Hva leter du etter?
Christer Knutsen Foto: Andreas Hornoff

Plateprat med Christer Knutsen

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Christer Knutsen.

Hei!
Om noen spanderer i baren, hva drikker du?

Helt standard industri-pils!

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?
Den aller beste tittelen har HP Gundersen allerede tatt: «Et liv i etableringsfasen, del 1»

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?
«Ca Plane Pour Moi» av Plastic Bertrand

eller «I´m Shakin´» av Little Willie John er sikre kort!Veldig bra oppvarming backstage før gig!

Hva er ditt forhold til Bibliotek?
Jeg hang mye på Sølvberget da jeg var kid. Jeg pleide sitte der å høre på vinylplater før jeg gikk ned i Søragadå og brukte månedslønnen på 100kr på to Nice Price plater på Fona. Og så pleide jeg få kopier fra utklippsarkivet! Gamle nyhetssaker om Bob Dylan osv. De hang jeg på veggen hjemme på barnerommet.

Fem favorittalbum?
Akkurat i dag:
«#1 Record» - Big Star

«Tim» - Replacements

«Ma jeunesse et fout le camp» - Françoise Hardy

«So tonight that i might see» - Mazzy Star

«Ballads» - John Coltrane

…i morgen er det sikkert fem andre…

Fem favorittlåter?
Akkurat i dag:
«Every time the sun comes up» - Sharon van Etten

«Scott Street» - Phoebe Bridgers

«The Good Ones» - Widowspeak

«Operator» - Jim Croce

«Desperadoes Under the Eaves» - Warren Zevon

…i morgen er det sikkert fem andre…

Hva har du hørt på de siste dagene?
De siste dagene har jeg kun hørt på en gitar trio (trìo romántico) som heter Los Panchos! Stiftet i New York i 1944.

Den plata jeg har spilt mest er «Canta en Espanol» med Eydie Gormé fra 1964. Jeg skal kun spille den hele denne sommeren. Jeg har advart familien min.

Undervurdert plate?

Her er jeg sjukt inhabil, for jeg var involvert i den, men det er helt uforståelig for meg at Sandnes’ egen Nina Nilsens album «Travelling Without You» ble forbigått i stillhet. Hun skriver helt fantastiske låter og synger som en perfekt blanding av Stina Nordenstam og Hope Sandoval.

Tre favorittplatecover?

Spiritualized «Ladies and gentlemen we are floating in space» (den originale CD utgivelsen)

Tom Waits «Rain Dogs»

Prince «Purple Rain»

Samler du på plater? Hvorfor?
Yup! Har gjort det siden jeg var 12. Først vinyl, så CD, så vinyl igjen. Det er en veldig fin måte å dokumentere sin egen musikalske reise på. Savner det nå som jeg stort sett bare kjøper ting jeg vet jeg liker. Alle de elendige og flaue innkjøpene man har gjort oppigjennom er også en del av historien. (I en av eskene på loftet vet jeg feks at du finner Meredith Brooks «Blurring the Edges» Aldri spilt ferdig, men det var jo ikke retur på CDer, og man kan jo ikke kaste dem…)

Favoritt blant fysiske platebutikker?
Jeg bor i Oslo, så jeg er bortskjemt med Big Dipper her. Ellers er det et par platebutikker jeg alltid må innom når vi er på turné. Badstue Rock i Aarhus blant annet!

Sist kjøpte plate?

Miles Davies «Volume 1» (Blue Note)

John Coltrane «Settin’ the pace»

Hva spiller du musikk på hjemme?
Jeg har et Sonos anlegg til strømming. Da spiller det i alle rom i leiligheten uten at det trenger å blaste fra stua. Tror naboene setter pris på det. I stua er det kobla opp mot samme anlegget som jeg spiller vinyl fra. Det er et en Bang & Olufsen-spiller og noen fantastiske Grundig Audiorama 8000 høyttalere.

Hvilke tre plater har påvirket/inspirert deg mest de siste tre årene?

Siste som inspirerte meg i så stor grad at det smitta direkte over i jobben var nok Franciose Hardy (og mer generelt Fransk 60s pop),

men i det siste har jeg hørt masse på Mulatu Astatke, Etiopisk Jazz’ gudfar. Jeg er klar over at det høres veldig snurrebart-aktig ut fra meg dette «Ja, jeg hører bare på Etiopisk Jazz», men det er sjukt groovy, tilgjengelig, filmatisk og fett. Aner ikke om det er inspirerende sånn direkte ennå, men jeg kjenner at det er godt å høre på musikk jeg ikke kan spille selv. Da bruker jeg andre ører. Samme med klassisk egentlig.

Har hørt masse på Chopin de siste årene. Jeg stjal forresten gitar-hooket på «Aim for the Heart» fra siste Sivert Høyem plata direkte fra et Chopin preludium. Det er kanskje i overkant inspirert…

En bra spilleliste du vil dele, hvorfor?

Det er en Spotify-bruker (Roger Ljunggren) som har samla alle låtene som Dylan spilte i podcast/radioprogrammet sitt, «Theme Time Radio Hour», til en sammenhengende spilleliste. Masse fet delta blues, country og hillbilly-musikk, soul og crooner ispedd litt Public Enemy og NWA… Knappe 74 timer med stort sett deep cuts.

Musikkbøker som du vil anbefale og hvorfor?

Historien om LA på 60 og tidlig 70-tall -med hele Laurel Canyon gjengen og Jackson Brown/Warren Zevon/Eagles er fortalt dødsbra av Barney Hoskyns i boka «Hotel California».

Samme forfatter har også skrevet den definitive boka om Tom Waits (Low side of the road). Også dritbra!

En roman som gjorde inntrykk på deg?

Akkurat nå driver jeg å leser ferdig «The man in the high castle» av Philip K. Dick. Sånn ca et halvt år før valget i USA er det kanskje bare sånn passe lurt for psyken å lese en sånn bok. Det er pokker meg litt vel close to home… Men dødsbra.

Sakprosa du vil anbefale?

«The Witches: Salem 1692» av Stacy Schiff. Om de tidlige koloniene rundt Massachusetts og hekseprosessene på slutten av 1600-tallet. Utrolig omfattende research, men fortalt med tempoet og rytmen til en roman.

Favorittsitat?
Fra overnevnte bok: “I am no more a witch than you are a wizard, and if you take my life, God will give you blood to drink,” Sarah Good, fra galgen med renneløkka rundt halsen. Iskaldt.
Eventuelt «Fuck Bruce, I’ve got my own problems» - Cato Salsa ved bagasjebåndet på Gardermoen etter 5 uker på turné, men med billett til kveldens Springsteen konsert i Oslo.

Foto: Jana Groß

Minneverdig øyeblikk når det gjelder musikk?
Gjennom å spille med Sivert Høyem og Madrugada har jeg fått være med på sjukt mye gøy. Olympiastadion i Athen foran 30.000 Grekere, Amfiteateret til Akropolis i 2016,alle konsertstedene jeg husker fra MTV news på 80 og 90 tallet jeg har fått spille på: Paradiso i Amsterdam, Tempodrom eller Columbiahalle i Berlin… Jeg minner meg selv stadig på at jeg tenkte jeg hadde kommet i mål og kunne dø lykkelig hvis jeg bare en gang fikk stå på scenen i Folken.

Hvilken konsertopplevelse kommer du aldri til å glemme?
Vi fikk billetter til Tom Waits på Le Grand Rex i Paris av Kaizersfolket. De var invitert av Tom Waits selv, men kunne ikke dra fordi de selv skulle spille. Det var en helt utenomjordisk fet konsert.

Favorittfestival?
Øya er jeg alltid på hvis jeg ikke er bortreist selv. Ellers er jeg sjukt glad i MABLIS og folka som har arrangert den. Det er for få sånne kuraterte festivaler her til lands og for mange copy/paste pengemaskin/øl-forran-musikk-festivaler her til lands.

Drømmejobb nå og da du var 13?
Jeg har alltid kun villet gjøre det jeg gjør nå. Jeg venter stadig på at noen kommer og sier: «Hei du! Nå har du fått styre på som du ville lenge nok! Kjøp deg en Gant genser og kom deg i ærlig arbeid!»

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?

Nei, og under pandemien gikk det smertelig opp for meg. Da hadde det vært fett å hatt noe broderi eller en seilbåt eller noe.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?
Jeg kan ikke huske en tid hvor det ikke har vært altoppslukende. Elvis, Dylan, Beatles og Stones.

Har musikksmaken din endret seg?
Nesten daglig. Heldigvis.

Er du nostalgisk?
Jeg tror ikke det. Mindre og mindre i alle tilfeller. Når det gjelder musikk så ser jeg at mye av det jeg bruker tid på er laget for 10-20-30-40-50 år siden, men jeg bruker ikke tid på ting jeg har kulta mye på i ungdommen eller barndommen; jeg prøver å lete frem musikk jeg ikke har hørt før.

Den best kledde musikeren?

Morten Abel. Han er en good looking dude! Han har vært dritstilig i 40 år!

Er du forfengelig?
Veldig. Forfengelig og detaljfokusert. På alt fra klær til gitarkabler.

Har du et forhold til religion?
Det har vi vel alle, enten vi vil eller ikke må vi forholde oss til det. Det skinner kanskje igjennom at jeg ikke er veldig imponert, Jeg er overbevist om at verden hadde vært et vakrere sted uten.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk? Hvor oppdaterer du deg på musikk?

Her er et punkt jeg definitivt er nostalgisk, forresten! Musikkjournalistikk var bedre før. Her til lands ga vi vekk hele ansvaret til dagspressen og sitter igjen med 1 seriøs tilbyder, og den er i Tromsø og sikkert ikke for alle… Det finnes heldigvis endel podcaster som er bra på musikk.

Favorittinstrument?

foto: Arild Gertz
Jeg fikk overta en 1968 Fender Telecaster etter min kjære venn Ole Kristen Zweidorf noen år tilbake. Det er er et helt spesielt instrument som gjør meg stolt hver gang jeg henger den over skulderen.

Favorittstudio?

Siste Madrugada-albumet ble spilt inn i Sunset Sound i Los Angeles. Det gir en egen følelse å synge i samme mikrofon som Prince, spille på samme flygel som Joni Mitchel og sitte i samme sofa som Jim Morrison mens bakhodet dunker borti gullplata av «Exile on main street». Mye av den overnevnte boka til Barney Hoskyns foregår i det studioet. Veldig kult at det ikke har blitt et museum, men er i daglig bruk på samme måte som for 60 år siden. Beck var i studio 2 mens vi var der!

Beste/fineste sangen til en begravelse?
«Farther Along»

Lån på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙