Hva leter du etter?
Bilde fra filmen Utvandrerne

Bøker om utvandringen til Amerika

Har du lest Utvandrerne av Vilhelm Moberg, eller sett Erik Poppes filmatisering av bøkene? Da får du kanskje lyst til å lese mer om utvandringen til Amerika? Her er et utvalg romaner og fagbøker om emnet.

Tekster fra forlagenes omtaler.

Utvandrerne av Vilhelm Moberg

"Utvandrerne" ble først utgitt i 1949 og er Vilhelm Mobergs mest berømte verk. Kvartetten omhandler en svensk familie som emigrerer fra Småland til Chisago County i Minnesota på midten av 1800-tallet. Nesten én million svensker som gjorde det samme, inkludert flere av Mobergs slektninger. Det er en fortelling om hjem, tilhørighet og tradisjon, om hjemlengsel og tunge år.

Utvandrerne av Vilhelm Moberg forside

Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem

Året er 1874 og Knut Hansen Nesje arbeider som slåttekar i Reknes-lia utanfor Molde. Han er enkemann på andre året då Serianna brått dukker opp. Ho er ei spesiell kvinne, ho røyker pipe og tar Nesje med seg på seifiske. Snart giftar dei to seg og får barn. Nesje og Serianna lev, som mange andre, eit liv i hardt arbeid. Men stadig fleire sel unna det dei eig for å satse på draumen om Amerika. Etter kvart kjem det brev frå dei som allereie har reist, dei fortel om det nye landet med eit frodig, men også ugjestmildt landskap kor dei byggjer sine gardar.

Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem

Drømmen om Amerika av Toril Brekke

Hvem var de, disse 52 nordmennene som reiste over havet til Amerika med sluppen Restauration i 1825? Hvilke drømmer drev dem til å våge den strabasiøse overfarten i en altfor liten båt? De som reiste over var kvekere og haugianere, forfulgt for sin tro. Senere kom bønder, plassfolk og innerster. Noen var på kant med øvrighet og embedsverk Felles var lengselen etter frihet og hungeren etter jord.

Drømmen om Amerika av Toril Brekke

Cleng Peerson av Alfred Hauge

Hundevakt er første bind i Alfred Hauges trilogi om de første norske utvandrerne, med «den norske utvandrings far» Cleng Peerson som hovedperson og forteller. Det var ham kvekerne sendte over havet for å undersøke mulighetene for settlements, og det var ham som senere ble stifinner for den første flokken utvandrere som drog over havet med sluppen «Restauration» i 1825.

Cleng Peerson Hundevakt av Alfred Hauge

Amerika av Rune Angell-Jacobsen

Trondhjem 1858. Marthe og Kristian hadde et godt liv, men drømte likevel om noe annet. De var fattige, og Kristian hatet å bøye seg for de rike, som hadde makten. Marthe drømte om å sende barna på skole, slik at de kunne bli noe mer enn husmenn og tjenestejenter. Men det ble vel med drømmen, trodde hun. Dette er første bok i en serie.

Amerika av Rune Angell-Jacobsen

I de dager av Ole Edvart Rølvaag

I de dage (1924) er første del av fortsettelsesromanen om de norske innvandrernes landnåm på prærien i 1870-årene. Ole Edvart Rølvaag (1876–1931) utvandret som tyve-åring til USA, hvor han senere ble professor i norsk ved St. Olaf College i Minnesota. Her arbeidet han aktivt for å bevare norsk språk og kulturarv. Gjennom sin litterære produksjon formidlet han erfaringene fra immigranttilværelsen, og ble derved en viktig dokumentarist av denne delen av norsk-amerikansk historie.

I de dager av O. E. Rølvaag

Bakeriet i Brooklyn av Ellen Vahr

Thea drømmer om å tjene så mye penger at hun en dag kan kjøpe tilbake familiebakeriet. En dag treffer hun igjen Amanda som hun delte lugar med under overfarten til Amerika. Sammen starter de to et bakeri i Brooklyn, men Amanda har sine egne planer og snart befinner Thea seg i en umulig situasjon. I 'Bakeriet i Brooklyn' føres leserne 100 år tilbake til rikdom og fattigdom, og jazzen som fylte New Yorks dansesaler.

Bakeriet i Brooklyn av Ellen Vahr forside

Håp i høstfarger av Susan Meissner

September 1911: Sykepleieren Clara Wood jobber på Ellis Island, hvor hun pleier immigranter. Her har hun søkt tilflukt etter at hun mistet mannen i en fabrikkbrann. Hun møter mange triste skjebner. En av dem er en ung mann som sørger over kona han mistet på veien over. Clara legger merke til det vakre og særpregede skjerfet han bærer rundt halsen. Hun får et spesielt forhold til han. September 2011: Taryn Michaels får besøk i butikken sin av en dame med et vakkert gammelt skjerf.Litt etter litt brettes historien om skjerfet og kjærligheten ut.

Håp i høstfarger av Susan Meissner forside

Amerikabrev av Linda Stewart

I 1889 emigrerte Randi Pedersdatter Holtseteren fra Norge til Amerika. I en samling brev skildret hun mye av det hun opplevde på den lange reisen, og siden hvordan hun tilpasset seg sitt nye liv. Mange av svarene hun fikk er også med i boken, og samlet forteller korrespondansen mye om hvorfor hun valgte å dra, hva og hvem hun reiste fra og hvordan det var å bosette seg på den andre siden av Atlanterhavet.

Amerikabrev av Linda Stewart

Øve dammen i Junaiten av Gunnar A. Skadberg

Historien om den lokale utvandringen til Amerika byr på fascinerende, dramatiske og lærerike skjebner. Emigrantens situasjon konsentreres i det dramatiske spenningsfeltet mellom friheten til å velge og angsten for å velge feil. Utvandrerens sosiale tråder fører oss alltid til andre utvandrere i fortid og nåtid. Utvandringen til Amerika er en del av forfatterens familiehistorie og en del av hans identitet.

Øve dammen i Junaiten av Gunnar A. Skadberg

Ørkenen Sur av Thor Gotaas & Roger Kvarsvik

Nordmenn dro lenge over havet for å finne lykke og velstand. Men ikke alle fant det lovende landet. Dette er historien om noen av dem som oppdaget fattigdommens Amerika. Fra høsten 1929 rammet den økonomiske depresjonen også flere tusen norske sjømenn i USA. Mange slo seg ned på ei søppeltomt i Brooklyn. Mellom tønner, i rør og i bilvrak lagde de egne hjem, der de bodde sommer som vinter. Snart var «Ørkenen Sur» et lite samfunn med egen borgermester, frisør, en pastor og et forsamlingshus.

Ørkenen Sur av Thor Gotaas og Roger Kvarsvik

Havets stjerne av Joseph O`Connor

En iskald vinterdag i 1847 legger skuta Havets stjerne ut på en reise til New York. Den forlater et Irland herjet av hungersnød og sosial urett. Om bord finnes hundrevis av flyktninger, noen er optimistiske, de fleste er desperate. Vi møter blant andre en tjenestepike som bærer på en uutholdelig hemmelighet, Lord Merridith som flykter fra en konkurs, og en mann som drømmer om å skrive romaner. Og midt blant dem sniker en morder seg rundt.

Havets stjerne av Joseph O'Connor

Liljene på marken av Dag Gustav Gundersen Storla

Året er 1888, og Josefine har bestemt seg for å legge hjembyen Stavanger bak seg. Om bord i passasjerskipet Arabic reiser hun fra Liverpool til New York. Hjemme i Stavanger jobber Andreas hardt for å få skreddervirksomheten opp og stå. Målet hans er å få en trygg posisjon blant byens forretningsdrivende. I denne tredje og avsluttende romanen om søskenparet Josefine og Andreas følger vi de to inn i et nytt århundre. På hver sin side av Atlanteren opplever de at drømmer både formes og brister.

Liljene på marken av Dag Gundersen Storla

Det lovede land av Sebastian Barry

En fantastisk fortelling om en kvinne med et stort hjerte. Historien om Lilly Bere strekker seg over syv tiår – fra depresjonen via andre verdenskrig og Vietnamkrigen, frem til slutten av 1900-tallet. Vi får høre om Lillys flukt fra Irland og IRA til USA, om det brutale drapet på forloveden, om kjærligheten som dukker opp på nytt og forsvinner igjen, om Lilly som strever for å forsørge seg selv og sin sønn, og om sønnen som overlever Vietnamkrigen, men som forsvinner på sin ferd tilbake til USA.

Det lovede land av Sebastian Barry
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙