Hva leter du etter?
Svein Brunstad ved miksepulten

Plateprat med Svein Brunstad

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Svein Brunstad, DJ og daglig leder av Moderne Vintage.

Du handler med både møbler og musikk i butikken din Moderne Vintage. Hva er det kjekkeste å selge? Og hva liker du best å kjøpe (til deg selv og til butikken)?

Det kjekkeste å selge er norske møbelklassikere, mannen i gata vet mer om dansk møbeldesign enn norsk, men hvis den gjengse person gadd å vike litt fra normen, så hadde man funnet ut at møbler produsert fra Hillevåg til Egersund mellom sent 50- og tidlig 70-tall holder internasjonalt kaliber til en fraksjon av prisen. Men det største kicket når jeg er ute og kjøper inn til butikken får jeg når jeg finner en bunke plater. Tanken på hva som kan befinne seg i haugen er mer spennende enn en krobobenk på 2 meter.

Om du hadde bar i butikken, hva hadde du servert kundene i sommer? Jeg er jo ølmann og lokalpatriot når det kommer til ølsortene fra Lervig og Salikatt sine neipas, men kanskje Martini Fiero Spritz med en skive blodappelsin. Uendelig mye bedre enn harrydrinken Aperol Spritz.

Beskriv deg selv med noen få ord: Flegmatisk motstrømsmenneske, nonkonformist, allergisk mot flokkmentalitet.

Du er også DJ, når liker du deg best på jobb? Når jeg har fått jobben pga. musikken jeg spiller, og ikke musikken som ønskes spilt. Og fravær av forventninger er jo alltid et deilig utgangspunkt. Det er kjekkere å spille for øl en plass og bare grave i plater, enn å få kastet pengene etter deg på en corporate gig.

Her på biblå ønsker vi å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser. Hva hører du på for tiden? Jeg hører på så uendelig mye variert musikk at jeg til slutt ikke vet hva jeg hører på. Men har kost meg med Rochelle Jordan i det siste, som nylig har sluppet en plate med remixer av fjorårets Play With The Changes. Deilig soul, R&B og med 90-talls UK Garage-vibber.

Om du må velge: Stones vs. Beatles? I øret mitt en soneklar Stones-seier, de stjal rå skitten blues og rock, mens Beatles ble litt for mye boyband og humor for min del, men i platehylla mi leder tydeligvis Beatles på mystisk vis.

James Brown vs. Prince? Argh.. Gremmes egentlig mer over at jeg aldri fikk sett noen av dem live.

Ned Doheny vs. Boz Scaggs? Der Ned blir litt for mye Laurel Canyon og soft rock, så foretrekker jeg jazz- og dansegulvvibbene til the Boz.

Bee Gees vs. The Jackson 5? Jackson 5, 4 life.

Jan Garbarekvs. Sun Ra? Tenk å ha vært på en Sun Ra-konsert på 60-tallet...

Favorittalbum? Hodet er fullt og har egentlig ikke hatt favoritter siden tenårene på 90-tallet, men Baduizm av Erykah Badu er i hvert fall spilt i hjel.

Favorittlåt? Idris Muhammad - Could Heaven Ever Be Like This. Jeg er egentlig ikke en disco-fyr, boogie har alltid vært min greie - litt mer melankolsk stemning, men dette euforiske discomesterverket setter fyr på et hvilket som helst dansegulv, og har mang en gang avsluttet settene mine på Cementen. Kan gå fra knallhard analog techno til denne låten og hårene står på armen. Mange av jazzmusikerne prøvde vel å henge med på discobølgen på slutten av 70-tallet og hadde mildt sagt et annet håndverk enn sine kontemporære popmusikanter. Her hører man røttene til House og annen klubbmusikk.

Overvurdert plate? Får nesten dårlig samvittighet over å svare Pet Sounds med Beach Boys. Jeg har prøvd å like platen gjentatte ganger gjennom nesten 30 år, men jeg greier ikke nyte den, kan digge et rolig parti med kammerpop som blir «ødelagt» av sånn Phil Spector doo-wop-mas.

Vinyl, CD, kassett eller strømming? Bare det virker. Men min innebygde motstand mot Spotify har jo blitt konvertert til hvor beleilig det er å sjekke ut nye utgivelser eller å lytte på musikk når jeg gnikker på teaken på jobb.

Hvilket årstall tror du at du hadde spilt mest musikk fra om man tok et gjennomsnitt av all den musikken du hadde spilt gjennom det siste året? 2022 – jeg slutter aldri å være sulten på noe nytt.

Hvilke 5 plater har du spilt mest de siste 5 årene? Helado Negro – Far In

H.E.R - Back of My Mind

Jungle – Loving In Stereo

FKA twigs – Caprisongs

Cleo Sol – Rose in the Dark

En spilleliste du vil dele? Laget for noen år siden en deilig spilleliste på Spotify som heter Groovy vibes:

En musikkbok du vil anbefale?
Future Days av David Stubbs

En roman som gjorde inntrykk på deg? Jeg synes Stephen King er undervurdert, et utsagn som nok høres rart ut i og med at han er en av vår tids bestselgende forfattere, og har blitt filmatisert i det uendelige. Han blir nok lett å avskrive som kiosklitteratur. Men hans måte å beskrive mennesker på og drivet i historiene gjør at du må lese fra perm til perm. Jeg leste Desperation Nevada i 1996 og den vanvittige historien skremte vannet av meg mens en mental film snurret inni hodet. Den mannen er gal.

Beste konsertopplevelse? Portishead på Roskilde-festivalen i 1998. De spilte inne i teltet og det var glovarmt og sprengt kapasitet. Ute skinte solen mens inn i teltet var det mørkt klamt og jeg stod foran scenekanten mens Beth Gibbons entret scenen med ryggen til og røykte sigaretter mens Geoff Barrow startet bak platespillerne. En fantastisk konsert og en enorm kontrast til det som foregikk utenfor teltduken.

Favorittfestival? Gode gamle Quarten gav meg 10 år med fantastiske konsertopplevelser og cutting edge kuratering fra Doffen.

Drømmejobb som DJ? Må være et strandsett siste dagen på Dimensions Festival i Kroatia eller noe sånt, slitne festivalgjester som ligger strødd i sanden og zoner ut mens jeg spiller hemmelige syvasser.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk? Altfor mange. Jeg har for mange interesser og for lite spisskompetanse.

Hvordan tror du publikum oppfatter deg som DJ? Overaskende. Fint når en person kommer opp til meg og jeg tenker fååååååkkk hva er de vil høre nå, men så spør de faktisk om hva det er jeg spiller.

Når «oppdaget» du musikken og hva gjorde at du ble hekta? Det var nok gjennom soveromsveggen til min søster. Hun hørte på alt fra pop til metal, fra hip hop til dance, så det var noen gylne år fra midten av 80-tallet til tidlig 90-tall. Det var nok melodiene som tok meg, har aldri hørt på tekst, aner ikke hva de synger om på noen av mine favorittlåter, det er kun selve musikaliteten eller amusikaliteten som griper meg.

Hvilken type musikk preget deg når du var liten? Hva likte dine foreldre? Det var nok hardrock og metal som grep meg mest som liten, elsket aggressiviteten og melodiøsiteten, det var spennende hvor variert og komplekst det kunne være – ikke en pop-oppskrift på 3 minutter, liksom. Mamma hørte på jazz og voksenpop, og det har jeg tatt meg videre i livet, mens min far hørte på radio i bilen, så jeg var alltid oppdatert på hva som skjedde på popfronten.

Første plate som du kjøpte for egne penger? Det var Guns N' Roses - Appetite for Destruction. Kjøpte den på kassett da jeg var 10 år i en platebutikk som lå nederst i Arkaden, der Starbucks ligger nå. Husker også det var stas å kjøpe 2 Live Crew med Banned in the U.S.A.

Har musikksmaken din endret seg? Har ikke hørt noe særlig på rock de siste 25 årene.

Noen personer som har betydd mye for deg når det gjelder din musikksmak? Harald Are Lund var min gud i de formative årene. Jeg satt slavisk foran radioen og tok opp musikk på noen sykt dårlige kassetter som en konkursrytter solgte fra et lokale i Hillevåg, tror han het Landsnes. Hadde lange lister med notater på musikk jeg tok med til platebutikkene i byen for å sjekke ut. Men det var jo stort sett ikke sluppet enda eller så var det på import. Hans musikksmak var mildt sagt eklektisk og det har nok også ført til at jeg aldri har forholdt meg til sjanger. Liker du musikk så lar du deg ikke begrense av bokser.

Om du må velge: Akustisk eller elektrisk? Elektrisk. Hvorfor lage begrensninger?

Falskt eller Auto-Tune? T-Pain var forut sin tid, Ole Paus er absolutt ikke min greie.

Favorittprodusent? Theo Parrish. Han lager alt fra jazzete soul til sjelful house og grumsete mørk techno.

Favorittinstrument? Trommer. Spilte en bitteliten stund trommer i Knøfflihei, som senere ble til Ljaa. Men det betyr absolutt ikke at jeg kan spille trommer.

Favorittstudio? Electric Lady Studios, hvor skal du begynne, fra Jimi Hendrix til Soulquarians.

Favorittplateselskap? Prelude Records. Her kan man trygt kjøpe alt som ble gitt ut.

Er det en musiker, band eller DJ i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Desspo Hallelujah.

Har du noe du vil spørre deg selv om? Når skal du legge fra deg teakoljen og begynne å produsere musikk?

Hvem vil du sende stafett pinnen videre til? Anita Høyvik. Hun har hodet godt plantet i alle fasetter av popkultur.

Alle sangene:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙