i Super Furry Animals (de to første platene), den psykedeliske perioden til Donovan, Belle and Sebastian (også i hovedsak de to første), Flaming Lips (de 10? første), tidlig Motorpsycho, Teenage Fanclub, The Turtles og annen «her kommer solen og snart skal vi fyre opp grillen og stille klokka til sommertid-musikk».

Undervurdert plate?
Alt hva du legger i undervurdert. Jeg er glad i masse satanrock og punk og annet rølp som tradisjonelt har lav status og sjelden omtales i redaktørstyrte medier. Men undervurdert? Kanskje. Er det så dumt? Nei, jeg liker jo egentlig best at det er slik. Men det finnes jo en del sånne rare folk som skriver tykke bøker om Psychocandy og Darklands og helt glemmer at Atomatic er den tøffeste plata til The Jesus and Mary Chain f.eks.

Kan også nevne Suicide (av Suicide) fra 1977. Den er litt glemt. En eksentrisk duo som kalte det de drev med «punk music» i 1970, men det vi i ettertiden skjønner er at de drev på med post-punk. Pre-punk-pre-post-punk-etellerannet for de som kan algebra og slikt. Skummelt, fengende og kult – med en first price trommemaskin som driver det hele framover. Ikke hør på dette første gang du har fått en ny medisin av legen.

En klassiker som du aldri har forstått deg på?
Oi. Det er mange. Kjøpt. Prøvd å like. Gjerne i flere omganger. Prøvd å forstå hvorfor denne plata er kanonisert og liksom har endret livet til millioner av mennesker. Forever Changes av Love, Dark Side of the Moon av Pink Floyd, OK Computer av Radiohead. Alt av Neil Young og Van Morrison. Må bare konkludere med at folk er forskjellige, og at det egentlig er en fin ting.

Tre favorittplatecover?

Dinosaur Jr – Green Mind.

Killers av Maiden (tøffeste platecoveret noensinne)

og Venom – Black Metal.

Samler du på plater? Hvorfor?
Ja. For å spille dem. Jeg flekker av plasten. Nok av dem som ser på dette om en investering og har hylla full med nummererte uåpnede limited edition-plater i 180-grams eco-splatter som lyser i mørket, og ikke tør å spille dem i fare for å redusere avkastningen på den geniale investeringen.

Hva er den viktigste forskjellen fra da du begynte å samle på plater og hvordan det er nå?
Platene koster litt over det dobbelte nå. Med økt frakt og moms nesten tredobbelt av det kostet da jeg begynte å samle igjen.

Favoritt blant fysiske platebutikker?
Amoeba i San Francisco er kul. Katakomben og Tiger i Oslo er bra. Savner også steder som Platon og Running Free Rock Shop her i Stavanger. Men må slå et slag for Blåveis, selv om de ikke selger kassetter. MusikkQuiz hver mandag har blitt en behagelig vane.

Sist kjøpte plate?
Var med å crowdfunde Kosmos Brenner av Golden Core, så den fikk jeg nylig i posten.

Men det går klart mest i kassetter for tiden. Altered Realities av Sovereign,

Walls Have Ears av Sonic Youth som er en steinbra bootleg fra UK-turneen i 1985, og som nå er offisielt utgitt av bandet selv

og en Napalm Death-kassettboks med Scum, From Enslavement, Harmony Corruption og Utopia Banished gitt ut på Earache on Demand-serien.

Ditt beste platekjøp noensinne?
Den er vrien. Kjøpte en pirat-kopiert kassettutgave av Never Mind The Bollocks for en femtilapp på et shady sted på Løkkeveien som het «Polen Import» i 7. klasse (91/92). Fra første gang jeg hørte den introen til Holiday in the Sun, fra marsjeringen, gitaren, trommene og så A cheap holiday in other people's MISERRRRYYY så var jeg rimelig solgt.

Tre plater som er på toppen av din Wantlist?
Dersom det er noen plater jeg ønsker meg, men som jeg mangler, er det utelukkende pga pris. Jeg betaler aldri 5000 for en slitt utgave av Timothy’s Monster som jeg ikke tør spille.

Den beste gitarsoloen som noen gang er spilt inn?
Ikke så mye solo, men litt her og der som krydder over riffene til storebror Rudolf Schenker. Coast to Coast fra Lovedrive-albumet til Scorpions. Michael Schenker har nettopp oppløst UFO og er kjapt innom for å hjelpe sine gamle venner, og bror, i Scorpions med litt gitarspilling. Lovedrive blir selvsagt den beste Scorpions-plata, og i hovedsak pga lillebror Schenkers myke fingre.

Favorittsang på dialekt (ikke din egen dialekt)?
Dersom vi sier at alle de nordiske språkene er dialekter
Säkert! – Vi kommer att dö samtidigt

Den beste tekstforfatteren/ Lyricist? (Din favoritt)
Leonard Cohen og Paul Simon deler denne.

Favorittfilm/TV-serie?
Trygge og trauste svar her: Hjortejegeren, Gudfaren 1 og 2. The Wire, Sopranos, Deadwood

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming. Hva foretrekker du?
Kassett!!!
Herrejesus så kjekt det har vært å gjenoppdage kassettene.
Gleden av fysisk musikk holdt på å ramle i grøfta av dyrtid og påkostede reutgivelser og halv-speed-master og 90 unødvendige demo-outtakes og alternative mikser. En pengemaskin for lettlurte samlere som enten sendte ungene sultne på skolen eller i beste fall lå over godt over medianinntekten i utgangspunktet. Men julen for litt over et år siden fant jeg min gamle kassettspiller på gutterommet hos foreldrene mine.

Kassetter er befriende lite elitistisk. Prisen er ofte mellom 89-119 kr. for nye utgivelser (mest metal, hardcore og punk – men stadig flere utgir kassetter nå). Fraktprisen er et frimerke. De går rett i postkassen. Ikke noe levert på Forus mandag, hentelapp på torsdag. Toll og moms? Ikke som jeg har oppdaget ennå. Smack i postkassen. Hver gang.

Men lyden er jo ræv? Tull! Lyden er varm og god den. Tror mange husker tilbake til billige, slitt no-name opptakskassetter avspilt på en batteridrevet Sanyo. Men ok kassettspiller og nye kassetter låter det gull. Men det beste av alt er jo å lage egne kassetter. 5-pakning med 90 minutters Maxell til 179 kroner. Og nå som 99 % av all musikk er digital er jo dette en godtebutikk. Bare det å designe cover og klippe til og brette og lime og herje på er rein terapi i disse dager.

Er du en lyd freak/audiofil?
Nei. Det må være litt dybde. Sånn spinkel/tynn bluetooth Sonos-lyd klarer jeg ikke. Trenge dybde og klamhet. Men har såpass nedsatt hørsel at jeg ikke jakter nyanser og detaljrikdom.

Hva spiller du musikk på hjemme?
En Yamaha K960 kassettspiller fra 1981 (noe av det vakreste jeg eier) med nye reimer, en søt liten Rega Brio-forsterker og et par Monitor Audio høyttalere.

En mixtape/spotifyliste for å hylle kjærligheten, hvilke trelåter må være med?
"God only knows", Beach Boys,

"Happy Together", Turtles,

"Sola skinner", Jokke & Valentinerne,

"Jeanny" av Falco (skjønner ingenting tysk, men antar det er en kjærlighetssang)

og "Animal (f**k like a beast)" av W.A.S.P.

Hvilke tre plater har påvirket/inspirert deg mest de siste treårene?
Ble glad og stolt over Stavanger da Autonomie dukket opp.

Chilenske Demoniac med So it Goes. Klarer å blande ekstrem-metal og jazz uten at det blir kårni,

og svenske Tyrann med Djävulens Musikk

Musikkbøker som du vil anbefale og hvorfor?
Alle er jo enige om en del bøker her. Just Kids, Fargo Rock City, The Dirt og slikt. Men Nyanser av svart av Harald Fossberg er jo fin. Om den første bølgen av «TNBM». Ellers koste jeg meg med Van Halen Rising av Greg Renoff, It’s So Easy av Duff McKagan og Confess av Rob Halford (tenk at lille Stavanger hadde besøk av Judas Priest og Guns n’ Roses samme uke for et par år siden). Og Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk av Legs McNeil og Gillian McCain. God og frisk bok om framvektsten av punken i NYC.

En roman som gjorde inntrykk på deg?
Brødrene Karamasov. Proust kom jeg endelig gjennom for et par år siden. Septologien til Fosse leste jeg nå i vinterferien. Terningkast 6. Oliver Lovrenski sin dop-romantiserende greie var også veldig mye bedre enn jeg hadde håpet på. Vesaas, Houellebecq,

Sakprosa du vil anbefale?
Leste nylig M - århundrets sønn av Antonio Scurati. En strålende skrevet reise gjennom Musollinis vei til makten. Bauta av en bok som stopper opp i 1924, så her kommer det flere bind. Viser hva som kan skje på rask tid om en nasjon er misfornøyd nok.

Favorittsitat?
Keep your friends close but your enemies closer

Minneverdig øyeblikk når det gjelder musikk?
Første gang jeg hørte Paradise City på fotballbanen mellom Byfjord og Tastaveden sommeren 1989. Jeg var 11 og noe kriblet bak i knehasene.

Hvilken konsertopplevelse kommer du aldri til å glemme?
Bowie på Quarten, Dolly Parton i Houston, TX, Roky på Øya, GYBE! på Folken

Favorittfestival?
Roskilde og Quart. Ond sirkel på Tou 19. og 20. april i år! Kjøp billett!

Hvor vil du reise for å oppleve musikk?
Kortest mulig. Helst med sykkel til Tou, Checkpoint, Folken eller Tribute

Drømmejobb nå og da du var 13?
Skulle bli rockestjerne. Nå drømmer jeg mest om å bli pensjonist.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?
Fotball, film, litteratur, ungene, kattene

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak?
Fleksibel

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på?
Masse. Psykedelisk pop, reggae, hiphop, sør-amerikansk metall, country, islandsk punk

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?
Først masse På Gang-kassetter i bilen. Så Kiss Crazy Nights på LP til 10-årsdagen. Tror jeg er den eneste som fortsatt finner kvalitet i denne, men etter 1000 timer foran speilet med hårbørste ble den en del av mitt DNA.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?
Det skjedde enormt mye i årene på ungdomsskolen. I løpet av tre år gikk jeg fra puddelrock til hevvi til punk, til grunge til black metal til Cypress Hill til brit pop til shoegaze til slacker-rock til Rage Against the Machine til death metal. Alt dette klemt inn i en liten lomme i historien fra VG begynte å telle ned de siste 1000 dagene til OL på Lillehammer til Tonya Harding røyk snorene i Hamar-hallen. Crazy.

Har musikksmaken din endret seg?
Nja. Har hatt mine mørke stunder, men det går nok en rød tråd eller to her.

Hvilken plate kan du fremdeles sette på når du er lei av musikk?
Blir aldri lei, men kan gå litt tungt inn i det jeg hører på i lange strekk. Da trenger jeg ofte å nullstille. Og da kan jeg f.eks. Kjøre Damn the Torpedos med Tom Petty & Gjengen

Et musikalsk tiår som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin?
Jukser litt og leser dette som ti år.
Så hacker jeg hele tidsmaskinen og drar innom 67-68, 76-77, 84-86 og 89-91. Så reiser jeg i tid og rom mellom San Francisco, Jessheim, Seattle, Vällingby, London, New York og Birmingham og Zürich, Essen osv.
Hadde blitt en bra 10-episoders på Netflix dette.

Er du nostalgisk?
Enormt. Sånn kvalitetsmessig, og nesten på en ekskluderende måte. Særlig når det kommer til musikk, fellesskap og litteratur. Ikke like mye når det kommer til film, tv-serier og fotball - der vi fremdeles ikke har nådd toppen.

Er det noe du har lyst til å lære deg?
Masse praktiske ting. Snekring og slikt. Startet den pandemi-luka godt med å fikse muren rundt huset, men så gikk jeg lei.

Den best kledde musikeren?
Jarvis Cocker og Amy Winehouse går av med seieren her. Lett.

Er du forfengelig?
Egentlig, men lysten står ikke i stil med evnene. Gir fort opp.

Er du en maksimalist eller minimalist?
How can less be more?

Er du introvert eller ekstrovert?
Enormt ekstrovert på innsiden og omtrent like introvert på utsiden. Så det blir en berg og dalbane der det ofte renner over om jeg klarer å distrahere selvbevisstheten et par minutter.

Er du A eller B-menneske?
A

Mental alder?
+/-24

Hva begeistrer deg?
Sene overtidsscoringer som vipper kampene mot Brann, Molde Glimt, Rosenborg, Man United, Man City, Arsenal, Tottenham og Chelsea.

Hva er du redd for?
Engstelig for mye men sjelden redd. AI-genererte virus står høyt på lista.

Har du hatt en interessant drøm i det siste? Om hva?
Drømmene mine er på David Lynch-nivå. Absurde, morsomme og komplett umulige å gjenfortelle.

Hvilken plante, tre eller dyr ville du bli gjenfødt som?
Har to katter. De stresser ikke, så katt virker chill.

Er det en lyd du misliker sterkt?
«Elbilladar fra AMINA» og den Comfyballs-musikken i pausenen på PL-sendingene til Viasat.

Har du et favorittord?
Seriestart

Er det et ord du hater?
To faktisk: Gevinstrealisering og omdømmeekspert

Banner du? Har du et kraftuttrykk du vil dele?
Banning er fremdeles tøft. Glad i de mest klassiske som faen, satan, herreguuud og helvete.

Favorittmat?
Pizza og burger

Favorittsport?
Fotball og wrestling

Favorittkjøretøy/transportmiddel?
Saab 900 er fremdeles det fineste som har kommet fra Sverige. Etter Bathory, Entomed og Brødrene Løvehjerte.

Din livsfilosofi?
Det går over

Har du et forhold til religion?
Religion er viktig. Vi hadde ikke hatt mye tøff hevvi-rock om det ikke var for kristendommen. Selv den kristne dagsavisen Magazinet med en ung Vebjørn Selbekk ble sentral da Lavey og Crowley ikke var onde nok for austland-satanistene på slutten av 80-tallet. Det var jo bare fest, puling og humanisme de drev med i USA. Så Magasinet publiserte side opp og side ned av oversatte konspirasjonsteorier fra USA om rituelle ofringer av babyer og satanistiske nettverk som tok over samfunnet og som nå faktisk var på vei til Norge i full fart. Satanic Panic var litt som QAnon i dag. Så uten kristne dagsaviser og Vebjørn Sellbekk ville sannsynligvis det skumleste bandet i Norge fremdeles vært Dance with a stranger. Men Satanic Panic ble en seloppfyllende profeti der altås. Heia religion!

Om det finnes en gud hva tror du han vil si til deg etter din død? Hva ville du at han sa?
Der va an jo! Bra levert, Bønna. Sett deg ner her i denne sofaen du så ska eg henta ei øl te deg. Her e det foball på teve heile dagen.

Noe som du irriterer deg over?
Alt for mye. Hele tiden. Krig, markedsliberalisme, skatteflyktninger i Sveits, folk som filmer hele konserten, elsparkesykler, vindmøllemotstand og de nye bruskorkene.

Noe du angrer på?
Angrer jo litt på at jeg ikke investerte masse i Bitcoins for ti år siden, men da ville jeg sikkert vært en klyse nå.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk?
Usikker på om det er musikkjournalistene som har blitt dårligere, eller om det er jeg som har blitt mer kresen, men nå er det lenge siden jeg leste en anmeldelse om et band eller en artist som interesserer meg.
Feedback-greiene til Egon Holstad/Helge Skog i iTromsø er unntaket da, og siden vi lever i en digital tid så kommer den avisa også til oss i sør.

Hvor oppdaterer du deg på musikk?
Bandcamp. Og masse rare Facebookgrupper som spesialiserer seg på tysk thrash-metal og alt annet som er gøy. Og lokale musikkscener.

Har du noen personer som har vært viktig for din musikksmak?
Eldre slektninger som foret meg med opptakskassetter med TNT, Kiss og Bon Jovi som barn var viktig. Siden bare litt rundtomkring. Kalle (Karl Otto Breivik) som drev Running Free Rock Shop var enormt viktig i Stavanger for oss smådrolter i 1990-1993ish. Tror nesten alt jeg tjente som avisbud havnet der.

Favorittprodusent?
Scott Burns. Produserte en haug med legendarisk death metal-greier i Florida på noen få hektiske år før han sluttet tvert og ble it-ingeniør. Terrorizer, Obituary, Sepultura, Death, Deicide, Napalm Death, Cannibal Corpse and so on. Kommer bok om fyren nå i mars – The Scott Burns Sessions (som jeg antar Musikkbiblioteket kjøper inn).
Dagens quiz: Hvilke 10 kjente bandlogoer former navnet hans på framsiden? Vinneren får Beneath the Remains på opptakskassett.

Favorittplateselskap?
Nok mimring om gamle dager. Men trekker fram tyske Darkness Shall Rise som gir ut forseggjorte kassettbokser med masse kult ekstrastæsj.

Beste/fineste sangen til en begravelse?
Jeg kommer snart igjen med Hans Petter Hansen.

Er det en musiker eller band som har fått altfor lite oppmerksomhet
Lokalt er det masse bra band som Bedrag, Ljå, Deponi, Håndgranat, Todesking osv som får alt for lite oppmerksomhet. Flere av disse (og mere til) kan du oppleve på Ond Sirkel 2024 på Tou. 19. og 20. april. Kjøp billett! Støtt kortreist rock!

Hvem burde jeg ha neste plateprat med?
Siden Per Oskar allerede har vært på besøk gjenstår bare DJ Romy og Morten Keim på det legendariske quizlaget First Blood II. Bring em on!

Lån på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙