Hva leter du etter?

Plateprat med Pål Asle Pettersen

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Pål Asle Pettersen

Hei, og gratulerer med ny plate og takk for eksemplarene vi har fått til Musikkbiblioteket. De er nå klare til å lånes ut.

Om noen spanderer i baren. Hva drikker du? Rimeligste øl eller rødvin.

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du? Haha, ja den er vrien. Kommer an på hvilken strategi jeg velger: spille sanger jeg mener bør få folk ut på dansegolvet, eller sanger jeg tror vil få folk dit ut. Ingen av dem er en garantert suksess.I første tilfelle kunne det vel vært noe i retning av «Hot on Heels of Love» med Throbbing Gristle eller «Evil Twin feat. Otto von Schirach» av Modeselektor. I andre tilfelle må det bli noen 80-90-tallshelter som Soft Cell eller KLF.

Beskriv deg selv med minst 5 ord: Setter i gang hundre prosjekter samtidig. Flinkere til å starte nye, enn å fullføre de gamle.

Hva blir tittelen på din selvbiografi? Vel, med tanke på at de to siste albumene mine mangler tittel, ja det siste til og med artistnavn, så tror jeg nok tittelen må bli « ».

3 favorittalbum? Black Light District: A thousand lights in a darkened room (coil-sideprosjekt). Arne Nordheim: Electric og Captain Beefheart: Trout Mask Replica

3 favorittlåter? Ja, den var mer vrien. Får ta til takke med 3 svært bra låter hvis jeg ikke skal bruke hele dagen ... John Coltrane: Ascension, Talking Heads: The Great Curve og Terry Riley: Poppy Nogood and the Phantom Band

Hva har du hørt på de siste dagene? Diamanda Galas: Broken Gargoyles og Kate Bush: The Dreaming

Undervurdert plate? En plate folk burde bruke litt tid på. Black Light District: A thousand lights in a darkened room.

Det tøffeste platecoveret? Joy Division: Unknown Pleasures (mulig litt nostalgi har blanda seg inn her...)

Samler du på plater? Hvorfor? Ja. Hadde et langt opphold for å spare økonomien min for platekjøp-smerten, men jeg sprakk. Vinylplater får meg til å lytte til album på et helt annet vis enn den oppstykka lyttinga ved hjelp av digitale medier.

Favoritt blant fysiske platebutikker? Consulatet

Beatles vs. Rolling Stones: Beatles. Har aldri vært noe Stones-fan, akkurat. Ikke egentlig Beatles heller, for den slags skyld.

Joy Division vs. The Residents: Oj, den der klarer jeg ikke. Kan ikke velge bort halve barndommen min med Joy Division til fordel for Residents, som jo uten tvil har de mest interessante platene.

The Jesus and Mary Chain vs. Sex Pistols: Det må bli The Jesus and Mary Chain, som åpna en verden av poplåter dynket i støy for meg i 12-årsalderen, og har blitt med meg siden.

Talking Heads vs. The Cure: Den der er også vanskelig! Faller nok også her på bandet som har hatt mest å bety for meg i oppveksten, altså Talking Heads … selv om jeg er stor fan av flere Cure-plater.

Captain Beefheart vs. Frank Zappa: Captain Beefheart! Har aldri fått helt taket på Zappa, men så faktisk en dokumentar om han i går, så er klar for å gi ham en ny sjanse.

John Cage vs. Karlheinz Stockhausen: Siden dette handler om musikk, og ikke konsept/ideer, så må det bli Stockhausen. I alle fall etter de helt vanvittige Stockhausen-konsertene i Stavanger under Numusic i 2005. Det var virkelig høydepunktet i festivalens levetid!

Penger vs. Berømmelse: Haha, jeg har vært ganske flink til å motarbeide begge, så kan ikke skryte på meg å være opptatt av noen av disse. Samtidig hadde jo akkurat passe mye penger gjort at jeg kunne holde på med musikken min uten å bry meg med resten av verden, så det frister jo en smule …

Vinyl, CD, kassett eller Strømming når du spiller musikk hjemme? Har ikke kassettspiller koblet opp for øyeblikket, så 0%. Strømming: 70%. Vinyl: 30% (langt mindre enn ønska, men siden platespiller står i stua som ofte er opptatt, så....)

Du har unge mennesker i huset, hva hører de på? Hva synes de om pappas musikk? Husets unge herre er litt som andre unge, og hører på sanger heller enn album. Tidligere plukket han nok opp mer av musikken pappa prøvde å prakke på han, og både Missy Elliot, Audio Bullys, The Cure, Franz Ferdinand, Joy Division har tidligere fått plass på spillelista. Nå finner han heller egne ting, men til tider passe merkelige til at det er kjekt, som f.eks. hard russisk/østeuropeisk hiphop og elektronisk musikk. Den ikke lenger så unge jenta som for lengst har flytta ut av redet, tok med seg en god dose punk, nyveiv, indie, og annen «alternativ» musikk, men har også gått sine egne veier siden den tid. Forøvrig har begge hørt nok av pappas egenkomponerte musikk til at det er skremmende normalt for dem :)

Hva spiller du musikk på hjemme? Enten platespiller/stereoanlegg, eller strømmer fra telefon til ok trådløse høyttalere.

Om du skulle lagd en mixtape/spotifyliste til kjæresten for å hylle kjærligheten, hvilke 3 låter ville være med? Haha, da hadde jeg sikkert valgt 3 sanger som jeg mente hun burde synes var vakre. I tillegg kan jeg ingen tekster, så jeg aner ikke hva de handler om. Ok, hvis jeg skal gjøre et forsøk på å tenke på begge, måtte det kanskje vært disse …

Kings of Convenience: Misread, Leonard Cohen: Famous blue raincoat og Depeche Mode: Enjoy the silence

Hvilke 3 plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 3 årene? Har ikke peiling, men disse har jeg hørt en del på:

Cameroon - Baka Pygmy Music, OOIOO: nijimusi og Jai Paul: Leak 04-13 (Bait Ones)

Noen ord om en spilleliste du vil dele? Tror jeg hadde som ambisjon en gang å samle alle albumene jeg likte best i en spilleliste på Spotify. Det hele ble til «150 best albums». Jeg gikk nok lei lenge før jeg nådde 150, men fortsatt mye bra musikk der.

Musikkbok/bøker du vil anbefale? Er litt svak for John Cage sin bok Silence. Men har pløyd ganske så mange biografier, bøker om band og om plater de siste årene. Synes faktisk noen av de små bøkene som ble gitt ut i forbindelse med Morgenbladets topp 100 kåring, var ganske kjekke, f.eks. om De press, Kjøtt og The Aller Værste. (kan selvfølgelig lånes på biblå)

Silence av John Cage

En roman som gjorde inntrykk på deg? Jon Fosse: Naustet. Skal ha skylda for at jeg sullet meg gjennom årevis med nordisk og litteratur på universitetet heller enn realfag, som jo var planen …

Naustet av Jon Fosse bokforside

Favorittsitat? Min kronisk elendige hukommelse gjør at jeg kun husker ett sitat. Da må vel det være favoritten?

«Når verden føles altfor stor

og du så bitte liten,

husk da på én ting:

Verden kan bli enda større

og du enda mindre»

(sitat Tormod Haugen). Aner ikke hvorfor akkurat dette festa seg …

Musiker/DJ som du har stor respekt for? Jeg er så dårlig på respekt :)

Minneverdig musikk øyeblikk? Motorpsycho sin Demon Box-konsert på Zonen da jeg var ungdom. Den var både grensesprengende høy og grensesprengende bra!

Beste konsertopplevelse? Tror det må være Stockhausen-konsertene under Numusic.

Favoritt festival? Sprø Musikk i Arendal!

Drømmejobb nå og da du var 13? Da jeg var 13, ønsket jeg å drive med musikk. Nå driver jeg med musikk!

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk? Hm, ja hvor skal jeg begynne. Politikk (for Rødt), selv om det jo er både jobb og interesse. Planter – har en kjøkkenhage som jeg forsøker å få tid til å stelle. Teknologi – er passe nørd på det feltet. Dette har også blitt både jobb og interesse osv.

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak? Nå tror jeg nok et flertall av mine venner deler mange av de samme musikalske referansene, så da er jeg nok «innenfor», men da jeg vokste opp, var det ikke en sjel som skjønte noen ting av musikken jeg lyttet til.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på? Har brukt mye tid på svært mange sjangere, men har nok fortsatt store hull når det gjelder den klassiske tradisjonen og til dels jazz.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken, og hva gjorde at du ble hekta? Det husker jeg ikke helt, men det var nok før jeg begynte på skolen. Ble nok tvangshekta av en bror som stilte strenge krav til musikklytting.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden? Gikk nok mest i new wave, punk, indie, post-rock og slikt med band som Talking Heads, Joy Division og Jesus and Mary Chain. Men begynte etterhvert også å bevege meg inn i elektronika og mer eksperimentell musikk.

Har musikksmaken din endret seg? Nja, den har vel heller utvidet seg etter som flere sjangere og artister har åpnet seg for meg.

Et musikalsk 10 år som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin ? Jeg liker meg godt i nåtiden, men måtte kanskje vært 80-tallet som jo både er en av de beste musikalske periodene i norsk historie med punken/post-punken, og hvor flere svært så spennende musikalske eksperimenter foregikk i verden.

Er du nostalgisk? Både og. Kan nok gå nedover den musikalske minnegata i blant, men jeg har på ingen måte bosatt meg der.

Er det noe du har lyst til å lære deg? Det meste!

Er du en maximalist eller minimalist? Maksimalist, uten tvil.

Hva begeistrer deg? Å lære nye ting.

Hva er du redd for? Hunder

Favoritt dyr? Katter

Noe som du irriterer deg over? Høyrepolitikk og nyliberalisme.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk? Leste alt av Puls og Beat da jeg var liten. Wire i ung voksen alder. Men må innrømme jeg leser lite musikkmagasiner og -journalistikk nå. Det går mer i bøker (papir) eller mer tilfeldig søking på nett.

Har du noen personer som har viktig for din musikksmak? Min bror. Det var han som ga meg min gode «musikkoppdragelse»

En mentor som du har lært noe spesielt av? Nei, har vel ikke hatt det. Er alt for egen.

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg når du lager og spiller musikk? Er helt avhengig av utstyret både for å kunne skape, fremføre og som en inspirasjonskilde (hvor nye musikalske verdener kan åpne seg). Men jeg skulle nok klart meg med noe skrot jeg fant i huset og en lydopptaker om det var et poeng.

Hva er de viktigste inspirasjonskildene når du lager musikk? Blir inspirert av å oppdage nye lyder og måter å gjøre ting på. Eksperimentering i seg selv er mer enn inspirerende nok for meg.

Favorittinstrument? Computer.

Akustisk eller elektrisk? Liker begge, men behersker best elektronisk selv.

Falskt eller Auto-Tune? Jeg elsker alt som er falskt, men skrur man auto-tune helt hinsides hva den er ment for, eller auto-tuner noen fjerne lyder, så blir den og et strålende instrument

Favorittprodusent? Er ikke helt oppdatert på dette området, men liker godt flere av Steve Albinis produksjoner.

Favorittstudio? Ingen peil.

Favorittplateselskap? Det må være Threshold House... nei, Young God Records...nei, Tatra....nei, Drid Machine Records....nei...

Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Absolutt! Flere! Musikkmiljøet som oppstod rundt Kjetil Brandsdal/Noxagt f.eks. Staer, Freddy The Dyke, Golden Oriole, Gaute Granli osv., er noe av det beste som har blitt laget i landet de siste tiårene, og i alle fall i denne byen. En av mine favorittmusikere er dessuten Anders Gjerde, men han finner en vel knapt musikk av der ute, så mangelen på oppmerksomhet er vel litt hans egen feil...

Har du noe du vil spørre deg selv om? Nei, det gjør jeg nok av til hverdags …

En eller annen i Stavanger som du vil sender stafett pinnen videre til, sammen med en låt denne personen burde høre?

Sindre Bjerga. Tror ikke jeg kan bringe særlig nytt av musikk til bordet med han, så lar låta ligge.

Alle sangene:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙