Tegneserier med 1. mai-tematikk
Borgerrettigheter, arbeiderrettigheter, kvinnerettigheter og revolusjon! 1. mai gir rom for flere tanker og ideer, både nasjonale og internasjonale konflikter. Her finner du noen eksempler på tegneserier hvor noen av disse ideene blir formidlet på forskjellige måter.
Daria flytter fra hjemlandet Polen til Malmö for å starte et nytt liv. Hun skaffer seg jobb som servitør på en restaurant, der timelønna er på 50 kroner. Det tar ikke lang tid før Daria oppdager at det er mer som ikke er som det skal på hennes nye arbeidsplass. Tegneserien 'Lønnsslaver' er en historie om kampen for verdige arbeidsvilkår fra en som står utenfor det etablerte arbeidslivet. Samtidig handler den om å føle seg fremmed i et nytt land. Boka er basert på virkelige hendelser.
Dette er en tegneserie om konflikten mellom Israel og Palestina. På slutten av 1991 og i begynnelsen av 1992 tilbrakte forfatteren to måneder sammen med palestinerne på Vestbredden og på Gazastripen under den første intifadaen mot den israelske okkupasjonen. Det resulterte i en dokumentarisk tegneserie der forfatteren formidler omgivelsene og historiene til de menneskene han møter.
The Death of Stalin av Fabien Nury
Frykt, korrupsjon og foræderi florerrer i denne politiske satiren satt etter Stalins død i Sovjetunionen i 1953. Når Sovjetunionens leder, Joseph Stalin, får slag - begynner den politiske maskinen å rulle, stuper superstaten inn i mørke, usikkerhet og nesten borgerkrig. Kampen om makten vil bestemme sjebnen til nasjonen og verden. Og alt er sant.
Karl Marx, Kapitalen med bobler av Carlos Barradas.
Dette er en illustrert utgave av Karl Marx’ Kapitalen. Kapitalen med bobler ble først utgitt i 1982, og er et produkt av sin tid. Dermed formidler den kanskje et litt annet syn på samfunnet enn det vi har i dag, tidene har forandret seg. Likevel får man en kjapp innføring i hvordan Marx beskriver kapitalismen, klasseforholdene gjennom historien, varens verdi og kildene til merverdi. Illustrasjonene er til tider humoristiske, og spiller på overdrivelse for å forsterke et sosialistisk syn på det kapitalistiske samfunnet. Når man er klar over dette, vil jeg si at denne tolkningen av Kapitalen er lett tilgjengelig og har en grei begrepsforståelse.
Baklengs inn i framtiden
Helt bakerst i pamfletten Styrk Arbeidsmiljøloven finner vi Baklengs inn i fremtiden av Esben S. Titland. Ved å reise bakover i tid, får vi et innblikk i hvordan arbeidsmiljøloven er blitt det den er i dag. En tegneserie om arbeidsmiljølovens historie. Titland spiller på patos og bruker farger for skildre de negative konsekvensene av en svekket arbeidsmiljølov.
Piketty på 123, Kapitalen i det 21.århundret av Esben S. Titland. Titlands andre tegneserie er en 21 siders gjendiktning av Pikettys Kapitalen i det 21. århundret. Tegneserien beskrives som: en rask og morsom snarvei til å briljere i diskusjoner om økonomi og ulikhet. Ved å lese tegneserien til Titland får man ikke den samme dybden som hvis man skulle lest originalteksten, men det er en kort og god innføring.
Titlands illustrasjoner er fargerike og morsomme, tydelig preget av den belgiske tradisjonen.
60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl.
I denne tegneserien møter vi 60 norske kvinner som har preget historien på en eller annen måte. De fleste av disse damene er dessverre ikke allmennkjent i dag, selv om de har gjort mye for dagens situasjon og bedret kvinners vilkår. Denne boken burde være obligatorisk pensum på skolene, og gir et kort og presist resonnement av de forskjellige kvinnenes historie. Jenny Jordahls illustrasjoner fargelegger historien og gir de forskjellige kvinnekamphistoriene et lett og lekent preg.
Den russiske revolusjonen, av Kristian Krohg-Sørensen
Denne tegneserien tar for seg de dramatiske månedene mellom februar og oktober 1917. På denne korte tiden gikk Russland fra å være et imperium til å bli en kommuniststat. Krogh-Sørenssen kommuniserer en av de viktigste hendelsene i det 20. århundre på en god måte, med tydelige og detaljrike illustrasjoner. Vi kommer også nærmere inn på personene og hendelsene som bidro til at Russland og verden endret seg for alltid.
March av John Lewis, Andew Aydin og Nate Powell
Dette er historien om kongressmannen John Lewis, og hans kamp for borgerrettigheter og menneskerettigheter i USA. Vi får et innblikk i Lewis sin personlige historie samtidig som vi får et bredt perspektiv på borgerrettighetsbevegelsen. Uttrykksfulle og sterke illustrasjoner.
Stuck rubber Baby av Howard Cruse
I denne tegneserien møter vi den unge mannen Toland Polk. Polk er midt oppi borgerrettighetsbevegelsen, som finnes i småby-USA. Han kjemper på lag med borgerrettighets aktivistene i kampen mot segregering, samtidig som han kjenner på sin egen personlige kamp som homofil. Polk ser at borgerrettighetene han kjemper for også er relevante for ham som homofil. Både illustrasjonene og fortellingen er kraftfulle og lyriske.